Autor Zpráva
Mája
Profil
Předělávám pár věci, které jsou nyní v javascriptu, kvůli responsivitě a uvažuji, že to předělám do php. Důvody jsou 2:

1) javascript jsem musela z jistého důvodu dát do iframe
2) nechci aby někdo komplet okopíroval texty, které se ve scriptu nachází

Na druhou stranu při použití php se bude muset stránka znovu načíst, také se obávám toho, že se zatíží web a celkově se zpomalí.

Takže otázka je: při použití php se zpomalí web?
A je, nebo není to stále výhodnější než použití iframe?

Ptám se především kvůli specifikaci webu, kde je plno akci (věšteb) v javasriptu, které bych ráda převedla do php, jenže podle analytics bylo zobrazení webu za minulý měsíc 821 465 a já se bojím co to udělá, když použiji na vše php a jestli to náhodou web neshodí úplně.
Fisir
Profil
Reaguji na Máju:
Zkus si to nejdřív na nějaké stránce bokem a sleduj, za jak dlouho se vygeneruje (poznamenej si čas startu skriptu a konce skriptu – microtime()). Potom uvidíš, jestli je to napsané náročně nebo ne, a budeš se moci rozhodnout, zda to do PHP přepíšeš kompletně. Ale vůbec bych se toho nebál.
Mája
Profil
Fisir:
Zkusím to, dík.
Ale není rozdíl, jestli se jedná o jednu akci, nebo více akcí najednout?
mimochodec
Profil
Mája:
Takže otázka je: při použití php se zpomalí web?

Oproti html mírně ano. Oproti tvému řešení zátěž na serveru pravděpodobně naroste, ale jestli to způsobí nějaké znatelné zpomalení, to záleží na tom, jak dobře to bude napsané.
Lepší rady bys dostala, kdybys web ukázala.
Fisir
Profil
Reaguji na Máju:
Ano, je to rozdíl. To mnou navržené řešení ti má jen ukázat, jak dlouho se ten skript bude vykonávat a tím tě upozornit, kdybys něco přepsala příliš náročně.

Ten rychlostní test ale pravděpodobně nebude vůbec potřeba. Jestli budeš jenom věštit, zabývat se zatížením by mělo smysl pouze tehdy, kdybys ten webový server provozovala na programovatelné kalkulačce.
Mája
Profil
mimochodec:
tady je jedna stránka, kde je použit javascript
http://www.superko.com/astrologicky-kruh-tarot

a tady jedna, kde je použit php, kterým to chci nahradit
http://www.superko.com/mariasove-karty-vyklad-3

Fisir:
Ta programovatelná kalkulačka, tak to vůbec nevím co je:) zase tak velké zkušenosti nemám, jsem jen na hostingu, který mi dost věcí toleruje, ale už i u něj překračuji dost limitů a na VPS nechci.
mimochodec
Profil
Mája:
Jestli dobře chápu rozdíl mezi těmi řešeními, tak v tom prvním případě obsah toho iframu generuješ komplet javascriptem, zatímco v druhém případě pomocí php. Ta varianta php znamená zanedbatelnou výpočetní zátěž, ale nezanedbatelný traffic. O jaké přesně limity se jedná?
Mája
Profil
mimochodec:
Jestli dobře chápu rozdíl mezi těmi řešeními, tak v tom prvním případě obsah toho iframu generuješ komplet javascriptem, zatímco v druhém případě pomocí php.
Ano

Teď jsem se dívala do cpanelu na svém hostingu, zmizela tam jedna ikona, která mi ukazovala různá zatížení a využití (cpu, něco s php operacemi, něco s memory atd..), teď je tam jen bandwidth, u něj je web poslední 2 měsíce přes 95%, to jsem částečně prozatím vyřešila s cloudflare.

Je to blbé takto laicky psát, protože přesně nevím, jak se to jmenovalo, ale když jsem se naposled dívala, tak hlavně přes den web byl u mnoho věcí (cpu, něco s php a memory) přes limit v červených číslech, vlastně nad limit, ale díky tomu, že ostatní weby na sdíleném hostingu nebyli tak vytížené, tak můj web stále fungoval.

Můj hosting nedávno měnil servery, protože tam došlo k problému a asi proto mám teď trochu jiný cpanel. Každopádně mi už dříve přicházeli přes cpanel různé emaily o překračování limitů.

Bohužel se už stalo, že mi jeden hosting zrušil web a dal mi vědět asi až za 2 dny a já musela jinam.

Moderátor jenikkozak: Zmínka o konkrétním hostingu odstraněna. Na ně je tu určena kategorie Hosting.
mimochodec
Profil
Mája:
Dobře, tak abychom zůstali v obecné rovině: Jestli k těm faktorům, jejichž limit se ti nebezpečně blíží, patří přenesený objem dat, tak ta varianta php by ti uškodila. Myslím, že v jiných ohledech je to php řešení srovnatelné.

Jinak přenesená data by se dala ušetřit. Jako první mě praštil přes oči ten obrázek v data:image, ale taky třeba absolutní cesty nebo nevyužité třídy. Taky obrázky by byly úspornější, kdyby se ty malé přenesly jako jeden, teď nevím, jak přesně se tomu postupu říká. Myslím, že celkem nějakých 15-20 % by se ušetřit dalo.
Taky bych se poptal v sekci Hosting, možná ti někdo doporučí něco, co bude mít limity vyšší a možná i za stejnou cenu. K tomu by bylo dobré popsat přesně, kolik čeho potřebuješ, nebo možná rovnou přiložit screenshot těch červených číslíček.
Mája
Profil
mimochodec:

data:image jsem vložila kvůli rychlejšímu načítání webu. Ty malé obrázky do jednoho se mi dávat nechce, to by bylo moc práce.

Ty myslíš, že když použiju absolutní cesty, že to ušětří přenos dat?

Zkusím se zeptat u svého hostingu, jestli mi poskytne nějaký speciální tarif. Myslím, že bych jiný hosting hledala těžko, protože jsem na web dala jednu aplikaci, která vyžaduje určitou php funkci, kterou mi na 100% nepovolí na žádném jiném větším sdíleném hostingu.
Fisir
Profil
Reaguji na Máju:
data:image jsem vložila kvůli rychlejšímu načítání webu.
To způsobí rychlejší prvotní načtení webu, ale takové obrázky se nedají cachovat (tedy uložit v návštěvníkově prohlížeči), takže se musejí při každé návštěvě stahovat znovu. Kdybys je uložila jako klasické soubory a odkazovala na ně, dalo by se spoustu dat ušetřit vhodným nastavením cache a komprese.

Ty malé obrázky do jednoho se mi dávat nechce, to by bylo moc práce.
Existují na to nástroje. Hledej CSS sprites.

vyžaduje určitou php funkci
A jsi si jistá, že ta funkce nejde nějak obejít?
Mája
Profil
Fisir:
Dík za objasnění k data:image.

A jsi si jistá, že ta funkce nejde nějak obejít?
ano, jsem.
tiso
Profil
Mája: ten web vyzerá že beží na systéme Joomla!, takže znížiť záťaž by mala pomôcť inštalácia niektorého z cache pluginov. Všetko ale závisí od toho, ako je ten web postavený a limitoch hostingu.
jenikkozak
Profil
Mája:
„A jsi si jistá, že ta funkce nejde nějak obejít?“
ano, jsem.
Nebylo by lepší napsat, o jakou funkci jde? Třeba by šla nahradit. Na generování pseudonáhodného čísla není potřeba žádná speciální konfigurace a nic jiného to tvé kouzlo stejně nedělá.
Moderátor jenikkozak: Odstraněna trochu provokativní poznámka.
Mája
Profil
tiso:
cache mám.
jenikkozak
Profil
Ovšem ten astrologický program stejně zřejmě nedělá nic, co by se nedalo získat pár jednoduchými funkcemi v PHP s daleko nižšími systémovými nároky lépe řečeno: bez nutnosti spouštění externích programů, která znemožňuje možnost využití výhodnější hostingové nabídky.
Mája
Profil
jenikkozak:
Ovšem ten astrologický program stejně zřejmě nedělá nic, co by se nedalo získat pár jednoduchými funkcemi v PHP s daleko nižšími systémovými nároky.
Možné to možná je, ale na to jsou mé php schopnosti krátké, nebo spíše skoro žádné.
jenikkozak
Profil
Jistě bude levnější si na takovou práci někoho najít, než procházet zdrojové kódy a vyhazovat nepoužívané třídy či podnikání podobných zoufalých kroků. Pokud ti zbývá pouhých 5 %, podobnými úsporami nezískáš dostatečnou rezervu a za chvíli budeš nucena dělat podobné víceméně zbytečné kroky. Vývoj bych směřoval k tomu, aby vznikl web, který by byl přenositelný na jiný hosting. Získání lepších parametrů hardware bude totiž levnější než práce kvalitního programátora, který by dělal optimalizaci výkonu a datových přenosů.
Mája
Profil
jenikkozak:
OK, zeptám se u svého poskytovatele, jestli je možné nějaké řešení. Také si myslím, že optimalizace zatížení není asi dobré řešení, protože jsem před pár měsíci zvýšila tarif na jednou tolik vyšší přenos dat, a teď je to zase na hraně. Případně si tu zadám poptávku. Jinak web je přenesitelný na jiný hosting, už jsem ho stěhovala několikrát.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Příspěvky nesouvisející s webem budou odstraněny.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: