Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Fruiter Profil * |
Mám (ve výstavbě) web funkčně podobný Heuréce - subjekty inzerují své produkty. V globálním katalogu existuje pro každou kategorii produktů řada filtrovacích parametrů. URL je ....cz/televize/parametr-x+parametr-y..atd.
Filtrovací parametry jsou kombinace checkbox-odkaz, takže robot může stejně jako uživatel na parametry klikat, kombinovat je a vygenerovat tak jakoukoliv katalogový výpis (např. Televize, Samsung, 100cm, černá). Pokud se zkombinují dva a více parametrů, ošetřuji to rel="canonical" href="televize". Až sem bez problému. Na webu ale existuje ještě stránka Detail subjektu (každý subjekt ji má), kde je pouze katalog produktů od tohoto subjektu. A tato stránka má stejné filtrovací možnosti. Takže URL při filtrování je pak ...cz/subjekt-x/televize/parametr-x+parametr-y..atd. Samozřejmě i zde je rel="canonical" a sice href="subjekt/televize/". Můj dotaz je, jestli tím nevzniká balast, který netřeba nechat indexovat. Že by stačilo ...cz/subjekt-x/televize#parametr-x+parametr-y..atd. Tzn. dát tam hash a roboty tímto obsahem "neobtěžovat"? Moderátor Petr ZZZ: Titulek „Je toto dobrý důvod k omezení hloubky indexovatelnosti?“ nevystihoval podstatu dotazu. Příště zkus prosím vymyslet lepší.
|
||
Cody Profil |
#2 · Zasláno: 4. 7. 2014, 21:42:36
Těžko odpovědět takto obecně, ale pokud vyhledávače nebudou ít důvod indexovat, tak to opravdu idexovat nebudou. Takže pokud víte, že některé stránky jsou pro vyhledávače nadbytečné, určitě bych je zakázal k indexaci.
|
||
petrxxx Profil |
Zkoušel jste si udělat analýzu klíčových slov např. pro ty televizory? Včetně hledanosti?
A zkoušel jste výslednou tabulku přetransformovat do návrhu informační architektury? Pak by se hodilo navrhnout strukturu URL a interního prolinkování. Zkusil jsem do vyhledávacího formuláře Google napsat: alza televize a našeptávač mi sám nabízí: alza televize sony alza televize lg Zajímavé. Zkouším tedy napsat televize alza a našeptávač nabízí: alza televize samsung alza televize lg alza televize sony Dalš pokus: alza televizor A našeptávač našeptává: alza televizory alza televizory samsung alza lcd televizory Vytvořte si vzorek cca 5.000 profilových dotazů pomocí různých nástrojů (nejen manuálně!), zjistěte si jejich hledanost v Google a v Seznamu, zahoďte dotazy s nulovou nebo téměř nulovou popularitou a uvidíte sám. |
||
Časová prodleva: 10 let
|
0