Autor Zpráva
quatzael
Profil
Má nějaký vliv na SEO místo <label> používat klasický <div> pro popisky inputů ve formulářích??
jenikkozak
Profil
quatzael:
Má nějaký důvod popisky, na které se dá kliknout, nahrazovat prvkem, ke kterému se podobná funkčnost musí doskriptovávat?
quatzael
Profil
jenikkozak:
U radia button to má možná význam, ale zase to pak uživateli nejde zkopírovat jako text..
Mě jde spíš o to, že div jde snadněji nastylovat.. A hlavně co upřednostňují vyhledávače...
Janča N.
Profil
Label je prvek určený k popisu inputu, tak proč ho nepoužívat. Co konkrétně tě nejde u labelu nastylovat?
jenikkozak
Profil
quatzael:
Vůbec ti nerozumím. Proč by měl vyhledávač nějak podporovat zhoršené ovládání prvků formuláře? A proč by mu na tom vůbec mělo záležet? A proč by tobě mělo záležet na tom, jak se na to dívá vyhledávač?
quatzael
Profil
Janča N.:
koukal jsem na jiný stránky a hodně formulářů je řešeno právě tím divem.. I na http://www.w3schools.com jsou příklady stylování formulářu bez label...
zajímá mě hlavně jestli tohle nějak ty vyhledávače řeší.. s nastylováním si už nějak poradím..
Keeehi
Profil
quatzael:
Vyhledavače jdou hlavně o obsahu, to, jaký použiješ tak jim je tak trochu jedno. Tady jde ale o něco úplně jiného. Label má funkcionalitu, kterou div nemá.

U radia button to má možná význam, ale zase to pak uživateli nejde zkopírovat jako text.
Text co je v labelu nejde zkopírovat? Od kdy?

Mě jde spíš o to, že div jde snadněji nastylovat
Než label? Co se konkrétně na divu styluje lehce a u labelu to jde velmi ztěžka nebo vůbec?
quatzael
Profil
Keeehi:

Text co je v labelu nejde zkopírovat? Od kdy?
Zkus tohle, v tom examplu to prostě nezkopíruješ..
http://www.w3schools.com/tags/tryit.asp?filename=tryhtml_label

Než label? Co se konkrétně na divu styluje lehce a u labelu to jde velmi ztěžka nebo vůbec?
Celkově je s tím těžká práce.. jsem začátečník a furt mi připadá, že některý věci se chovají dost nevyzpytatelně.. floating, position - relative/absolute, u některých elementů nefungujou marginy atd.. Ale to by bylo na jinou diskuzi..
jenikkozak
Profil
quatzael:
Zkus tohle, v tom examplu to prostě nezkopíruješ..
To záleží na prohlížeči.
Ony se formuláře moc často nekopírují.

Ukaž konkrétní příklad, který ti nejde nastylovat, a my ti poradíme, jak na to.
nevimco2
Profil
Já nevim jak ty, ale já to kopíruju úplně normálně jako obyčejne text (Firefox 15.0.1)
quatzael
Profil
nevimco2:
hm, ale v IE to nejde...
Keeehi
Profil
quatzael:
Já to zkopíruji i v IE (verze 9)
nevimco2
Profil
A opravdu potřebuješ aby t ošlo označit ? Já v tom moc důvody nevidím ...
Ale k původní otázce: myslím že je vyhledávačům vcelku jedno jestli tam máš label nebo div.
Dá se to nastylovat úplně stejně. Já bych radši použil <label>, protože tam je jasné i strojům co k čemu patří, zatím co u DIVů to tak být nemusí ...
Můžu se plést, ale toť můj názor. ...
quatzael
Profil
Ok. Když jste teda tak ochotní.. Mám tady zjednodušenej kód.
Potřebuju, aby se to chovalo tak, že:

form-item má být celej jako jeden řádek

title-part má být před vlastním inputem, čili nalevo, ale tak, že obsah toho divu bude zarovnán doprava (tak, aby všechny popisky byly srovnány před inuty v jedný lajně pod sebou do prava)

input-part má být tak, aby začínal s mírným konstantním odsazením za popiskem, čili zarovnaný doleva (zase, aby všechny inputy začínaly napravo z jednoho místa)

obsah input-part, tedy konkrétně: input, second-title, image mají být seřazeny tak jak jdou za sebou s tím, že mezi nimi bude zase nějaký odstup..

stačí mi jen, když mi u každý třídy uvedete správný hodnoty pro: position, float a kde musí být nadefinovaný width.. případně nějaký jiný věci, aby to fungovalo..

ostatní si už nadefinuju sám... mám tam totiž spoustu věcí a už se v tom nevyznám, takže je těžký zjistit jak to má fungovat správně..

dík moc!



