Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Gekon Profil |
#1 · Zasláno: 10. 2. 2006, 00:34:18
Rád bych se chtěl začít seznamovat s Linuxem, mohl by mi prosím někdo doporučit, jakou distribuci si mám vybrat, jaké jsou jeho hlavní klady a zápory, kolik stojí, apod.? Děkuji
|
||
roberta Profil |
#2 · Zasláno: 10. 2. 2006, 00:47:03
|
||
Gekon Profil |
#3 · Zasláno: 10. 2. 2006, 00:51:01
Šikovná stránka, ale neřekne mi osobní doporučení..ale stejně díky
|
||
roberta Profil |
#4 · Zasláno: 10. 2. 2006, 01:02:57
doporučenie ti nikto nepovie, lebo nevie, že čo chceš na tom linuxe robiť... programovať? grafiku? audio? video? skoro každá distribúcia sa hodí na niečo iné... stačí si z nich jednu vybrať a máš to!
|
||
Gekon Profil |
#5 · Zasláno: 10. 2. 2006, 11:01:26
Zatím něco všeobecného, pro začátečníky, ale nejpíš pro programování a tvorbu stránek a PHP skriptů
|
||
Hugo Profil |
#6 · Zasláno: 10. 2. 2006, 11:11:01
Zkus nějakou live distribuci (třeba danix). Nemusíš nic instalovat, OS se spustí přímo z CD, ale chce to trochu víc ramky (aspoň 256MB).
|
||
Radek Hrabůvka Profil |
#7 · Zasláno: 10. 2. 2006, 13:32:43
Zkus začíst číst na www.abclinuxu.cz tam se dozvíš, co a jak a je tam dost odkazů pro pokračování. Můžeš zkusit www.slax.cz , www.slax.com má kolem 200MB, je to LIVE, dá se rozšířit, instalovat na HD.... Zrovna ze Slaxu jedu, přidal jesm si tam Operu, Firefox a Open Office + nějaké utilitky.
|
||
llook Profil |
#8 · Zasláno: 10. 2. 2006, 15:01:24
Pro začátek je úplně jedno, kterou distribuci si zvolíš. Liší se prakticky jen instalací, balíčkovacím systémem a softwarem v základní instalaci. Jaká distribuce ti nejvíc vyhovuje zjistíš časem (nebo taky zjistíš, že ti nejvíc vyhovují Windows...).
Volil bych asi něco redhatovského (Fedora nebo SuSE) nebo debianího (Debian, Ubuntu apod.). Většinou nestojí nic. Prostě si stáhneš ISO, vypálíš na CD a instaluješ. Taky si můžeš nechat vybranou distribuci za pár korun vypálit v Linuxsoftu (to je v Praze v Křemencárně, naproti Flekům) a třeba cédéčka Ubuntu nějaká divná firma z JAR rozesílá zdarma na požádání - http://www.ubuntu.com/ Na stránkách Linuxsoftu je taky dost velký přehled různých distribucí s jejich www adresami: http://www.linuxsoft.cz/ |
||
thingwath Profil |
#9 · Zasláno: 10. 2. 2006, 15:17:52
llook
Canonical sídlí na Isle of Man a s JAR nemá pranic společného :-) Vypadá to, že si jenom naletěl na to hnusné jméno Ubuntu. Poslat si to každopádně může i z Čech: www.ubuntu.cz |
||
jozob Profil |
#10 · Zasláno: 10. 2. 2006, 16:36:22
Ak máš týždeň nazvyš a si trpezlivý a máš chuť nainštalovať si systém kompilovaním a konfigurovaním tak skús Gentoo.
Ale to asi ťažko, takže ja doporučím Fedora Core, poprípade ak chceš niečo "bližšie" Windowsom, skús SuSE. |
||
Tomik Profil |
#11 · Zasláno: 10. 2. 2006, 16:39:34 · Upravil/a: Tomik
Já používám Mandrivu ( http://www.mandriva.cz ), má extrémně jednoduchou grafickou instalaci, která je velmi rychle hotová a okamžitě se s ní dá pracovat (s tou Mandrivou)...
|
||
llook Profil |
#12 · Zasláno: 10. 2. 2006, 19:43:37
thingwath
Spíš jsem asi naletěl na to, že její zakladatel je jihoafričan. Nijak jsem si to neověřoval, ale pochybuji, že sídlí na Isle of Man, spíš bych tipoval na nerezidentní společnost. To je takový populární fígl, jak neplatit daně z příjmu. |
||
thingwath Profil |
#13 · Zasláno: 10. 2. 2006, 20:38:29
To bude samozřejmě asi pravda, ale to zase neznamená, že by Isle of Man byla taková necivilizace, že by se tam případně sídlit nedalo :-) Na svých stránkách uvádějí jako kontakt jakousi poštovní adresu, která se opravdu nachází na Isle of Man, ale to samozřejmě nic moc nevypovídá o tom jak a co tam z nich sídlí...
|
||
Časová prodleva: 18 let
|
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.
0