Autor Zpráva
regy
Zdravím,
poslední dobou se zajímám o hromadné rozesílání e-mailů (chcete-li spam). Zatím jsem zjistil, že za rozesílání obchodních sdělení na adresy, u kterých není průkazný souhlas, může odesílatel dostat pokutu až 1m korun. Otázka spamu je ale poněkud složitější. mám vybranou cílovou skupinu, kterou bych chtěl prostřednictvím e-mailu informovat o službě, která by je mohla zajímat (cílová skupina jsou mladí lide od 15 do 25 let). Dozvěděl jsem se, že lze odeslat na e-mail zprávu, která informuje o tom, že je možné jim zasílat informace o něčem (v mém případě o hudbě), pokud s tím vysloví souhlas (odpoví na mail a nic nebudou psát). jako nesouhlas je bráno odpovězení na e-mail s tím, že do předmětu napíší slovo ne nebo ignorování e-mailu. Poté, co jsou takto vybráni lidé, kteří souhlasí s přijímáním e-mailů je již možné posílat jim e-maily. Dále jsem se na internetu dočetl, že pokud je e-mail stavěn takto: "Chtěl bych té pozvat na web www.example.cz, který jsem nedávno objevil a...", tak to není bráno jako obchodní sdělení a tudíž to není postihováno.

Má otázka tedy zní: Co je pravda a co není, jaké máte osobní zkušenosti a doporučení.

Předem upozorňuji, že se nebude jednat o nějakou reklamní masáž, ale pouze o jeden e-mail, který bude v alespoň mírném zájmu příjemce.

Prosím všechny, kteří nemají co říct nebo neví, ale pouze tuší, aby neodpovídali. Mohlo by to způsobit zmatení všech, kteří se v budoucnu budou zabývat stejným problémem.

Doufám, že jste pochopili, o co mi jde a že jsem to dobře napsal :-).

Díky
Joker
regy:
Dozvěděl jsem se, že lze odeslat na e-mail zprávu
Ta nejpodstatnější věc: Dozvěděl od koho?
Oni jsou totiž i borci, kteří si myslí, že prostě napíší do mailu "Toto není obchodní sdělení podle zákona..." a tím je to vyřešené.
Což ale neznamená, že je to pravda.
regy
Joker:
Já vím. Známý podnikatel mi poslal tento e-mail, který by měl být v souladu se zákonem ČR:

Dobry den,
V souladu se zakonem c. 480/2004 Sb., O nekterych sluzbach informacni spolecnosti, bychom Vas chteli pozadat o potvrzeni Vaseho souhlasu s prijetim obchodniho sdeleni. Obchodni sdeleni Vam bude zaslano pouze jedenkrat.

Predstavime Vam v nem moznost samostatneho oznaceni skel motorovych vozidel bezpecnostnim kodem. Tyto informace muzete ziskat take na nasich strankach www.*******.cz V pripade Vaseho souhlasu postaci odpovedet na tento e-mail (reply) bez dopisovani jakehokoli textu, at uz do tela ci predmetu. Obsah a predmet pokud mozno nemazte, aby bylo zrejme, ze odpovidate prave na tuto zpravu. Pokud na tuto zpravu nebudete reagovat nebo odpovite NE, nebudeme vas ji nadale kontaktovat.

Dekujeme za Vas cas, ktery jste nasemu sdeleni venoval/a a prejeme prijemny den.

Realizacni tym *********
H13
regy:
Zákon neznám, ale tipuju, že takovej mail můžeš poslat jen lidem, kteří se u tebe např. registrovali nebo u tebe něco koupili.

Podívej se na §7 (upozorňuju, že jsem četl jen §7 takže opravdu jen tipuju). Podle mě takovej mail můžeš poslat, ale jen lidem, kteří ti poskytli před tím data (tedy např. si u tebe něco koupili) a ne lidem, kteří vůbec netuší, že existuješ.

(2) Podrobnosti elektronického kontaktu lze za účelem šíření obchodních sdělení elektronickými prostředky využít pouze ve vztahu k uživatelům, kteří k tomu dali předchozí souhlas.

Jasně vyloučíš všechny uživatele, kteří ti nedali souhlas

(3) Nehledě na odstavec 2, pokud fyzická nebo právnická osoba získá od svého zákazníka podrobnosti jeho elektronického kontaktu pro elektronickou poštu v souvislosti s prodejem výrobku nebo služby podle požadavků ochrany osobních údajů upravených zvláštním právním předpisem 5) , může tato fyzická či právnická osoba využít tyto podrobnosti elektronického kontaktu pro potřeby šíření obchodních sdělení týkajících se jejích vlastních obdobných výrobků nebo služeb za předpokladu, že zákazník má jasnou a zřetelnou možnost jednoduchým způsobem, zdarma nebo na účet této fyzické nebo právnické osoby odmítnout souhlas s takovýmto využitím svého elektronického kontaktu i při zasílání každé jednotlivé zprávy, pokud původně toto využití neodmítl.

Vyjímka u těch, kteří si u tebe něco koupili (produkt, službu) - těm můžeš poslat mail, který jsi zde uvedl

Podle mě je to logický, ale nevím, chtělo by to pročíst celej zákon ...

EDIT:
Teď jsem si přečetl toto:
Prosím všechny, kteří nemají co říct nebo neví, ale pouze tuší, aby neodpovídali. Mohlo by to způsobit zmatení všech, kteří se v budoucnu budou zabývat stejným problémem.

Tak mě raději ignoruj :-)
Davex
regy:
Odpověď nalezneš přímo u odpovědného úřadu ve FAQ: Mohu získat souhlas se zasíláním obchodních sdělení elektronickou cestou?

Jakým způsobem lze získat e-mailové adresy osob ve věku od 15 do 25 let?
H13
Davex:
Odpověď nalezneš přímo u odpovědného úřadu ve FAQ
Celkem zajímavá odpověď ve FAQ - odpověď je psaná mnohem složitějším jazykem než samotný zákon :-) - hlavně poslední věta :-)
che
Profil *
Je to komické. Pár hlupáků vymýšlí py...iny a stádo vede učené disputace, jak se těmito py...ovinami co nejlépe řídit. Ptáte se jak plavat v téhle žumpě plné ho..en? Návod- viz J.Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka
regy
Davex:
Jakým způsobem lze získat e-mailové adresy osob ve věku od 15 do 25 let?
to je otázka na mě? Jestli ano, tak je to možné a mám jich skoro 300 000 ale bez souhlasu právě.

EDIT: Ještě jedna otázka. Když mi nebylo osmnáct, tak by za mě platili milion rodiče nebo jak to myslí? :-)
H13
regy:
No, hranice trestní odpovědnosti by měla být od 15 let. Jestli je to pravda a jestli se trestní právo vztahuje na tento případ, to by jsi se měl zeptat právníka.

PS: Je celkem paradoxní, že by rodiče měli být odpovědní za něco, čemu v mnohých případech vůbec nerozumí a v čem se jejich potomek až moc dobře vyzná :-) :-)
regy
mno inu.. asi to budu muset vyzkoušet a pak uvidíme :-D...
DoubleThink
Profil *
H13:
odpověď je psaná mnohem složitějším jazykem než samotný zákon :-)
Právní hatmatilka musí být jednoznačná, takže to asi ani jinak nejde. Ve skriptech do fyziky bys taky našel podobně šroubované definice.

Podle toho FAQu mi to připadá celkem jasné:
(...) žádosti o souhlas (...) obsahově odpovídají (...) definici (obchodního sdělení), neboť směřují k podpoře služeb a mají za cíl podporu podnikatelské činnosti (...).

Princip pro zasílání obchodních sdělení (...) je (...) založen na aktivním vyhledání podnikatele, resp. jeho služby, a následném vyslovení souhlasu s dalším informováním o jeho zboží a službách, a nikoliv na tom, že podnikatel bude sám oslovovat adresáty s žádostí o souhlas (...).

Jinými slovy, první krok musí udělat zákazník, ty nemůžeš poslat vůbec nic, lhostejno jaký to bude mít obsah.
H13
DoubleThink:
Právní hatmatilka musí být jednoznačná, takže to asi ani jinak nejde. Ve skriptech do fyziky bys taky našel podobně šroubované definice.

Já právě narážím na to, že zákon (konkrétně §7) je mnohem více čitelnější než FAQ - v praxi to bývá spíše naopak - nečitelný je zákon, proto to FAQ např. i za pomocí příkladu vysvětluje. FAQ má sloužit k tomu, aby podalo srozumitelné vysvětlení i např s vynecháním některých frází (v podstatě podobně jak jsi to vypsal ty) a ne, aby poskládalo jednotlivé věty ze zákona a zkombinovalo je navíc tak, aby pochopení ještě více ztížilo.
regy
Teď jsem se na ihned dočetl, že pokud e-mail obsahuje pouze nějaký odkaz a vůbec nic jinýho, tak to není spam (resp. je, ale není tak posuzován). To je fakt srandovní, co dokážou vymyslet. :-)
H13
regy:
Máš na to nějaký odkaz? Celkem velký procento spamů obsahuje pouze odkaz.

Jinak mi to připadá, jako kdyby jsi chtěl najít nějakou cestu jak si obhájit spamování. :-) Ale spamování neobhájíš, ani po právní ani po etický stránce. Prostě spam je spam. Je to hrozba budoucnosti, která se bude muset nějakým způsobem řešit (např. 100% identifikací přihlášeného uživatele do zabezpečené sítě internetu, tvrdé postihy, atd.) Prostě nebude možné ztrácet veškeré prostředky (energie, čas, ...) na filtrování spamu :-( Stejně jako jednou dojde ropa, dojdou i prostředky na ošetřování spamu.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Příspěvky nesouvisející s webem budou odstraněny.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0