Autor Zpráva
Jan Tleskač
Profil *
Mám takový hrozně blbý dotaz, netuším, jak mám zjistit pentium svého počitače.
fimmos
Třeba pomocí nějakého příslušného diagnostického programu:
Aida32
http://www.slunecnice.cz/product/CPU-Z/
http://www.slunecnice.cz/product/Everest/
Peca
Pravým tlačítkem na Tento počítač -> Vlastosti
Jan Tleskač
Profil *
- tak jsem si stáhnul ten první program a nikde v tom výpisu nevydím slovo pentium a ani netuším u jakého názvu se to může skrývat
- když dám Tento počítač -> Vlastosti , tak to tam taky nikde není, už jsem z toho zoufalý, prosím poraďte
fimmos
Ani v tom Everestu? Někde by to tam mělo být u procesoru.
Dero
Jan Tleskač: A víš, co to Pentium je? Pentium je jen značka jednoho druhu procesoru, klidně můžeš mít procesor jiné značky (AMD).
Peca
V těch vlastnostech je to pod nápisem Počítač:
Není tam třeba slovo jako AMD, Celeron ?
fimmos
Vím, že přímo Vám to nepomůže, ale v Linuxu přímo v konzoli dám cat /proc/cpuinfo a získám info o CPU
Jan Tleskač
Profil *
tak jsem něco našel: AMD Duron - a to je ten typ počitače, nebo jak to vlastně je? Já teda nemám pentium?
Tomik
Jedná se o procesor, ano nemáš INTEL PENTIUM...
tpikalek
Duron je procesor od AMD. Je to Athlon ořezaný o velkej kus cache (rychlá vyrovnávací paměť procesoru, kam si ukládá data, aby nemusel pořát lovit v pomalé RAM) L2, ale nějak se dá tuším otevřít celá (nejde to u všech).
Na co to vůbec potřebuješ?
Jan Tleskač
Profil *
díky, díky a za co stojí ten AMD Duron?
Jan Tleskač
Profil *
potřebuju to na to, že každou chvíli se mě někdo ptá co mám za počitač, a nevim co mu mám říci a odteďka stačí říct AMD Duron?
tpikalek
Jako za kolik nebo jestli je dobrej?
Kolik stojí nevím, už se dá sehnat jenom v bazaru - teď jsou Semprony. Podle typu...
Jinak Durony kvůli té cache stojí celkem za nic. Tak to kanceláře.
Tomik
AMD je výrobce procesorů, AMD DURON je procesor. Nejadná se tedy o druh PC. Jedná se o druh procesoru, což je takový malý čtvereček co vykonává věškeré výpočetní operace, které má Tvé pc vypočítat.
tpikalek
Nj, AMD Duron je PROCESOR a ne počítač. Když se tě zeptá na počítač, musel bys mu vyjmenovat všechno, co v něm máš - procesor, operační paměť, grafickou kartu, disky, mechaniky... :o)
Jan Tleskač
Profil *
já sem právě vždycky nevěděl, ostatní jenom řikali jaký maj pentium a nic víc, takže co jim mám vlastně teďka říct? už se v těch všech pojmech nějak strácim......
Jan Tleskač
Profil *
a ještě mám jeden dotaz, jak zjistím, jestli jde nějaké zařízení na můj počtač, když je na něm napsaný, že je potřeba minim. pentium III ?
RPG
Jan Tleskač
Jak to zjistíš? Nainstaluješ. ;-)
O jaké zařízení ti přesně jde?

Když se tě někdo zeptá, jaké máš PC, řekni mu, ať upřesní dotaz, tzn. kterou část počítače myslí.

Mimochodem, ti, kteří ti odpovídali, že "mají počítač pentium IV" toho o počítačích zřejmě taky moc neví... takže se stresovat nemusíš.
Jan Tleskač
Profil *
mám na mysli např. TV kartu, je u ní napsáno, že potřebuje pentium III , takže netušim, jestli mě to bude fungovat a zbytečně vyhodit peníze taky nechci
Peca
Záleží na frekvenci procesoru. Ta by se měla taky zobrazovat v těch vlastnostech, bývá uvedená v GHz nebo MHz. A u té TV karty je určitě taky napsaná nějaké frekvence kromě Pentium III.
tpikalek
Jinak Pentium 3 mělo myslím 350-550MHz. A Durony myslím začínaly na 900MHz. Nevím to jistě! Takže by to mělo stačit.
Jan Tleskač
Profil *
mám tam psaný 1100MHz , nevíte jakýmu pentiu to asi odpovídá?
Tomik
tpikalek
Můj minulý počítač byl stavěný s procesorem Pentiem III a měl frekvenci 1300 MHz.

Jan Tleskač
To bude Pentium III...
Tomik
Jan Tleskač
Tak jinak, nebude to PIII (protože to je AMD), ale ODPOVÍDÁ to P III...
tpikalek
Jak se tak dívám do odborné literatury, tak jsem se s těmi frekcencemi trošku sekl:

AMD Duron (Spifire) - jádro Spifire; Socket A; vyrobní technologie 0,18; frekvence 600-900MHz; FSB: 200MHz; Cache L1: 128kB; Cache L2: 64kB
AMD Duron (Morgan) - jádro Morgan; Socket A; vyrobní technologie 0,18; frekvence 950+MHz; FSB: 200MHz; Cache L1: 128kB; Cache L2: 64kB
AMD Duron (Barton) - jádro Barton; Socket A; vyrobní technologie 0,13; frekvence 1400-1600MHz; FSB: 266MHz; Cache L1: 128kB; Cache L2: 64kB

Intel Pentium III (Katmai) - jádro Katmai; Slot 1; vyrobní technologie 0,25; frekvence 450-600MHz; FSB: 100MHz; Cache L1: 32kB; Cache L2: 512kB (poloviční rychlost)
Intel Pentium III (Coppermine) - jádro Coppermine; Socket 370; vyrobní technologie 0,18; frekvence 500-1133MHz; FSB: 100/133MHz; Cache L1: 32kB; Cache L2: 256kB
Intel Pentium III (Tualatin) - jádro Tualatin; Socket 370; vyrobní technologie 0,13; frekvence 1000-1133MHz; FSB: 133MHz; Cache L1: 32kB; Cache L2: 512kB

Podle toho vypadá, že máš Morgan.
tpikalek
Můj minulý počítač byl stavěný s procesorem Pentiem III a měl frekvenci 1300 MHz.
Jo, sekl jsem se. Kdysi jsem si totiž zjišťoval Pentia III do Slotu 1 a nějak jsem si to přehodil. Jsem si říkal, že je to nějaký divný, když P4 zacíná na 1,4GHz.
Ale 1300MHz! To je divný - ty informace jsou z jedný knížky o HW.
jozob
tpikalek
Ja len upresním. Procesory Pentium III začínali na frekvencii 400MHz a končili na frekvencii 1,26GHz. Btw. boli to najlepšie procesory, aké kedy Intel uviedol na trh. Tuším, že v ich vývoji sa pokračuje na serveroch, resp. použili sa ako základ pre niektoré serverové riešenia.

Durony začínali niekde na frekvencii 650MHz a končili niekde okolo 1.6GHz, možno 1.8GHz. Ako už bolo správne uvedené - novšie jadrá (od jadra Morgan vyššie) sú to "ostrihané" Athlony. Majú menšiu cachce, tuším, že ak sa urobil Athlon nezdar (na to prišli pri testoch), jednoducho (pokiaľ to bolo možné) odstavili polovicu cache a hotovo. Nemuseli tak zbytočne strácať na slabších procákoch. Preto sa objavovali Durony prerobené na Athlony.
Jan Tleskač
Profil *
Tak já vám všem mockrát děkuji za vyčerpávající informace ! ! ! Todle jsem chtěl vedět, že je to Pentium III.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0