Autor Zpráva
Martin02
Profil
Ahoj, chci se zeptat, jestli je pro vyhledávač rozdíl mezi tím, když načtu celý soubor normálně a tím, když ho načtu jednou a pak při klikání v menu se pomocí ajaxu budou načítat jen obsahy těch jednotlivých stránek? Radši bych použil ajax, aby to bylo rychlejší, ale zas aby byl indexován i ten obsah souborů, nebo aby neztrácel na hodnotě ve vyhledávání. Děkuji
Camo
Profil
Nie. Vyhľadávač nevykonáva javascripty na stránke, takže nemá ako vedieť čo robí ajax.
Plaváček
Profil
Camo:

To není tak docela pravda. Je ale nutné dodržet pár zásad, viz https://developers.google.com/webmasters/ajax-crawling/
Camo
Profil
Plaváček:
No áno dá sa to riešiť, ale mne by sa to teda robiť nechcelo...
Imho ten google návod som moc nepochopil. Tie adresy s mriežkou nevyzerajú moc vábne. To by som skôr pridal ku odkazu return false a poslal ho tomu ajaxu na spracovanie. Robot si samozrejme normálne otvorí odkaz...
Martin02
Profil
Plaváček:
Anglicky moc neumim - mohli byste stručně napsat, o co tam jde?
Plaváček
Profil
Martin02:

Anglicky moc neumim - mohli byste stručně napsat, o co tam jde?

Je tam podrobně popsána odpověď na tvou otázku.
Martin02
Profil
Plaváček:
No odpověď na mou otázku je buď ano nebo ne.

Co psal Camo něco s křížkem - s tím už jsem se setkal, že se na jinou stránku odkazuje tím, že se udělá hash, kde je název toho souboru - je to nějak složitější?
jenikkozak
Profil
Martin02:
No odpověď na mou otázku je buď ano nebo ne.
Tak si to v tom textu najdi. Ano se řekne anglicky „yes“ a ne se píše „no“.
Martin02
Profil
jj, vtipné... :)
ale i tak díky
jenikkozak
Profil
Výsledky činnosti překladačů od Googlu a Bingu sice nejsou vhodné na publikování, jsou ale natolik srozumitelné, aby při jejich čtení člověk pochopil hlavní myšlenky textu. Když si dá jenom trochu záležet, pochopí úplně každou větu.
Camo
Profil
Martin02:
Doplň si za odkaz ten onclick smerujuci na ajax a pred poslaním pridaj ku adrese nejaký identifikátor pre php, že je to od ajaxu. A script nech ti podľa toho vygeneruje výstup pre ajax. Robot si zobrazí normálnu stránku(bez toho identifikátoru).
Chamurappi
Profil
Reaguji na Martina02:
Radši bych použil ajax, aby to bylo rychlejší
Nebylo by lepší soustředit se spíš na zrychlení a odlehčení stránky, než jí přidat další zátěž v podobě dynamicky tahaného obsahu? Historii, aby člověk mohl přecházet zpět, budeš mít správně ošetřenu?

a pak při klikání v menu se pomocí ajaxu budou načítat jen obsahy těch jednotlivých stránek
Pokud to opravdu chceš dělat AJAXem, odkazy namiř na normální verzi tak, aby fungovala i lidem bez JavaScriptu. Web přeci může být sestaven úplně běžně a teprve skript si zařídí, aby se dělo něco jiného, než výchozí akce při prokliku na menu. Pokud při vypnutém JS nebude web průchozí, tak to samozřejmě problém bude. U Googlu jde trochu minimalizovat, u Seznamu ne, pokud vím.
Martin02
Profil
A když to tedy udělám tak, že to vše bude bez js a ajaxu a až teprve, když bude fungovat js, tak se to bude načítat přes ajax, bude to pto vyhledávače ok? Rozdíl by byl asi jen ten, že na ty soubory (načítané ajaxem) skoro nikdo nebude chodit (jen ten, kdo má zapnut js), ale bylo tu psáno, že robot js nepoužívá, takže uvidí normální odkazy.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Martina02:
na ty soubory (načítané ajaxem) skoro nikdo nebude chodit
AJAXem nebudeš načítat úplně totéž, na co by člověk jinak šel, ne? Budeš muset udržovat dvě verze, jedna bude plnohodnotná stránka, druhá osekaná, kde přeneseš jen to, co se mění. Nebo jakým způsobem jsi chtěl dosáhnout onoho zrychlení? Stahováním téhož bys web moc nezrychlil, pokud máš správně nastavené kešování doprovodných souborů.

