« 1 2 »
Autor Zpráva
Stalker
Profil
Zdravím,

mám pro vás dvě otázky, které jsou na první pohled velmi podobné, ale podle mě je v nich velký rozdíl.

1. Může se naučit programovat opravdu každý?
2. Může se stát dobrým programátorem opravdu každý?

Když to vezmu z mého pohledu. Jsem samouk a učím se programovat webové stránky. Je mi 23, nemám VŠ a ani na SŠ jsem nikdy neexceloval. Ne každou věc dokážu pochopit ihned a má paměť na tom není také zrovna nejlépe. Co však mám je obrovská chuť do učení a skutečný zájem o tuto oblast, protože bych jednoho dne rád něco dokázal, avšak v poslední době u mě panují obavy, že na to prostě nemám. Proto si neustále kladu dvě výše zmíněné otázky...

ps: psal jsem i na devel.cz ale zdejší fórum mi přijde neskutečně skvělé, proto bych velmi rád slyšel i vaše názory :)
Taps
Profil
Stalker:
ono jde hlavně o to mít chuť a zájem se učit. Samozřejmě je nutné mít také vytrvalost
martin1312
Profil
Nemysli, že nato nemáš, ale stále sa zdokonaľuj. Dávaj si stále viac náročnejšie ciele.
LudekBrno
Profil
Nicméně každý se programovat nenaučí :-) Ano, asi každý se zvládne našprtat jednotlivé příkazy, parametry a funkce, ale jen někdo z nich dokáže sestavit smysluplný kód. Naopak žádné školské vzdělání v podstatě potřeba není. To je o talentu, logickém myšlení a hlavně bych řekl musí být výborná představivost, aby si člověk dokázal představit, jak bude co fungovat a vypadat když upraví kód tak a tak a představit si i věci, které ještě naprogramované nejsou. No a samozřejmě je potřeba hlavně v začátku nekonečná trpělivost :-) To jsou třeba věci, které mi chybí, takže ať dělám co dělám, s programováním končím u jednoduché HTML + CSS stránky :-)
jenikkozak
Profil
Stalker:
Může se naučit programovat opravdu každý?
Záleží na tom, čemu říkáš „naučit“. Jezdit na kole, plavat nebo lyžovat se může naučit každý, kdo má trochu vůle. Ale ne všichni se tomu potom věnují nebo jdou dokonce na závody. Základy, které se probírají třeba na gymnáziích, jsou podle mého názoru s trochou snahy (ze strany učitele i žáka) pochopitelné všem. Jestli si touto činností dokážou vydělávat, je věc druhá.

Může se stát dobrým programátorem opravdu každý?
Záleží na tom, kdo má být „dobrý programátor“. Ten, kdo dokáže vytvořit produkt, který funguje? Kdo se dokáže uživit? Nebo ten, kdo pracuje ve firmě s vysokými nároky na zaměstnance? Do třetí skupiny se každý zařadit nemůže. Do té druhé nejspíš také ne. S tím souvisí ale více věcí. Kdo třeba umí dobře nabízet, dokáže výhodně prodat i mizerný produkt. Jiný má skvělé výsledky práce, které ale nedokáže prodat.
Určitě důležitá je motivace. Ale vidina snadno nabytých velkých peněz nestačí, ta totiž končí u prvních problémů.
Alphard
Profil
s programováním končím u jednoduché HTML + CSS stránky
Neberte to špatně, ale html a css podle mě ani nelze považovat za programovací jazyky.

Naopak žádné školské vzdělání v podstatě potřeba není.
Záleží na tom, kdo má být ‚dobrý programátor‘
Nad "jen programátory" stojí obvykle u velkých projektů programátor analytik, a tam už se vzdělání hodí. Neříkám, že nutně školské, ale na samostudium by toho bylo hodně. U kritických aplikací je vysoká škola v IT oboru vyžadována (nedávno jsem viděl nabídku od Honeywellu na programování leteckých systémů), svět webové vývojařiny není tak velký a nedá se zobecnit na všechno.

Základy, které se probírají třeba na gymnáziích, jsou podle mého názoru s trochou snahy (ze strany učitele i žáka) pochopitelné všem.
Záleží na konkrétním gymnáziu, jak moc se jde do hloubky. Základní syntaxi se zřejmě naučí skoro každý. Ale složitější algoritmizaci nebo objektový přístup už zřejmě ne. Středoškolskou matiku se taky nenaučí každý, kdo chce.

