Autor Zpráva
Mistr
Přátelé,

myslíte, že zisk certifikátu ECDL může mít význam?

Jak vůbec vypadají testy? Máte s tím někdo nějaké zkušenosti?

Díky.

www.ecdl.cz
Meldo
Co je ECDL ?
Marty
IMHO se tím nic nezkazí. Nicméně pokud se chceš třeba ucházet o místo programátora v C, tak ti tenhle certifikát znalosti pc moc platný nebude.

Myslím, že testy se skládají z klasickejch otázek a úkolů (ovladání OS, Office, trochu hardware, internet a možná tam měli i nějakou databázi).

Vyšly o tom dokonce dvě knížky (obě mají v NeoLuxoru na Václaváku), tak si je kdyžtak pročti.
Yuhů
ECDL je test, kterému se také občas říká řidičák na počítač. Obvykle mu předchází školení. Osahuje základy psaní textů, tabulkových programů, práci s poštou a soubory. Není úplně triviální to udělat a kdo to udělá, skutečně musí alespoň trochu s počítačem umět.

ECDL je tuším celoevropská iniciativa. ECDL je vyžadováno zejména ve státních institucích a byrokrati jsou do něj zamilovaní. Například na civilce v knihovně jsem měl (od chvíle, kdy ředitelka zjistila, e něco jako ECDL existuje) zakázáno pracovat s počítačem, protože jsem ECDL neměl (a nemám).

Když o ECDL uvažuju, mísí se ve mně dvě myšlenky.

První myšlenka říká, že si zas někdo vymyslel byrokratické omezení, aby mohl získávat neoprávněnou konkurenční výhodu, kterou nemůže dosáhnout na volném trhu. Tím "někdo" myslím různé agentury poskytující školení a také stát (resp. jeho úředník), který vydává licenci na udělování provádění zkoušek.

Druhá myšlenka je opačná a říká, že různí úředníci z teplých vysezených místeček musí aspoň trochu prohnat závity, aby se něco naučili. V extrémních případech může dokonce neschopnost složit ECDL odhalit vysoko postaveného zmrda.
habendorf
ovladání OS, Office, trochu hardware, internet a možná tam měli i nějakou databázi

Druhá myšlenka je opačná a říká, že různí úředníci z teplých vysezených místeček musí aspoň trochu prohnat závity, aby se něco naučili. V extrémních případech může dokonce neschopnost složit ECDL odhalit vysoko postaveného zmrda.

Yuhů: Takže třeba Havel byl z**d, protože (pravděpodobně) neovládal práci s db, dokonce se asi ani příliš neorientoval v HW.
Tak to jsou mi teda věci...
Osobně se mi tvůj dřívější kultivovanější projev zamlouval víc než tento, ale to je můj problém.
marfig
Také se ve mne mísí dva názory:
1. někdo si přijde na solidní peníze, za skoro nic
2. možná se zvedne počítačová vzdělanost v tomto státě o 0,1% :)

Mám s tím trochu zkušenosti, známý něco na tento způspob dělal. Převládl ve mne pocit č.1 neboť do nich hustili jakousi teorii, které stejně skoro nikdo nerozuměl, pak je nechali chatovat a na konci měli udělat prezentaci v PP, dokument ve Wordu a podobně, což byl pro většinu nadlidský úkol. Osobně byl tomu vyučujícímu kopnul někam a peníze mu sebral. Netvrdím, že je to takto všude, ale osobně bych se moc nedivil, kdyby ano. Obávám se, aby to nedopadlo, jak popisuje Yuhů na civilce, nemáš papír (byť umíš více než šéf), nesmíš na počítač. Nápad mi to přijde dobrý, ale pojatý za špatný konec. Chceme něco, uděláme na to lejstro. :((

Můj konečný názor je, nic to nevyřeší. Kdo nemá alespoň minimální zájem, stejně se nic nenaučí a vyhodí se jen peníze.
Martin
Mistr
byť umíš více než šéf

A to by mohl být problém, ne? :-)
Mistr
Meldo
Co je ECDL ?

Mrkni na www.ecdl.cz
Hanz
No ty testy se teď dokonce styly poviné na některých školách (třeba u mě). Zatím jsem dělal jen ty s Office, ale z mého pohledu se triviální zdály. Záleží taky na lidech, ale třeba Office je podle mého natolik intuitivní programový balík, že to zvládne každý.

Certifikát význam má ( je to doklad, že nejsi s počítačem úplná lama).

Testy vypadají třeba tak, že dostaneš obrázek toho co máš vytvořit a ty to musíš dostat do takové podoby jako to tam je. Máš tam ještě body podle, kterých se máš řídit. Za některé věci se body strhávají (třeba ve Wordu to bylo entrování na novou stránku, nebo držení mezerníku :o) )
Mistr
Hanz
Co děláš za školu?

A jak ten test vypadal? Dají se někde na netu najít zadání (alespoň přibližná)? Já nikde jic nenašel.
Hanz
Mistr
1) Dělám stavební průmyslovku v Ostravě.
2) To je různé, ale střídají se tam čistě jen otázky a pak věci na vypracování.
3) O ničem na netu nevím.
Martin Kuželka
Mistr: z www.ecdl.cz si můžeš stáhnout ukázkový test.
Mistr
Mistr: z www.ecdl.cz si můžeš stáhnout ukázkový test.

To mi, prosím, řekni kde? Já jsem našel jen toto http://www.ecdl.cz/data/ukazkove_priklady.pdf a tam jsou jen obecné povídačky o testech.
Hanz
Mistr
http://www.ecdl.cz/data/Vzorove_testy_3.zip
Martin Kuželka
http://www.ecdl.cz/zakladni_moduly.php - úplně dole je odkaz na vzorové testy.
Mistr
Hanz + Martin Kuželka

Díky.
Leo
"Osobně se mi tvůj dřívější kultivovanější projev zamlouval víc než tento, ale to je můj problém."

Yuhu nam nejak pustne :-) Leo
Anonymní
Profil *
dřívější kultivovanější

Jaký? Ono došlo k nějaké změně?
Yuhů
> dřívější kultivovanější projev.

Omlouvám se, že jsem použil slovo zmrd, nedošlo mi, že jej někdo nemusí znát jako terminus technicus. Já to tak chápu, vizte prosím výbornou D-FENSovu zmrdologii:
http://www.dfens9.wz.cz/zmrdi/zmrdex.htm
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0