| Autor | Zpráva | ||
|---|---|---|---|
| helpik.JPW Profil |
Zdravím komunitu,
řeším problém s GA a právy. Starám se o kontrolu a vyhodnocování v GA několika webů. Jenže v poslední době mě jeden nechápavý a neochotný majitel jednohu webu neustále osočuje. Má pro všechno své názory, které kdoví odkaď splašil. Nenechá si spoustu věcí vysvětlit. Už mě to vážně nebaví a já pak nemůžu ručit za výsledky a plnění cílů (KPIs,...), když každou druhou úpravu zpochybní a pak stejně na úvodku napíše všechna klíčová slova beze smyslu čtenosti! Poté pak pohazuje rukama, když klesne jedna nebo více sledovaných položek. Skoro si myslím, že mě tam má jako pojistku, na koho případný problém se SEO hodit a proč případně nevyplatit nebo odměnu snížit. Přece nebudu kontrolovat každou stránku, jestli nezměníl obsah/meta inf atp??? Tot situace. Zajímalo by mě: - jak s GA: -- já mám na web účet administrátorský s několika profily dle účelu -- majitel jako uživatel. Chce, abych mu to změnil na admin, ale mám spíš strach, že mě buď chtíc nebo nechtíc smaže nebo dá jako uživatele, což by mi samozřejmě také vadilo (záleží u jakého profilu, jlk vyhodnocovat se poté příliš nedá-např u filtrů trafiku) a nebo změní něco v nastavení apod ... - jak řešíte takové majitele webů/eshopů? - ošetřujete to nějak ve smlouvě? Nikdy přece nevíte, zda bude majitel spolupracovat a i přes třeba doložení certifikátů Vaše znalosti ignorovat (typicky když majitel jakožto zelenáč dojde na forum a prřečte si pár vět o optimalizaci a chce je aplikovat vidna toho, že objevil ameriku) - jak s penězma, když mi občas vědomky občas nevědomky kazí změnami výsledky? Velmi vřele děkuji Moderátor Davex: Titulek „hrozný majitel, GA“ nevystihuje podstatu dotazu. Příště zkus prosím vymyslet lepší.
|
||
| Plaváček Profil |
#2 · Zasláno: 7. 11. 2011, 13:22:34
helpik.JPW:
Nejvhodnějším řešením by asi bylo (alespoň soudě dle tvého příspěvku) převést účet na něj a rozvázat s ním spolupráci. Klient, který k tvé práci nemá důvěru, přináší pouze potíže a je nepravděpodobné, že by se to časem změnilo. |
||
| helpik.JPW Profil |
#3 · Zasláno: 7. 11. 2011, 15:14:27
Plaváček:
„převést účet na něj“ myslíš tím převezd GA (majitel Uživatel -> majitel Administrátor)? U všech profilů? Nebo jen u pevního, který zásadně neupravuji. Já totiž rozděluji profily např dle traficu. „rozvázat s ním spolupráci“ To mě také napadlo. Jenže nemám tam takovou formulku a nevím jestli to bude problém nebo ne. A vlastně celekem by mě zajímalo, jak vypadají smlouvy z hlediska jištění finančních situací a nespolupráce. Já to jištěné nemám, protože jsem to ještě nemusel řešit. Celkem ale veřím tomu, že "vyčuraných" lidí může být sposta. Krade se čím dál více a lidi přemýšlejí i jak nezaplatit. Třeba zaplacení polovičky po objednání služby apod. Poradíte někdo? |
||
| Petr ZZZ Profil |
#4 · Zasláno: 7. 11. 2011, 23:44:11
Předesílám, že jsem se (pominu-li moderování dvou diskuzí) dosud o žádný jiný než o svůj vlastní web nestaral, nicméně v tvém případě bych asi viděl dvě možnosti:
1. Odpovědnost máš ty, ty rozhoduješ, co a jak se bude na webu dít. Máš-li pocit, že majitel webu "zlobí", mohl bys mu nabídnout konzultace za honorář, nebo alespoň zpoplatnit všechno, co přesahuje krátký telefonát. Pokud to tedy dosud zpoplatněné nemáš – nevím, možná ti plyne nějaký pravidelný honorář a máš konzultace zpoplatněné paušálně. 2. Nebo, jak píše Plaváček, odevzdat web kompletně do rukou majitele, ať si s ním dělá co chce, když má pocit, že to umí lépe než ty. Na druhé straně musím říct, když si tak pročítám tvůj text, že tvůj písemný projev (převezd, u pevního, celekem, "vyčuraných" lidí, sposta...) na mě nepůsobí příliš přesvědčivě, takže mám trošku obavy, zda nejistota tvého klienta nebude mít do jisté míry reálný základ. Tady je asi opravdu těžko radit, bez nějakých konkrétních informací, o kterém webu a o jakých jeho úpravách je řeč. |
||
| helpik.JPW Profil |
#5 · Zasláno: 8. 11. 2011, 02:31:52
Petr ZZZ:
„pominu-li moderování dvou diskuzí“ za druhou založenou jsem se omluvil už v samotném příspěvku. Uvědomil jsem si, že zde v této sekci je možná téma "necíleno" a že by se možná hodil jinam. Takže ano, udělal jsem chybu. Nevěděl jsem a doposud nevím, kam bych podobné téma vložil. 1. ony časté konzultace byly nejdříve týdně a vždy když se blížilo k vyplacení vesměs obden. Nesetkal jsem se se situací nějaké smlouvy na konzultace za honorář a nevím, jak by měla vypadat. Zatím jen tento majitel je tak hodně "cukavý". Můžete dát prosím nějaký typ? Většinou jsem placen buď za výkony, nebo za úkoly, nebo za celkový proces (SEO) apod. Nemám ale smlouvu, která by mě proti těmto praktikám ošetřovala. Nevíte někdo o nějakém vzoru nebo co používáte vy? 2. Možnost to samozřejmě je, ale když něco začnete a výsledky dobré (nebo nedostatetečné) práce se ještě neprojevují, nedostanu zaplaceno. Strávený čas mi zaplatí kdo? Chce to prostě vyladit obchodní podmínky, ale nevím jak. Proto se konkrétně od včerejška ptám. „písemný projev“ Máte pravdu v tom, že se občas překlepnu s psaním 8 prsty, ale je to spíše také o tom, že si texty po sobě nečtu ... netvrdím, že je to dobře. Píšu jak my myšlenky proudí a často už během psaní přemýšlím, co napsat v další větě. Vím, není to omluva. Zároveň nejsme v hodině českého jazyka a čárku nad "é", přehmaty sousedících kláves a "vyčuraných" právě proto psáno v uvozovkách snad řešit nebudeme. Zvlášt když mi táhne na 30 a není mi 15 let. Jinak ale děkuji za podněty! |
||
| Petr ZZZ Profil |
#6 · Zasláno: 8. 11. 2011, 12:00:20
helpik.JPW
„...jsem se omluvil“ To bylo myšleno jinak, chtěl jsem jen upozornit, že nemám obchodní zkušenost se správou webů jiných provozovatelů, nic víc; nemířil jsem na tvoji duplicitu (ta se bude mazat a na tomto místě diskuze o ní nikoho nezajímá). Jestli chceš, tak si první odstavec v #5 smaž, já pak smažu tuto moji reakci. Ad 1) Možná bych poslal provozovateli nabídku, třeba něco takového: Váš zájem o konzultace ohledně stránek ww>w.example.com mě těší a proto jsem pro Vás jako stálého zákazníka vypracoval následující nabídku: telefonická konzultace do 10 minut ..... xxx,- Kč každých dalších započatých 10 minut ..... xxx,- Kč zodpovězení dotazu e-mailem nebo klasickou poštou, za každých započatých 500 znaků ..... xxx,- Kč Těším se na další spolupráci a jsem s pozdravem, Ad 2) Předpokládám, že strávený čas ti nezaplatí nikdo, pokud nebudou výsledky. Jedná-li se o SEO, řekl bych, že je to tvoje podnikatelské riziko a je na tobě, abys a) upravil cenovou nabídku tak, aby toto riziko bylo zohledněno a b) dokázal posoudit, zda v konkrétním případě s konkrétním rozpočtem dává vůbec smysl chtít něco optimalizovat. Je rozdíl, zda máš optimalizovat na kombinaci jména, příjmení a řemesla nebo na frázi "hotel Praha". ____ Pečlivostí písemného projevu vyjadřuješ respekt vůči čtenáři a do jisté míry můžeš ovlivnit, co ti odpoví (věk s tím nesouvisí). |
||
|
Časová prodleva: 6 dní
|
|||
| helpik.JPW Profil |
#7 · Zasláno: 14. 11. 2011, 15:01:37
Petr ZZZ:
„Jestli chceš, tak si první odstavec v #5 smaž, já pak smažu tuto moji reakci.“ Rád bych ho smazal, ale nevidím "edit" ani "upravit" ačkoliv jsem přihlášen. Chtěl jsem tedy poslat PM, ale ani v mém ani ve tvém profilu není odkaz na napsání PM :( „Ad 1)“ Asi něco takového do budoucna udělám. Díky za námět k zamyšlení. „Ad 2)“ add b/ když je web nový nebo ješte neoptimalizovaný, není v SERPu vidět, klesá návštěvnost, neprodává se, vysoká míra opuštění ,... vyplatí se pro majitele stránek / obchodů optimalizovat vždy. Zvlášť když se dá lehko prokázat zvýšení návštěvnosti, zvýšení tržeb, zvýšení transakcí, zvýšení průměrných pozic kws. Investice řádově do 5 tis za optimalizaci vs. zisky z prodejů i zájmů o produkt se musí jevit pro majitele stránek / obchodů nejen jako argument dobře provedené práce. Pokud ovšem nenarazíte na někohoho jako já. Je pravdou, že ne vše jsem v tom koloběhu provádění SEO dodělal, ale psaní majitele do zdrojáků, ignorování rad, házení klacků pod nohy mě už během 2 týdnů vytáčelo natolik, že jsem uvažoval o konci, ale nevědel jak. I přesto se u několika optimalizovaných stránek návštěva o pěkných pár % zvýšila a hlavně se pomalu dostávala do kategorie "top vstupní stránky". Argumenty jsou prostě na mé straně a ať si to dělá sám, nebo si najde někoho jiného. V současné době je situace taková, že mi dokonce vyhrožuje i přes to, že můžu dokázat nejen navýšení výše napsaného (důkazné screeny a reporty). Ani bych se nedivil, kdyby mě začal pomlouvat, protože se ukázal během spolupráce jako neshopný rafan, který mi ani neuměl zkontrolovat umístěnost zpětného odkazu na jiné stránce. Jde m prostě o to, jak ošetřit ve smlouvě takové potížisty - jestli nějakou platbou předem atp OT: „Pečlivostí písemného projevu vyjadřuješ respekt vůči čtenáři a do jisté míry můžeš ovlivnit, co ti odpoví (věk s tím nesouvisí).“ Však s tím souhlasím. Mě osobně nevadí, když mi někdo napíše mail a jsou tam překlepy sousedících kláves. Nesjou to úřední maily a toto není také úřední formát. Nejsme stroje. Spíš mi u lidí v psaném projevu vadí chyby v pravopisu českém (y/i, apod.) . To trochu vypovídá o znalosti a inteligenci. Přehmaty podle mě vypovídají spíš o uspěchané době a opravdu nebudu 3x číst příspěvek, jestli jsem někde nezapomněl udělat čárku nebo místo "celkem" napsal "celekem". ;) Míru zdar ... |
||
| jenikkozak Profil |
#8 · Zasláno: 14. 11. 2011, 16:48:57
helpik.JPW:
„Chtěl jsem tedy poslat PM“ Tady se nevedou. „Rád bych ho smazal, ale nevidím "edit" ani "upravit" ačkoliv jsem přihlášen.“ Úprava příspěvku je možná pouze 24 hodin po jeho odeslání. |
||
| ninja Profil |
#9 · Zasláno: 14. 11. 2011, 17:00:42
helpik.JPW: Mě přijde dost zvláštní, že majitel webu nemá administrátorský přístup v Google Analytics.
Nebezpečí je v poskytnutí admin dvojí: 1. Odebere Vám přístup. Tím de facto ukončuje spolupráci a máte oba po starostech. 2. Nešikovností (neodborností) provede nějaký zásah (např. smaže profil, změní filtry, atd.). Je potřeba mu vysvětlit, co může dělat a co musí nechat jak je. Každopádně ale praxe, že klientovi neposkytujete plný přístup, mi nepřijde vhodná a z vaší strany transparentní. |
||
| Petr ZZZ Profil |
#10 · Zasláno: 14. 11. 2011, 18:29:05
Cituji helpika.JPW jen namátkou:
„Ani bych se nedivil, kdyby mě začal pomlouvat, protože se ukázal během spolupráce jako neshopný rafan“ Nejsem si jistý, zda je toto fórum vhodná platforma pro podobná vyjádření. Pravděpodobně zde všichni známe jen tvůj výklad a ten otevírá možnost, že majitel webu celou věc vnímá jinak. Obávám se, že bez znalosti podrobností a stanoviska protistrany je kvalifikované posouzení situace nereálné. |
||
| jenikkozak Profil |
#11 · Zasláno: 14. 11. 2011, 19:07:28 · Upravil/a: jenikkozak
Petr ZZZ:
helpik.JPW nikoho nepoškozuje, neboť vůbec netušíme (nebo aspoň já netuším), o jaký web jde a kdo je jeho majitelem. Edit: Neříkám, že to píšeš, takže to hledat není potřeba. Nemyslím, že zrovna tuhle věc (stejně jako helpikovy chyby v příspěvkách na této diskusi) je potřeba rozpatlávat. Pokud jsem to správně pochopil, helpik.JPW není z nějakého důvodu spokojen se spoluprací se svým klientem a zajímá jej, jakým způsobem by ostatní reagovali v jeho situaci. |
||
| Petr ZZZ Profil |
#12 · Zasláno: 15. 11. 2011, 00:09:51
Reaguji na jenikakozaka:
„helpik.JPW nikoho nepoškozuje“ Pomoz mi prosím, kde něco takového píšu? „Nemyslím, že [...] helpikovy chyby v příspěvkách na této diskusi je potřeba rozpatlávat“ V tomto vláknu jde o SEO a nedílnou součástí SEO je tvorba textů. Nebyly to sporadické chyby, ale jejich četnost, která mě přivedla na myšlenku, zda by s tím nemohlo souviset nedorozumění mezi helpikem a jeho klientem. Především v tomto kontextu byl původně myšlen můj komentář ke kvalitě písemného projevu. Až později začalo patlání žít svou vlastní dynamikou. jenikkozak: „Pokud jsem to správně pochopil, helpik.JPW není z nějakého důvodu spokojen se spoluprací se svým klientem a zajímá jej, jakým způsobem by ostatní reagovali v jeho situaci.“ Myslím, žes to pochopil správně, tak mu poraď – jak bys v jeho situaci reagoval? |
||
|
Časová prodleva: 6 dní
|
|||
| helpik.JPW Profil |
#13 · Zasláno: 20. 11. 2011, 14:49:04
ninja:
add "admin přístup k GA u majitele webu" - add 1/ zřejmě ano, jelikož majitel neposkytuje a brání úkonům stanoveným ve smlouvě ... - add 2/ v několika málo firem, kde jsem byl jako SEO konzultant něbo prováděl SEO, byl standart dávat majitelům jen uživatelský profil. Je mi jasné, že je to velmi malý reprazentovaný vzorek, ale v podstatě jsem se nesetkal s majitelovými admin právy v GA. Petr ZZZ: „Nejsem si jistý, zda je toto fórum vhodná platforma pro podobná vyjádření. Pravděpodobně zde všichni známe jen tvůj výklad a ten otevírá možnost, že majitel webu celou věc vnímá jinak. Obávám se, že bez znalosti podrobností a stanoviska protistrany je kvalifikované posouzení situace nereálné.“ - možná máte pravdu, ale potřeboval jsem nějak podat situaci pro vysvětlení situace. Majitel to určitě vnímal jinak!!!, když přepisoval texty, psal na úvodku seznam klíčových slov a odděloval čárkami a dělal různé jiné věci. Poté si po čase otvíral na mě ústa, že návštěvost nestoupá a objednávky prakticky nejsou ... Navíc jsem záměrně v diskuzi nenapsal ani název majitelova webu ani ani neuvedl jeho adresu. Pouze řešil situaci. jenikkozak: „Pokud jsem to správně pochopil, helpik.JPW není z nějakého důvodu spokojen se spoluprací se svým klientem a zajímá jej, jakým způsobem by ostatní reagovali v jeho situaci.