Autor Zpráva
kury
Dobrý den,
nejdříve bych se rád představil. Jsem Martin Kůra, student střední školy a rád bych si nějak vydělal na internetu. Tím nějak myslím, že jsem si nechal vytvořit katalog stránek (ještě není dokončen), do kterého si každý může přidat vlastní stránku. Jsem ve tvorbě a administraci webu nováčkem plus jsem si dříve nezjistil dostatečné množství informací o katalozích, tudíž po přečtení několika témat na jpw.cz jsem začal pochybovat, zda taková stránka má vůbec smysl.
Naivně jsem si myslel, že by lidé mohli docházet na můj web a v katalogu nalezli stránky, které pojednávají o jejich zájmech či problému a byly by stroprocentně funkční.
Kolik se dá na katalogu stránek vydělat, za jak dlouho? Všiml jsem si jen používání AdSense.
Jak docílit toho, aby mé stránky byly kvalitní a tudíž bych si mohl dovolit zavést placený servis?
Vážně jediná prospěšná věc, díky které to může mít nějaký smysl jsou zpětné odkazy?

Děkuji za odpovědi či případné názory.
ninja
Mnoho šancí nemáte. Pokud žijete v nějakém menším regionu, zkuste katalog udělat velmi lokální. Pak můžete zkusit vydělávat na místních firmách, které si u vás koupí reklamu obdobně, jak to dělají v obecních novinách a podobných mediích.
panther
kury:
Kolik se dá na katalogu stránek vydělat, za jak dlouho?
na tuhle otazku samozrejme jasna odpoved neexistuje. Neco napsal jiz ninja, dale pak sance na uspech projektu roste s investicemi, ktere do nej lze vlozit. Tim chci rici, ze i kdyz budes mit vynikajici web, ale nebudes jej moci (a umet) propagovat, bude to temer k nicemu.

Celkove zacinat s tvorbou v oblasti webu a tvorit s cilem vydelat, byva cesta do zahuby. Nechci te zrazovat, treba budes mit stesti, ale radeji s vydelkem nepocitej.

Samozrejme musis pocitat take s tim, ze nez zavedes placenou sluzbu, musis mit nemale mnozstvi neplacenych zapisu.. pak muzes rici neco jako 'jiz u nas inzeruje xxx firem' a pro dalsi firmy to bude potencialne zajimavy projekt, do ktereho se jim vyplati investovat (= novi zakaznici, posileni konkurenceschopnosti, ...). Dokud tam zadny zapis (zadny = rady minimalne stovek, mozna tisicu) nebude, nikdo ti neda ani korunu.
Plaváček
kury:

A hlavně si polož jednu zásadní otázku. Kdy jsi ty sám naposled, jako obyčejný uživatel, použil k hledání informací nějaký katalog stránek?
kury
ninja:

Děkuji za radu, já jsem přišel spíše s pravým opakem, rozšířit web na mezinárodní úrověn a udělat katalog česko-slovenský....nikde jsem žádný podobný nenašel, aby byl aspoň originální.

panther:

Jediné řešení co mi napadá je zaregistrovat se do různých seo-starterů... a sám se zaregistrovat do kvalitnějších katalogů pro zviditelnění.
Ano, pokud člověk chce mít úspěch, tak by svou práci měl dělat pro lidi a ani nemusí dávat moc do reklamy, protože si lidi informace o vás předají mezi sebou. Napadlo mi, že bych na své stránky přidal články právě ohledně tvorbě katalogů a informací o nich. Takové informace se jentak nikde neobjeví.

Plaváček:

Dokud jsem se o katalogy nezačal zajímat více, prakticky jsem o nich skoro nevěděl. Ale šlo by to snad přes fb, že by jsem si našel stránku, kde jsou fanoušci online her a s adminem bych se domluvil (nebo bych hodil doporučení na zeď) o přidání odkazu někam do popisu, kde uživatelé najdou stránky s online hrami... možná je to trošku přes koleno, ale myslím, že by to mohlo být přínosné.
Ivy
kury:
zaregistrovat se do různých seo-starterů
Co je to seo-starter?
mimochodec
kury:
Nic ve zlém, ale skoro to vypadá, jako bys byl první den na internetu. Boom katalogů byl kdysi dávno, možná před 10 lety, ne-li více. Teď se o katalozích dozvíš jen z nabídek nejrůznějších "seo-čarodějů", kteří ti slíbí registraci do desítek a stovek katalogů v řádu stokorun. Není to moc, ale i to málo jsou vyhozené peníze. Míst, kam má smysl web registrovat, je nejspíš míň než pět.

