Autor Zpráva
smiesek
Profil
Ráda bych poprosila od jakého bodu se odrazit a vyřešit dle Nástroje pro webmastery:
a) duplicitní title
b) duplicitní description

ano vše vzniká především z toho důvodu, že na stránkách používám stránkování.

Hledala jsem tedy různě na internetu, ale nejsem z toho vůbec moudrá a jen tak to sama nedokážu vyřešit, ač jsem si myslela, že to bude pouhé přidání nějakého kodu a budu mít vyhráno.

Narazila jsem na různé návody:
1. kde se třeba doporučovalo přidat do hlavičky stránky, aby se sledovala pouze první strana a ty ostatní se ignorovali
2. nebo přidat html tagy přímo do a href, které odkazují na další strany

Jenže mě jde o to, že stránkování mám všeobecně vkládáno jako funkci, tedy někdy se stránkuje kategorie o 5 stranách, někdy pouze je kategorie o 1 straně.
Právě proto netuším, na jaké odkazy použít ono doplnění do a href a nebo naopak, pokud bych to vložila do hlavičky stránky, tak hlavička stránky se mi načítá ze souboru a vkládá se do každých stránek.

Jde o to, že mi všechny ty návody, na které jsem náhodně narazila, popisují stránkování třeba pouze pro jednu kategorii, kde se ví, kolik je celkově stránek, ale v mém případě ty stránky mohou naustále přibývat dle obsahu.

Nevím si rady, odkama tedy začít s opravou a jak poznat následně, že jsem to udělala správně :-(
Cody
Profil
Na druhou a všechny další stránky kategorie dát do hlavičky:

<meta name="robots" content="noindex, follow">

Odkazy na další stránku v stránkování označit parametrem rel="next", na předchozí stránku parametrem rel="prev" více na https://moz.com/blog/pagination-best-practices-for-seo-user-experience.

Jinak titulky stránkování by měly být unikátní, tedy stačí do titulku napsat něco ve smyslu: "Název kategorie, stránka č. x | brand"

Detailněji vysvětluji na slidech 10 a 11 ve své prezentaci Největší SEO chyby e-shopů.
smiesek
Profil
Cody:
děkuju, půjdu tedy postupně a současně se budu ptát, jestli jsem to správně pochopila...

Dočetla jsem se, že parametry rel="" se používá ve spojitosti <link>

mám i tento zápis níže uvedený správně a nebo být nemůže?

<a rel="prev" href="URL">«« Předchozí</a>

ptám se, protože tam nepoužívám link, ale a

stejným způsobem jsem to tedy doplnila i pro rel="next"

Pak právě nevím jak do hlavičky dát:
<meta name="robots" content="noindex, follow">

aby to bylo pouze pokud je to stránkované, protože takhle když to vidím, bych to automaticky dala do souboru header.php, který vkládám do každé stránky, ale to nebude splněna podmínka, aby to pro druhou a další stránky kategorie :-(
Cody
Profil
smiesek:
Dočetla jsem se, že parametry rel="" se používá ve spojitosti <link>
Může to být u link nebo jako parametr odkazů,

mám i tento zápis níže uvedený správně a nebo být nemůže?
>
>
<a rel="prev" href="URL">«« Předchozí</a>
To je v pořádku.

stejným způsobem jsem to tedy doplnila i pro rel="next"
Super.

by to bylo pouze pokud je to stránkované, protože takhle když to vidím, bych to automaticky dala do souboru header.php, který vkládám do každé stránky, ale to nebude splněna podmínka, aby to pro druhou a další stránky kategorie :-(
To vám neporadím, ale důležitá in formace je, že to má být pouze a jen u 2 každé další stránky stránkování. Tipuju, že by to mohla vyřešit nějaká podmínka.
smiesek
Profil
Cody:
dobře, děkuju, zkusím popřemýšlet a pohledat, jak to zpodmínkovat do hlavičky stránky.

Mimo to, i když se mi to podaří nějak implementovat, budu i tak muset řešit duplicitní title a description a nebo by tato úprava mohla pomoci tomu, že to nemusíš řešit jako zobrazování popisu stavového řádku okna prohlížeče Strana x... jako jste naznačil? Koukala jsem se na různé stránky a nikde jsem zatím nedohledala, že by to taky takhle řešily, a nerada bych, aby to vypadalo blbě...

A ještě ... zatím tato úprava by případně měla být pouze účinná pro Google, prej Seznam tohle zcela ignoruje, tedy pro Seznam budu muset udělat podobné úpravy přímo do hlaviček stránky, tedy nějakou kanonizaci URL?
Nechcu, aby se úpravy přidáním rel="" a následně kanonizace URL pro Seznam vzájemně přebíjely a následně i nefungovali.

Nějak v tom prostě pořád nemám jasno a mám pocit, že i když jsem udělala nějakou úpravu stejně to nebude fungovat. Jak poznám, že to funguje a tedy jsem to všude správně upravila? Pomohlo by mi něco jako online validator, ale to bych chtěla hodně...
Kubo2
Profil
smiesek:
Z čisto implementačného pohľadu by tá podmienka mohla vyzerať asi takto:

<title><?= defined('PG_TITLE') ? PG_TITLE : 'Titulok hlavnej stránky' ?></title>
smiesek
Profil
Kubo2:
to ano, ale uvádět tam třeba "Titulek hlavní stránky" nebo "Titulek podstránky č. 2 ..."?
Nevím, nějak pořád tomu nerozumím jak to řešit a současně jak poznat, že se tedyy bude stránkovat jak to předávat když už na to dojde :-(
Kubo2
Profil
Prakticky by bolo asi lepšie vytvoriť si nejakú šablónu, napr.:

<?php function _render_head(stdClass $properties) { ?>
<!doctype html>
<meta charset='<?= $properties->charset ?>'>
<?= !is_callable($properties->additionalMeta) ?: ($properties->additionalMeta)() ?>
…
<?php } ?>



ktorú potom budeš volať:
<?php _render_head((object) [
    'charset' => 'utf-8',
    'additionalMeta' => function() {
        return <<<HTML
<meta name=robots content='noindex, follow'>
HTML;
    },
]) ?>
Cody
Profil
smiesek:
Mimo to, i když se mi to podaří nějak implementovat, budu i tak muset řešit duplicitní title a description a nebo by tato úprava mohla pomoci tomu, že to nemusíš řešit jako zobrazování popisu stavového řádku okna prohlížeče Strana x... jako jste naznačil? Koukala jsem se na různé stránky a nikde jsem zatím nedohledala, že by to taky takhle řešily, a nerada bych, aby to vypadalo blbě...
V stránkování ne, že protože ty stránky nebudou v indexu vyhledávačů.

Kanonizaci bych ve stránkování neřešil. Výše zmíněná úprava zejména meta robots budou fungovat všude.
Fisir
Profil
Reaguji na Codyho:
Proč je lepší zakázat indexaci stránkování, ze kterého vedou tolik cenné odkazy na další články, než mít duplicitní titulek?
Cody
Profil
Fisir:
Proč je lepší zakázat indexaci stránkování, ze kterého vedou tolik cenné odkazy na další články, než mít duplicitní titulek?
Tam vedou nějaké cenné odkazy?
Fisir
Profil
Reaguji na Codyho:
Omlouvám se, moje chyba, odkazy ze stránkování se sledují, tudíž je všechno v pořádku.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Zajímavé čtení:
Poptávání výměny odkazů je na této diskusi nežádoucí.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0