“ - v podstatě jsem na to odpověděl (čtu odpovědi odzhora a už se mi to nechce mazat :) ) a ano máte pravdu. Nechtěl jsem vytvořit žádný off topic (doufám že není), ale v podstatě zjistit, jak se chrání SEO konzultanti (nebo firmy zabývající se SEO) před nespolupracujícími klienty. Já to totiž mám ve smlouvě (dohody) ošetřené evidentně málo a dnes je situace taková, že mi 2x týdně napíše výhružné emaily, ve kterých mi v podstatě vyhrožuje podáním žaloby (poškození firmy atp) Vedu si o každém projektu záznamy, změny, úpravy, výsledky, screeny a už po určité době jsem preferoval komunikaci s ním prostřednictvím emailu a ne telefonu (co je psané je dané). Strach tedy v podstatě nemám. 24 letý majitel mě snad na kolena nedostane, ale jde mi o to, jak tomu předcházet. Je to totiž zbytečná ztráta času a nervů. |
||
| Petr ZZZ Profil |
#14 · Zasláno: 20. 11. 2011, 18:15:23
helpik.JPW:
„Navíc jsem záměrně v diskuzi nenapsal ani název majitelova webu“ Ne. A poté, co jsi o něm napsal, že „se ukázal během spolupráce jako neshopný rafan“, už sem nic konkrétního ani napsat nemůžeš. A z toho vyplývá, že ti konkrétně nikdo není schopen poradit. Zkus získat vzor smlouvy s nějakým jiným SEO-konzultantem a podívej se, zda a jak je na podobné situace připravena konkurence. V daném případě ti to sice na nic nebude, ale mohlo by ti to pomoct do budoucna. Nejlepší ovšem bude, pokud tedy je pravdou, že návštěvost nestoupá a objednávky nejsou, naučit se dělat SEO tak, aby se nic podobného nestalo. To znamená odhadnout a kalkulovat skutečné náklady, případně odmítnout nereálné požadavky. Což se dá i zautomatizovat resp. zařídit, aby tím odmítajícím jsi nebyl ty, ale potenciální zákazník – náklady na optimalizaci ve vysoce konkurenčním oboru budou tak vysoké, že majitel špatného webu je nebude schopen ani ochoten zaplatit, zatímco majitel kvalitního webu je zaplatí a potom lze i očekávat výsledky. Druhá možnost je, že tento tvůj konkrétní zákazník jen vymýšlí záminky, aby nemusel platit. Jenže to my neposoudíme, jak to opravdu je. Zda stoupá návštěvnost, to bys ale mohl vědět ty. Stoupá? „24 letý majitel mě snad na kolena nedostane“ Na věku nezáleží, je plnoletý a nejspíš se cítí ukřivděn. Kdo z vás dvou je v právu, to ti tady nikdo neřekne, protože neznáme detaily ani protistranu. Ale to už jsem psal. Koukám, že se hezky točíme v kruhu, asi bude nejlepší to tu uzavřít. |
||
| helpik.JPW Profil |
#15 · Zasláno: 21. 11. 2011, 13:12:14
Petr ZZZ:
„už sem nic konkrétního ani napsat nemůžeš. A z toho vyplývá, že ti konkrétně nikdo není schopen poradit.“ - nenapsal jsem ani název firmy ani jeho url, jelikož jsem se ptal na obecké stanovisko - jak se do budoucna pojistit či bránit. Mimo jiné jsem například zjistil, že by tam měla být napsána formulka o tom, když protistrana nebude spolupracovat, bude to považováno za porušení podmínek a důvod k odstoupení. „Zkus získat vzor smlouvy s nějakým jiným SEO-konzultantem a podívej se, zda a jak je na podobné situace připravena konkurence. V daném případě ti to sice na nic nebude, ale mohlo by ti to pomoct do budoucna. “ - o to se snažím přeci od 3. přízpěvku (v 1. je o tom také zmíňka), v 5. i 13. přízpěvku ... - asi chápu, že si ji chrání „naučit se dělat SEO tak, aby se nic podobného nestalo“ - Jak si došel k tomuto tvrzení? Netvrdím, že jsem nějaký SEO guru, ale nikde jsem snad nepsal, že se mi práce nevyvedla. Navíc screeny i reporty dokazují, že se nvštěvnost, tržby i spněné cíle zvyšovaly (a to i přes někde výše napsané majitelovy činy). Navíc některé mnou provedené změny musí vyhledávače samozřejmě zaindexovat, aby se projevily (search result) - vzhledem k tomu, že ke GA se již nedostanu ani do FTP, k GWT přístup stále mám a ty fráze, které jsem dělal vykazují pěkné výsledky - můj dotaz se SEO praktikami nesouvisí ani nesouvisel. Diskuze opravdu spěje tam kam jsem nechtěl ... |
||
|
Časová prodleva: 15 let
|
|||
0