Autor Zpráva
Měsíček
Profil
Vím, že s tím tady obvykle hodně irituji, ale i tak bych se chtěl zeptat zkušenějších jestli je to co říkám správně:

1.) META tag robots je důležitý jedině pokud chceme určitou část zakázat (noindex atd ...) jinak se ani na stránku nemusí dávat.
2.) Pokud ho tam za každou cenu chceme měl by být ve tvaru <meta name="robots" content="all"> vyjde to na stejno jako "index, follow" a je to ještě kratší.
3.) META tag googlebot je důležitý jedině pokud chceme určitou část zakázat (noarchive atd ...) jinak se ani na stránku nemusí dávat a pokud nechceme něco zakázat je zbytečný.
4.) Pokud ho tam, ale za každou cenu chceme měl by být ve tvaru <meta name="googlebot" content="all">, protože to vyjde na stejnou jako "archive, index ..." a je to kratší.

a moje otázka zní jsou tyto čtyři body pravdivé? Jestli je některý špatně řekněte mi jaký. Děkuji
vertigo4
Profil
Měsíček
tak jistě, protože robots i googlebot defaultně indexují stránky, takže jak říkáš pokud chceš něco neindexovat či ne sledovat odkazy tak se to hodí, jinak ne
Měsíček
Profil
Dobrá :)
urso
Profil *
jsou tyto čtyři body pravdivé?
Ano jsou, je to přesně tak.
quinux
Profil
Měsíček
Ano jsou, ale spíš než využívat tyto tagy (pro zakazování) bych využil robots.txt :)
Měsíček
Profil
Dobrá přidám k tomu ještě jeden dotaz může být napsán obsah metatagu "robots/googlebot" jakoukoli velikostí písmen?

Například:

<meta name="RoBoTs" content="NOindex, NOfollow" />
<meta name="GOOGLEbot" content="NoARCHIVE" /> 


?
vertigo4
Profil
Měsíček
vyhledávačům je to jedno... jinak v xhtml těžko
Měsíček
Profil
Právě, že si myslím, že v XHTML by tohle mělo projít jen si nejsem jistej těmi vyhledávači.
djlj
Profil
jinak v xhtml těžko
Je to jedno.
vertigo4
Profil
djlj
Měsíček
myslím, že XHTML nemá rádo velká písmena
Měsíček
Profil
Ano, ale u tagů jinak to by jsi nemohl mít ani tohle:

<meta name="author" content="Pan FrantišekObejda">

a teď jsem si ověřil, že to louská i validátor takže tohle by v XHTML prošlo spíše mě zajímá ten vyhledávač.
vertigo4
Profil
Měsíček
podle pravidel by nemělo být velké písmeno ani u atributů...
Měsíček
Profil
podle pravidel by nemělo být velké písmeno ani u atributů...

Kdepak je to pravidlo? :)

Jinak http://validator.webylon.info/check?uri=save%3a2BA73771CC8997C323A16DD9AA733A AC&ss=1&mode=xml
vertigo4
Profil
Měsíček
tak tomuto validatoru jsem davno přestal věřit... ale to je jedno, tohle není zas tak podstatné
Měsíček
Profil
Sice je to na úkor tématu, které bych opravdu potřeboval zodpověďět, ale i tak dám možnost i tvé větě:

tak tomuto validatoru jsem davno přestal věřit...

Kvůli čemu? Já mu začínám věřit čím dál tim víc :)
djlj
Profil
podle pravidel by nemělo být velké písmeno ani u atributů...
To jo, ale ne u jejich obsahu.
Chamurappi
Profil
Reaguji na vertiga4:
XML se od HTML liší v tom, že v něm u „jmen“ záleží na velikosti písmen. V XHTML DTD jsou pak pouze vymezené dovolené XML elementy, atributy atd. — a všechna „jména“ (krom názvů entit) požaduje malými písmeny (s velkými jsou to už jiná jména).

Hodnoty většiny (X)HTML atributů nejsou považované za „jména“, takže nejsou syntakticky nijak omezené. Velikost písmen může hrát roli, ale nemusí. Samotný parser ji každopádně rozlišuje. Třeba <ol type="a"> funguje určitě jinak než <ol type="A">, v HTML i v XHTML.

tak tomuto validatoru jsem davno přestal věřit...
Totožné vyhodnocení ti dá i ta porouchaná služba na w3.org.
K věrohodnosti: Zastávám názor, že by validátor měl při vyhodnocení užívat stejné postupy, jako by měly užívat prohlížeče. S tím nesouhlasíš?


Reaguji na Měsíčka:
Myslím si, že Googlebot nebude rozlišovat velikost písmen. Můžeš si to snadno vyzkoušet.
Měsíček
Profil
Myslím si, že Googlebot nebude rozlišovat velikost písmen. Můžeš si to snadno vyzkoušet.

Rád bych, ale já mám tak zatracenou smůlu na roboty, že mě navštíví novou stránku za dva měsíce což je na jeden testík docela velká doba ...
vertigo4
Profil
Ježiš, tohle nebylo cílem, aby se tu řešily validátory...

Já prostě nepoužívám validátor, protože mi to příjde zbytečné; přijde mi to jako si něco dokazovat... tím netvrdím, že si weby nezvaliduji, to bych lhal, ale používám jej jen abych věděl, že tam nemám nějakou zásadní chybu a i pokud mi to vyhodí nějaké nedostatky tak se tím moc neřídím, prostě a zkrátka: pokud chci být důsledný a chci uznávat nějaká pravidla, tak nebudu zbytečně dávat velká písmena do kodu... já vím, že na hodnoty to neplatí, ale nevidím důvod proč bych je tam měl záměrně dávat. Je to spíš má ,,webdesignerská filosofie". S tím souvisí i to, že za "validní" nepovažuji výplod validátoru, ale takový kód který bude hlavně funkční, účelný a správný. Nevím čemu bude uživateli validní, avšak nefungující kod... toto je můj osobní názor, můžete s ním souhlasit, mžete s ním nesouhlasit, ale to je tak všechno co s tím můžete dělat. Omlouvám se tedy, že jsem tohle sem zanesl...
Chamurappi
Profil
Reaguji na Měsíčka:
Našel jsem článek.


Reaguji na vertiga4:
Já prostě nepoužívám validátor, protože mi to příjde zbytečné
Také nepovažuji validitu za důležitou. Ale když píšeš, že jednomu validátoru nevěříš, zajímá mě důvod. Jako autora.

chci uznávat nějaká pravidla, tak nebudu zbytečně dávat velká písmena do kodu
Pokud na velikosti písmen záleží, tak to nemusí být zbytečné — může to dokonce být proti pravidlům. Třeba v hodnotách atributu <a href> asi velká písmena nezmenšuješ, ne?

nevidím důvod proč bych je tam měl záměrně dávat
Píšeš <!DOCTYPE> nebo <!doctype>?

za "validní" nepovažuji výplod validátoru, ale takový kód který bude hlavně funkční, účelný a správný
Což mě opět přivádí k otázce, proč českému validátoru nevěříš.
Chamurappi
Profil
Odemykám.

Chtěl bych se zeptat, kdo a proč odtud smazal dotaz od Failtera ze 14.8.2009 00:39:34 a zamknul.


Reaguji na Failtera:
Tvůj dotaz příliš nesouvisí s původním problémem, založ si prosím nové vlákno.
Patrně jsi změnil <!doctype> tak neopatrně, že Explorer používal jiný vykreslovací režim, než pro který jsi měl odladěný stylopis. Prohlížečům rozhodně nevadí, že jsi smazal zmíněné NET zápisy.
Marek Prokop
Profil
Chtěl bych se zeptat, kdo a proč odtud smazal dotaz od Failtera ze 14.8.2009 00:39:34 a zamknul.

Nevzpomínám si, že bych tady takový dotaz viděl, ale kdybych ho viděl, tak podle toho, co o něm píšeš, bych ho nejspíš smazal taky.
Chamurappi
Profil
Smazaný příspěvek vypadal takto:

Také bych rád napsal pár slov ohledně českého validátoru, tato odpověď je tedy pro Chamurappiho.
>
Projel jsem si své webové stránky zmíněným validátorem a vyskočilo mi spoustu chyb typu "zjištěn NET zápis" a také jednu chybu typu "znaková data nejsou povolena na tomto místě." - tyto chyby originální validator nehlásí. Po úpravě dle rad validátoru se stránka stala "validní".
>
Ve Firefoxu tato "validní" stránka šlape výborně, ale v IE (proč jsou vždy problémy jen s IE??) to jaksi bohužel pokulhává, a to tak, že se výsledný produkt nedá nazývat stránkou a nemá to již nic společného se stránkou, kterou zobrazil FF (pouze text).
>
Vrátil jsem zdrojový kód do původních kolejí a je mi fuk, že kód není validní, hlavní je pro mě to, že to funguje na všech prohlížečích.


Reaguji na Marka Prokopa:
Pokud někdo napíše jednu nesmyslnou větu mimo téma, je smazání vhodné, ale když sestaví (exkluzivně pro tuto diskusi) několikaodstavcové povídání, připadá mi poněkud kruté ho jen tak smazat. Obvykle takovému človíčkovi doporučíme založit si nové vlákno a mažeme ho, až když (a jen pokud) doporučení uposlechne. V horším případě přesuneme nežádoucí příspěvek do kontejneru k ledu.
worel
Profil *
Tak jsem právě projel 2 ze svých stránek validatorem, o kterém tu je řeč. Prvni chyba, kterou našel je, že nemám deklaraci zdroje. Mám. Pak mě upozornil, že nemám kódovaní iso-8859-2. K čemu by asi tak bylo na anglicky psaných strankách? A na českých to mám ošetřeno jinak, aby se znaky zobrazovaly správně. Pak mi detekoval některé atributy jako nepovolené, jiné zase jako chybějící. Ano to tak je, mám to tak schválně, prostě nechci některé přiblblé věci, které dělá IE při najetí myší na obrázek. No ale abych byl spravedlivý, našel i nějaké skutečné chyby, (které doteď neměly žádný vliv na funkci a zobrazeni stránek). Ale opravil jsem je, no. Příště raději použiji jiný validátor.
Chamurappi
Profil
Reaguji na worla:
Hm. A proč to sem píšeš? Jak to souvisí s Měsíčkovými otázkami? Proč si nezaložíš vlastní vlákno?

Ano to tak je, mám to tak schválně, prostě nechci některé přiblblé věci, které dělá IE při najetí myší na obrázek.
Z pohledu specifikací, které validátor musí dodržovat, to je chyba.

Příště raději použiji jiný validátor.
Pokud ti nenahlásí prohřešky proti DTD, tak to nebude validátor.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Marka Prokopa:
Nevzpomínám si, že bych tady takový dotaz viděl
Smazal jsi ho 14. srpna v 08:12:27. Záhada vysvětlena, vracím vlákno do původní kategorie.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.