Autor Zpráva
Juandev
Profil
Když nyní koukám na Vidle 8.1, které hodně mění design, tak si říkám, že když už změna tak třeba na Ubuntu. Jak je práce v Ubuntu odlišná od práce ve vidlích? Chodí takové ty běžné sw taky pod Ubuntu?
Fisir
Profil
Reaguji na Juandeva:
Vážně? Google nefunguje?
Joker
Profil
Vzhledem k webům může operační systém mít asi tři role:

1. Server
Kombinace Linuxu, Apache, MySQL a PHP (tzv. LAMP) je na poli webserverů asi dominantní platforma. Takže u téhle platformy není žádný problém a funguje to lépe, než na Windows.
V Ubuntu se dá snadno nainstalovat celá LAMP platforma najednou, stačí otevřít Synaptic („Start“*, napsat „Synaptic“, enter; Bude chtít zvýšení práv - analogie UAC z Windows), tam v horním menu zvolit „Akce“, „Vybrat balíky podle účelu“ a zaškrtnout „LAMP server“.

Pochopitelně má Ubuntu problém s MS platformou, IISko tam není. ASP.Net se snad dá rozjet přes Mono, ale nezkoušel jsem.
Celkově udělat web na MS platformě a pak ho chtít provozovat na Linuxu bude asi nějaký zvláštní druh masochismu.

2. Klient
Podobná situace. Fungují všechny hlavní prohlížeče kromě IE.
A ještě v „obchodu s aplikacemi“ (aka Centru softwaru Ubuntu) se mi na zadání „Chrome“ zobrazí Chromium (což je open-source varianta Chromu). Přesto Chrome má Linuxovou verzi, dá se nainstalovat z jeho stránek.

Pro testování stránek v Internet Exploreru se dá použít to samé, jako ve Windows pro testování v jiných než instalované verzi IE, a sice virtuální stroje z modern.ie.
Stačí si nainstalovat Virtualbox a pak si stáhnout virtuální stroje verzí IE, o které máte zájem (plus si vyhradit pár desítek GB místa pro každý z nich).

3. Vývoj
Tady je to asi spíš otázka dostupnosti konkrétního oblíbeného nástroje.
Když vyjdu ze zdejšího přehledu editorů, tak z IDE jsem osobně vyzkoušel Eclipse a NetBeans, dál má určitě Linuxovou verzi Zend Studio a PHPStorm, zbytek nevím.
Z textových editorů: GEdit je dokonce výchozí textový editor v Ubuntu, Bluefish, jEdit a Sublime Text mají Linuxovou verzi.
Notepad++ nemá Linuxovou verzi a nevím, jestli funguje.
PSPad nemá Linuxovou verzi, ale přes Wine nějak funguje, akorát na začátku hází chybovou hlášku o chybějícím skriptování.

Jestli funguje MS VisualStudio jsem nezkoušel :-)


* Resp. v Ubuntu se to jmenuje „Tlačítko Ubuntu“
Juandev
Profil
Fisir:
Reaguji na Juandeva:
Vážně? Google nefunguje?
A proč to hledat v Googlu, když se mohu zeptat. Pokud si myslíte, že lidi mají hledat v Googlu, pak toto forum zrušme. Lidi si budou hledat v Googlu, chodit na IRC a nebudou Vás obtěžovat svými dotazy. Nebo co je za problém? Forum neslouží k diskusi?
lionel messi
Profil
Juandev:
Fisir:
> Reaguji na Juandeva:
> Vážně? Google nefunguje?
A proč to hledat v Googlu, když se mohu zeptat.
Pretože takýto postup by nemárnil čas ostatných diskutérov.

Pokud si myslíte, že lidi mají hledat v Googlu, pak toto forum zrušme.
Sú veci, ktoré na Googli nenájdeš, prípadne iba obmedzene (názory konkrétnych ľudí atď.), ale zrovna táto medzi ne nepatrí.

Nebo co je za problém? Forum neslouží k diskusi?
Slúži, ale zvyčajne k diskusii na určitú vopred stanovenú tému. Tiež sa zrejme neopýtaš predavačky v potravinách na výhody a nevýhody irisovej clony. Väčšinu tvojich posledných otázok by ti oveľa fundovanejšie zodpovedali na fóre zameranom na PC všeobecne (pc-help.cz, pc.poradna.net, zive.cz), nie špecializovanom na tvorbu stránok. Zatiaľ tu síce máme i túto kategóriu (objavil sa už i návrh na jej zrušenie), pohybujú sa tu však takmer výlučne špecialisti na weby.
Fisir
Profil
Reaguji na Juandeva:
Obvykle to chodí tak, že tazatel si daný problém vyhledá ve vyhledávači a buď je spokojen, nebo se zde zeptá na doplňující informace. Ale není zrovna dvakrát slušné používat zdejší textareu jako vyhledávací políčko. Snadno se tak dostaneš do spamlistu — pravidelnější diskutéři uvidí u vlákna tvé jméno a už budou vědět, že se zase ptáš na nějakou blbost (i když to v tom případě nemusí být pravda), kterou si můžeš během několika minut sám vyhledat. Pak se nediv, že si s tebou nikdo povídat nebude.

Taky moc nechápu, jaký myšlenkový pochod tě dovedl k tomu, zeptat se na diskusi o webdesignu na „Ubuntu versus Vidle“ (jsou to Windows), „GOM zelená ťapka“ (z nadpisu fakt tuším, o co jde), „Počítač furt chroustá“ (nadpis i samotný obsah vlákna vyvolávají dojem, že jsi puberťák, co chce být za každou cenu „cool“), „Windows CD“ a „Microsoft Security Essentials“. Velmi by mě to zajímalo.
Juandev
Profil
lionel messi:
Pretože takýto postup by nemárnil čas ostatných diskutérov.
Za a) pokud má někdo pocit, že je otázka zbytečná, že s odpovědí bude marnit čas, nemusí ji zodpovídat. Za b) k čemu je pak diskusní forum či mailinglist, když diskutujícím vadí, že tam jiní diskutují? Dnes je tolik věcí na webu, že kdyby všichni dodržovali tuto radu, tak tady klesne o 90 % příliv příspěvků a nudíte se tu.

Tiež sa zrejme neopýtaš predavačky v potravinách na výhody a nevýhody irisovej clony.
Takže problém není, to že nehledám v Googlu ale, to že sem moje dotazy nepatří, ale patří třeba na PC-Help. To stačí říct normálně, bez nějakých animosit.

Fisir:
Obvykle to chodí tak, že tazatel si daný problém vyhledá ve vyhledávači a buď je spokojen, nebo se zde zeptá na doplňující informace.
To si myslím, že je tvůj subjektivní pocit, nebo tvůj subjektivní požadavek na to jak by to mělo vypadat. Já si třeba myslím úplný opak. Jediný, kdo může říct jak to je, je nějaká studie, která osloví tisíce respondentů.

No nic, já končím - ještě abych tady dostal block. To bych fakt nechtěl. Moc se omlouvám, za to že jsem sem zavlékl nesouvisející témata - už je sem dávat nebudu. Mějte se fajn.
Taurus
Profil
a) Takže máme být mlčky, když se nám nebude něco líbit? To je fakt dobrý přístup! „Zavři pusu a jez“…

b) Naprosto zcestný. V dalším odstavci mluvíš vzdělaně o studiích a přitom tady hned vysolíš jakési vágní číslo, které je k ničemu (a bez studie). Jestli ti máme být vděční za to, že se kvůli podobným příspěvkům „nenudíme“, tak věz, že kvalita je nad kvantitou. Proč si myslíš, že se tu honí čísla návštěvnosti? Celý tvůj první odstavec asi nepochopím. Nechci.

Juandev:
Takže problém není, to že nehledám v Googlu
Chytrému napověz… (jinak problém je obojí)

To si myslím, že je tvůj subjektivní pocit, nebo tvůj subjektivní požadavek na to jak by to mělo vypadat.
Ne, to je zcela správný Fisirův myšlenkový pochod. Fórum není mateřská školka. Že lidi pořád nemají akvárka a jsou líní (za což by ideálně zasloužili poprskat monitor, když je nelze posílat do Tarararingapatámu), to je věc druhá.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Zvažte, zda se neobrátit na specializované fórum, toto se zabývá především webovou problematikou.

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0