Autor Zpráva
pavuk
Toto je obecný dotaz, nejde mi o funkčnost JS ani o jeho aplikaci do stránek

V desítkách a desítkách zdejších vláken jsou reakce typu "bez JS ti to nebude fungovat", "a co uživatelé s vypnutým JS", "problém je že při vypnutém JS ..." a podobně.
Poslední dva měsíce jsem pátral v okolí u lidí kteří používají PC k surfování nebo práci po netu denně několik hodin (tzv. běžní uživatelé) - zhruba 5% jich ví co to JS je, asi 40% matně tuší že to je "program na internetu" a zbytek neví nic. Nikdo z nich ale JS nevypíná, a prakticky nikdo by ani nevěděl jak. Takže jsem nepotkal nikoho kdo by to skutečně dělal ani prohlížeč který by měl defaultně JS vypnut.

Proč je tedy tak důležité zachovávat funkčnost stránek i bez JS?
Petr ZZZ
Nenabízí některé prohlížeče různé možnosti nastavení bezpečnosti – nízká, střední, vysoká – a není pak u některých nastavení (vysoká bezpečnost) JS vypnutý? V takovém případě by brouzdal ani nemusel vědět, co to JS je, a měl by ho vypnutý.
pavuk
Jde o to že zmínění uživatelé v drtivé většině ani netuší, že by mohli nastavovat nějaké stupně bezpečnosti - "odpinknou" co na ně systém vypíše a nijak se tím nezabývají. Ale třeba to je jeden z důvodů, netuším. Proto taky ten dotaz
xmark
Já jsem to přestal řešit před nějakým půl rokem. Podle statistik z mých webů už tehdy bylo těch ne-JS návštěv myslím půl procenta. Umožnilo mi to dělat weby jednak trochu efektnější pro návštěvníky, jednak efektivnější pro administraci. Je výrazně pohodlnější, když člověk zmáčkne křížek a potvrdí prompt, než když se kvůli tomu načítala stránka. A podobně.
Petr ZZZ
xmark:
…už tehdy bylo těch ne-JS návštěv myslím půl procenta.

Jen ze zvědavosti – řešil jsi nějak možnost vypuzovací chyby?
Joker
pavuk:
jsem pátral v okolí u lidí kteří používají PC k surfování
A co takhle jiné věci než PC? Co mobilní telefony?
Co Google a další vyhledávače? Si někdo nadšeně vyrobí Javascriptový web a pak se přijde ptát, proč ho Google nenajde.
xmark
Petr ZZZ:
To je myslím chybná úvaha. Já jsem JS pro normální návštěvníky vlastně nepoužíval, takže jsem to měření nemohl ovlivnit.
Používal jsem ho jen velmi omezeně, na víc jsem prostě neměl odvahu. Takže to měření považuju za docela objektivní.
pavuk
Joker:
A co takhle jiné věci než PC? Co mobilní telefony?
Ty jsem neřešil, to je fakt, asi proto že nevím jak to s nimi a jejich prohlížeči vlastně je.
Co Google a další vyhledávače?"
Aha, to by mohl být důvod, ovšem za předpokladu že Google a spol neumí najít web který používá javascript
_es
pavuk:
Aha, to by mohl být důvod, ovšem za předpokladu že Google a spol neumí najít web který používá javascript
To je zlá formulácia, skôr vyhľadávače nevedia či nechcú zaindexovať obsah, na ktorý je prístup len so zapnutým JavaScriptom.
pavuk
_es:
na ktorý je prístup len so zapnutým JavaScriptom

To by předpokládalo technoligii, která uživatelům bez JS (nebo vypnutým JS) neumožní přístup na webovou aplikaci, a to mi přijde nereálné.
Znamená to že vyhledavače dokáží rozpoznat že uživatel bude díky JS omezen např. v používání menu nebo jiných funkcí webu?
Chamurappi
Reaguji na pavuka:
zmínění uživatelé v drtivé většině ani netuší, že by mohli nastavovat nějaké stupně bezpečnosti
Ale často to tuší někdo jiný, kdo má na starosti funkčnost systému.

Proč je tedy tak důležité zachovávat funkčnost stránek i bez JS?
Protože si člověk s vypnutým skriptováním většinou zaslouží funkční stránku. Proč ho trestat?

Myslím, že většina zdejších kritiků stránek má v hlavě ta měřítka nastavena správně — plně chápou, že v určitých situacích by bezjavascriptová varianta byla mnohem složitější (třeba mapy) nebo nemožná (třeba WYSIWYG editor). Ale většinou složitější není, stačí zvolit vhodný návrh. Ty reakce neupozorňují na nebezpečnou* nepřístupnost, ale na zbytečnou nepřístupnost a na nevhodné použití technologie. (Nebezpečná ovšem také může být — kvůli vyhledávačům.)

ovšem za předpokladu že Google a spol neumí najít web který používá javascript
Nejde o to, jestli ho používá, ale jak ho používá. Obzvláště chytrý vyhledávač by mohl skriptování částečně interpretovat, ale skripty bývají závislé na nějaké uživatelské aktivitě nebo na řadě proměnlivých faktorů — pokud uděláš stránku, kde skript zobrazí významné sdělení po deseti sekundách od načtení, nebo při kliknutí na jeden konkrétní pixel, co by s tím měl vyhledávač dělat? Nebo kdybys sdělení zobrazil po úspěšném doběhnutí složitého algoritmu, který by byl konečný jen každé úterý a v ostatních dnech nekonečný?

To by předpokládalo technoligii, která uživatelům bez JS (nebo vypnutým JS) neumožní přístup na webovou aplikaci
Jako třeba document.write("<a href='obsah.html'>Vstupte!</a>")?

Znamená to že vyhledavače dokáží rozpoznat že uživatel bude díky JS omezen
Vyhledávače JS vůbec neinterpretují. Většinou. Chovají se jako návštěvník se zakázaným skriptováním.
pavuk
Chamurappi:
„Proč je tedy tak důležité zachovávat funkčnost stránek i bez JS?“
Protože si člověk s vypnutým skriptováním většinou zaslouží funkční stránku. Proč ho trestat?
Tohle je základ mé otázky, kdo je vlastně člověk s vypnutým skriptováním? Kdo ho vypíná? Kolik běžných uživatelů se pohybuje po netu s vypnutým JS? Já osobně na nikoho nenarazil...
edit:

„To by předpokládalo technoligii, která uživatelům bez JS (nebo vypnutým JS) neumožní přístup na webovou aplikaci“
Jako třeba document.write("<a href='obsah.html'>Vstupte!</a>")?
Ne, takovou která přístup vůbec neumožní, ne že jí umožní po akci uživatele, v duchu _esovo „na ktorý je prístup len so zapnutým JavaScriptom
_es
pavuk:
Ne, takovou která přístup vůbec neumožní, ne že jí umožní po akci uživatele, v duchu _esovo ‚na ktorý je prístup len so zapnutým JavaScriptom‘
Myslel som to tak, ako to formuloval Chamurappi, teda ak sa vyhľadávač správa pri zaindexovaní obsahu ako návštevník s vypnutým JS, tak sa logicky nemôže dostať na stránky na webe prístupné len so zapnutým JS.
pavuk
_es:
Už rozumím, díky
Str4wberry
Co mobilní telefony?

To už dnes také není moc aktuální. Nějakou tu Operu Mini rozběhne většina dnešních telefonů a v ní s JS výrazné problémy nejsou.
_es
Str4wberry:
Nějakou tu Operu Mini rozběhne většina dnešních telefonů a v ní s JS výrazné problémy nejsou.
A čo keď návštevník s mobilom nepoužíva Operu mini?
Alebo je web spravený s nejakým JS frameworkom, ktorý s takýmito prehliadačmi neráta?
Taurus
Chamurappi:
Ty reakce neupozorňují na nebezpečnou* nepřístupnost, ale na zbytečnou nepřístupnost
Hmm, myslím, že zkontaktuju kamaráda, který se orientuje mezi nevidomými… ať nám povědí své.
_es
Taurus:
Hmm, myslím, že zkontaktuju kamaráda, který se orientuje mezi nevidomými… ať nám povědí své.
Nejčastější mýty v oblasti přístupnosti (zdrojak.root.cz)
Taurus
Díky za článek, aktualizoval jsem vědomí.

Je tam zmíněno, že javaskript není nepřístupný, ale jeho špatné užití být může. A to je to, čeho se bojím – už po občasném čtení zdejších vláken, kde se přispěvatelé různě dohadují a ptají, a také možnostech a interpretace "jazyka" – nejsem si jistý kvalitou kódu, který bude nezřídka pokulhávat, natož splňovat přístupnost.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Příspěvky nesouvisející s webem budou odstraněny.

Odkud se sem odkazuje

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0