2. Může se stát dobrým programátorem opravdu každý?
První otázku nechám bez odpovědi, ale tady říkám, že ne.

Již taky je dotaz delší dobu, jsou tady rozmanité odpovědi, tak snad mohu odkázat to druhé vlákno devel.cz/otazka/je-programovani-skutecne-pro-kazdeho bez obav, že uvedené odpovědi něčí myšlenky zmanipulují. :-)
Str4wberry
Profil
Ono by se hlavně muselo nějak definovat, co to znamená dobrý programátor.
Joker
Profil
Stalker:
1. Může se naučit programovat opravdu každý?
2. Může se stát dobrým programátorem opravdu každý?
Ne a ne.
Přijde mi skoro legrační, že by si někdo mohl myslet opak.

Stačí na to jedna otázka:
Dobrý programátor má nadprůměrně vysokou šanci najít práci, mzdy jsou taky nadprůměrné a ta práce nemá omezení, kvůli kterým by ji většina populace nemohla dělat (ve smyslu zdravotního stavu, fyzické zdatnosti, komunikačních schopností atd.)
Tak jak to, že jich je dlouhodobě nedostatek?!

V první řadě programování vyžaduje ochotu sedět dlouhou dobu u počítače a soustředit se na nějaký problém.
Znám dost lidí, kterým to přijde za prvé vyčerpávající a za druhé neskutečná nuda.

Dál programování vyžaduje určitý typ myšlení, které taky každý nemá.
Nejlépe je to vidět při výuce programování u oboru, který není založený vyloženě na IT. Nemalá část lidí má problém pochopit už podmínky, cykly či logické operátory. Vůbec nemluvě o pokročilejších věcech.
aDAm
Profil
1. Může se naučit raketové inženýrství opravdu každý?
2. Může se stát raketovým inženýrem opravdu každý?

takže asi tak. Na českém trhu je díky možnostem přehršel "odborníků" co papírově dokážou naprogramovat nové ebay za jeden týde, facebook s jednou rukou za zády ale když se pak mají úkázat tak je to děs a bída a kvalitního člověka aby pohledal s lupou v ruce. Takže né každý může byt top ve všem.
LudekBrno
Profil
Alphard:
Neberte to špatně, ale html a css podle mě ani nelze považovat za programovací jazyky.

neberu to špatně a souhlasím, byť se jedná o podobnou činnost, tedy poskládat dohromady z příkazů a jejich parametrů jakýsi výsledný produkt. A dá se to se stejnými příkazy a podobným rozsahem kódu udělat dobře i špatně :-) Pokud se ale budeme bavit o skutečném programování, tak jsem končil kdesi u velmi primitivní kostičkové hry psané v Basicu na počítači IQ-151 (komu není známa tato platforma, google napoví, stojí za to mrknout, co to bylo za stroje) :-)))
Timy
Profil
Pozměnil bych aDAmovu odpověď na něco lidem bližšího:

1. Může se matematiku naučit opravdu každý?
2. Může se stát dobrým matematikem opravdu každý?

Odpovědi jsou v případě programování stejné.
Stalker
Profil
Děkuji za diskuzi, co se tu rozjela, jsou tu zajímavé názory.

Co se týče mě, tak já to určitě nevzdám :) Co se týče všeobecnosti, tak jak vidím, je těžké odpovědět a dost názorů se různí. Zřejmě se liší případ od případu a není lehké odpovědět, ale vaše názory jsou pro mě dobrým přínosem :)
Pavel Krátký
Profil *
LudekBrno:
na počítači IQ-151
Ha ha, vzpomínáš si na ten krásný BEEP co dělaly klávesy? Úžasný stroje a spousta "legrace" s nima, zejména nahrávání dat z periférií. To už je k tématu. Stejně jako dobrým skladatelem se nestane každý, tak i podobně dobrým programátorem. Za tou sladkou odměnou, tzv. třešničkou na dortu, když se ti povede vytvořit a publikovat či prodat nějaký výstavní kousek SW se skrývá TVRDÁ DŘINA. Někdo tu psal o fyzické námaze a já se pousmál - ano - např. bolavá záda a to pod nimi :-)

Alphard:
Středoškolskou matiku se taky nenaučí každý, kdo chce.
Tady se ti Alpharde omlouvám. Naučí. Ten, kdo skutečně CHCE. Ten, kdo "by chtěl" už sotva. Američany tak trochu pohrdám, to je vedlejší, ovšem oni mají některé trefné "sayings", eg:
"Get what you WANT, just watch out for what you WISH (and to whom)!"

