Autor Zpráva
juricaj
Profil *
Dobrý den,

konečně jsem se dostal k tomu přečíst si knížku o html5, která se mi už nějakou dobu válela na poličce a četl jsem o local a session storage. Začal jsem přemýšlet, jestli je mezi tímto a soubory cookies nějaký znatelný rozdíl, případně proč vzniklo něco velice podobného.

Předem děkuju za vysvětlení. :)
Alphard
Profil
Koukněte třeba na Minulost, současnost a budoucnost lokálního úložiště pro HTML5 aplikace | Zdroják
První podkapitola by vám měla odpovědět.
Chamurappi
Profil
Reaguji na juricaje:
Zásadní rozdíl je v tom, že cookies se přenášejí s každým HTTP požadavkem (=> má k nim přístup server), zatímco localStorage je dostupný jen u klienta. Z toho pak vyplývá třeba i omezení na velikost pro cookies.

případně proč vzniklo něco velice podobného
Patrně prvním předskokanem pro localStorage bylo userData v Exploreru, viz tehdy popisované výhody na MSDN.
juricaj
Profil *
Super. Takže by se dalo říct, že local storage v budoucnu cookies zcela nahradí? Upřímně zatím jsem nepracoval ani s cookies, mám nastudovanou jen nějakou teorii, takže mě kdyžtak berte s rezervou. :)


A potom ještě mě napadá, co na to uživatel? Cookies může promazat, ale co obsah local storage?
Alphard
Profil
juricaj:
Takže by se dalo říct, že local storage v budoucnu cookies zcela nahradí?
Z čeho tak usuzujete? Například bez session identifikátoru v cookies by se rozsypala nemalá část současných webů. Jsou to různé technologie, každá má jiné využití, je třeba brát ohled na zpětnou kompatibilitu, nevidím důvod kteroukoliv z nich rušit.

A potom ještě mě napadá, co na to uživatel? Cookies může promazat, ale co obsah local storage?
Uživatel může upravit/smazat cokoliv na svém počítači. Jak moc pohodlný přístup k tomu má závisí na prohlížeči, třeba v Chrome je k tomu přístup velmi dobrý.
Amunak
Profil
juricaj:
Obecně platí, že když něco potřebujete posílat na server s každým požadavkem, použijete cookie (typicky sessionID). Na všechno ostatní můžete použít localStorage (a na nějakou občasnou komunikaci obsahu z localStorage na server nebo naopak se může použít třeba AJAX). Bez cookies by se takové věci jako sessionID musely přenášet v URL. A to je nebezpečné a dělá to ošklivé adresy. V brzské době se cookies určitě nezbavíme.
Str4wberry
Profil
Přihlášení uživatele by mohlo být na JS závislé. Potom by nebyl problém používat identifikátor v localStorage, který by se při provádění akcí posílal na server.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Příspěvky nesouvisející s webem budou odstraněny.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: