| Autor | Zpráva | ||
|---|---|---|---|
| jezek Profil * |
#1 · Zasláno: 5. 1. 2009, 10:16:49
Ahoj,
před časem jsem si vytvořil jednoduché www stránky. Časem jsem přišel na adsense. Řekl jsem, proč si malinko nepřilepšit a dal sem reklamu na své stránky. Nyní jsem poprvé dosáhl částky 100dolarů. Při bližším prozkoumání svého google účtu sem narazil na odkaz: Odešlete nám své daňové informace, bez nich jso vaše platby pozdrženy. Nevím, co s tím? Co zde mám vyplnit? Navíc nemám živnostenský list. Musím si založit živnost? I když mé vydělky předpokládám nepřesáhnou 5000Kč ročně. Prosím poraďte, mate s tím někdo zkušenosti? |
||
| bohyn Profil |
#2 · Zasláno: 5. 1. 2009, 11:58:48
jezek
1) Zadej ze jsi mimo USA = Google za tebe zadne dane neplati 2) Pro poslani penez na ucet potrebujes mit cislo uctu aktivovany. To je potvrzeni kontrolni platby (posilaji cca 1 dolar) 3a) Oficialne: Mel bys mit zivnostensky list zalozeny pred prvni platbou 3b) Neoficialne: Pri takoveto castce se na to vykasli. Starat se o dane kvuli takoveta castce by se mi teda moc nechtelo. 4) Jestli to stihnes do 15 tak koncem mesice nebo zacatkem unora cekej platbu. |
||
|
Časová prodleva: 8 dní
|
|||
| warman Profil |
#3 · Zasláno: 13. 1. 2009, 11:52:41
já mám web, který vydělá na adsense cca 10-30$ denne, jsem student a nemam zivnostak... vadi to moc?
|
||
| Joker Profil |
#4 · Zasláno: 13. 1. 2009, 12:32:36
warman
já mám web, který vydělá na adsense cca 10-30$ denne, jsem student a nemam zivnostak... vadi to moc? Jak komu. Například mně to vcelku nevadí :o))) Pokud na tom skutečně vyděláte nějakých 150 000Kč za rok, teoreticky na to trestní zákon má paragrafy o neoprávněném podnikání (§118) a krácení daně (§148). |
||
| warman Profil |
#5 · Zasláno: 13. 1. 2009, 15:28:29
Joker: me to vadit nebude :)
|
||
| bohyn Profil |
#6 · Zasláno: 13. 1. 2009, 15:36:55
warman
„Joker: me to vadit nebude :)“ Kdo chce kam... |
||
| warman Profil |
#7 · Zasláno: 13. 1. 2009, 16:28:24
spis by me zajimalo, jesli je to zjistitelny ze mi bude chodit cca 6000 mesicne ze zahranici....
|
||
| bohyn Profil |
#8 · Zasláno: 13. 1. 2009, 16:43:30
warman
Ze zahranici ti to chodit nebude (pokud zvolis variantu posilani na ucet), ale vsechny bankovni transakce se eviduji v CNB, takze namatkova kontola je mozna. Otazka je jestli ma financni urad dost lidi aby kontoly provadeli. |
||
| Joker Profil |
#9 · Zasláno: 13. 1. 2009, 16:54:28
Ještě jezek
Musím si založit živnost? I když mé vydělky předpokládám nepřesáhnou 5000Kč ročně. No, ne že bych se v tom nějak vyznal, ale: Na téma ŽL se, co jsem vyrozuměl, názory různí. A to dokonce i u úředníků- podle některých úřadů ano, podle jiných úřadů ne. Názor 1: Jde o "šíření reklamy různými způsoby", takže je na to potřeba ŽL na "Reklamní činnost, marketing, mediální zastoupení" Názor 2: Je to vpodstatě pronajímání prostoru na webu pro reklamu a na to ŽL potřeba není. ...a teď si vyberte. Zdá se ale, že převažující názor je, že ŽL potřeba je. Ohledně danění příjmů, podle zákona o daních z příjmů: Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 15 000 Kč, anebo: Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti a (...) nemá jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 6 000 Kč. Takže podle mě zaměstnanci nemusí přiznávat příjmy z AdSense, pokud jsou do 6000Kč (a nemají ještě další příjmy) a pro lidi bez jakýchkoliv jiných příjmů je ten limit 15000Kč. warman me to vadit nebude :) No nevím, jestli by to byla taková sranda, kdyby to třeba nějaký dobrák kterého naštvete "bonznul" finančáku. Ono totiž v tomhle případě by úřad nemusel vynaložit skoro žádnou aktivitu- stačí, když se v tom začnou vrtat. Od Google si zjistí vše potřebné a už to jede- vyměření daně, penále, až 50 000 pokuta, v horším případě policajti, soud... |
||
| warman Profil |
#10 · Zasláno: 14. 1. 2009, 15:14:23
Joker: tedka jak je to s danenim a jak s tim zivnostakem a jesli je zivnost potreba?
|
||
| Joker Profil |
#11 · Zasláno: 14. 1. 2009, 15:42:57
warman
Vždyť přesně to píšu v tom předchozím příspěvku. Ještě jednou: ŽL: Ani úřady na to nemají jednotný názor. Zdá se ale, že převládá názor, že ŽL potřeba je. Daně: Tady se to začíná dělit: 1) Zaměstnanec - za toho obvykle platí daně zaměstnavatel. Takže vezmete všechny zdanitelné příjmy mimo zaměstnání, včetně AdSense, za ten rok: 1a) Je to 6000Kč nebo méně. Příjmy mimo zaměstnání do 6000Kč ročně se nemusejí přiznávat, takže podle mého názoru to není třeba nijak řešit a daň zaplatí normálně zaměstnavatel 1b) Je to víc než 6000Kč -> u zaměstnavatele nepodepíšete prohlášení o příjmech (nebo jak se to jmenuje) a sám podáte daňové přiznání, kde budou příjmy ze zaměstnání, AdSense a případné další zdanitelné příjmy 2) Nejste zaměstnanec, takže jste OSVČ (protože máte ŽL kvůli AdSense). Sečtete veškeré své zdanitelné příjmy včetně AdSense: 2a) Dá to 15000Kč nebo méně -> nemusíte podávat daňové přiznání 2b) víc než 15000Kč -> podáte daňové přiznání se všemi příjmy, včetně AdSense Tolik můj, právně nezávazný, názor, jak by to snad mělo fungovat. |
||
|
Časová prodleva: 17 let
|
|||
0