| Autor | Zpráva | ||
|---|---|---|---|
| Devo Profil |
#1 · Zasláno: 1. 11. 2010, 11:01:06 · Upravil/a: Devo
Ahoj.
Založil jsem kampaň č.2 s podobnými sestavami keywordů jaké byly na účtu v kampani č.1. S hrůzou však koukám, že kampaně č.2 ukazuje AdWords hrozně vysoké ceny za odhad nabídky pro první stránku, u některých keywordů až trojnásobně vyššími, než byly u kampaně č.1!? Reklama je přitom naprosto stejná. Cílovou stránku jsem sice dal původně jinou (lepší!?), ale po tomto nemilém zjištění jsem nastavil stejnou cílovou stránku, jako byla u kampaně č.1. Přesto zústávací ceny odhadu dramaticky jiné, až několikanásobně vyšší a zřejmě bych podle těchto odhadů musel nastavit max. CPC, aby se reklama v této nové kampani vůbec začala zobrazovat... UF. Pokud jde o skóre kvality, nechápu to, že u kapaně č. 1 bylo u stejného keywordu např. 3/10 s cenou 9 Kč a u kampaně č. 2 také 3/10, ale s cenou 26 Kč (!?). Prosím, neví někdo co s tím? (Celá věc vznikla tak, že kampaň č. 1 byla naimportována podle Skliku do zbrusu nového účtu asi před týdnem. Ovšem tato kampaň byla víceméně nepoužitelná (a špatně funkční už v samotném Skliku). Většina slov byla pozastavena, u keywordů byla nastavena malá max. CPC, sestavy obsahovaly obrovské množství duplicitních keywordů apod. Nicméně několik málo keywordů fungovalo. Včera v noci jsem udělal podle nejlepšího svědomí čistku a jako novou kampaň uploadoval do účtu a po 10 minutách původní kampaň smazal. Nicméně teď v kampani č. 2 bych i u těch několika málo keywordů, které zaznamenaly v č.1 nějaké kliky, musel nastavit max. CPC 3x větší než bylo dostačující u kampaně č. 1 aby se reklama vůbec spustila(?!!). Udělal jsem nějakou blbost? Mám strach, že teď pokud zústanu u kampaně č. 2, bude daleko dražší, než mohla být ta "špatná" původní. Nebo to může být tím, že ten tzv. "odhad nabídky" byl u kampaňě č. 1 nesmyslný jelikož bylo hodně keywordů pozastaveno? Může se snad stát, že si ten šílený odhad nabídky u nové kampaně po několik dnech sedne a přiblíží se tomu odhadu z té první týden staré kampaně? To asi nemůžu doufat... Nebo znovu aktivovat kampaň č.1 a pracovat s ní?) Díky za jakýkoli komentář. |
||
| Marek Prokop Profil |
#2 · Zasláno: 1. 11. 2010, 11:50:22
Jednoduchá odpověď:
Odhadů AdWords si vůbec nevšímejte. Složitější odpověď: Jestli Vám dobře rozumím, účet, respektive daná slova v něm, zatím nemá historii delší než pár dnů. V takovém případě Google věští doporučované ceny nejspíš podle Vašich konkurentů a ti mohou mít kampaně optimalizované špatně. Pokud je dokážete optimalizovat třikrát lépe, dostanete se třikrát lepší ceny. Pokud jde o skóre kvality, zpočátku v něm hrají roli podružné faktory (shoda slov s textem inzerátu apod.), avšak jakmile se začne reklama zobrazovat, začne stoupat váha CTR, které nakonec všechny ostatní faktory převáží. Snažte se tedy o co nejlepší CTR a skóre kvality > 7. |
||
| Devo Profil |
#3 · Zasláno: 1. 11. 2010, 13:12:03
Děkuji Marku! (Byl jsem u Vás na semináři SEO a vidím, že jste expert i na PPC;-). Odpověď jednoduchá i složitá mne potěšila jelikož dává šanci, že jsme účet úplně nepotopil.
Ještě k tomu, neboť nevím, co mám teď přesně udělat: 1) Účet má historii teprve 10 dnů a kampaň č.1 také 10 dnů. Nicméně u této kampaně č.1 udělal Google odhad v kategorii korun (nedíval jsem se hned ani na odhad ani na skóre kvality, ale včera - po 10 dnech - to tak bylo). 2) Včerejší Kampaň č. 2 má odhad v některých případech v řádu desetikorun. Proč po týdnu udělal odhad tak jiný? Co s tím? Konkrétně: Mám například nastavit max. CPC na 5 korun aby se mi na určitý keyword reklama v č.2 vůbec rozběhla, když se mi ještě včera v č. 1 zobrazovala s nastavenou max CPC 0,80 Kč 3) Udělal jsem něco blbě? U kampaně č.2 jsem: a) Vylikvidoval především duplicity keywodů mezi sestavami. b) Smáznul podle mne příliš obecné a hlavně nerelevantní keywordy ("proč", "žena") c) Přidal nějaké keywordy, které předurčoval prodávaný sortiment. (Zatím jsem neřešil možnosti dlouhého ocasu apod., to jsem chtěl nechat na druhou fázi.) d) Reklamu nechal zatím stejnou jako č.1 aby nebylo moc změn najednou (moc relevantní s kw není) e) Označkoval Cílovou adresu URL (utm_source...&utm_medium...utm_campaign...) f) U třech sestav ze čtyřech jsem změnil cílovou URL z Home Page na 3 rozdílné vnitřní stránky. Nemůže být právě ve změně cílové URL ten problém? Kampaň č. 1 měla všechny cílové adresy reklam na Home Page. V kampani č. 2 jsem udělal cílovou URL na podstránku, která je de facto seznamem produktů, které e-shop prodává. Domníval jsem se, že jelikož obsahuje keywordy dané sestavy, je relevantnější a vhodnější, než Home Page, která tyto keywordy neobsahuje (ne všechy). Ale není to rozhodnutí hloupé? Ta Home Page má totiž dost velkou popularitu, backlinky, je velmi úspěšná v obecném SEO a (SERP je na řadu keywordů špičkový). Není tedy pro svou bonitu (ranky?) lepší cílovou adresou i pro CPC i když není tak specifická? Teď jsem ve zmatku zkoušel i v č.2 vrátit cílové URL na HP, dát ho bez značek, pozastavit půlku keywordů apod., ale nic se nemění (což chápu, neboť AdWords asi nereaguje tak rychle). Kampaň 2 nejede a musel bych asi všude drasticky zvýšit max CPC, aby se rozjela. Moje dilema je především to, zda nechat aktivní novou kampaň č. 2 a vypnutou kampaň č.1 a věřit, že se věc zlepší nebo zda naopak vypnout tu nuvou kampaň č.2. No, udělal jsem v její editaci nějaké chyby? Děkuji MOC! |
||
|
Časová prodleva: 16 let
|
|||
0