Autor Zpráva
eriduan
Profil
Ahojte
Som tu nový a mám asi pre vás iracionálne otázky. Preto prosím o zľutovanie, som fakt v programovaní nový.
Nedávno som sa začal učiť programovať web. V HTML a taktiež PHP.

a chcel by som všetky statické HTML sub stránky teda všetky okrem index.php roztriediť do im príslušných podadresárov. Napr. v hlavnom menu kliknem na Súťaž a z možnosí vyberiem dajmä tomu Fotogaléria. Pričom fotogaleria.html bude vložená priamo v adresári htdocs/sutaz/fotogaleria.html
Následne chcem prekliknúť na Cestovanie tak sa mi načíta stránka htdocs/svet/cestovanie.php. je to síce dynamická stránka, ale mám ju spolu s jej kolegyňani v inom adresári. Pretože v menu je to sekcia o cestovaní a nie o súťaži.

otázky mám tri.
1.
Je to takto správne zgrupovať súbory sub-stránok do podadresárov? myslím tým ci je to správny spôsob programovania. optimalizácia webu sa myslím tomu hovorí.

a teraz ohladom SEO
2.
boti čo vyhľadávajú stránky a priraďujú im ranky. či to hrá nejaký význam mať celú stránku skrytú v HTDOCS adresári. alebo či je to pre ne lepšie keď main page sa nachádza ako jediná v HTDOCS a všetko ostatné si drží adresárovú štruktúru podobnú tej aká je pavučina samotného menu stránky? Alebo ci je to najlepšie všetky súbory obsahujúci akýkoľvek html či php kód sypať do rootu a teda do HTDOCS ?

a tretia sa týka css
3.
v momente ked si poskrývam z hlavného adresáru stránky do podadresárov, je potrebné im do nich vytvárať nejaké špeciálne CSS štýlovanie?
alebo mi stačí mať jediný globálny kaskádový štýl - napr. htdocs/css/styly.css ? A on už bude platiť pre všetky stránky, vrátane tých roztriedených v podadresároch. štýly mám samozrejme vložené pomocou tagu <LINK/>
Dog
Profil
Snaž se o krátké logické adresy zahrnující klíčová slova (example.com/dog je lepší než example.com/41), které ocení lidi: spíš si je zapamatují, už podle adresy poznají, kde jsou, jiní ví, kam asi klikají... Příliš mnoha podadresářům bych se vyhnul

Ohledně CSS, můžeš ho mít v jediném souboru
jenikkozak
Profil
eriduan:
Je to takto správne zgrupovať súbory sub-stránok do podadresárov?
1) Je to jedno - co tvůrce, to jiný způsob rozřazování souborů do složek.

či to hrá nejaký význam mať celú stránku skrytú v HTDOCS adresári.
2) To nebude mít význam.

A on už bude platiť pre všetky stránky, vrátane tých roztriedených v podadresároch.
3) Platit bude. Za předpokladu, že do těch všech stránek zadáš jeho správnou adresu.
eriduan
Profil
Ďakujem vám za odpovede.
myslím že som to pochopil. Iba pre ujasnenie ešte doplním iné otázky

jenikkozak:
Platit bude. Za předpokladu, že do těch všech stránek zadáš jeho správnou adresu.

môžem vedieť ako? to mi stačí dať do každého jedného sub dokumentu TAG zvaný <link rel="stylesheet" type="text/css" href="../htdocs/css/style.css" /> a odkázať tie sub-stránky na to css čo už existuje?

a ešte, ako urobím takú vec, aby mi v tom riadku hore kam sa píše adresa neukazovalo otázniky ale aby to bolo www.STRANKAKTORUTVORIM.sk/SUTAZ
alebo www.STRANKAKTORUTVORIM.sk/CESTOVANIE/FOTOGALERIA

Alebo opacne .. aby mi furt ukazovalo len www.STRANKAKTORUTVORIM.sk a nic ine, aj ked sa budem preklikavat inam ???
Davex
Profil
eriduan:
to mi stačí dať do každého jedného sub dokumentu TAG zvaný <link rel="stylesheet..."
Ano.
Rfilip
Profil
Pokud si php napises tak abys nepouzival pole $_GET tak zadne otazniky v adrese myt nebudes.
Aby se url stranek nemenilo by slo vytvorit, ale nebude fungovat zpet v prohlizeci a ukladani do zaloze ci oblibenych. Coz zneprijemni situaci jen ctenarum :(.
//mobil
eriduan
Profil
Davex:
dekuji za odpoved, podarilo se mi to hoci to chvili trvalo.

