Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
jefitto44 Profil |
Ahojte, alza aktuálne ponúka možnosť splátok bez navýšenia (do 20.3.2016). Rozmýšľal som, že je najvyšší čas na upgrade môjho písacieho stroja. Dávno však nesledujem vývoj procesorov, dosiek a pod, preto by som potreboval poradiť. Moje predstavy a požiadavky:
PC budem využívať na programovanie, filmy, internet, ak hry, tak iba staré (napr. crusader) - case + PSU mám (Eurocase 400w, asi nebude stačiť?) - Kopec ventilátorov mám - MB mám Intel® Desktop Board DG41BI, treba novú? - CPU mám dvojjadro, chcel by som aspoň i3/i5. Ak by som bral novú MB, tak by som sa nechal prehovoriť aj na nejaký štvorjadrový AMD - RAM: 2x2GB, tu budem dokupovať, aby som mal 16GB? Či 8GB Stači? - HDD: mám 250GB, chcem dokúpiť nejaké SSD, 120GB by mi mohlo stačiť na moje vznešené ciele - GPU: chcem výlučne integrovanú! A to by bolo asi aj všetko, čo potrebujem. Takže by som potreboval poradiť - či nechať starú dosku a kúpiť do nej nový CPU (ak hej, poraďte ktorý) - či kúpiť novú dosku s AMD štvorjadrom - Ktorý SSD kúpiť - Či vystačí zdroj, alebo mám kúpiť nejakú 750 W? Ďakujem za každú pomoc Zatiaľ ma oslovil tento CPU: www.alza.sk/amd-athlon-x4-860km-black-edition-kaveri-d2167375.htm S touto MB: www.alza.sk/asrock-fm2a68m-dg3-d4113593.htm Čo vy na to? RAMky tieto by som zobral, len nikde neviem nájsť, či tá MB vyššie dokáže pojať 16GB... myslím si, že v roku 2016 by mala... www.alza.sk/kingston-16gb-kit-ddr3-1600mhz-cl11-d339803.htm SSD k tomu by som bral asi toto: www.alza.sk/kingston-ssdnow-v300-120gb-7mm-d368937.htm |
||
Taurus Profil |
#2 · Zasláno: 16. 3. 2016, 10:17:38
Tady máš ideální forum: forum.zive.cz/viewtopic.php?f=932&t=1131316&sid=70dab2f0ba53b7a6184140d066ca8b87
|
||
Joker Profil |
#3 · Zasláno: 16. 3. 2016, 11:47:02
Taky bych řekl, že lepší odpověď by dali jinde, i když oproti jiným dotazům je tady alespoň nějaká souvislost s tvorbou webů.
K tématu, moje názory: - 750W zdroj je nesmysl. Část lidí kupuje zdroje stylem, když budu parafrázovat jeden vtip, „čím víc wattů, tím víc Adidas“, ale většinou to je úplně iracionální. Když to spočítáme: Samostatná grafika tam nebude, procesor bude mít TDP někde mezi 45-90 W, dalších 30 přidám na desku, 10 harddisk, pár wattů paměti a SSD a to je tak nějak všechno… Takže maximum celé sestavy určitě nepůjde přes 150 W a v běžném zatížení to bude pod 100 W, v klidu nejspíš hodně pod 100. Čili já osobně bych jako ideál bral kvalitní 200W zdroj. Kdyby ho někdo prodával, protože nabídka pod 350 W je minimální. Takže kvalitní 350W zdroj. Druhá strana mince je to „kvalitní“, protože Eurocase je šmejd. On zdroj se dost podceňuje, na druhé straně když se odpálí zdroj, obvykle to odnesou i další komponenty (v případech které jsem řešil typicky deska a paměti), takže se to pak prodraží. Navíc právě to uvažování si koupit levný low-end zdroj s vysokým papírovým výkonem se může prodražit i provozně, protože účinnost zdroje při hodně malém zatížení klesá. Takže u low-end 750W zdroje bez nějaké certifikace nikdo nezaručí účinnost když počítač bude odebírat 75 W (a při odběru 75 W rozdíl mezi účinnosti zdroje např. 60 % a 85 % je cca 37 W spotřeby). Já osobně to vidím takhle: - Přešel jsem na mini-ITX formát. Do CoolerMastera Elite 130 jsem dostal samostatnou grafiku, dva disky a SSDčko, což je asi všechno, co jsem kdy potřeboval. A skříň je mnohem menší, vejde se mi pod stůl a mám v pokoji o nějakých 20 cm místa víc (protože PC nestojí vedle stolu). - Zdroj viz výše, bral bych spíš méně wattů a nějaký „ne úplně šmejd“. - Ohledně procesoru jsem už v low-endu (já mám Pentium G), protože prostě nemám nic, na co bych ten výkon použil. Podle mě na to použití je Core i3 v pohodě. - AMD je na tom aktuálně s výkonem špatně oproti Intelu. - RAM bych asi volil buď 8 GB s výhledem na rozšíření v budoucnu, nebo rovnou 16 GB. |
||
Časová prodleva: 4 dny
|
|||
jefitto44 Profil |
#4 · Zasláno: 20. 3. 2016, 17:46:19
Komputer poskladany, ide jak pán. Win7 ohodnotil na 6,8/7,9, takže som nadmieru spokojný. Grafika je integrovaná v CPU, na svoju činnosť externu nepotrebujem.
|
||
Časová prodleva: 9 let
|
0