Autor Zpráva
peta
Profil
Co mi chybi v HTML a CSS
==================

CSS - konstanty
$aaa {color:#f00; background:#fff;}
.menu a {$aaa;}

CSS - filtry a scripty
.menu a {script:filterOpacity(param1,param2);}
FilterOpacity nativni nebo se bude hledat jako funkce ve <script>
.menu a {script:filter('Opacity',param1,param2);}

CSS - jednoradkove komentare
// text
.menu a {color:#f00; background:#fff;} //text

HTML - tag mail, tag link (active)
<mail>peter.mlich#&64;volny.cz</mail>
<link type="mail">peter.mlich#&64;volny.cz</link>
<link type="skype">+420 553-684-244</link>
<link type="icq">1234568</link>
Neco na zpusob input type=""
Mike8748
Profil
peta:
a otazka zni ?
Radek9
Profil
peta:
CSS - konstanty
Také bych uvítal.

CSS - jednoradkove komentare
Zbytečnost.

Jinak nevím proč to píšeš zrovna sem. To si spíš řeš s návrháři webových prohlížečů a s w3c.
Nox
Profil
hodně toho řeší LESS a podobné programy

jednořádkové komentáře proč ne, jednodušej se to píše
Chamurappi
Profil
Reaguji na peta:
Hodně kodérů by dokázalo vymyslet lepší architekturu CSS i HTML. Svět není ideální.

CSS - jednoradkove komentare
To je zbytečné. Málokdy chci něco sdělit návštěvníkovi, který se šťourá v kódu. A komentáře určené jen pro sebe neposílám návštěvníkovi.
Při rychlém ladění obvykle to, co chci vypnout, místo zakomentovávání rozbíjím (např. přidáním písmenka doprostřed vlastnosti či třídy), takže by mi dvě lomítka čas neušetřila.

tag link
Už existuje a dělá něco jiného.
Existuje názorový proud, který prosazuje, aby všechny elektronicky zajímavé kontaktní údaje byly vyjádřitelné jako URI, takže by na vše stačilo <a> (s příslušným pseudoprotokolem).
peta
Profil
Chamurappi:
„tag link“
Bych pouzil A, ale aby si to samo umelo detekovat link, icq cislo, jabber, msn, skype, tel, cokoliv. Nebavi mne psat mailovou adresu 2x s mailto:adresa. Totez odkaz. To by si melo resit html samo.

„CSS - jednoradkove komentare“
pro ladeni, casto potrebuji zakomentovat kod do konce radku a casto potrebuji kod blokove zakomentovat pres nekolik radku i se zakomentovanym kodem. Coz samozrejme nekde prerusi koment a musi se to pracne hledat, treba podle obarveni, kombinace znaku a pod.

Mike8748:
Otazka zni, mate dalsi napady a pripominky? Tady nejsme v politice, kde se zbrkle schvali neco a nepromysli dusledky :)
Pokud si budu myslet, ze je to prozkoumate ze vsech stran, zkusim podat navrh firefoxu, treba se budou zabyvat i vyvojem html 5. Aspon se mi zda, ze progrmatori FF jsou velmi pruzni, co se odstranovani nedostatku tyce. A IE se tez obuli do prohlizece. Takze to vypada, ze se konecne sjednoti podoba webu a novacci nebudou muset resit, proc se to v IE zobrazi jinak nez ve FF.
Bubák
Profil
peta:
CSS - konstanty
Pokud máš na mysli proměnné, není to nová myšlenka dokonce už funguje.
http://met.blog.root.cz/2008/06/24/promenne-v-css-implementovany-ve-webkitu/
http://met.blog.root.cz/2008/08/10/promenne-v-css-a-neni-to-chyba/

CSS - jednoradkove komentare
Nejsou ani v HTML, tam ti nechybí?
Nox
Profil
http://www.smashingmagazine.com/2009/09/10/css-wishlist-new-ideas-debates-and-solutions/
Joker
Profil
peta:
Bych pouzil A, ale aby si to samo umelo detekovat link, icq cislo, jabber, msn, skype, tel, cokoliv.
Skvělý plán, má jen dvě malé chybky:
1. Nejde udělat, příklad: joker@example.com - co to je? E-mail, MSN, Jabber nebo něco jiného?
2. Nemá to žádné využití, HTML se nezajímá o to, jakého typu je adresa odkazu. O to se zajímá leda prohlížeč.

Užitečné je umět prohlížeči říct, jakého typu je odkaz. Což samozřejmě jde, jsou hned dva způsoby:
1. atribut type u odkazu udává očekávaný MIME typ dokumentu, na který odkaz vede.
2. typ samotného odkazu udává protokol odkazu. Například mailto:adresa.

Nebavi mne psat mailovou adresu 2x s mailto:adresa. Totez odkaz.
Čili celý problém se vlastně smrskává na to, že by mohla existovat konstrukce, která by řekla, že obsah atributu href je stejný jako obsah tagu <a>.
To by mohlo být užitečné, ale stejně jen v omezeném množství případů- podle mě text odkazu nebývá úplně totožný s adresou odkazu.
Chamurappi
Profil
Reaguji na peta:
casto potrebuji zakomentovat kod do konce radku
Rozbiju selektor a je to. Pro účely testování to funguje stejně jako komentář.

zkusim podat navrh firefoxu
Není to trochu naivní? To jako napíšeš vývojářům mail ve smyslu „ahoj, s lidmi z diskuse jak psat web jsme vymysleli par vylepseni […], doufam, ze je implementujete, pac a pusu peta“? I když kontaktovat vlivné lidi je dnes mnohem snazší než dříve, nemyslím si, že je snazší je o něčem přesvědčit. Kdejaký začátečník si myslí, že zrovna jeho nápad spasí World Wide Web…

Takze to vypada, ze se konecne sjednoti podoba webu a novacci nebudou muset resit, proc se to v IE zobrazi jinak nez ve FF.
Web se sjednocuje odjakživa a nováčci vždy budou řešit podobné problémy.
Za to stávající vyrovnávání rozdílů vděčíme částečně tomu, že vývoj CSS v podstatě zamrznul. Ty chceš, aby se nováčci ptali, proč jim v jednom prohlížeči funguje „.menu a {$aaa;}“ a v druhém ne?


Reaguji na Jokera:
celý problém se vlastně smrskává na to, že by mohla existovat konstrukce, která by řekla, že obsah atributu href je stejný jako obsah tagu <a>
Něco podobného umí spáchat Internet Explorer. Narazil jsem na to nedávno při úpravách djpw.js — pokud se skriptem mění href odkazu a Explorer usoudí, že i v textu odkazu je cosi jako adresa, přepíše sám od sebe i ten text odkazu na nový href. Podivná vlastnost.
Bubák
Profil
Joker:
Nebavi mne psat mailovou adresu 2x
Problém je j tom „Nebavi mne“, peta nebaví psát ukončovací značku komentáře, psát mailovou adresu 2×, psát písmenka s diakritikou...
Joker
Profil
Chamurappi:
Něco podobného umí spáchat Internet Explorer.
Eh. Takové překvápko, past na vývojáře :) Nebo možná jen trochu podivná bezpečnostní vlastnost.

Každopádně se tohle chování dá celkem jednoduše doprogramovat Javascriptem, ostatně sám to u sebe na webu mám udělané pro e-mailové adresy.

Bubák:
peta nebaví psát ukončovací značku komentáře, psát mailovou adresu 2×, psát písmenka s diakritikou...
Prostě by chtěl nějaké rozhraní, kde by si jen pomyslel že chce udělat stránku a o čem a počítač už by to nějak udělal :-)
Petr ZZZ
Profil
Joker:
Prostě by chtěl nějaké rozhraní, kde by si jen pomyslel že chce udělat stránku a o čem a počítač už by to nějak udělal :-)

Tak to by mi taky bodlo. Šlo by to udělat s vodotryskem?
Něco jako <aqua jet-style="fííííííha?!$" 'xxx' />?

Konečně vím, jak to myslel můj dědeček, když nad jakoukoli jakkoli nepochopitelnou vychytávkou čehokoli jen ledabyle mávnul rukou a řekl: "Pche. To dělá všechno počítač."
peta
Profil
Bubák: Ten druhej odkaz, komentar autora, to jsou veciii :) konstanty, co jsem volil ja, nejsou promenne. nepotrebuji dynamicky prepisovat obsah, pouze chci usnadnit opakovani shodnych zapisu, treba barev bez toho, abych to musel psat s carkami a mohl si cely css rozdelit do spolecnych sekci

„CSS - jednoradkove komentare“
Nejsou ani v HTML, tam ti nechybí?
Chybi, ale html kod obvykle napisi jednou a nemusim ho ladit na 4 prohlizece.

Nox:
To je jine pojeti. Ja potrebuji zkopirovat cely seznam definic odkazem na promennou. Samozrejme, kopirovani hodnoty je prijemne.

Chamurappi
"Rozbiju selektor a je to. Pro účely testování to funguje stejně jako komentář. "
Pokud nemusis prochazet cely radek s 10ti vlastnostmi, je to reseni

Bubák:
je mnohem pohodlnejsi a rychlejsi zopakovat 2x // nez hledat, kde a jak se pise na notebookove klavesnici hvezdicka, protoze nekdo nepridal radkovy komentar.
Je to napad a kdyz bude dobry, projde to. Kdyz bude spatny, tak zustane u napadu.
Tobe se treba nelibi. Co kdybys rekl, co bys ty zlepsil na html-css ?

Chamurappi A propo, vzdycky muzes pridat script, ktery v prispevku hleda diakritiku podle seznamu slov, ktera musi mit v konkretnim jazyce diakritiku a blokovat to uz na js nebo php :)
Joker
Profil
peta:
Pokud nemusis prochazet cely radek s 10ti vlastnostmi, je to reseni
Nepřipadá mi ideální ve vývojovém/zkušebním kódu mít na jednom řádku 10 vlastností.

A propo, vzdycky muzes pridat script...
Bych moc nerozpitvával, co kdyby Chamurappi chtěl taky být líný a nebavilo ho psát skript kvůli jednomu člověku :-)
Chamurappi
Profil
Reaguji na peta:
pouze chci usnadnit opakovani shodnych zapisu
Stačí si najít vhodný výrobní postup.

Co kdybys rekl, co bys ty zlepsil na html-css ?
Standardizoval bych expression, nebo bych zavedl něco podobného. Viz můj článek.

muzes pridat script, ktery v prispevku hleda diakritiku podle seznamu slov, ktera musi mit v konkretnim jazyce diakritiku
vím. Vždyť už tady taková kontrola je, rozzáří červeně prosbu vpravo dole u formuláře.
Nevím, proč zase mumláš o diakritice. Máš z ní nějaké trauma? Žádný další příspěvek na téma háčků a čárek v tomto vlákně nebude.
peta
Profil
Chamurappi: diakritika - To byl jen tip :)

výrobní postup - mam

.menu {color:#f00; background:#00f}
.menu ul {}
.menu li {}
.menu a {color:#f00;}