bylo tu psáno, že robot js nepoužívá, takže uvidí normální odkazy
Ano. I když tedy robot JS používat může, ale těžko bude vyvolávat konkrétní události a analyzovat důsledky.
Martin02
Profil
Chamurappi:
No dělal bych to tak, že budu mít plnohodnotné soubory, které by používal robot a lidi bez js. A pak soubory, kde je jen obsah těch jednotlivých plnohodntných souborů. Zrychlení tedy bude, že se nemusí znovu načítat menu a ostatní věci krom samotného obsahu stránky.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Martina02:
Máš hodně velké menu (a ostatní věci)?
Martin02
Profil
Web teprv budu dělat - rozmýšlím co a jak, ale plánuju tam dát dost grafických prostředků, taže spíš ano. Proč? Jaké budou nevýhody, když to bude tak, jak jsem psal?
Chamurappi
Profil
Reaguji na Martina02:
plánuju tam dát dost grafických prostředků, taže spíš ano
Grafika přeci moc nezdržuje, pokud je nakešovaná.

Jaké budou nevýhody, když to bude tak, jak jsem psal?
1) Pokud si rozbiješ plnohodnotnou non-JS verzi, nemusíš to zjistit včas, pokud brouzdáš se zapnutým JS.
2) Musíš si sám řídit historii v prohlížeči, abys nerozbil tlačítko zpět, což nemusí být triviální.
3) Když si uživatel uloží stránku, bude se později divit, co si to vlastně uložil.
4) Opuštění stránky je očistný proces, prohlížeč při něm uvolní prostředky; tvá stránka bude postupně v paměti kynout (jak moc, to záleží na konkrétní implementaci).
Martin02
Profil
Chamurappi:
Nejsem žádný expert - 1 a 4 jsem moc nepochopil. S historií jsem nikdy nepracoval - nevím, jak je to složité. A 3 by šla vyřešit tím, že každá stránka bude mít svůj hash na konci adresy.
Vidím, že by to bylo mnohem jednodušší bez ajaxu ale pořád nechci opustit od dynamiky stránky.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Martina02:
Bod 1 jsem myslel tak, že pokud si nějakým nevhodným zásahem pokazíš verzi určenou pro lidi bez JS a pro roboty, nemusíš si toho všimnout, protože sám budeš na svůj web koukat se zapnutým JS a javascriptová verze ti poběží bez potíží.

Bod 4 jsem myslel tak, že všechno, co na stránce vznikne (všechny elementy a jiné JS objekty), sežere určité prostředky a jakmile prohlížeč stránku opouští, může všechny prostředky s ní související uvolnit. Jakmile se ale návštěvník drží stále na stejné stránce a jen mu měníš obsah, může se stát, že zbytky starého obsahu někde ulpí — ať už vinou špatně napsaného skriptu, nebo prohlížeče — a čím víc „podstránek“ člověk prokliká, tím víc prostředků si (zbytečně) obsadí.

S historií jsem nikdy nepracoval - nevím, jak je to složité.
Pokud jsi průměrný lepič, tak to vyřešíš tak, že ke svému standardnímu zpomalovacímu balíku skriptů přilepíš další zpomalovací knihovnu a budeš se cítit náramně šťastný, jak je to dynamické :-)

A 3 by šla vyřešit tím, že každá stránka bude mít svůj hash na konci adresy.
Mluvil jsem o uložení stránky, ne o uložení její adresy. I to uživatel může chtít udělat.
Martin02
Profil
Tak jo. Nějak to udělám normálně bez js a pak uvidím. Nejspíš se mezitím ještě spousta změní. Díky všem za odpovědi.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Zajímavé čtení:
Poptávání výměny odkazů je na této diskusi nežádoucí.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: