Autor Zpráva
Martin
Ahoj,
mam připojení od Telecomu. Koupil jsem si k tomu tenhle modemAlcatel SpeedTouch 510i V4 . Všechno je ok. Ale potřeboval bych k tomu modemu připojit souseda, který bydlí naproti v baráku. Okna jsou od sebe vzdáleny tak cca 20m. Počítač má hned u okna. Chtěl bych to propojit přes wi-fi, ale vůbec si nedokážu představit jak by se to dalo udělat. Za každou radu předem děkuji. Dík
thingwath
Na dvacet metrů by mělo stačit koupit jenom nějaké síťovky. Nastavení pro dva stroje by němelo být moc těžké. Pak bude asi nejlepší nastavit na vlastním počítači routování a mělo by být hotovo. V takovém případě mu to ovšem půjde jen když ti poběží počítač.

Každopádně, na dvacet metrů, pokud je to možné, bych snad raději volil běžný ethernetový kabel.
habendorf
Martin: Tenhle modem mám taky, nejsou s ním žádné problémy. Budeš potřebovat WiFi acces point a pro souseda WiFi kartu do počítače (já mám notebook s interní wifinou). 20m není vůbec problém, zkoušel jsem to v parku před kanclem - 100m při volné viditelnosti ještě fungovalo. Doporučuji dobře zabezpečit, do WiFi sítí se dá poměrně lehce proniknout - nezapomeň že každý s wifinou tvou síť "uvidí" (ještě horší jsou Bluetooth sítě, ale tam je dosah kolem 10m, takže hacker by musel být "hned za zdí").

Jinak nastavení se moc neliší, v čem je problém?
habendorf
thingwath
Pak bude asi nejlepší nastavit na vlastním počítači routování a mělo by být hotovo. V takovém případě mu to ovšem půjde jen když ti poběží počítač.
Ne, to je zbytečné. Oba počítače mohou být připojeny zcela nezávisle na stavu druhého počítače.
thingwath
No jo, ale není zbytečný kupovat pro jedinej počítač APčko?
Martin
2habendorf: Nevěděl jsem jestli to vůbec je reálný. Chtěl bych to udělat jak řikáš ty. Na kolik mě to přibližně vyjde?
thingwath: Mě se to zbytečný nezdá, alespoň nebude závislej na mém PC.
thingwath
APčka se dají sehnat tak od 2,000, někdy i míň. Wifi síťovka vyjde tak na 1,000. Každopádně, na 20 metrů bych ještě jednou zvážil kabel za stokorunu a síťovku za dvě.
habendorf
thingwath No ono natáhnout 20m kabel přes ulici ve výšce třeba pátého patra není až taková sranda.

Martin: poslal jsem ti něco mailem, mohlo by ti to pomoci.
Martin
2habendorf: Dík docela mi to pomohlo.

Takže budu potřebovat pro mě jedno AP a pro souseda wifi síťovku. Celkem cca 3000,-
Sedí to?
thingwath
habendorf
Nebylo řečeno jaká je situace. V takovémhle případě by to samozřejmě bylo nesmyslné. Každopádně já ethernet k sousedovy mám, stálo to pár drobných a myslím, že to wifi válcuje ve všech parametrech. (wifi mám do internetu)
Martin
2thingwath: Myslim, že situace byla popsána úplně nahoře, no jak se to vezme. Já bydlim ve druhym patře a on v patym. Tahnout kabel by bylo dost zajímavý :) Taky mám natáhnutej ethernet k sousedovy. Z druhyho patra do čtvrtýho, ale ve stejnym baraku. Kolikrát jsi viděl natáhnutej kabel mezi barákama(oknama)?
habendorf
Martin: Sedí to? Jj, sedí. cenu bych počítal asi trochu víc (cca 3.500,-)
Martin
Díky moc....všem. Fakt dík. Ještě se ozvu.
thingwath
Martin
O patrech se tam pokud vím nemluvilo :-) Každopádně, i tohle jsem viděl, ale je to prasečina. Tady bude wifi nejlepší.
Martin
Tak jsem se byl zeptat v jednoum shopu a tam mi řekly, že bych musel mít pořád jeden komp zaplej. Ten by měl fungovat jako server a prej si k tomu mám koupit jěště soft za 15 tisíc. Prej jinak to nejde. Tak jsem se usmál a šel pryč :-)
Chtěl jsem se zeptat jestli by jste mi někdo neboradil s výběrem APečka a té wifi karty.
Od jaký značky? Ap tak do těch 2000. Myslíte, že je důležitý aby to AP umělo standart 802.11g?
Díky
thingwath
Tak v tom shopu to je fakt jenom k pousmání :-) Každopádně, co se mě týče, tak používám kartu Z-COM XI-626, kvůli obecně dobrým doporučením (a kvalitní podpoře pod Linuxem a jinde). APčko nevím.

802.11g by se mohl hodit, ale musí to pak samozřejmě umět i ta karta. Třeba ten můj z-com to neumí. Géčkové karty budou myslím o trochu dražší, ale nevím.
habendorf
Moje (bývalá) konfigurace:

PCMCIA karta: SMC2835W EZ Connect™ g Wireless Cardbus Adapter
http://www.smc.com/index.cfm?event=viewProduct&localeCode=EN_CZE&pid=5 73

AP: ASUS WL-500g Wi-Fi Access Point/ Router/ Bridge - 802.11b/g (11/54Mbps), 4x10/100, 1xWAN, LPT, USB
http://hwshop3.tiscali.cz/DetailPage.asp?DPG=46240 (třeba)

Vše bez problémů, potřebný SW součástí balení.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0