Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
marfig Profil |
#1 · Zasláno: 1. 3. 2005, 19:18:03
Dobrý den,
používám pro ukládání svých fotografií (asi 15000) externí disk SuperDigiBin o kapacitě 60 GB, připojený k PC přes USB. Při kopírování fotek na/z disku dojde občas (1 ze 100, někdy více) ke znehodnocení fotky. Část fotky (jpg) je překryta pruhem (našel jsem na internetu fotku s tímto kazem http://www.cztour.cz/zoodecin/photogallery4.html - toto NENÍ moje fotka, ale má stejný kaz). Nevím, jak se toto stane, kdo způsobí znehodnocení. Jeste podotykam jde o 2. fotku v prvni rade Za odpovědi všem děkuji. Martin |
||
Acci Profil |
#2 · Zasláno: 1. 3. 2005, 19:28:12
To bude chyba disku, nebo jsi vytáhl USB disk dříve, něž skončil zápis. Zkus disk projte scandiskem
|
||
marfig Profil |
#3 · Zasláno: 1. 3. 2005, 20:02:59
Scandisk me taky napadl, dopadl OK, kabl jsem nevytahl, to bych si pohlidal. Mas Acci na mysli jako hardwarova chyba disku? Tak proc je ten soubor normalne citelny a prohlizec nevyhodi poskozeni a nepristupnost souboru?
|
||
Acci Profil |
#4 · Zasláno: 1. 3. 2005, 20:06:07
Mě se to taky stalo na USB flah disku. Řekl bych to na hardwarovou chybu, možná že disk nestíhla, tak to přeskočil :))
|
||
marfig Profil |
#5 · Zasláno: 1. 3. 2005, 20:16:00
Mě se to taky stalo na USB flah disku.
Konkretne se souborem jpg a tato vada? |
||
Acci Profil |
#6 · Zasláno: 1. 3. 2005, 20:17:41
marfig
Jo byl to JPG, ale vada podobná. Místo světlejší části byla černá. Pokud jsem zkusil fotku z disku dostat cdcheckem a pak byly změněné (invertované) barvy a trochu posuntý obraz |
||
marfig Profil |
#7 · Zasláno: 1. 3. 2005, 20:31:52
Fajn, takže ten problem delaji asi jenom USB zarizeni, setkali jste se nekdy ze by se "porouchal" nejaky jiny soubor, treba *.doc, *.exe? Nebo maji zasednuta na jpg?
|
||
habendorf Profil |
#8 · Zasláno: 1. 3. 2005, 22:16:28
marfig: To není chyba jen USB zařízení nebo jen jpg. Prostě toho souboru kus chybí. Otestuj si sám: pusť si download nějakýho většího obrázku (nebo třeba i texťáku, klidně i html stránky), v půlce to utni a mrkni na výsledek.
Mě se to stalo třeba s USB čtečkou SD karet - ona se tváří, že už je soubor na ni nahrán, ale ve skutečnosti ten soubor je nahranej jen někam do bufferu nebo cache nebo čeho a na kartu se ještě dotahuje. A když ji teď vytrhneš, tak je problém. Doporučuji používat "Bezpečně odebrat zařízení", nebo jak to přesně je. |
||
marfig Profil |
#9 · Zasláno: 2. 3. 2005, 18:46:52
Že není soubor celý, mě napadlo, to, že souborový manažer tvrdí, že je zkopírováno a ve skutečnosti to je někde v drátech vím, ale pokud soubor není celý, tak je jeho zbytek bílý, tedy bez informací, ale ty fotky jsou celé, byť s vadnou částí. Nejsem si jistý, jak se takový soubor načítá, ale myslím, že postupně najednou, tedy pokud půlku nenačetl, tak prostě není a ne že bude zkažená.
|
||
habendorf Profil |
#10 · Zasláno: 2. 3. 2005, 18:52:02
marfig: Nejsem si jist, jestli je informace v JPG lineární, tedy jestli 60% soboru = 60% plochy obrázku. Možná jo, možná ne. Fakt nevím, ale určitě něco vygoogluješ. Líp poradit neumím.
|
||
Časová prodleva: 4 dny
|
|||
marfig Profil |
#11 · Zasláno: 6. 3. 2005, 14:36:21
Nevite nekdo o software, ktery by soubory s touto vadou dokazal alespon najit. Chtel bych totiz data z disku zalohovat, tedy tech 20 GB zkopirovat, kdo to ma ale potom rucne kontrolovat.
Martin |
||
centi Profil |
#12 · Zasláno: 6. 3. 2005, 15:04:11
Po skopirovani by mozno stacilo originalne a skopirovane subory porovnat podla velkosti. Vadne budu mat asi inu. Pripadne porovnat binarne (napr. v total commanderi).
|
||
Časová prodleva: 20 let
|
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.
0