Autor Zpráva
zimmi
Zdravím,
používám Windows XP, ale už dlouho šilhám po Linuxu (chtěl bych oba OS dohromady na 1 disku).
Můj harddisk ale přímo neoplývá místem, takže ideální by byla nějaká verze na jedno CD. Existuje nějaká?

PS: Přitom by mohla být lehčí na používání, přece jen, s Linuxem nemám žádnou zkušenost.
Gekon
zimmi
Včera jsem si stáhnul ze stránek http://proc.linux.cz Live DVD verzi SuSe. Je to sice DVD, ale nemusí se instalovat. vypálíš, restartuješ PC, a jedeš... Vypadá to moc pěkně, ale pro uživatele, co běžně dělá na WinXP to je jako kdyby mu dali Windows 3.11...
jozob
zimmi
To, že sa distribúcia dodáva na DVD neznamená, že to musíš nainštalovať celé. S práceschopným systémom sa zmestíš do 1GB aj s distribúciou dodávanou na DVD. Osobne by som doporučil Gentoo, vyberieš si čo chceš, nepotrebné veci neinštaluješ, optimalizuješ si všetko pre svoj procesor atď, má to veľa pozitív.
WanTo
Gentoo v žádném případě. Pokud jsi Linux v životě neviděl, nedokážeš systém ani nainstalovat. Já dávám svůj hlas SuSE Linuxu.
zimmi
A co SLAX? Má ani ne 200 MB, na test by to mohlo stačit ne?
jozob
WanTo
"Pokud jsi Linux v životě neviděl, nedokážeš systém ani nainstalovat."
Popieram. Nainštaloval som ho ako úplný looser. Vďaka tejto inštalácii som sa čo-to o Linuxe naučil. Inštalácia mi síce trvala dlhšie ako týždeň, prečítal som tony dokumentácii, ale môžem ho len doporučiť.
jozob
zimmi
"A co SLAX?"
Live distro Slackware. Ten je pre začiatočníkov nočná mora. Ale myslím, že Live by mal byť v pohode. Ale to už skôr SuSE.
zimmi
A co Mandriva Live?

Na Linux.cz píšou:
Mandriva Live CD (nebo Mandriva Move) je live CD oblíbené distribuce Mandriva (dříve Mandrake) a je velmi dobře uzpůsobeno pro začínající uživatele.
Šlaha
Podle mě se pro začátečníka hodí Ubuntu, teď ve verzi 6.06 alfa. Pro začátečníka jak dělaná.
WanTo
Popieram. Nainštaloval som ho ako úplný looser. Vďaka tejto inštalácii som sa čo-to o Linuxe naučil. Inštalácia mi síce trvala dlhšie ako týždeň, prečítal som tony dokumentácii, ale môžem ho len doporučiť.
To, že jsi Gentoo instaloval týden a asi přečetl celý handbook, už o něčem svědčí. Sice tě ospravedlňuje kompilace, ale stejně... Navíc nevím, co podle tebe znamená looser. To bude v tomto případě dost relativní pojem.

Prostě systém, ve kterém se neobejdeš bez konzole, není pro začátečníky vhodný. Ne všichni se chtějí okamžitě hrabat ve vnitřnostech operačního systému.

Tohle říkám z vlastních zkušeností, Linux používám půl roku, a na Gentoo ještě přejít nechci, protože vím, že bych to nezvládl. Ale zároveň nepopírám, že se mi Gentoo nelíbí. Ale pro začátečníky prostě NE.
jozob
WanTo
Nie, nie a nie. Stále doporučujem začiatočníkom, ktorí majú týždeň voľného času, vedia Anglicky (česká verzia handbooku nie je kompletná), majú chuť, nervy. Naučíte sa, čo je Linux, ako pracuje, ako vyzerá a zistíte, že krása operačného systému nespočíva v obale.
WanTo
Nie, nie a nie. Stále doporučujem začiatočníkom, ktorí majú týždeň voľného času, vedia Anglicky (česká verzia handbooku nie je kompletná), majú chuť, nervy.
Kolik takových je? Jeden ze sta?

Ale tady nejde o krásu operačního systému. Jde o celkovou použitelnost. Když jsem přecházel na Linux, potřeboval jsem mít co nejdřív systém vybavený nejdůležitějšími aplikacemi a tutíž připravený k použití.
zimmi
No, musím přiznat, že z vás nejsem vůbec moudrý.
WanTo
zimmi
Ani se ti nedivím. Už jsme jednoho člověka podobným flamem od Linuxu odradili. Stáhni si SuSE a instaluj.
Šlaha
zimmi
Projdi si tohle
http://proc.linux.cz/kde-ziskat.html ,
podívej se na obrázky a stáhni si tu, která se ti bude líbit nejvíc.
zimmi
Šlaha: Opravdu si nemyslím, že z obrázků poznám, který Linux je pro mě jako naprostého neznalce tím pravým.
WanTo
podívej se na obrázky a stáhni si tu, která se ti bude líbit nejvíc.
Promiň, ale tohle je totální hovadina. Nebudu mít sebemenší problém s tím, aby můj SuSE vypadal třeba jako Fedora.
RPG
zimmi
Abych se přiznal, já taky ne.

Já chtěl Linux taky zkusit... ale jak jsem tak všechno pročetl, jsem jenom zmatený... :-)
zimmi
RPG: Aspoň, že v tom nejsem sám.
WanTo
RPG, zimmi
Kluci, stáhněte si SuSE :-) Za hodinu to máte nainstalovaný na jednom disku společně s Windows, jen klikáte a vybíráte si programy. Pak je systém připravený k použití, můžete si Linux okamžitě vyzkoušet v jeho plné síle :)
jozob
Presne tak. Stiahnite si SuSE (keď už nechcete Gentoo :-))) a máte po problémoch. SuSE je podobný Oknowsom.
Polaroid
zimmi
Asi bych doporučil nějakou Live distribuci - třeba Knoppix. A potom, když by se ti to zalíbilo, tak třeba již zmiňované Suse, Mandrivu, Ubuntu nebo Fedoru. Mno a pak kdyžtak Debian nebo Gentoo (když tě bude bavit celé dny a noci kompilovat).

A jedna dobrá rada nakonec: Nikdy nespouštěj příkaz rm -rf, když ti to někdo bude radit. Není to Real Media Realtime Fullscreen :)
Acci
zimmi
Pokud chceš jen vidět, jak Linux vypadá a jak se ovládá, určitě doporučuji Live distribuci Slax. Má to jen 200 MB, takže to máš za chvíli stažené a vleze se ti to i na USB. Díky modulům si tam můžeš dát prakticky jakýkoliv program pro Linux. Dokonce je tam i emulátor Wine, takže si tam můžeš spouštět i některé Win aplikace (napřiklád Firefox pro Windows tam jede bez problémů)
thingwath
(napřiklád Firefox pro Windows tam jede bez problémů)

No...? A k čemu je to dobré? :-)
Acci
thingwath
Prý je menší a rychlejší ;)
jozob
"Prý je menší a rychlejší"
To je pravda.
jozob
BTW, ešte moje konečné doporučenie: 1.) Gentoo, 2.) SuSE, 3.) SLAX
llook
Ááá, téma "jakou distribuci pro začátečníka" se tu začíná objevovat čím dál častěji. Přitom je to úplně jedno, zas tolik rozdílů v nich není (snad jen Gentoo, SourceMage a Gobo jsou trochu odlišné).

Pokud chceš live distribuci (prostě běžící z céda nebo dývka), tak si najdi takovou, která rozpozná tvůj hardware a pak podle softwaru. Pokud to chceš např na kancelářinu, tak nějakou s OpenOffice.org. Pokud to chceš jen na hraní, tak vybírej třeba podle toho, která má hezčí ikonky.

Pokud chceš instalovat na disk, tak si vyber nějakou, která má balíčkovací systém Deb nebo RPM. Když vybereš SuSE, Fedora Core nebo Debian tak tím nic nezkazíš.
Nainstaluješ základní věci, naučíš se ovládat tamější instalátor a pak si přiinstalováváš co chceš a odinstalováváš co nechceš.
Šlaha
zimmi
Vzhledem k tomu, že všechny čtyry distribuce jsou v kategorii pro začátečníka, bych řekl, že to bude na stejné úrovni, i když osobně mám zkušenosti jen s Ubuntu Linuxem.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0