Autor Zpráva
Rob
Profil
Ahoj všem.
Mám doma Fedoru Core 4. Problém je v tom, že mi tam nejede net, takže stejně pracuju pod woknama....... Ovšem teď mi došla trpělivost. Mi tady zničeho nic přestal fungovat server..... jsem v httpd.conf něco přepsal a vytuhlo to, tak jsem to přepsal zpět, resrartoval nejenom server, ale potom i PC a stejně mi to nejede. Prostě mi už vážně došla z woknama trpělivost. Takže:

V tom našem zapadákově tady zatím není široko daleko pořádnej internet. Takže se připojuju přes Siemens EDGE speed USB ES75, sice je to EDGE modem, ale stejně to musím připojovat přes GPRS. Jednou jsem se ptal a poradili jste mi ať se obrátím s radou na abclinux. To jsem udělal a uveřejnili tam článek jak na to. Jenže........ Jsou s tím nějaký probolémy a já jsem s Linuxem pořár ještě lama, takže se obracím na vás.

K dispozici mi byly dva články. http://www.abclinuxu.cz/hardware/show/103319 a http://www.abclinuxu.cz/hardware/show/116020;jsessionid=t6qjrtj6d99. V prvním to je přímo pro Fedoru, ale to mi nějak nefungovalo.... to házelo nějaký chyby. S tím druhým jsem byl o něco úspěšnější. Tam se to tvářilo, že se to připojuje, ale nakonec to hodilo taky chybu, nicméně se mi zdá, že správná cesta bude podle toho druhého článku.

Tam to zprovoznil pod Mandrake a Mandriva. Psal tam něco o přidávání modulů do jádra. Předpokládám, že chyba bude v tom (pokud vím, tak Fedora Core je o něco starší), že to tam nepůjde přidat jen tak. Takže žádám o radu. Koukněte se na ten článek a třeba je potřeba něco stáhnout nebo co já vím. Prostě mi prosím něco poraďte ať konečně můžu začít pracovat pod Linuxem.
WanTo
Profil
to házelo nějaký chyby
Jaký?
Rob
Profil
No, to jsem tušil že se někdo zeptá....... Jenom si to moc dobře nepamatuju. Takže ten první házel něco jako conection script error, no a ten druhej něco ve smyslu, že nelze inicializovat, ale už nevím co to bylo. Ale prostě se zdá, že to druhý bude dobrá cesta, jenom nevím co dělat s tím modulem nebo co.
WanTo
Profil
Tak to zkus nastavit znova a ty chyby sem vlož.
Rob
Profil
No dobrá. Ale jenom to druhý, to první bylo connetction script error..... určitě. Takže mi dejte tak cca půl hodiny. Ještě něco dořeším a jdu na to.
Rob
Profil
Takže.

#/dev/usb/tts/0 115200
#/dev/ttyS0 115200
/dev/usb/acm/0 230400
#/dev/bluetooth/rfcomm/1 115200

nechal jsem tam prvně tohle nastavení. To mi napsalo, že to to nemůže /dev/usb/acm/0 najít. A to mu věřím, protože ten soubor vážně nexistuje. Proto si myslím, že je potřeba opravdu přidat nějakej ten modul.
WanTo
Profil
To je podle druhého postupu?
WanTo
Profil
Podívej se, jestli některý z těch čtyř souborů existuje. Jestli ano, odkomentuj ho a třetí řádek zakomentuj. (komentář je znak # na začátku řádku)
Rob
Profil
Jo, podle toho druhého...... Na Mandrivě
Rob
Profil
WanTo
Tak zase taková lama nejsem...... vím, že jsem to podle nějakého zkoušel, ale ten právě hodil tu chybu, takže to zkusím ještě tednou a pak pošlu ty chyby. Jsem myslel, že když tohle je defaultní nastavení, tak že by to chtělo nějaký ten modul. Ale uvidíme.
Rob
Profil
Takže to nešlo s ničím. jenom u toho /dev/ttyS0 115200 to ukázalo connect script failed. Já se nechci vnucovat, ale co když tam opravdu chybí nějakej ten USB ovladač??
WanTo
Profil
Rob
Zkus pustit pod rootem lsusb, mělo by to napsat typ připojenýho zařízení.
Rob
Profil
command not fount - takže co s tím??
WanTo
Profil
Pod rootem. Pod normálním uživatelem tenhle příkaz nepojede.
Rob
Profil
Ale já vím. Byl jsem jako root. A stejně, celou dobu co jsem si s tím modemem hrál jsem jako root byl, takže nemohl být problém s oprávněním.
WanTo
Profil
Tak to pak netuším, proč ti lsusb nejde...
Rob
Profil
A co přesně ten lsusb má dělat?? Já si vážně myslím, že v tom jádře není něco co tam má být.
WanTo
Profil
Rob
lsusb vypíše seznam usb a co je na nich připojené.
thingwath
Profil
lsusb by měl být v /sbin, takže je potřeba i rootovské prostředí, nestačí mít jeho uid (pokud používáte su, je nutné udělat su -). Ve fedoře je navíc ještě SELinux, kde by mohl být problém s bezpečnostním kontextem (ten se pouze při su rovněž nepřepne).

Pro /dev/ttyS0, ten modem je připojený jak?
Rob
Profil
Takže to mám zadat su lsusb ???

Jo a pro /dev/ttyS0 jsem to měl pořád stejně..... přes to USB.
WanTo
Profil
Napiš příkaz su. Ten se tě zeptá na heslo a přepne na roota. Pak zkus napsat lsusb.
Rob
Profil
Dobře, já to zkusím, ale když se na přihlašovací obrazovce normálně přihlásím jako root, tak v čem je problém?? To nechápu, se přihlašuju jako root, tak snad jako root musím fungovat ne??
thingwath
Profil
Tak to asi nemáš nainstalované. Na fedoře je lsusb součástí balíčku usbutils. Každopádně si nejsem jistý, jestli ti to k něčemu bude. Raději bych se i přímo zeptal na abclinuxu, jelikož tam čekám více lidí, kteří ten modem a linux používají (nebo aspoň něco podobného).
WanTo
Profil
přihlašovací obrazovce normálně přihlásím jako root
Ty se přihlašuješ to grafiky pod rootem? Používej su, to bysme dopadli jak s windows...
Rob
Profil
WanTo
Ne, jenom ohledně pokusů s tímhle modemem, normálně jsem pod uživatelským účtem.

thingwath
Na abclinuxu jsem moc nepochodil. No a když teda to budu zkoušet.... v čem (jako myslím kategorii balíčků, tam to je tak nějak setříděný do skupinek) by se dal najít ten usbutils. Než znova přebootuju.
thingwath
Profil
Já nevím, možná v něčem jako systémové nástroje? Nemám tušení.
Rob
Profil
Aha, no nevadí. Tak to jdu vyzkoušet.
Rob
Profil
Tak já nevím, už si připadám jako blbec, ale hází mi to zase command not fount.
hyd
Profil *
me to pise
$ lsusb
Bus 002 Device 002: ID 0681:0034 Siemens Information and Communication Products
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
hyd
Profil *
jo a hlasi to neco o cdc-acm.c driveru, sem ale na debianu 3.1r2 stable
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.