Rfilip:
hmm ted delam na tom RewriteRule. .. zistil som si ze potrebujem mat niekde v stromovej strukture ..{ ja predpokladam ze v adresari kde je index.php ulozeny }.. mat ulozeny este subor ktory sa vola .htaccess
a do neho napisem nejake prikazy ktore mi prepisu URL v prehliadaci.
predpokladam ze vnutri stranka bude pracovat nadalej s funkciou $_GET ale navonok sa bude tvarit inac... budem konkretny.

toto je obsah mojeho htaccessu ..
je to naprogramovane spravne?

Options +FollowSymLinks
 
RewriteEngine On
 RewriteRule  ^sekce/([a-zA-Z]+)/?$ index.php?sekce=$1 [QSA,L]
 RewriteRule  ^sekce/([a-zA-Z]+)/([a-zA-Z]+)/?$ index.php?sekce=$1&page=$2 [QSA,L]


aby som dal veci na poriadok tak sa snazim prepisat toto>
http://www.MOJASTRANKA.cz/index.php?sekce=soutez&page=news
na toto>
http://www.MOJASTRANKA.cz/sekce/soutez/news


AVSAK!!!
ked si takto naprogramovany .htaccess kod nakopirujem do HTDOCS adresaru tak mi ho vobec server nezozere.


prosim viete mi niekto poradit ci to mam spravne napisane alebo, ci musim este nieco spravit aby to fungovalo???
dakujem.

PS .. pripadne ak by to nefungovalo .. kde by som mohol najst info ako naprogramovat stranku bez $_GET ???

prajem pekny den
Kajman
Profil
eriduan:
tak mi ho vobec server nezozere

Jaké konkrétní chování si pod tím máme představit?
eriduan
Profil
Kajman:
pardon za vyraz .. myslel so tym ze pravdepodobne je pouzivanie .htaccess zakazane .. predpokladam to z toho ze nefunguje prepisanie adresy.

volne citujem: ErrorDocument 404
(správce .... soubor .htaccess nepovolí a nechá nastavení AllowOverride None).


hmm
ak sa pytate na to co chcem danym .htaccessom spravit, tak to, aby sa mi v adresbare nepisalo
http://stranka.cz/index.php?sekce=soutez&page=pravidla
ale
http://stranka.cz/sekce/soutez/pravidla
a aby to platilo tak ze aj ta webova stranka aby sa vedela zobrazit regulerne ..
vadilo by ak by som sem vlozil konkretnu adresu webu alebo to bude brane ako reklama?
rovno by som ukazal co chcem spravit ... a co sa nedeje ?
Kajman
Profil
Pokud nemáte povolené použivání .htaccess, tak Vám žádný jeho obsah nepomůže k jiným adresám. Zeptejte se svého hostingu, zda máte apache, můžete používat .htaccess a v něm mod_rewrite.
eriduan
Profil
Kajman:
dakujem za radu, poslal som dotaz na server admina, ze ci je to .htaccess povolene, ale este mi neprisla odpoved. tak na nu pockam.

otazka na Vas .. mod_rewrite a rewriterule je to iste? alebo to funguje inac?

dalsia otazka. skusil som to hodit na iny server a ono to zda sa funguje no nie úplne. asi to mam teda správne naprogramované len sa mi nezjavujú kaskádové štýly. Bohužiaľ ja som uplny novacik a vsetko co sa ucim od niekoho buď odkukám na webe alebo skúšam a čudujem sa, že preco to nefunguje.
A teraz sa čudujem, že prečo mi moja stranka vyzera takto rewriterule namiesto takto: origos
Kajman
Profil
eriduan:
otazka na Vas .. mod_rewrite a rewriterule je to iste?

A proč se ptáte mě a nezeptáte se oblíbeného vyhledávače?

len sa mi nezjavujú kaskádové štýly
Opravte si cesty, aby fungovaly i s nově vytvořenou virtuální adresářovou strukturou. Můžete např. použít kořenové adresy.
eriduan
Profil
Kajman:
A proč se ptáte mě a nezeptáte se oblíbeného vyhledávače?
Pravda, to bola dost hlúpa otázka :D .. sorry. Bol som už unavený - po 12 hod programovania. jasne že to je to samé.

kořenové adresy.
ak to spravne chapem .. tak mám ručne prepísať všetky odkazy typu href a iné linky v kóde ktoré odkazujú dnu na stránku? a podoplňovať tam lomítko / ???

našiel som k tomu takúto informáciu
lomítka

a mám dotaz ... je rozdiel medzi bodka+lomitko a dve_bodky+lomitko './' '../' ??? ako vidím tak všade mám ./ pretože to fungovala tak stránka aj v Eclipse PHP editore Debug Run app ... aj priamo zavesena na webe.

viem ze toto samotne lomitko '/' znaci cestu od rootu .. teda predpokladam ze root je tam kde je 'index.php'
ale takto mi to v samotnom eclipse nespusti stranku .. takze prehliadat musim jedine vo firefoxe. ci uz pache localhost alebo priamo zo serveru.

a ked dam ./ tak mi všetko funguje. ale nie css.
Kajman
Profil
eriduan:
je rozdiel medzi bodka+lomitko a dve_bodky+lomitko './' '../' ?

Jistě.

Lomítka a tečky v adresách souborů
eriduan
Profil
Kajman:
Dakujem .. tento text som este tu na jakpsatweb nenasiel .. ale strasne moc mi pomohol.. este raz dakujem

jedno je ale zvlastne ... debugger v Eclipse neberie cesty taketo
href="/css/style.css"
on nevidi ten subor style ani adresar css nenajde
zato ked to zavesim na server tak to funguje pekne

zato ked to pouzijem takto - tj bez zaciatocneho lomitka
href="css/style_404.css"
takto to zase na serveri nefunguje..


neviete nahodou kde mozem mat zradnu chybu? dakujem
panther
Profil
eriduan:
jedno je ale zvlastne
zvlastni to neni - doma na pocitai urcite nemas slozku css v rootu, ale zanorenou do nejakych jinych slozek v diskove strukture.

Diskova struktura na tvem vlastnim pocitaci a serveru se bude temer jiste lisit (+ samozrejme windows/linux).
eriduan
Profil
panther:
praveze naopak .. mam css adresar priamo v roote zvanom "htdocs"
a tak isto to mam aj na serveri.
proste nejaky bug?
panther
Profil
eriduan:
u tebe se bavíme o Windowsu, nebo linuxu?

„C:/htdocs“ totiž není totéž co „/htdocs“ na (pravděpodobně) linuxovém serveru. Zkrátka u sebe na localhostu neodkazuješ do rootu, tečka. Root není místo, kde máš index, ale místo, které je... nejvyšší adresářovou úrovní na daném stroji.
eriduan
Profil
panther:
Zkrátka u sebe na localhostu neodkazuješ do rootu, tečka. Root není místo, kde máš index, ale místo, které je... nejvyšší adresářovou úrovní na daném stroji.
Aháááááá ,, tak teraz som si to prečítal síce už po tisící krát .. ale akosi mi to konečne zaplo.

Je to windows.. takže .. C:\xampp\htdocs\RockPro\htdocs\index.php
a root bude asi C:\xampp\htdocs
mám pravdu?

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Zajímavé čtení:
Poptávání výměny odkazů je na této diskusi nežádoucí.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: