Autor Zpráva
fanky
Profil
Nevim, jestli se to sem hodi, ale zkousim ze zoufalstvi co se da...

prosim, nema nekdo z vas pascalovsky program, ktery by "resil nejaky fyzikalni problem? potreboval bych na zitrek... kdyby nekdo mel, vytrhl by mi tim trn z paty ... diky
koudi
Profil
Otázka je, co si tak představuješ pod "řešit nějaký fyzikální problém"
simka00
Profil
to tak vypadá na nějaký domácí úkol (dnes končí prázdniny) se zadáním "řeště nějaký fyzikální problém v Pascalu" :)
koudi
Profil
No co, bych to narychlo řešil, tak, že bych si vybral nějakej vzorec s několika proměnnýma, ty přes readln načet do programu, dosadil do vzorce a přes writeln vypsal výsledek - a je to program "co řeší fyzikální problém v Pascalu" :-))
FlashManiac
Profil
No jábych měl řešení úplné řešení kvadratické rovnice,ale je to aplikované na delphi, muset by sis to upravit pro Pascal, ale kód je stejný, je upravíš vstupy a výstupy:

program kvRov;

uses crt;
var a,b,c,D,x1,x2,Re,Im,x:real;
pom:string;
begin
a:=strToFloat(acko.text);
b:=strToFloat(becko.text);
c:=strToFloat(cecko.text);


if((a=0)and(b=0)) then begin
seznam.Items.Add('Neni to rovnice.');
seznam.Items.Add('');
end;

if(a=0) and (b<>0) then begin
x:=-c/b;
seznam.Items.Add('Linearni rovnice');
pom:=('x= '+floatToStr(x));
seznam.items.Add(pom);
seznam.Items.Add('');
end;

if((a<>0)and((b<>0)or(b=0))) then begin
D:=b*b-4*a*c;
if d<0 then begin
D:=ABS(D);
Re:=-b/(2*a);
Im:=SQRT(D)/(2*a);
if im<0 then begin
pom:= ('x1= '+ floatToStr(Re)+'+'+ floatToStr(Im)+'i');
seznam.items.Add(pom);
pom:= ('x2= -'+floatToStr(Re)+'+'+ floatToStr(Im)+'i');
end //im<0;
else begin
pom:= ('x1= '+floatToStr(Re)+'-'+ floatToStr(Im)+'i');
seznam.items.Add(pom);
pom:= ('x2= -'+floatToStr(Re)+'-'+ floatToStr(Im)+'i');
seznam.items.Add(pom);
end
end
else begin
x1:=(-b+SQRT(D))/(2*a);
x2:=(-b-SQRT(D))/(2*a);
pom:=('x1= '+floatToStr(x1));
seznam.items.Add(pom);
pom:=('x2= '+floatToStr(x2));
seznam.items.Add('x2= ');
end;//D>0;

end; //cely if
seznam.Items.Add('');
end;
end.

smysl kodu je pořád stejný je to uprav pro Pascal
koudi
Profil
FlashManiac
btw. kvadratická rovnice je fyzikální problém? :)
habendorf
Profil
btw. kvadratická rovnice je fyzikální problém? :)

OT: Jeden můj známý (BTW asi 80-letý) vždy říkal: "Co je to matematika? Matematika neexistuje, existuje jen teoretická fyzika." :o)
koudi
Profil
habendorf
Taky dobrý :)
fanky
Profil
no my už jsme dneska prázdniny neměli... no ale dik, už jsem něco spáchal, ale kvRov je opravdu pro školky, ale díky za snahu :-)))))
Martin
Profil
Využiji tohoto tématu.
Existuje v pascalu funkce obdobná funkci explode z php?
jozob
Profil
Martin
> "Využiji tohoto tématu."
Nabudúce si radšej vytvor vlastný thread.

"Existuje v pascalu funkce obdobná funkci explode z php?"
Nie. Ale je ľahké vytvoriť si ju.
WanTo
Profil
Martin
S tim sem si užil, když jsem psal ten program na čísla :-D
Martin
Profil
Nie. Ale je ľahké vytvoriť si ju.
navedete mě jak?
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0