Ti, co ti tady radí, nejsou úplně začátečníci, věř jim.
Nechci ti brát nadšení, ale nečekej od toho víc, než že se na tom v praxi naučíš programovat. Pokud tam bude i nějaká registrace, nabídka placené varianty, fakturace.. takto ano.
ninja
kury: Jestli chcete dělat Česko-Slovenský katalog a propagovat jej pomocí "seo-startérů", zcela jistě neuspějete.
Petr ZZZ
Reaguji na kuryho:

Myšlenka vytvořit katalog spravovaný lidmi, jako alternativu k vyhledávacímu katalogu vysoce automatizovanému, jako je např. Google, Yahoo nebo na českém trhu Seznam, není nová a je poplatná heslu „humans do it better “ (lidé to zvládnou lépe). Vychází tedy z předpokladu (dle mého názoru správného), že člověk je lépe než sebelepší algoritmus schopen posoudit kvalitu stránky a její přínos pro lidstvo.

Patrně nejznámější takový projekt, ODP (Open Directory Project), někdy zvaný též dmoz (Directory Mozilla), je dle údajů na německé wikipedii online od 5. června 1998; v říjnu 2010 v něm bylo registrováno téměř pět miliónů stránek, které jsou tříděny do jednoho miliónu kategorií a od založení projektu spravovány 88 tisíci dobrovolných redaktorů.

Na českém internetu se lze porůznu dočíst, že projekt DMOZ je mrtvý, protože nestíhá držet krok s živelným rozvojem internetu. Jak to je ve skutečnosti, osobně netuším, zřejmě ale bude pravda, že pokud si tam chce nějaký majitel webu nechat svůj web zaregistrovat, trvá to buď velmi dlouho, nebo se nedočká vůbec.

Zajímavé mi přijde, že na německé Wikipedii je o tomto projektu hrubým odhadem desetinásobek informací ve srovnání s Wikipedií českou (skoro sedm obrazovek textu německého oproti polovině obrazovky textu českého; němčina sice potřebuje na vyjádření téhož více znaků než čeština, ale čtrnáctinásobek to není). Nicméně i na německé Wikipedii se lze dočíst, že redaktoři projektu přidávají další stránky do katalogu především na základě vlastních rešerží a méně už na základě žádostí autorů; podobně se vyjádřil nějaký "Flo ze Španělska", na kterého reaguje Matt Cutts (video anglicky, text německy).

Abych to shrnul – vidím to podobně jako ninja. Vytvořit vysoce specializovaný katalog v oboru, ve kterém ještě žádný speciální katalog neexistuje, by smysl mít mohlo, jinak to ale asi není nic než mrhání silami.

Dodatek: Teď koukám, že neumím číst – ty píšeš o katalogu, do kterého by si každý mohl přidat vlastní stránku. Tak to už vůbec ne, takový katalog bude jen zahlcen SEO-spamem a nebude k ničemu ani lidem, ani strojům.
kury
mimochodec:
O tom boomu jsem se dozvěděl právě až zde na diskusi. Dosti mne to znejistilo a zjistil jsem, že jsem se spíše do toho vrhnul po hlavě než rozumně. Těmi seo-startery jsem právě myslel nabídky do registrace katalogů, že by registrovali i do mého.
Nečekám od toho nic.. už jenom tím, že se pro něco takovýho rozhodnu zjišťuji co všechno je zapotřebí promyslet a dát dohromady předtím než se začne. Tím myslíš, že se naučím programovat registraci a fakturace nebo že pak má katalog větší smysl? Všechno je to zadaná práce a přes wp, takže já to neprogramuji.

Chtěl bych se také zeptat, jaké má takový katalog stránek požadavky, abych zvolil správný hosting...

Petr ZZZ:
O dmozu jsem toho ledacos četl a máš naprostou pravdu.

No děkuji za Vaše názory a rozhodně si je vemu k srdci, jak ty negativní pro zlepšení, tak ty dobré pro zvážení.
Joker
kury:
já jsem přišel spíše s pravým opakem, rozšířit web na mezinárodní úrověn a udělat katalog česko-slovenský
Místní katalog má výhody v tom, že máte cílovou skupinu pěkně pohromadě a dá se katalog jednodušeji propagovat. No a navíc existuje alespoň nějaký důvod, proč ho používat.

Jediné řešení co mi napadá je zaregistrovat se do různých seo-starterů
No, to bude teda výhra. Řekl bych, že to může mít efekt maximálně ten, že si vytvoříte špatný odkazový profil.

a sám se zaregistrovat do kvalitnějších katalogů pro zviditelnění.
Do kterých? Seznam, a dál?

Dokud jsem se o katalogy nezačal zajímat více, prakticky jsem o nich skoro nevěděl.
To myslím docela dobře ilustruje, jaký přístup mají běžní uživatelé ke katalogům.

Podle mě katalog má tu nevýhodu, že hlavně u obecných katalogů v první řadě nevidím důvod je vůbec používat. Nevidím žádnou výhodu, kterou by měl obecný katalog oproti vyhledávači. Možná nějaký specializovaný nebo lokální jak psal ninja.
Druhý problém je, že katalog je obvykle „průchozí“ web na cestě za nějakým výsledkem, čili uživatel nemá většinou důvod odkazovat na ten katalog.

Ale hlavní bude ten problém, který má 99,99% katalogů: Proč by tam vůbec někdo chodil?
ludekbrno
Profil *
kury:
Podle mě to skutečně je ztráta času a peněz. Podobných katalogů existují doslova tisíce a prstem jedné ruky lze spočítat ty užitečné a fungující. Zbytek je jen naprostý balast, kam ani omylem nikdo nepřijde hledat web, jediný kdo tam chodí, jsou tvůrci webů, aby tam svůj zaregistrovali a rádoby SEO odborníci, kteří dělají totéž za peníze pro lidi, kteří netuší, že je to k ničemu. Navíc spoustu katalogů si tvoří sami tito vykukové, jen aby měli u zákazníků další čárku za registraci. Rozhodně všeobecný a mezinárodní katalog nemá význam. Dnes naprostá většina lidí i firem prostě použije seznam nešo google, nepotřebuje listovat a hledat v nějakých katalozích, protože vyhledávač jim to najde sám. Světlou výjimkou jsou opravdu specializované oborové a lokální katalogy.

Každopádně bych rozhodně do takového projektu nevrážel žádné peníze, katalogy jsou už dávno za zenitem, dnes frčí fulltextové vyhledávání a sociální sítě. Jen pro ilustraci, kolik toho balastu na internetu je: http://www.seo-starter.cz/katalogy/ Pokud nejsi schopen vytvořit něco opravdu jiného a opravdu zajímavého, tak pryč od toho.
Petr ZZZ
Reaguji na ludkabrno:
Katalog katalogů – hezká ptákovina, neznal jsem. Katalog katalogů katalogů je ještě mezera v trhu nebo už něco takového taky existuje? :))
Ivy
Petr ZZZ:
Na českém internetu se lze porůznu dočíst, že projekt DMOZ je mrtvý, protože nestíhá držet krok s živelným rozvojem internetu. Jak to je ve skutečnosti, osobně netuším, zřejmě ale bude pravda, že pokud si tam chce nějaký majitel webu nechat svůj web zaregistrovat, trvá to buď velmi dlouho, nebo se nedočká vůbec.
Žádost o registraci do DMOZ mám od roku 2007 a ještě tam nejsem.
ludekbrno
Profil *
Petr ZZZ:
Neměla to být ukázka katalogu katalogů :-) Jen určitá hromada již existujících katalogů, aby kolega tazatel měl vůbec představu, jaké katalogy už existují a mohl si zkusit udělat sám závěr, zda je schopen udělat něco 1) výrazně odlišného a hlavně 2) užitečnějšího.
mojcek88
Z důvodu konkurence katalog spíš lokální, ale jak už bylo řečeno, přes katalogy nikdo nehledá, jinak by měla registrace do takového katalogu smysl kdyby měl tento katalog vysoký PR. V jediném katalogu ve kterém hledám je sfirmy.cz, ale to už je trochu něco jiného :). Další věc, pokud bys firmy registroval placeně, musel bys je opravdu přesvědčit, že registrace pro ně bude přínosem, protože firmám chodí do mailů spousta nabídek na placenou registraci do různých katalogů, takže většinou takové maily ani nečtou celé. Takže jedině lokální katalog s registrací zdarma. Vydělat by se dalo pouze na PPC reklamě, ale to by musel tento katalog mít nějakou návstěvnost (tedy uživatelé by ho museli používat pro to vyhledávání), aby jsi na něm opravdu vydělal. Takže spíš by to chtělo nějaké originální řešení nebo najít něco jiného.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Zajímavé čtení:
Poptávání výměny odkazů je na této diskusi nežádoucí.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0