Autor Zpráva
Filips
Ahoj, když si chci nainstalovat linux tak musím mít HDD rozdělen na dvě sekce? Chci mít win i linux.
Nechi, ale aby se mě win přepsal linuxem.
Bubák
HDD rozdělen na dvě sekce?
Můžeš jich mít i víc, ale dvě jsou minimum. Zavaděč můžeš použít z win XP, LILO, nebo GRUB.

Je i jiné, dražší řešení: dva výměnné HD (šuplík), a do PC hodíš disk podle toho, který zrovna potřebuješ.
Filips
Zavaděč můžeš použít z win XP, LILO, nebo GRUB.
To znamená? :-) Moc těmto věcem nerozumím.
No on ten disk asi je rozdělen na dvě, protože sem neformátoval naposled disk já takže přeně nevím.
Bubák
Zavaděč můžeš použít z win XP, LILO, nebo GRUB.
Možností je sice ještě víc, ale ty už neznám. Velmi zjednodušeně řečeno, zavaděč je program, který najede po spuštění PC ti dá na výběr, jaký OS chceš spustit. Pokud nemáš nikoho, kdo se v tom velice dobře vyzná, aby sis zavaděč vybral sám, tak GRUB (vyjímečně jiný) bude součástí Linuxové distribuce a nějaký program na rozdělení disku tam je samozřejmě taky.

Takže pokud se vyznáš v rozdělení disku a formátování z DOSu a Windowsů, tak rozdělení disku zvládneš i bez znalostí výše zmíněných pojmů. Pro jistotu si zazálohuj vše, co považuješ za důležité (DVD jsou levné), třeba zrovna na potvoru při rozdělování disku vypadne elektrika.

<ot>
Pro společné data bych ti doporučil mít místo na Linuxovém disku a do win dát ovladač pro ext3, tak tam budeš moct z win číst i zapisovat.

Jakou distribuci sis vybral?
</ot>
Filips
Děkuji za info.
Vybral jsem si Fedoru. Snad bude dobrá. Rozhodoval jsem se mezi Mandrivou, SuSE a Fedorou.
WanTo
Vhodné je mít pro Linux hned několik oddílů. Minimálně samostatný pro systém (/) a pro /home. Když změníš distribuci, nebo jen systém přeinstaluješ, tvá domovská složka zůstane nedotčená. Tudíž nezmizí tvá data ani konfigurace programů.
DJ Miky
Sorry že oživuji dva měsíce staré téma, ale můj dotaz s ním tak nějak souvisí.

Mám dotaz - Když chci na rozdělený disk nainstalovat Windows XP a Linux (Ubuntu), co mám instalovat první? Případně jak rozdělit disk (kde a jakým způsobem)?

A ještě jsem četl něco o potřebě třetího oddílu pro SWAP Linuxu - co s ním? :-)

Předem díky za odpovědi.
nightfish
ideální je nejprve rozdělit disk, nainstalovat Windows XP a pak Linux s tím, že boot managera (v Ubuntu to bude zřejmě grub) nainstaluješ do MBR

s tím rozdělením - ideálně 2 oddíly na WXP (jeden systém a jeden data), a 3 pro linux (jeden pro root, jeden pro /home a jeden jako swap - jeho velikost se většinou odvíjí od velikosti RAM - já mám RAM 1 GB, swap 512 MB)
DJ Miky
Díky za odpověď.
A instalace Linuxu mi nabídne instalaci boot manageru + zvolení, který oddíl bude pro /home a který pro swap?
nightfish
DJ Miky
předpokládám, že by to mělo být intuitivní

jinak viz http://wiki.ubuntu.cz/Jak_m%C3%ADt_Ubuntu_a_MS_Windows_spole%C4%8Dn%C4 %9B
DJ Miky
Díky, a v tom návodu se píše, že mám po instalaci Windows rozdělit to zbývající místo na oddíly - tzn. že mám zbývající místo rozdělit na ten oddíl pro data, root, /home a swap? Nebo si mám nechat několik GB volných a až při instalaci Linuxu to nějak rozdělit na ty tři části?
nightfish
řekl bych, že vytvoříš oddíl pro windows, nainstaluješ
vytvoříš oddíl pro data (hudba, filmy, ...) a zbytek necháš
a pak při instalaci ubuntu dovytvoříš ty 3 zbývající (root, home a swap)
DJ Miky
Dobře, díky za trpělivost. Zazálohuju a zkusím to.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0