Autor Zpráva
DennisRodmanXXL
Profil *
Ovladam desiatky programovacich jazykov, kazdy rok sa zvyknem naucit minimalne jeden. Minuly rok som sa napriklad naucil jazyk F# ktory mi zmenil pohlad na programovanie a strasne mi rozsiril obzory - programovanie uz nikdy nebude take ako predtym. Pri jazyku F# by som rad zotrval ale chcem sa posunut do dalsieho levelu, Ktory jazyk by ste mi doporucili? Ja uz mam niekolko kandidatov ale viacerym naraz sa nechcem venovat lebo sa nenaucim poriadne ani jede . Medzi najhorucejsimi kandidatmi je:

1. C++ - je to mainstreamovy jazyk na ktory je vela kniznic a tutorialov, mozem ho pouzit aj na nizkourovnove veci, hodi sa skoro na vsetky typy aplikacii, od desktopovych aplikacii, mobilnych apps, hier, multimedii, ovladacov, enterprise softy, cez firmware pre pracky, raketoplany, jadrove elektrarne az po operacne systemy takze jednoznacna vyhoda C++ je sloboda vyberu. Od verzie 11 pribudli niektore moderne prvky na ktore som zvyknuty z modernych jazykov. Dalsia vyhoda je ze mozem pouzit obrovske mnozstvo kniznic pretoze C++ bol velmi dlho najpopularnejsi jazyk. A s prichodom Windows 8 pride jeho renesancia pretoze to bude hlavny jazyk pre WinRT a Metro Apps.

2. Objective C - zaujimavy jazyk ktory by som sa chcel naucit hlavne koli message passingu, vyhoda je ze mozem robit Apps pre iPhone, iPad a Mac OS X. Nevyhoda je zavyslost na platforme Apple.

3. Scala, Kotlin podobne jazyky ako F# akurat menej funkcionalne, viac imperativne + syntax vychadzajuca z Javy. Vyhoda je JVM a z toho vyplyvajuce nezavyslost na OS. Nevyhoda je ze tieto jazyky mi nedaju nic nove, pretoze uz ovladam F#

4. Google Go - nizkourovnovy jazyk podporujuci parallerne programovanie. Vela o nom neviem ale vyzera zaujimavo. Nevyhoda je ze nema exceptions.

5. D velmi vychvalovany jazyk, alternativa k C++ moznost programovat nizkourovnovych apps. Cistejsi ako C++ ale neviem ako je to z jehovyuzitim v praxi.

oprava parallelne
Moderátor Joker: Přesunuto z PHP do Nezařaditelné dotazy o webu
Sir Tom
DennisRodmanXXL:
C++ - páč je to jazyk, který ti otevře spoustu pracovních míst.
Borius
DennisRodmanXXL:
Opravdu ovládáš desítky programovacích jazyků? To je třicet, čtyřicet, padesát nebo ještě víc? Docela by mě ty desítky jazyků zajímaly, netušil jsem, že se jich tolik používá. To zajisté již ovládáš ty běžné, jako Java, C++, C#, Perl, Python, PHP, Rubby, Visual Basic…
Nox
Borius: Pomůže to nějak řešení tématu?
DennisRodmanXXL
Profil *
Sir Tom aj mna najviac laka C++ aj ked prace mam dost.

Borius programujem uz 14 - 15 rokov takze som si uz presiel vela jazykmi z tych jazykov co si menoval neovladam C++, Perl a Ruby.
Joker
mals:
Nevím co to dělá v php sekci
Přesunul jsem.

DennisRodmanXXL:
Takové dotazy už tu byly, stačí zadat titulek vlákna do vyhledávání.
Například: Jake jazyky na tvorbu webu?, Programovací jazyk

Ale k čemu je dobré se učit pořád další jazyky? Nevidím v tom valný smysl.
Jak už jsem psal tady, podstatné je umět programovat a téma tohohle vlákna bych řešil přesně opačně: Místo učit se desítky jazyků a pak přemýšlet k čemu to je bych doporučil naopak se naučit jazyk, který aktuálně z nějakého důvodu potřebuji umět.
Možná v životopise vypadá působivě si do znalostí napsat desítky programovacích jazyků, ale i to může být na škodu. Protože kdyby mi někdo tvrdil, že „ovládá“ třeba 30 programovacích jazyků, budu si myslet, že „ovládá“ znamená „umí v nich napsat něco na úrovni Hello World“ (i kdyby to třeba nebyla pravda, ten dojem to vyvolává).
A například kdybych sháněl Java programátora, vzal bych raději člověka který umí Javu a má v ní 5 let praxe, než člověka který (tvrdí že) umí 30 jazyků a v Javě udělal jeden menší projekt.
Nox
Joker:
Úplně bych to nezatracoval. Jednak viz to co sám píšeš o zkušenosti. Dál - ten kdo nabírá nemusí vybírat úplně optimálně a počet jazyků by mohl rozhodovat.
V životopise nemusíš dál strohý výpis, pokud by ti vadilo, že by si někdo myslel, že je umíš málo, pak můžeš napsat "ovládám na úrovni, že ..." a popsat nějak tu míru znalosti
Můžeš taky rozdělit jazyky třeba do sekcí primární jazyky, se kterými máš solidní zkušenost, a pak další, se kterýma je člověk obeznámen.

Navíc mi toto téma přijde zajímavé uvedením myslim že ne úplně známých jazyků (osobně jsem o Kotlin, Go neslyšel a o F#, D velmi málo)

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Příspěvky nesouvisející s webem budou odstraněny.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0