Autor Zpráva
Rewey
Profil *
Zdravím...

1. Chtěl bych se zeptat zainteresovaných osob, jaká je dle vašeho názoru nejrozumnější verze odkazu pro úvodní (hlavní) stránku webu, aby nedošlo k penalizaci vlivem duplicitního obsahu?

* http://example.com
* http://example.com/
* http://example.com/index.htm
* http://www.example.com
* http://www.example.com/
* http://www.example.com/index.htm

2. Dále bych potřeboval poradit ohledně odkazu na úvodní straně (či ve stejné hierarchii), který odkazuje na tu samou (myšleno úvodní) stránku (např. hlavička webu):

<a href="index.php" title="xxx"><img src="grafika/design/hlavicka.jpg" alt="xxx" /></a> nebo
<a href="http://www.xxx.eu/" title="xxx"><img src="grafika/design/hlavicka.jpg" alt="xxx" /></a>

Tedy jinak napsáno - absolutně nebo relativně? Protože, když ponechám relativní verzi, bude to odkazovat na http://www.xxx.eu/index.php a tím pádem budu penalizován za duplicitní obsah, když na mou úvodní stránku budou jiné weby odkazovat na http://www.xxx.eu/...

3. Pokud pomocí souboru .htaccess nastavím automatické přesměrování např. z verze bez www na verzi s www, bude se tímto krokem duplicita eliminovat?

4. Jaká je nejlepší verze adresy (komplexně - tedy pro uživatele i SEO)?

a)http://www.xxx.eu/cirkevni-pamatky/krize/napapra.php
b)http://www.xxx.eu/cirkveni-pamatky/krize/na-papratne.php (lomítko nebo podtržítko???)
d)http://www.xxx.eu/cirkevni-pamatky/krize/kriz-na-papratne.php
e)http://www.xxx.eu/cirkevni-pamatky/kriz-na-papratne.php

První varianta je moje současná, neboť když jsem začal projekt tvořit (cca v 2006), doslechl jsem se, že názvy souborů by měly být do 8 písmen, což už asi není pravda (možná nebyla ani před tím...). Poslední možnost zvýší dle mého názoru entropii na serveru, neboť bych v tom jako webmaster měl větší zmatek, ale jako možnost ji samozřejmě uvádím...

Děkuji za názory!
Dranel
Profil
Rewey
1. http://www.example.com/
2. Nejlepší je odkazovat na svůj web jako na "/" (lomítko)
3. Tuším, že ano. Takže vše přesměruješ na verzi s www a díky předchozím bodům bude vstupní stránka jen dle bodu 1.
4. http://www.xxx.eu/cirkevni-pamatky/krize/kriz-na-papratne je nejvíce logické. Na druhou stranu by asi stačilo i http://www.xxx.eu/kriz-na-papratne - toje zase nejkratší, nejlépe zapamatovatelné. To se musíš rozhodnout sám, co je pro tebe lepší.

Pozn.: Vše se dá řešit přes mod_rewrite, tudíš struktura URL může být úplně jiná než struktura fyzických souborů. Mimochodem nejlepší je tahat obsah z DB, to pak zmatek žádný není ;-)
Chamurappi
Profil
Reaguji na Rewey:
aby nedošlo k penalizaci vlivem duplicitního obsahu?
tím pádem budu penalizován za duplicitní obsah
Jak jsi přišel na to, že se za duplicitní obsah penalizuje?

Bod 2 moc nesouvisí s vyhledávači.

K bodu 4: Čím kratší (smysluplná) adresa, tím lepší (pro uživatele). Koncovku nepotřebuješ.

když jsem začal projekt tvořit (cca v 2006), doslechl jsem se, že názvy souborů by měly být do 8 písmen
V té době to už minimálně 10 let neplatilo.
Rewey
Profil *
No to víte, nejsem odborník a za takového bych se ani nepovažoval... 8-D

Ohledně toho odkazu:

http://www.xxx.eu/kriz-na-papratne vypadá pro zapomatování opravdu nejlépe, ale v úvahu musím brát, že celý projekt (v hodně brzké době zveřejním) turistických zajímavostí města (a jeho okolí) má okolo 1100 stránek a nevím, jestli http://www.xxx.eu/cirkevni-pamatky/krize/kriz-na-papratne není i pro ty návštěvníky lepší, neboť budou mít lepší přehled, kde se zrovna nacházejí - i když pravdou je, že tuto informaci naleznou i v hlavičce prohlížeče...

Jinak mě napadá, že v tomto případě typu webu (turistictických zajímavostí města) stejně většina lidí bude chodit přes úvodní stránku, než aby si pamatovali přímo adresu jednotlivých "položek". Ale jak píšu, to je otázka a až časem se uvidí...
piere
Profil *
Jsem pro http://www.xxx.eu/cirkevni-pamatky/krize/kriz-na-papratne - návštěvník v tvém typu webu určitě bude chtít na 1. pohled vědět, v jaké sekci a podsekci zrovna je. Ta nejkratší verze mi v tomhle nepříjde zrovna košér, ale více hlav - víc názorů...
Dranel
Profil
Pokud Rewey píše, že web má mnoho stránek, asi bude tedy lepší dát do URL "adresářovou" strukturu. Zamezí to tak vzniku dvou různých stránek se stejným URL.
Rewey
Profil *
Díky za relevantní názory...

Ještě jsem se chtěl zeptat. Na Intervalu jsem se dočetl, že:

Použití duplicitních elementů title a meta na velkém množství stránek má velký vliv na duplicitu.

Mé stránky jsou ale nastaveny tak, že i title i meta tag description mám shodné (např. Turistické zajímavosti xxx: Církevní památky -> Muka, zátiší -> Mariánské zátiší na Kopci) - je to dle Vašeho názoru na velkou škodu, pokud ano, jakým způsobem byste navrhli nápravu?
Holyday
Profil
Mě Google webmaster tools taky hlásí duplicitní meta data, přitom ve většině případů to je lež...
Rewey
Profil *
Jo a ješte malý dotázek, jak nejlép nastavit, aby se ta adresa zobrazovala bez přípony - pomocí .htaccess?
Morasino
Profil
Rewey
Bez pripony? www?

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^jakpsatweb.cz
RewriteRule (.*) http://www.jakpsatweb.cz/$1 [R=301,QSA,L]
Rewey
Profil *
Ne (moje otázka se vztahovala k předchozí diskuzi), bez přípona .php apod. http://www.xxx.eu/cirkevni-pamatky/krize/kriz-na-papratne misto kriz-na-papratne.php...
Holyday
Profil
Já to mám takto, je řeba upravit:

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^g1-(.*)    index.php?section=g1&page=$1 [L,QSA]
Rewey
Profil *
Bohužel mi to stále nefunguje - odkazy jsem změnil na verze bez php:

<a href="lorem-ipsum.php" title="lorem ipsum">


na

<a href="lorem-ipsum" title="lorem ipsum">


a do souboru .htaccess vložil:

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^g1-(.*)    index.php?section=g1&page=$1 [L,QSA]


Odezva stále žádná, klikám na odkaz jak divý, ale vždy se mi objeví zpráva, že daná stránka neexistuje... Kde dělám chybu?
Rewey
Profil *
Dodatek: V mod-rewrite se příliš nevyznám, takže bych to potřeboval trochu polopatě...
Holyday
Profil
Mno ten kód předpokládá:

1) že obsulžný soubor pro všechny obsahové stránky bude index.php
2) že všechny odkazy budou mít předponu "g1-", což ve vašem případě mít nebudou
3) že vaše dosavadní odkazy používaly dvě proměnné - "$section" a "$page"

Toto všechno je třeba upravit, jak jsem psal.. Takže to "g1-" smazat a případně upravit i to "index.php".
Pak je potřeba upravit názvy proměnných "section" a "page", popřípadě jednu z nich vypustit, jestli vám stačí jedna proměnná. Takže, pokud používáte index.php a proměnné, pak obecně:

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^(.*)    index.php?clanek=$1 [L,QSA]


Pokud nepoužíváte index.php nebo podobný soubor a pro každý článek máte zobrazovaný jiný soubor a nemáte proměnné, pak obecně:

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^(.*)    $1.php [L,QSA]

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Zajímavé čtení:
Poptávání výměny odkazů je na této diskusi nežádoucí.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0