Autor Zpráva
bukaj
Profil
dobré dopoledne,
chystám si zakoupit nový počítač, a tak jsem začal porozhlížet po již hotových sestavách. na czechcomputer.cz mě zaujala sestava CC Home, která se mi zdá na svou cenu přiměřenou volbou pro to, co od počítače potřebuji (internet, práce s office, někdy hraní her...).

zajímal by mě váš názor na tuto sestavu. co si myslíte o komponentách. jestli by byl výkon dostačující, pro to co potřebuji. jestli si myslíte, že je cena přiměřená výkonu. popř. jestli jak je na tom s, případnou, další rozšiřitelností.

neberte to prosím jako reklamu, pouze by mě zajímal váš názor.

děkuji
Railbot
Profil
Je potřeba si uvědomit, že do hotových sestav se dávají komponenty, které chce prodejce prodat popřípadě se dokonce zbavit, protože nejdou na odbyt. V takových sestavách většinou opravdu (překvapivě) nebývá to nejlepší a nejoptimálnější. Cenově je to vždy nadhodnocené. Pro kancelářskou práci je tato sestava dobrá, asi dostačující. Pro pokročilějšího uživatele rozhodně ne.
Procesor je low-end, jen 1GB paměti (navíc předražené DDRII), zoufale malý HDD, nekvalitní case, na nové hry vůbec nedostačující grafická karta. Není to nijak šokující, u všech sestav se dá říci skoro to samé. Není nad to nebýt líný a počítač si složit sam. Poměr cena/výkon je potom úplně někde jinde, než u šuntu, který skládá prodejce.
nightfish
Profil
Railbot
Procesor je low-end
nejsem si zcela jist, zda-li AMD prodává X2 jako low-endový procesor...

jen 1GB paměti (navíc předražené DDRII)
řekl bych, že na běžnou kancelářskou práci a na hraní her odpovídajících výkonu počítače je těch 1 GB paměti až až
DDR2 předražené? oproti čemu?

zoufale malý HDD
opět - na kancelářskou práci dostačující - ne každý musí mít na disku uloženo 100 GB filmů a hudby...

nekvalitní case
case odpovídá kvalitativně i výkonově zbytku sestavy imho

na nové hry vůbec nedostačující grafická karta
pakliže dotyčný chce hrát nové hry, tak mu snad je jasné, že s počítačem za 12,5kKc
Railbot
Profil
nejsem si zcela jist, zda-li AMD prodává X2 jako low-endový procesor...
Nejde o to jak ho prodává AMD, ale o to, co to ve skutečnosti je zač oproti jiným procesorům třeba od Intelu
.
DDR2 předražené? oproti čemu?
Oproti klasickým DDR, které se ve výkonu liší pouhými několika procenty.

pakliže dotyčný chce hrát nové hry, tak mu snad je jasné, že s počítačem za 12,5kKc
Koncem minuklého roku jsem upgradoval (nová deska, grafická karta, procesor, chladič, zdroj, case ...) vešel jsem se do 14k i s DPH a do dnešního dne hraji to nejnovější a dopřávám si vysoké detaily i rozlišení. To je právě ten rozdíl když si člověk složí počítač sám nebo šáhne po sestavě.
DoubleThink
Profil *
Oproti klasickým DDR, které se ve výkonu liší pouhými několika procenty.
Zajímavá fixní idea. V každém případě, všechny nové desky mají porty na DDR2, kterýžto je zpětně nekompatibilní. Zde je tedy volba vyloučena. Navíc DDR2 moduly jsou v současnosti díky většímu obratu levnější, ne dražší.

Do AMD bych nešel, vzhledem k o třídu lepším Core2 od intelu s novou architekturou a menším tepelným výkonem.

Není nad to nebýt líný a počítač si složit sam
Souhlasím, není na tom nic těžkého.
bukaj
Profil
jak je vidět, tak nejlepší bude sestavit si počítač sám a nespoléhat se na nějaké sestavy od prodejce.
jelikož v oblasti hardwaru nejsem moc zběhlý, jakými komponentami byste doporučovali počítač osadit? jestli procesor od AMD nebo od Intelu? také co se týče pamětí, jestli se vyplatí DDR nebo DDR2 (či snad dokonce DDR3)? a jaké vybrat rozhraní pro pevný disk - SATA, SATAII či UltraATA?

<ot>
(nová deska, grafická karta, procesor, chladič, zdroj, case ...) vešel jsem se do 14k i s DPH
nevadilo by ti uvést alespoň nějaké základní parametry té tvé sestavy?
</ot>
Railbot
Profil
bukaj
V dnešní době určitě procesor od Intelu.

Ale tady ta má sestava. Z konce minulého roku, jak už jsem řekl. Dnes už bych šel do Core 2 Duo od Intelu, takže i jiné základní desky atd.

AMD Athlon 64 3700+ San Diego (socket 939) BO (procesor)
COOLER Arctic Cooling Alpine 64 (chladič)
VGA Sapphire ATI Radeon X1800 GTO 256MB DDR3 PCe 2xDVI,VIVO (grafika)
MB Asus A8N5X - nForce4, SATA2, GLAN (základní deska)
Fortron 350W ATX FSP350-60THN S (zdroj)
Thermaltake Matrix VD2000BNS (case¨)
2x RAM Kingston 2x512MB DDR PC400 CL2 KHX3200AK2/1G (paměti)
Acci
Profil
jak je vidět, tak nejlepší bude sestavit si počítač sám a nespoléhat se na nějaké sestavy od prodejce.
Ve většině obchodů si můžeš jen vybrat komponenty a zdarma nebo za malý poplatek ti z nich složí sestavu.

také co se týče pamětí, jestli se vyplatí DDR nebo DDR2 (či snad dokonce DDR3)?
DDR2, DDR jsou dnes již zastaralé a DDR3 jsou zase zatím extrémně drahé.

jaké vybrat rozhraní pro pevný disk - SATA, SATAII či UltraATA?
Nové základní mají většinou podporu jak SATA 3 GB (někdy nazývané také SATA II), SATA 1,5 GB tak i PATA. Disk si samozřejmě vyber SATA 3 GB.

vešel jsem se do 14k i s DPH a do dnešního dne hraji to nejnovější a dopřávám si vysoké detaily i rozlišení.
:-)
DoubleThink
Profil *
DDR3 jsou zase zatím extrémně drahé
Především praticky neseženeš desku, která by je podporovala. (až na některé zběsilé výjimky).

Disk si samozřejmě vyber SATA 3 GB.
Rychlost SATA disků je bohužel zatím jen nafouknutá bublina. Rozhraní má sice propustnost až 3G/s, ale vzhledem k tomu, že vnitřní technologie disků zůstala prakticky beze změny, je pásmo často využito ani ne ze třetiny.
nightfish
Profil
DoubleThink
především praticky neseženeš desku, která by je podporovala
Gigabyte P35T-DQ6
ale je fakt, že pro normální využití je zatím cena DDR3 hodně vysoko
quinux
Profil
DoubleThink
Do AMD bych nešel, vzhledem k o třídu lepším Core2 od intelu s novou architekturou a menším tepelným výkonem.
Nevím, ale můj Athlon X2 3800+ EE (35W) se i po několika hodinách práce drží kolem 30C, to ti přijde moc? A co se týče toho o třídu lepšího Core 2 (mimochodem taky o třídu dražšího), dost jsem četl, že mají problém s tím, že ty dvě jádra propojují přes FSB na rozdíl od AMD. Jsou to jen mé laické domněnky, ale myslím, že v porovnání výkon/cena je na tom Athlon lépe ;o)

Railbot
DDR2 předražené? oproti čemu?
Oproti klasickým DDR, které se ve výkonu liší pouhými několika procenty.

DDR A-Data 1024MB 400MHz 1 180 Kč
DDR 2 A-Data 1024MB 800MHz 1 070 Kč
Řekl bych, že dnes jsou předražené spíše DDR paměti ;o)


bukaj
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008R097000DW0
Je o trochu méně výkonnější, ale na rozdíl od té tvé má DVD mechaniku, případně zkus tady http://www.alfacomp.cz/php/index.php?eid=15L14008R nevím, jaký bys chtěl procesor ;o)
Jacker
Profil *
1. Přesně tak do AMD ne !! INTEL C2D je nesrovnatelné výkonově i spotřebou s AMD
2. Určitě neberte sestavu a už vůbec ne z CZC. Zkuste jak je již výše napsáno alfacomp.cz. CZC má přirážky (zbytečné)
bukaj
Profil
děkuji všem za rady. snad najdu nějakou sestavu, která na tom bude přiměřeně s výkonem a nebude moc drahá.
Acci
Profil
v porovnání výkon/cena je na tom Athlon lépe
Nejsem si jistý, jestli to platí ještě po nynějších slevách. Ovšem pokud se nebudeš bát a Core 2 budeš taktovat, tak je určitě výhodnější. Já jsem, co by do taktování laik, zvedl naprosto bez problémů frekvenci procesu z 1,86 GHz na 2,8 GHz a to jsem ještě snížil napětí a tedy se i moc nezvýšila teplota. Samozřejmě by to šlo ještě víš, ovšem do toho se mi již moc nechce.
quinux
Profil
Acci
Kolik uživatelů taktuje procesor, hmm? Já patřím do té drtivé většiny uživatelů, kteří netaktují procesor ;o)
Je to stejný argument, jako že když je aplikace OpenSource, že se v ní můžeš hrabat, dělat si audit, úpravy atd. Ale kolik uživatelů toho reálně využije?

Co se týče slev u Intelu, tak ano přiznávám, že nyní již ten poměr výkon/cena může být i lepší než u AMD, protože na druhou stranu bych ty výkonové rozdíly mezi AMD a Intelem neviděl tak markantní. Při "běžném" použití (kancelář, hry) to nepoznáš a to ani jako grafik pracující s photoshopem. Tady už fakt záleží na tom, na co to pc kupuješ, pokud na tom chceš třeba stříhat HD video, tak potom už rozdíl může být.
Mastodont
Profil
Podle toho, co bukaj inzeruje - (internet, práce s office, někdy hraní her...) - je naprosto zbytečné utrácet za Intel.
Railbot
Profil
protože na druhou stranu bych ty výkonové rozdíly mezi AMD a Intelem neviděl tak markantní. Při "běžném" použití (kancelář, hry) to nepoznáš a to ani jako grafik pracující s photoshopem.
Tak právě u her ten rozdíl znát je. Při práci s grafikou ne, protože ani tak nezáleží na procesoru jako hlavně na pamětech.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Zvažte, zda se neobrátit na specializované fórum, toto se zabývá především webovou problematikou.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0