.obsah {background:#00f}
.obsah a{color:#f00;}

k tomuhle mne nuti soucasne CSS

.menu, .obsah {background:#00f}
.menu, .menu a, .obsah a {color:#f00}

.menu {}
.menu ul {}
.menu li {}
.menu a {}

.obsah {}
.obsah a{}

a takhle bych to resil, treba temi konstatami podobnymi vasim linkum

@a {color:#f00;} //odkaz
@b {background:#00f;} //odkaz pozadi

.menu {@a;@b;}
.menu ul {}
.menu li {}
.menu a {@a}

.obsah {@b}
.obsah a{@a}
Chamurappi
Profil
Reaguji na peta:
takhle bych to resil, treba temi konstatami podobnymi vasim linkum
Můžeš si to tak řešit a před nasazením na web projet kód nějakým skriptem, který by tvé @konstanty interpretoval.
peta
Profil
Chamurappi: :) Jak ti to vysvetlit. Neminim preprogramovavat kazdy CMS aby umel interpretovat me CSS do jine podoby.
Ano, je to reseni, zavolat treba <link href="mojecss.php?file=url"> nebo podobne JS. Ale nic se tim neresi. Muzu do CSS pridat XLB a HTC scripty, pripadne JS do stranky, ale opet to neresi problem na urovni CSS.
Rekni, ze kdyby to takhle fungovalo, ze by jsi to nevyuzil? Ze mas lepsi organizaci pri psani CSS a nic takove by se ti nehodilo.
Chamurappi
Profil
Reaguji na peta:
Ano, je to reseni, zavolat treba <link href="mojecss.php?file=url"> nebo podobne JS.
Součinnost, kterou požaduješ, se nemusí dít ani na straně prohlížeče, ani na straně webového serveru. Může ji za tebe udělat třeba makro v editoru nebo nějaký skript zpracovávaný operačním systémem.

ale opet to neresi problem na urovni CSS
Řeší ho to na jiné úrovni. Možná je to nepohodlné, ale aspoň nějaké řešení existuje.
Znám řadu situací, které by měly jít řešit pomocí stylů, ale se stávajícím CSS to nejde, takže bych upřednostnil vývoj jiným směrem, než který požaduješ.

Rekni, ze kdyby to takhle fungovalo, ze by jsi to nevyuzil?
Asi využil. Ale takhle to fungovat nebude, takže je to fuk.
imploder
Profil
Třeba dva stejně vysoké sloupce s dynamickou výškou v CSS 2 nejdou udělat. Jde jenom trik s nastavením pozadí, aby to nebylo vidět, ale stejnou výšku nemají. Na straně serveru se to řešit nedá, protože server nemusí vědět (u textu to neví), jak přesně se obsah zobrazí vysoký. Prostě 2 sloupce s dynamickým obsahem, kde se nižší přizpůsobí vyššímu, nejdou udělat.

Je mi jasné, že jednoduše se něco takového do současného pojetí CSS asi přidat nedá, protože na vyhrazení místa pro některé prvky by se muselo čekat na načtení obsahu všech, na kterých jeho rozměr závisí, tj. stránka by se dlouho načítala nebo by se musela do použitelné podoby teprv překreslit; tj. totéž, co s tabulkama.
Chamurappi
Profil
Reaguji na implodera:
Třeba dva stejně vysoké sloupce s dynamickou výškou v CSS 2 nejdou udělat.
Jak jsem již psal v [#16], chybí něco jako expression.
Myslím, že dva stejně vysoké sloupce půjdou udělat pomocí tabulkových hodnot vlastnosti display.

tj. stránka by se dlouho načítala nebo by se musela do použitelné podoby teprv překreslit
To se děje i teď, jednotlivé elementy se navzájem ovlivňují během načítání. Jeden float, druhý float, třetí float a bum, clearovač => natáhnout rodiče. Jeden float, druhý float a bum, nevejdou se => šup s tím druhým dolů. Není to zase takový problém. Ani u tabulek.
Bubák
Profil
Chamurappi:
Myslím, že dva stejně vysoké sloupce půjdou udělat pomocí tabulkových hodnot vlastnosti display.
Holt se nám tabulkový layout vrací, ale v modernější formě, více http://zdrojak.root.cz/clanky/soucasnost-a-budoucnost-layoutu-css-tabulky/, je tam i diskuse, která místy přerostla ve flame.
peta
Profil
imploder: viz cham, display:table-cell;
Neco podobne ted chtel jeden clovek na builder.cz . Potrebuje automaticky nastavovat sirku sloupcu podle poctu sloupcu u UL LI floatovaneho menu. Cili, kdyz mas 3, potrebuje 33%, kdz mas 4, 25%, ...

Napadlo mne, ze to, co chci, uz v podstate funguje. Misto definovani konstant, definuji class. Co teda v CSS neni, je to kopirovani class.
@a {color:#f00;} //nebo .a {color:#f00;}
@b {background:#00f;} //nebo .b {color:#f00;} , coz v CSS je

.menu {@a;@b;} //nebo .menu {.a;.b;} , coz v CSS neni
.menu ul {}
.menu li {}
.menu a {@a}

.obsah {@b}//nebo .menu a {.a;}
.obsah a{@a}
Tim se cely problem smrstuje, protoze se nic nove vymyslet nemusi, a jen se rozsiri vyuziti class i do css zapisu. Jediny problem je, ze by se tyto class museli definovat na zacatku nebo pred jejich prvnim pouzitim, aby se nemusel preprogramovavat parsovac, ktery, jak se domnivam, projizdi css jen jednou.
Bubák
Profil
peta, snažíš se o tohle, nebo tě nechápu?
<style>
.zlute-pozadi {background: #ff0;}
.modre-pozadi {background: #00f;}
.modry-text {color: #00f;}
.zluty-text {color: #ff0;}
</style>

<p>Text, <span class="modre-pozadi zluty-text">modrožlutý text</span>,
<span class="zlute-pozadi modry-text">žlutomodrý text</span>
peta
Profil
Bubák: jasne, je to totez. Jenze rozdil mezi A a B je v mnozstvi textu, ktery musis psat do html. A kdyz se nahodou rozmyslis, ze uz pulku z modrych veci nechces modrou, ale zelenou, tak to musis dohledavat v html a prepsat na vsech strankach. Jednoznacne neusporny system stylovani.
Jsem pro to, resit stylovani v CSS souboru.

Uplne to same je tez
.zlute-pozadi,
.modry-text
{background: #ff0;color: #ff0;}
Chamurappi
Profil
Reaguji na peta:
kdyz se nahodou rozmyslis, ze uz pulku z modrych veci nechces modrou, ale zelenou, tak to musis dohledavat v html a prepsat na vsech strankach
Při změně barvy nemusíš třídy přejmenovávat. Prozíravý kodér si je v praxi samozřejmě nazve tak, aby vystihovaly (neměnný) význam vyznačených úseků textu — Bubák se snažil to napsat názorně, proto nevolil stejné názvosloví jako ty (tedy „a“ a „b“).
Bubák
Profil
peta:
Bubák: jasne, je to totez.

Uplne to same je tez
Aha, takže k čemu "tvé" proměnné, když jsi svůj kód s proměnnými nakonec krásně zjednodušil? ;-)
Všiml jsem si, že nejde úplně o totéž, ale smysl toho, co jsi chtěl sdělit, chápu.

A kdyz se nahodou rozmyslis, ze uz pulku z modrych veci nechces modrou, ale zelenou, tak to musis dohledavat v html a prepsat na vsech strankach.
Jednak vím, že Malé modré může být i velké červené, a i kdyby, tak taková změna se nedělá ručně, proto by to šlo celkem rychle
peta
Profil
Chamurappi:
myslim, ze jsi nepochopil problem
.aa {background: #ff0;}
.bb {background: #00f;}
.cc {color: #00f;}
.dd {color: #ff0;}
<span class="aa">ahoj1</span>
<span class="aa cc">ahoj2</span>
<span class="bb cc">ahoj3</span>
<span class="aa dd">ahoj4</span>
A ted se rozhodnu, ze ahoj3 uz nebude pozadi zlutou, ale treba ruzovou. Takze v tomto pripade musim vyhledat ahoj4 a opravit v html kodu class.
A nebo bych pro kazdy ten styl musel stanovit vlastni class. A jsme zpet, tam, kde jsem byl
<span class="x1">ahoj1</span>
<span class="x2">ahoj2</span>
<span class="x3">ahoj3</span>
<span class="x4">ahoj4</span>

Bubák:
Tak ja nevim, zda to chapes. Proste, kdyz delam CSS, tak si ho rozdelim podobne jako pri programovani na jednotlive useky menu, telo stranky, aktuality, sitemap a pod. A ted mam
moznost A napsat do kazde sekce totez stylovani treba barvu pisma.
Monost B napsat treba nahore skupinovou definici s carkami a dohledavat, kde vsude jsem to pismo chtel zmenit. (v nekterych pripadech to musim napsat az po definovani urcitych casti, takze ani na zacatek nemuzu)
A ja chci moznost C, moci to definovat na zacatku jako class a pak na to jen odkazovat. Coz pro parsovac neni zadna zatez navic.

Napadla mne dalsi moznost, jak to resit.
.aa {}
.bb {}
.cc {class:aa; class:bb;}

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Příspěvky nesouvisející s webem budou odstraněny.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0