Autor Zpráva
Neas
Ahoj.
Mám v počítači jeden pevný disk, rozdělený na dva (na jednom je instalován winXP - C - a druhý slouží jako uložiště dat - D). Nedávno jsem se však rozhodnul zkusit druhý OS (Linux), jestli mi nepadne líp. Ten bych chtěl nainstalovat na disk D. Nikdy jsem to však nedělal a potřeboval bych poradit, jak nastavit bootování z disku C na disk D. V BIOSu jsem našel nastavení bootování, avšak jako možnosti tam jsou jen: floppy, cs120, hard disc, cdrom, zip, usb-fdd, usb-zip, usb-cdrom, usb-hdd, legacy lan a disabled.
Co bych měl dělat?
Děkuji
Keeehi
Neas:
Jestli chceš linux jenom vyzkoušet, tak bych ti doporučil ho vyzkoušet ve virtuálním počítači. Můžeš použít třeba VirtualBox.
Davex
Neas:
Pro Linux se obvykle vytváří nový oddíl s jeho souborovým systémem, takže na disk D nainstalovat jednoduše nepůjde. Bootováním se zabývat nemusíš, protože v rámci instalace se nainstaluje zavaděč Grub, ve kterém si při zapnutí počítače vybereš operační systém k zavedení.
Neas
Keeehi: děkuji za radu, ale rád bych vyzkoušel distribuci Otakux, kterou virtualbox nepodporuje.
Davex: jinými slovy musím D zformátovat?
Davex
Neas:
Nemusíš ho zformátovat. Stačí zmenšit, aby se vytvořilo volné místo. U tvého Otakuxu, o kterém jsem nikdy neslyšel, to může být jinak. Prostuduj si instalační příručku, kde by to mělo být zmíněno.
Neas
šel jsem podle videa na tomto odkazu: http://www.otakux.tk/how.php
podařilo se mi dojít úspěšně až na konec přesně podle videa, ale zaseknul jsem se u posledního kroku (reboot your computer and boot from your pendrive). Jak nastavím bootování z flashky?
Davex
Neas:
Jak nastavím bootování z flashky?
V pořadí bootování v BIOSu nastavíš USB-HDD před hard diskem.
Neas
funguje. Děkuji za pomoc
prozaik
Profil *
Je škoda, že PODSTATA původního dotazu vlastně vůbec nebyla zodpovězena, protože se většina odpovídajících začala zaobírat tím kterou verzi Linuxu si chce vlastně tazatel vyzkoušet.
Já teď totiž řeším úplně stejný problém. Čerstvě jsem si nainstaloval na formátovaný disk nový OS a během té instalace, když jsem byl dotazován na možnost virtuálního disku, tak jsem jeden vybral. 10 giga na OS a zbytek jsem si říkal, že budu mít na data. Vše proběhlo, jak se zdálo, v pořádku, jenže když jsem vytáhl instalační disk z CD mechaniky a chtěl PC užívat, tak najednou problém. Černá obrazovka a hláška, že není z čeho bootovat. Aha - říkám si - tak to nic, to jen přenastavím v Biosu a tradá. Jenže i když jsem přenastavil v Biosu na bootování z HDD, tak to nepomohlo. Pořád ta stejná hláška, že není z čeho bootovat a počítač funguje POUZE s instalačním CD v mechanice. A pak mi to došlo : ten blbec se pořád pokouší bootovat z toho prázdného místa na hardu, kde nic není ! Právě proto, že je disk rozdělen, ale přitom v Biosu se nedá nastavit nic než jeden HDD.
Takže mi nezbývá, než teď oželet dělení disku a znovu celý HDD z formátovat a provést novou instalaci a nechat HDD vcelku - pouze jako celý oddíl.
Davex
Původní dotaz jak nainstalovat Linux na jeden rozdělený disk byl vyřešen. Žádné přenastavování bootování z HDD v BIOS Setupu tam totiž není potřeba.K volbě operačního systému při startu slouží zavaděč Grub, který se s Linuxem nainstaluje.
prozaik
Profil *
Davex:

Dobře. Tak pro méně chápavé znovu : "potřeboval bych poradit, jak nastavit bootování z disku C na disk D. V BIOSu jsem našel nastavení bootování, avšak jako možnosti tam jsou jen: floppy, cs120, hard disc, cdrom, zip, usb-fdd, usb-zip, usb-cdrom, usb-hdd, legacy lan a disabled".

Přeloženo do češtiny : jak navolit bootování z virtuálně ( něbo i fyzicky ? ) odlišných disků v situaci, kdy Bios akceptuje pouze jednu variantu ( tedy jeden možný ) HDD ?
H
Profil *
prozaik:
Čerstvě jsem si nainstaloval na formátovaný disk nový OS
Co máte za systém, že si neumí sám při instalaci zařídit bootování (nebo jste to nastavil nějak při instralaci sám ...)?
Davex
prozaik:
Pokud to chceš zobecnit, tak pokud to neumí zařídit BIOS, musí to udělat zavaděč nebo bootmanager. Konkrétní řešení záleží na situaci a může se lišit podle počtu disků, počtu particí a podle OS. BIOS většinou spustí zavaděč v MBR na prvním nalezeném HDD, který spustí jiný zavaděč v bootsectoru aktivní partition, který najde a spustí OS. Některé OS, jako zmiňovaný Linux, používají propracovaný bootmanager, který se spustí z MBR a umí zařídit zavedení OS skoro odkudkoliv.
1Pupik1989
Pokud v biosu je možnost bootovat jen z jednoho hdd, tak to je proto, že tak jen jeden HDD je. Druhá možnost je, že to má vlastní tabulku na vyýběr disků (to mám já). Potom stačí nastavit primární HDD. Je-li disk rozdělen na dva oddíly, tak potom se ani do BIOSu nemusí a dá se to vybrat při instalaci. Některé distribuce podporují i instalaci na aktuální systém oddílů.

K rozdělení disků na 2 chci jen dodat, že je to blbost. Už 6x jsem se u zákazníka vztekal. 10Gb na systém je málo. Kam se asi uloží dokumenty, obrázky a podobné věci? Je jedno jak má uživatel velký disk, protože většinou programy stejně nainstalují do Program Files který je na prvním oddílu. Potom akorát Windows hlásí, že není místo. To si radši vytvořím složku.Pokud v biosu je možnost bootovat jen z jednoho hdd, tak to je proto, že tak jen jeden HDD je. Druhá možnost je, že to má vlastní tabulku na vyýběr disků (to mám já). Potom stačí nastavit primární HDD. Je-li disk rozdělen na dva oddíly, tak potom se ani do BIOSu nemusí a dá se to vybrat při instalaci. Některé distribuce podporují i instalaci na aktuální systém oddílů.

K rozdělení disků na 2 chci jen dodat, že je to blbost. Už 6x jsem se u zákazníka vztekal. 10Gb na systém je málo. Kam se asi uloží dokumenty, obrázky a podobné věci? Je jedno jak má uživatel velký disk, protože většinou programy stejně nainstalují do Program Files který je na prvním oddílu. Potom akorát Windows hlásí, že není místo. To si radši vytvořím složku.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Zvažte, zda se neobrátit na specializované fórum, toto se zabývá především webovou problematikou.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0