A ještě poznámčička: já mám rád počítače, protože NELŽOU, pominu-li nějaké "duchy v kódu" (které tam stejně zanesl člověk). To my lidi "je" (tedy počítače) učíme lhát. Díky Bohu, že to bude ještě nějakou dobu trvat :-)

Stalker:
obrovská chuť do učení a skutečný zájem
To máš napůl vyhráno, pokud jsi tedy k nám - a hlavně sám k sobě - upřímný. Držím palce!!!!
Alphard
Profil
LudekBrno:
I když souhlasíte s tím, že html není programovací jazyk, na tohle chci reagovat.

byť se jedná o podobnou činnost, tedy poskládat dohromady z příkazů a jejich parametrů jakýsi výsledný produkt
Ono to právě je podobné jen zdánlivě. Napsat <b> pro tučný text a <?php echo time(); ?> pro výpis času vypadá strašně podobně, ale jen na první pohled. V programovacím jazyku lze zapsat algoritmus, v html nikoliv, to neumí ani základní aritmetické operace. Markup languages like XML, HTML or troff, which define structured data, are not generally considered programming languages. Programming language - Wikipedia.

A v tom je právě ten zásadní rozdíl. Skoro každý, kdo je schopen udělat něco použitelného ve Wordu (obecně WYSIWYG), je podle mě schopný práce s html, v PHP určitě zvládne vypsat aktuální čas, includovat menu (když na to najde návod), ale už ne vytvořit online hru, tam už je složitější algoritmizace.


Pavel Krátký [#13]:
Netřeba se omlouvat, každý má jiný názor a diskutujeme o nich. Já s tím vaším ale ze svých zkušeností nemohu souhlasit. Mohu se zeptat, kde berete tu jistotu? Jste učitel, doučujete někoho apod.?
Já jsem několik lidí matematiku doučoval, někteří "by chtěli" jak píšete, ale někteří i "skutečně CHTĚLI". Bohužel ani ti, co skutečně chtěli, nedokázali vše dokonale zvládnout. Člověk se naučí řešit rovnice, naučí se i rutinně integrovat, ale jak přijde potřeba řešit nějakou tvůrčí úlohu, nastane problém. Jako příklad uvádím slovní úlohu, která vyžadovala sestavit soustavu rovnic a kamarádka se do ní zamotala u maturity. Vyřešit ji by nebyl, ale sestavit ano. Ona to trénovala, ale některé věci natrénovat nelze, když to člověk nevidí.

Stalker:
Co se týče všeobecnosti, tak jak vidím, je těžké odpovědět a dost názorů se různí.
Sám tím jsem překvapen. Kdo tvrdí, že se může každý naučit programovat, měl by odpovět Jokerovi [#8], proč se podle něj nezaměstnaní nebo špatně zaměstatnaní nenaučí programovat, to ani zlomek procenta "skutečně NECHCE"? Já stále trvám na svém názoru, že každý dobrým programátorem být nemůže. Opačné názory se mi zdaní naivní nebo populistické.
Pavel Krátký
Profil *
Alphard:
Jste učitel, doučujete někoho apod.?
Ano, učím / doučuji, mimo jiné i středoškolskou matematiku. Souhlasím s vámi / tebou, že bychom se rýpali v h... a otázka je položena jinak a máte naprostou pravdu. Existují případy jedinců, o kterých je možné prohlásit, že skutečně chtějí a přesto narazí na problém či období či nějakou "nepřekonatelnou" bariéru, která se tzv. nedá překonat.

Podstatné je, že bychom se museli bavit o různě "barevných škálách" termínů jako "chtít", "jak rychle resp. s jakými investicemi času = energie" a to patří na serevery filozofů :-)

Staker se ptá "může každý?" a vy říkáte ne, já říkám ano a oba máme pravdu :-) Není to krásné? Pokud bych chtěl poradit, pak bych poradil "zkus si to a po nějakém čase, např. 1 roce, se podívej na poměr výsledků a vlastní ´devastace´= jak tě to po vypršení počátečního nadšení a zjištění, že i programátor má chleba o dvou kůrkách, baví? Budeš pokračovat?"

Mě právě vždycky pobaví, když ti laik řekne "to vy programátoři ste v balíku, co?" Ha ha ... no, jak to hele víš? Taky už léta tvrdím, že zaplatím POLOVINU fakturovaných částek člověku, co má dar přesvědčit klienta, aby za práci zaplatil, pořád na tom budu ještě lépe než když si nechám "celých" 100%. Jako matematik mi rozumíte - klasická otázka - co je víc, 50 nebo 60%???? :-))
Str4wberry
Profil
Kdo tvrdí, že se může každý naučit programovat, měl by odpovět Jokerovi [#8], proč se podle něj nezaměstnaní nebo špatně zaměstatnaní nenaučí programovat, to ani zlomek procenta "skutečně NECHCE"?

Ano, nechce. Zmíněné vypovídá o tom, že programování je ne moc populární a na kvalifikaci poměrně náročná práce. Jak psal taktéž Joker, pro někoho je už jenom práce založená na vysedávání u PC nepřijatelná. Další nebude ochoten ukončit špatně placené zaměstnání (na rok se vzdát svých jistých (špatných) příjmů) a místo toho se učit programovat a platit si programovací kursy nebo knihy.

To ale nijak nedokazuje, že se daný člověk nemůže naučit programovat.
Tori
Profil
Stalker:
Možná vám pomůže nebrat programování jako něco exaktního, založeného pouze na sadě pravidel, ale spíš jako druh umění. Odpovědi na vaše otázky pak budou stejné, jako když se zeptáte:
1) Může se kdokoli naučit hrát na klavír?
2) Může se kdokoli stát dobrým klavíristou?
Amunak
Profil
Stalker:
Chápu to tak, že programovat se může naučit každý, pokud má vůli. Jsem přesvědčen, že každý pochopí podmínky, možná proměnné a cykly. Pak se asi dá říct, že dotyčný umí programovat. Koneckonců i tohle je naprosto plnohodnotný program: if($_GET['ovoce'] === 'hrusky') echo 'Mám hrušky.';

Ale může se každý stát dobrým programátorem? Zase záleží na tom, co je tím vlastně myšleno, ale řekl bych, že ne. Kdokoliv, koho si představím jako dobrého programátora, má nějaké předpoklady, které nemá každý. Dobrý programátor by měl být sám schopný vyřešit nějakou složitější úlohu, sestavit algoritmus, asi by neměl kód úplně "prasit"... A to vyžaduje určitý způsob myšlení, který nemá každý.

Pokud ale máte chuť, vůli a čas, určitě se naučíte programovat. Jestli jste dobrý programátor, to možná nezjistíte nikdy :) Já osobně dokážu naprogramovat ledascos, programování mě baví, řekl bych, že mám i ten správný způsob myšlení, ale jsem dobrý programátor? To si netroufám posoudit. Ostatně jak píše Tori - může se kdokoliv stát dobrým klavíristou? Jak to vlastně pozná? Že umí zahrát těžkou skladbu? Že se jeho dílo dobře prodává? Že ho dvěstě let po smrti někdo prohlásí za génia? :)
Joker
Profil
Str4wberry:
Zmíněné vypovídá o tom, že programování je ne moc populární a na kvalifikaci poměrně náročná práce.

To ale nijak nedokazuje, že se daný člověk nemůže naučit programovat.

No tohle programování nestaví zrovna do dobrého světla (může se to naučit každý, ale on skoro nikdo vlastně nechce) :-)

Ale já to myslel tak, že velká část lidí se programovat prostě nenaučí. Podobně, jako píše Tori s tím klavírem.
Jak jsem psal, spousta lidí například nepochopí v matematice výrokovou logiku a logické operátory. A bez toho se dá programovat dost těžko.
Str4wberry
Profil
Ale já to myslel tak, že velká část lidí se programovat prostě nenaučí. Podobně, jako píše Tori s tím klavírem.
Ano, to je pravda. Většina lidí se taktéž nenaučí např. jezdit s popelářským vozem. To ale neznamená, že se to naučit nemůže.

Jak jsem psal, spousta lidí například nepochopí v matematice výrokovou logiku a logické operátory.
Dtto. Že to nepochopí z jednoho výkladu učitele, neznamená, že se to časem nemohou naučit. Rozdíl je v tom, že někdo to pochopí za 5 minut a jiný za 5 hodin. No, a ten, co by na pochopení potřeboval 5 hodin pro něj otravné činnosti, se na to vykašle, tedy se to naučit nechce, ne že nemůže.
Pavel Krátký
Profil *
CO JE TO VŮBEC A JAK SE POZNÁ DOBRÝ PROGRAMÁTOR?

1. JE LÍNÝ - ano, byla to lenost, která nás oddělila od opice:
já opice si nebudu lézt pro každý banán zvlášť, já si utrhnu 2 - opice se naučila počítat
já opice si tam nebudu vůbec lízt, někomu něco slíbim a pošlu si ho tam - opice se naučila "obchodovat" :-)

Programátor je "líný", hledá-li rychlejší a snadnější cestu, jak vyřešit problém. když už ne teď, pak napříště. Viz MVC/PVC architektury atd...

2. JE EGOISTA - ano, je to ego, co tě odděluje "z davu". Máš touhu být nejlepší a tvůj nový SW bude bomba! Všichni ti budou závidět a holky budou vzdychat při vyslovení prvních tří písmen tvého nicku, který používáš tady na diskusi :-) A všechno si uděláš sám, protože to umíš nejlíp a taky aby tě nikdo neokrad o nápady :-)

Když tě někdo upozorní na chybu ve tvém kódu, pak se hrozně urazíš, pak naštveš (co ty´s dokázal že MĚ radíš?), pak se budeš do krve hádat a pak, až tě to přejde a uznáš, že "oni" měli pravdu, tak se omluvíš, zastydíš a skamarádíš :-)

3. JE NAIVNÍ a SNÍLEK, protože staré krásné přísloví, které já poprvé viděl v Chorvatštině (tak to tak i napíšu) říká: "Čovjek Bog kad sanja, tek prosjak kada misli." .. (prosjak = žebrák)

Kolik krásných věcí a programů se zrodilo z nějakého "náhlého nápadu" či osvícení či při snění s otevřenýma očima?

4. JE VYTRVALÝ JAKO KRYSA, UMÍ PRACOVAT POD TLAKEM A UMÍ LHÁT - ha ha, už to musím shrnout pod jeden bod, abych nemusel sám moc lhát, klient na mě tlačí, ha ha...

Zavolá ti klient "tak co, jak to vypadá, si řikal, že to bude do středy a hele je pátek..." "Jo, jó pane Novák, víte, vona se mi stala taková - no je mi to hloupý, víte jak chovám ty krysy, tak voni mi přehryzaly ten kabel vod notebooku no a tam mám na lokálu všecky ty kódy a stačí to jen z toho vytáhnout..." "Tak to můžete třeba přes náš počítač, my vám pučíme kdyžtak i adaptér ..." "No dyž víte vona se mi eště zlomila noha (jak jsem honil ty krysy) a já se teď ani nehnu..." Ha ha... kolik z vás to tady zná? V překladu to znamená "Nováku já jsem na to eště ani nehráb. Prostě neni inspirace... Ale, PROSIM, TLAČ NA MĚ dál, jinak nic nebude. Vyhrožuj, dostaň mě do stresu a já tu bestii (z bodu 1) porazim.."

Jen tak pro ranní rozcvičku mých prstů a možná to pobaví i někoho jiného než mě. Mám dnes odevzdat práci 2 klientům, tak mi asi rozumíte... :-)
jenikkozak
Profil
Pavel Krátký:
Teď uveď 3 práce, pro které tyto čtyři body neplatí. Mám pocit, že se správným zdůvodněním se to dá napasovat na každého.
Pavel Krátký
Profil *
jenikkozak:
To je hozená rukavice, díky za to:

1. Úředník / úřednice (např. na přepážce VZP či jinde)
2. Prodavač / ka v supermarketu, pokud zrovna nezačíná kariéru obchodě
3. Můj kamarád Fanda, který - po hádce s partnerem ve firmě - odešel z podnikání, našel si "zaměstnání", kde má sice "patnáct měsíčně" jistejch a může u toho koukat na telku, jen já občas musím poslouchat jeho nářky a občas nadávky, že jsem "bohém" a "dělám si co chci" a "ty v..oe ty 2 noci nespíš a máš těch 15 taky za víkend.."

Byla "práce" to pravé slovo, které jsi chtěl použít? Myslel jsi kreativní práce?
Joker
Profil
Str4wberry:
Dobře, tak takhle:
Pro velkou část lidí nemá smysl se do programování vůbec pouštět, protože za pro ně přijatelných podmínek nejsou schopní dosáhnout adekvátních výsledků.
Tak jsem tu otázku pochopil.

Kdybychom to brali doslovně, dá se zas argumentovat tím, že lidi s výrazně podprůměrnou inteligencí se nenaučí programovat nikdy, bez ohledu na vložené úsilí.

Pavel Krátký [#21]:
To mi připadá skoro jako newspeakový způsob, jak říct „nevím, co to znamená“ :-)
Asi jako v IT Crowd:
- Co vlastně znamená „I.T.“?
- Ééé… IT znamená… IT znamená odpovědnost, IT znamená pečlivost, IT znamená odvahu…
- No dobře, ale co znamená IT konkrétně?
- IT namená konkrétní odpovědnost, konkrétní pečlivost, konkrétní odvahu

Pavel Krátký
Profil *
Joker:
:-) Jo taky ten seriál miluju :-)

Stalker:
Ono je vůbec nejkrásnější, jak tu všichni hezky píšou o sobě. Takhle, je to v pořádku, já tvrdím, když mě někdo kritizuje za "přílišný egoismus", že čím více - tím lépe, je to přeci dar od pánaboha jako všechny "dobré i špatné" věci a má to svůj význam a místo "na světě"...

Jak já vidím Stalkere tvůj dotaz po nějaké době (24 hodin), tak by mě osobně zajímalo, proč se vlastně takhle ptáš, a - doufám, že se neurazíš:
"Myslim si, že sem blbej, lidi to o mě řikaj, NEmám VŠ a na SŠ jsem nijak NEexceloval... kdybys jen věděl, kolik bolesti mě stálo pochopit, jak jsem se mýlil, když jsem si myslel, že moje dobré známky ve škole (ve všech, MŠ, ZŠ, SŠ, VŠ a JNCŠ) znamenají něco víc než "dobré známky ve škole". Na to absolutně zapomeň!

Věci NEchápu ihned a paměť NEní nejlepší... a pak v poslední době u mě panují obavy, že na to prostě NEmám já vidím jako příliš velký problém v příliš velkém počtu těch NE. Pokud skutečně chceš a máš alespoň nějakou inteligenci (a tu máš), tak si nenech nic nabulíkovat. Obavy z neúspěchu máme všichni, to je zdravé...

protože bych jednoho dne rád něco dokázal na tohle bych si dal taky pozor, za prvé je tam to bych a za druhé pokud něco děláš, měl bys vnitřně cítit / být přesvědčený, že to děláš ze správného důvodu. Někomu = zřejmě kritikům, něco dokazovat, to je naopak půl prohry. Pokud tě vyloženě baví vrtat se v kódech a máš dobrý pocit, když
a) uvidíš práci někoho, která je krásná, jak já říkám
b) vidíš krásu i ve své práci

a hlavně ubráníš se všem kritikám / kritikům (hele co tady u toho synu zevluješ celou noc u toho počítače... stejně nic nedokážeš... nemáš vejšku... dneska je programátorů víc než dost.... nebo naopak - jsi moc strarej, každej druhej patnáctiletej hekr tě trumfne, ha ha..... atd.. rozumíš???)

Mě třeba je o "pár" let víc než tobě, ovšem dobře si vzpomínám, jak mi otec podobnou věc řekl, když mi bylo 28 a s webařinou (ne programováním) jsem zrovna začínal. "Už jsi na to starej.... najdi si normální práci" ha ha... PS. Slovo normální by se mělo zakázat, protože vůbec není normální :-)

Joker:
za pro ně přijatelných podmínek nejsou schopní dosáhnout adekvátních“ to by se nechalo použít jako definice :-)
Str4wberry
Profil
Reakce na Jokera:
Pro velkou část lidí nemá smysl se do programování vůbec pouštět, protože za pro ně přijatelných podmínek nejsou schopní dosáhnout adekvátních výsledků.
Souhlas. Ostatně něco takového jsem zmiňoval v [#16].

Kdybychom to brali doslovně, dá se zas argumentovat tím, že lidi s výrazně podprůměrnou inteligencí se nenaučí programovat nikdy, bez ohledu na vložené úsilí.
Ano, dá se říct, že člověku s hodně moc podprůměrnou inteligencí nebude stačit ani jeho celý život na to, aby se naučil programovat. :–) Tedy asi opravdu každý prokazatelně programátorem býti nemůže.
Pavel Krátký
Profil *
Přísahám, že poslední připomínka (dnes):

Pokud se stane, že programování se stane tvojí drogou (ha, ha jsem zvědavej, jestli je tenhle pád ve slovníčku zakázaných slov, tady), pak máš "vyhráno" (asi tak stejně, jako každý jiný "feťák", ha ha..) a - co se tady dočteš ve více příspěvcích, alespoň mezi řádky, co jsi ochoten za to zaplatit, co všechno jsi ochoten a schopen obětovat!

PS. Moje drogy jsou "jen" káva, tabák a programování :-)
petr 6
Profil
Stalker:
Co se týče mě, tak já to určitě nevzdám :)
To jsou hezká slova, ale je ti jasné, že to bude běh na dlouhou trať a i potom se nemusíš dostat do cíle?

Spousta lidí si pod slovy "nevzdám to" představí "budu se tomu poctivě věnovat každý večer celý týden a potom budu schopný naprogramovat velkou webovou online hru a vydělat miliony" - doufám, že to není tvůj případ
Stalker
Profil
[#25] Pavel Krátký
Neurazím se :) Základy a nějaké pokročilé věci v HTML a CSS už mám za sebou a ptám se hlavně z toho důvodu, že se programování (rozuměj hlavně PHP) a všemu okolo věnuji opravdu intenzivně "už" 4 měsícem. Ano, malé pokroky dělám, ale jde to velmi, velmi pomalu a začínám ztrácet na sebevědomí, a to jsem k těm opravdu složitým věcem ještě ani nedošel. Pak si kladu otázky: "Mám já vůbec na to?".

Ale napsal jsi to velmi motivačně, alespoň tak to na mě působí, pěkná práce :)

[#25] Pavel Krátký[#28] petr 6
Jinak v hlavě to mám srovnané, vím co opravdu chci a uvědomuji si, že to je běh na dlouhou trať. Nepočítám s tím, že to zabere týdny, či měsíce, ale roky tvrdé práce a celoživotní vzdělávání. Počítám s tím a jdu do toho. Můj plán opravdu není udělat webovou hru a vydělat tím milióny :) Dělám to z toho důvodu, že mě to skutečně baví a zajímá. Navíc dle mého názoru je IT velmi perspektivní záležitost do budoucna.

Mám výhodu, že stále bydlím u rodičů, jsem mladý a víceméně nemám žádné závazky. Mám největší příležitost to někam ještě dotáhnout a mohu na sobě makat, dokud ještě vlastně "nic nemusím".

A ještě jednou díky za diskuzi, sleduju ji, baví mě. Plno lidí z této komunity jen tiše sleduji a obdivuji a říkám si: "To se mi fakt líbí, to chci taky..."
Pavel Krátký
Profil *
Stalker:
Ale napsal jsi to velmi motivačně, alespoň tak to na mě působí, pěkná práce :)
Porušuju svůj slib a poděkuji ti za pochvalu. Patří to k mým silným stránkám a když jsem dělal interně ve velkých firmách, pak mě těšilo, že lidi chtěli ke mě do týmu, protože mě moji kolegové vychválili :-) Na jednom nejmenovaném českém (a opravdu velikém, napověděl bych už moc, že největším) mě pak "vyhodili" údajně na základě něčeho podobného. Takhle, ono to bylo rozhodnutí jednoho vysoce postaveného "manažera" - který letěl půl roku po mě, ha ha... - který mi doslova řekl "někteří lidé se tu bojí o pozice, protože jsi moc .." jak to tenkrát řekl? To je jedno. Jsem rád, že tvůj "poslední vstup" je o poznání pozitivnější a držím palce!!!

PS. Mě se to stává dodnes: řeším nějaký dílčí problém, u kterého se "šprajcnu" a i kdyby mi tisíc lidí zrovna radilo nebo třeba "doneslo" řešení, které už tu je, já se tím chci stejně sám prokousat a tzv. si to vyžrat. Ano, bere ti to kus toho počátečního zápalu, když s projektem začínáš, ovšem odměna je sladká - čím déle se něco učíš, tím déle to pak zapomínáš :-)))

Krásný víkend, já mažu čistit jednu nejmenovanou řeku Sázavu :-))))

Pavel


Pavel Krátký:
Na jednom nejmenovaném českém
chybí tam portále :-)))
« 1 2 »

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Příspěvky nesouvisející s webem budou odstraněny.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0