Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
marvays Profil |
#1 · Zasláno: 4. 12. 2012, 16:27:53
Dobrý den. Mám neobvyklého klienta, který má tři www adresy a tři duplicitní weby. Nějak mu neumím vysvětlit v čem je to pro něj špatně. Když jsem se nad tím totiž podrobně zamyslel, tak jsem nepřišel na nic opravdu závažného. Jasně, je špatné, když dám vyhledat podle klíčových slov a pokaždé mi to najde jinou www adresu. Ale pak už mě napadá jen to, že pokud si google vybere jednu kopii a zbytek bude ignorovat, přijde o zpětné odkazy z oněch dvou domén.
Na netu sem nikde nenašel hlubší zamyšlení . . . všude se to bere jako samozřejmé zlo. Ale už sem se nikde nedočetl o nevýhodách . . . . myšleno v situaci, že to mám uděláno špatně u sebe . . . né, že mi někdo chce špatným způsobem konkurovat :) Máte nějakou zkušenost? Zajímavý link na toto téma, kde bych se dočetl něco víc . . . ? |
||
LudekBrno Profil |
marvays:
No, jediné zlo je v tom, že si vyhledávače s největší pravděpodobností vyberou pouze jeden z duplicitních webů a nemáš jistotu, který. Jinak to nic horšího nedělá. Maximálně se ještě tříští zpětné odkazy na více webů, místo na jeden a část jich tak propadne vniveč. Žádná penalizace nehrozí, jen zbytečná starost o více webů a složitější dosažení lepší pozice ve vyhledávači. Takže žádná tragedie to není, nicméně bys měl být schopen klientovi vysvětlit, že jeden web + dvé další domény na něj přesmérované, je mnohem lepší řešení. Dobrým argumentem snad je to, že vyhledávače budou dva ze tří webů ingorovat. Ovšem pokud třeba klient na vyhledávače vůbec nespoléhá a nepočítá s návštěvností z nic a zákazníky získává převážně inzercí, tak samotná existence tří identických webů vůbec ničemu nevadí a není třeba to řešit. Řeší to jen vyhledávače. |
||
jenikkozak Profil |
#3 · Zasláno: 4. 12. 2012, 16:56:57
LudekBrno:
„Dobrým argumentem snad je to, že vyhledávače budou dva ze tří webů ingorovat.“ Myslím, že dnešní vyhledavače tohle neudělají. Nebudou ingorovat celý web, pouze ze SERPu vyhodí stránku, kterou považují za duplicitní. „Ovšem pokud třeba klient na vyhledávače vůbec nespoléhá a nepočítá s návštěvností z nic a zákazníky získává převážně inzercí, tak samotná existence tří identických webů vůbec ničemu nevadí a není třeba to řešit.“ I kdyby návštěvy z vyhledavačů byly zanedbatelné, málo bývá více než nic. Vzhledem k tomu, že vytvoření a udržování duplicitního webu je stejně náročné nebo náročnější než vytvoření přesměrování, nevidím důvod, proč by člověk měl jít cestou duplicit. |
||
LudekBrno Profil |
#4 · Zasláno: 4. 12. 2012, 18:14:41
jenikkozak:
Pokud jsem to dobře pochopil, tak se jedná o jeden totožný web na třech různých doménách. Takže pokud vyhledávače vyhodí ze SERPu (a nejspíš i z indexu, proč by v něm držel duplicitu) všechny jednotlivé duplicitní stránky, tak se to bude rovnat ignorování dvou ze tří webů :-) Pokud ovšem nenastane stav, že u každé jednotlivé stránky se samostatně rozhodne, kterou z těch tří bude nabízet. Ale výsledek by byl podobný, v součtu bude vyhledávač nabízet celý web, ale každou stránku pouze na jedné ze tří možných domén. Každopádně neznáme komerční záměry onoho klienta, takže je klidně možné, že o návštěvnost z vyhledávačů nestojí vůbec. Může existovat dost okruhů webů, kde o vyhledávače vůbec nejde a návštěvníci pocházejí z nějakých konrétních zdrojů. Nicméně samozřejmě souhlasím s tím, že duplicitami si rozhodně nijak nepolepší a korektnější je přesměrování. I když docela chápu, že někdo může mít laický pocit, že když například z deseti konkurenčních webů v oboru budou tři jeho, nachytá trojnásobný počet zákazníků, než kdyby byl jeho jen jeden web z celkově osmi konkurenčních. Na odborníkovi pak je, aby mu vysvětlil, že alespoň z vyhledávačů to tak rozhodně nebude. |
||
marvays Profil |
#5 · Zasláno: 4. 12. 2012, 18:54:55
děkuji za reakce. konkrétně u toho klienta se jednalo o přirozený vývoj. začal s nějakou doménou, časem se rozhodl pro novou, lepší a starou nechal běžet. Moc jsem jeho staré stránky nestudoval, ale hrubým náhledem mi přišlo, jako by mu někdo na starou doménu udělal rámec ve kterém se načítal nový web a myslel si, že to vyřeší. Ale podle mě to je duplicita taky. A výsledkem je to, že se přejmenoval firmu, udělal vizitky a další materiály a když zadám jeho název do vyhledávače, tak mi naskočí jeho stará www adresa, protože je starší a vyhledávač si ji zřejmně vybral :)
teď si ještě někde víc prostuduju problematiku samotného přesměrování, jaké jsou možnosti a novinky a nějak to dotáhneme do konce. děkuji |
||
jenikkozak Profil |
#6 · Zasláno: 4. 12. 2012, 19:10:27
LudekBrno:
„Pokud ovšem nenastane stav, že u každé jednotlivé stránky se samostatně rozhodne, kterou z těch tří bude nabízet.“ Vždyť tímto způsobem právě vyhledavače fungují. Pokud není web penalizovaný, pak posuzují každou stránku (každý článek, každý obrázek) zvlášť. Ta duplicita totiž v mnoha případech nemusí být záměrná. A potopit kvůli ní celou doménu by bylo příliš drastické, přihlédneme-li k tomu, že na internetu se dost dobře nedá zjistit, kdo je vlastně autorem textu (obrázku), a nemusí to být ten, kdo ho první vystavil na internetu. „Takže pokud vyhledávače vyhodí ze SERPu (a nejspíš i z indexu, proč by v něm držel duplicitu) všechny jednotlivé duplicitní stránky“ Google, který má přes milion serverů, že by šetřil každý kilobajt? Třeba mají na ukládání lepší systém než kopírování stránek do Wordu, takže třeba ten shodný text nemusejí fyzicky ukládat několikrát. marvays: „Ale podle mě to je duplicita taky.“ Řekl bych, že to vyhledavače jako duplicitu neberou, že chápou, že jedna stránka je vložena do druhé. Přesměrování však bude lepší, protože lidé tu adresu uvidí a nebudou ji muset psát jen s vizitkou vedle klávesnice. „teď si ještě někde víc prostuduju problematiku samotného přesměrování, jaké jsou možnosti a novinky a nějak to dotáhneme do konce.“ Viz Přesměrování stránky. Většinou nejjednodušší a nejspolehlivější je přesměrování na straně serveru. |
||
marvays Profil |
#7 · Zasláno: 4. 12. 2012, 19:23:00
jenikkozak:
„Viz Přesměrování stránky. Většinou nejjednodušší a nejspolehlivější je přesměrování na straně serveru.“ právě že jsem se vtom nikdy extra neorientoval, protože jsem to řešil takhle. tenhle klient je ale trochu specifický . . . několik domén, každou jinde. maily jinde. web jinde . . . a nechce moc měnit. ovšem děkuji za odkazy. prostuduju . . . |
||
LudekBrno Profil |
#8 · Zasláno: 4. 12. 2012, 19:47:26
jenikkozak:
Vyhledávače sice posuzují každou stránku zvlášť, ale je velmi pravděpodobné, že to neplatí vždycky 100% a určitě berou i v potaz, zda určité stránky leží na jednom webu nebo jsou nezávislé. Třeba penalizace rozhodně bere v úvahu spíš web jako celek. Stačí přece na jediné stránce webu použít nějakou zakázanou praktiku nebo umístit odkaz na nějaký škodlivý web a banovaná či penalizovaná je celá doména. A těch situací, při kterých se posuzuje web jako celek může být víc. Takže osobně bych si tipnul, že pokud budou existovat na třech doménách totožné weby, vyhledávače si vyberou jeden celý web pro indexaci a ostatní dva budou ignorovat jako celek. Ale toto je samozřejmě jen můj názor a ono to z hlediska tazatele je úplně jedno. Špatně pro ty weby je to tak i tak :-) |
||
Časová prodleva: 13 let
|
0