Autor Zpráva
peteo
Dobrý deň,

mám NB/tablet (Toshiba Portege M200) s OS Linux a chcel by som do neho nainštalovať XP, resp. w7 (ale radšej XP, SP3).
Problém je v tom, ze prístroj nemá mechaniku.
Poskytuje moznosť bootovania cez sieť.
Otázka:

ako bootovať cez sieť?
je možné potom inštalovať XP z iného počítača cez sieť (alebo ako?)?

ďakujem.
Davex
Ano jde to. Funguje to tak, že si notebook pomocí PXE v síťovém rozhraní stáhne z TFTP serveru (na jiném počítači v síti) připravený obraz Windows PE a z něho se spustí instalace. Není to úplně jednoduché, ale pomocí těchto klíčových slov bys měl být schopen najít nějaký užitečný návod.
Dunalnel
peteo:
Taky sem to před pár dny řešil a měl bych pro tebe nápad ikdyž není v tvých požadavcích. Je to normální instalace z pevného disku, ale je tu podmínka že musíš používat GRUB loader a potom také že máš možnost si na ten notebook sehnat soubory z instalačního disku, pak budeš postupovat nějak takto:

1) Vytvoříš si novou diskovou partition (V případě Windows 7, asi 4GB velkou, teda tak to bylo v mém případě), která musí být naformátovaná NTFS souborovým systémem (Na to doporučuji program GParted) a potom ještě jednu, na které ten Windows bude (Taky NTFS a velikost si vymysli sám).
2) Pak na tu diskovou partition (Tu menší) nahodíš všechny soubory z instalačního disku.
3) V Terminálu zadáš příkaz: sudo update-grub (Myslím, že to tak je)
4) Po rebootování systému by si měl v GRUB loaderu najít možnost, která se jmenuje Windows 7 Recovery... (Celé si to nepamatuju)

Pak nazávěr jsem používal Ubuntu (11.04) a pokud to není tvůj případ (Nemůžeš to tak udělat), tak se omlouvám za zbytečný post.
peteo
připravený obraz Windows PE:

jedná se o obraz instalačního CD - ale v jakém formátu? Lze i ISO?
Davex
peteo, Dunalnel:
Možná by bylo rovnou jednodušší udělat si bootovací USB flashku s instalátorem a netrápit se bootováním přes síť.
peteo
Bohužaiľ, Toshiba Portege M200 nevie bootovať z flash.
Dunalnel
Davex:
Já sem se tím netrápil, já sem to udělal jak sem napsal... :-)

peteo:
To je otázka na mě? Pokud ano, tak akorát ten ISO soubor mountneš: sudo mount /path/to/iso /mnt (Teda pokud v tom mnt, nemáš něco mountlého, jinak tam dáš jinou cestu), doufám že to není špatně. A pak všechno ze složky mnt, přesuneš na tu menší diskovou partition (Jak sem již psal víše.).

Pokud to nebyl otázka směřována na mě, tak se zase omlouvám

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Zvažte, zda se neobrátit na specializované fórum, toto se zabývá především webovou problematikou.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0