<div class="form-item">  
                     
  <div class="title-part">
  <label class="label">popisek: <span class="asterisk" title="Toto pole je nutno vyplnit.">*</span></label>
  </div>
    
  <div class="input-part">
     
    <input class="input" type="text"  id="form-pov-objem"  />
      
    <div class="second-title">Popisek za inputem</div>       
      
    <div class="image"></div>                          
      
  </div>
   
</div>



Keeehi:
no mě to fakt nejde, taky mám devítku..


nevimco2:
dík, konečně mi někdo odpověděl na to, na co jsem se skutečně ptal.. Ikdyž si teda taky nejseš jistej..

ještě by mě zajímalo, když vás je tady teď tak hodně on-line, jak je to s tím souborem robots.txt?? někde jsem četl, že když ten soubor úplně chybí tak vyhledávače můžou celou stránku vymazat ze svýho indexu a pak je dost problém ji tam zpět dostat..
Teď ještě potřebuju, aby tu moji stránku vyhledávače neměly v databázi, ale potom až ji spustím, tak bych byl rád kdyby žádný podobný problémy nebyly..
Vůbec nevím jak to funguje.. musím svojí stránku sám nějak registrovat na googlu nebo na seznamu, aby ji vyhledávače našly nebo jejich roboti projíždí i úplně nové neznámé stránky..??
Mě teď google odpoví, že nic nenašel i když do vyhledávání zadám celou adresu..
jenikkozak
Profil
quatzael:
Mám tady zjednodušenej kód.
Nejspolehlivější bude tabulka. Uvedená data vykazují znaky tabulkových dat - čtou se po řádkách a ve sloupcích mají řádky data stejného charakteru.
Nebo můžeš jednotlivé prvky definovat jako blokové (display:block), zarovnat vlevo (float:left) a nastavit jim šířku (takovou, jakou má nejširší prvek, aby zůstaly zarovnány do mřížky). Vlastnosti position vůbec nepotřebuješ.

jak je to s tím souborem robots.txt?? někde jsem četl, že když ten soubor úplně chybí tak vyhledávače můžou celou stránku vymazat ze svýho indexu
Ne.

Teď ještě potřebuju, aby tu moji stránku vyhledávače neměly v databázi, ale potom až ji spustím, tak bych byl rád kdyby žádný podobný problémy nebyly..
Na zablokování stránek se právě robots.txt hodí.

musím svojí stránku sám nějak registrovat na googlu nebo na seznamu, aby ji vyhledávače našly nebo jejich roboti projíždí i úplně nové neznámé stránky..??
Zkus si pročíst povídání o vyhledávačích.
panther
Profil
quatzael:
ještě by mě zajímalo, když vás je tady teď tak hodně on-line, jak je to s tím souborem robots.txt?? někde jsem četl, že když ten soubor úplně chybí tak vyhledávače můžou celou stránku vymazat
nesmysl. Pokud nic nezakazuješ, tvořit (prázdný) ho nemusíš.

musím svojí stránku sám nějak registrovat na googlu nebo na seznamu
stačí, aby na ni vedly nějaké odkazy, vyhledávače si pak na stránku cestu najdou samy.

K formuláři a labelu: stylování labelu a divu je úplně stejné. Jediný rozdíl je pro uživatele, v momentě, kdy klikne do oblasti labelu, automaticky se mu dostane kursor do pole, které k labelu náleží (nemusí se trefovat do radia, checkboxu nebo inputu). Stejně tak ti poděkují uživatelé s handicapy, např. hlasovými čtečkami.
nevimco2
Profil
quatzael:
Jestli google indexuje tvoje stránky nebo ne, zjistíš tak že do vyhledávání napíšeš: site:[tvůjweb]. Například site:diskuse:jakpsatweb.cz.
To ti ukáže "co o tobě google má".
quatzael
Profil
jenikkozak:
Nejspolehlivější bude tabulka. Uvedená data vykazují znaky tabulkových dat - čtou se po řádkách a ve sloupcích mají řádky data stejného charakteru.
možná jsem to špatně napsal, ale input, second-title a image nemají být přesně pod sebou.. má být mezi nimi mezera o konstantní délce, ale šířka jednotlivých části má být proměnlivá..
jediný co má být jakoby přesně pod sebou jsou title-part a input-part pokud by měly definovanou šířku s tím, že jejich obsah má být zarovnaný relativně k těmto vnějším elementům jak jsem to popsal nahoře...
panther
Profil
quatzael:
možná jsem to špatně napsal
nemyslíš si, že by bylo lepší ukázat, jak to má vypadat než to sáhodlouze popisovat, ještě k tomu nepřesně? Pak by ses možná dočkal i konkrétní rady, jak napsat html/css k danému formuláři. Bez ukázky nic konkrétního nečekej, všichni zde budou jen hádat a tipovat.
Str4wberry
Profil
Ještě tu nikdo nezmínil, že je možné použít oboje, tedy <div> i <label> zároveň.

někde jsem četl, že když ten soubor úplně chybí tak vyhledávače můžou celou stránku vymazat ze svýho indexu
Ano, je to teoreticky možné, kdyby chybová stránka vypadala jako zakazující soubor robots.txt.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Zajímavé čtení:
Poptávání výměny odkazů je na této diskusi nežádoucí.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: