« 1 2 »
Autor Zpráva
kubec
Profil *
Prosim a radu mozem si vybrat z dvoch kruzkov a neviem co sa mi viac oplati ucit
PHP programatorov je vela a maju mensi plat poradte
Mistr
Profil
kubec
PHP programatorov je vela a maju mensi plat
Zase na druhou stranu je, myslím, PHP více rozšířené, takže se spíš setkáš s touto technologií.
k
Profil *
kvalitnich php programatoru zas tak vela neni. Do zacatku se mi zda lepsi ucit se php a pak treba prejit. Ale je to ciste muj nazor, rozhodni se jak uznas za vhodne.
Nox_lbc
Profil
je to buřt, jde o to jakej manuál pak budeš stahovat ... klidně se uč obojí (ale budeš si muset stáhnout oba manuály ;-) ... nesporná výhoda PHP je, že je:

1) rozšířenější
2) používanější
3) intuitivnější
4) více tutoriálů na netu
5) větší podpora na hostinzích (dobré skloňování slova hosting ;-)
6) když umíš PHP opravdu kvalitně, tak je plat velmi slušný
7) PHP se celkem vyvíjí, takže podpora OOP bude čím dál lepší
8) z PHP pak můžeš přejít na "skutečný" jazyk ... C++, Java ....
quinux
Profil
Nox_lbc
Tak trochu bych nesouhlasil s bodem 3: nejsem programátor, ale když jsem se jím zkoušel stát :D tak jsem v ASP vytvořil aplikaci rychleji (myslím na dobu výuky) než v PHP :)
kubec
Profil *
Dik za nazori asi zacnem asp php je pre decka
Nox_lbc
Profil
php je pre decka

haha ...

asi zacnem asp

hodně štěstí ...
djlj
Profil
kubec
ASP taky.
Jo, kdybys myslel ASP.NET, tak to je jiná.
Nox_lbc
Profil
Jo, kdybys myslel ASP.NET, tak to je jiná.

Tjn ;-) to je jinej level ... to radši Python ...
thingwath
Profil
Jo, PHP se bohužel vyvíjí.
Anonymní
Profil *
kubec:
odporúčam ASP.NET alebo Java servlety prípadne Ruby on Rails. klasické asp(bez .NET) a php sú neperspektívne technológie. php dokonca neni plnohodnotný programovací jazyk ale len hepertextový preprocesor, nemá statické typovanie a podpora objektov v php5 je na úrovni Turbo Pascalu z roku 1992.
llook
Profil
Pokud je to opravdu ASP a ne ASP.NET, tak neváhej a zapiš se na PHP, to je bez debat. Pokud je to ASP.NET, tak je to o něčem jiném.
V takovém "kroužku" se asi určitě nenaučíš programovat na profesionální úrovni, takže zkoumat platy mi připadá předčasné. Řekl bych, že dlouhodobě je asi perspektivnější ASP.NET, ale přinejmenším ještě několik let se bude i PHP dost používat.

Anonymní Tak takovouhle snůšku keců jsem dlouho neslyšel!
DoubleThink
Profil *
php sú neperspektívne technológie
To asi vysvětluje, proč je to nejpoužívanější server-site programovací jazyk.

ale přinejmenším ještě několik let se bude i PHP dost používat
Pokud to vezmou tvůrci šikovně do ruky, tak bych se budoucnosti PHP nebál.
Rozšíření ASP.NET brání komerční faktory: Microsoft Server není zadarmo, má větší nároky na výkon HW, ASP.NET interpret není zadarmo a konečně .NET Framework není zadarmo.
llook
Profil
DoubleThink
Pokud to vezmou tvůrci šikovně do ruky, můžou to ještě zachránit. To, co dělá software rozšířeným, jsou spokojení uživatelé.

Mě připadá patrná sestupná tendence spokojenosti s PHP mezi vývojáři. Čím dál častěji někde čtu komentáře typu "já přešel na XY, na tohle nemám nervy" nebo "asi přejdu na XY"... Zatím to jsou teprve náznaky, ale pokud to tak půjde dál, předpokládám za pár let masivní odliv od PHP (akorát ještě nevím kterým směrem).

Proti ASP.NET hraje všechno to co jsi zmínil (až na to, že samotný .NET Framework zadarmo je), ale nepozoruji žádnou velkou nespokojenost mezi ASP.NET vývojáři.
Anonymní
Profil *
DoubleThink:
To asi vysvětluje, proč je to nejpoužívanější server-site programovací jazyk. Server-site?, nie náhodou server side? Aj IE je najpoužívanejší prehliadač z hľadiska kvality a perspektívy do budúcnosti má tento fakt nulovú výpovednú hodnotu.

Rozšíření ASP.NET brání komerční faktory: Microsoft Server není zadarmo, má větší nároky na výkon HW, ASP.NET interpret není zadarmo a konečně .NET Framework není zadarmo.

1. Nikto ťa nenúti používať ASP.NET na IIS.
2. Mono je bez problémov spustitelné aj pod Linuxom.
3. NET. Framework zadarmo je.

llook:
Anonymní Tak takovouhle snůšku keců jsem dlouho neslyšel!

To nie sú keci, ale fakty. Medzi keci by som zaradil skôr túto vetu:

Pokud je to opravdu ASP a ne ASP.NET, tak neváhej a zapiš se na PHP, to je bez debat.

Na PHP nech sa nezapisuje ani náhodou načo mu to bude? Iba získa zlé programátorské náviky.
Anonymní
Profil *
návYky
ronnie
Profil
Dělal jsem dlouho s PHP a na vš jsem mohl začít buď z javou, nebo s ASP.NET...objektově jsem psal už několik let i v PHP, a tak pro mě Java byla jasná volba:) OOP v Jave a PHP je velmi, velmi podobné a přechod z jednoho jazyku na druhý byl velmi rychlý a jednoduchý. Přestože Javu, tj. nejpoužívanější programovací jazyk od roku 2002, používám denně 6 měsíců a myslím, že je to fantastický jazyk, PHP má taky něco do sebe a pro web aplikace jednoznačně volím právě PHP.

Zrovna ve vedlejší diskusi řeší problém začínajicí PHP skriptař, že PHP nerozumí a chce, aby ho to někdo naučil. Absolutně si nedokážu představit, že začínal s ASP.NET, to by asi od programování utekl na vždy.

ASP.NET se nikdy nerozšíří jako PHP, protože je mnohem, mnohem obtížnější než PHP, a to je hlavní důvod, proč je PHP tak oblíbené (a právem)

* Extrémně jednoduché
* Obrovské množství kvalitního kódu
* Obrovská podpora na hostinzích, zejména pak těch, co jsou free
* Obrovské množství kvalitních toturiálů, dokumentace, příkladů

Tohle dělá z PHP výborný jazyk pro masy uživatelů, kteří s programováním chtějí začínat. Nicméně je mi jasné, že kdyby existoval jazyk xyz, který by se musel studovat 10 let, než by se v něm něco napsalo a umělo v něm tvořit 10 lidí na světě, všemi by byl jednoznačně doporučován jako ten cool jazyk.
jakub.lucky
Profil *
nemá statické typovanie
To se kvalita programovacích jazyků hodnotí podle typování? IMHO je statické typování přežitek z let, kdy 1MB RAM byla stejně drahá jako auto. Dnes je statické typování spíše buzerace (nejen) začínajících programátorů a hlavním důvodem, proč jsou aplikace nestabilní a mají bezpečnostní díry.

Jinak já osobně bych doporučil PHP před ASP (do ASP.NET nevidím, ale slyšel jsem spíše chválu) i když PHP je pěkný bastl a zprasený jazyk.(Měl jsem o tomto debatu s jedním velmi slušným PHP kóderem, který mi dal za pravdu) Proč tedy něco takového? Protože je to jazyk, který není problém si nainstalovat a testovat i u sebe, podporuje ho asi každý hosting, má jeden z nejlepších tutoriálů, je zadarmo apod.

Pokud bych měl doporučit jiný jazyk, pak by to byl Python nebo Ruby
DoubleThink
Profil *
Server-site?, nie náhodou server side?
Ne

Mimochodem - nač to ostří? Nekritizuji ASP.NET - píšu jenom o překážkách jeho použití. Pokud MS nezmění svou obchodní politiku (eufemisticky "Client Access License", v zasvěcených kruzích zvanou též výpalné), nemá ASP.NET šanci na majoritní zastoupení - bohužel, bohudík - nevím, nejsem osoba zasvěcená.
quinux
Profil
ronnie
Přestože Javu, tj. nejpoužívanější programovací jazyk od roku 2002, používám denně 6 měsíců a myslím, že je to fantastický jazyk
Máš po ruce nějaké statistiky nebo je to jen tvůj názor? Osobně se java aplikacím vyhýbám pro jejich hw nenažranost. A jen s údivem sleduji jak je možné, že tak výborné aplikace dělané pro mobil mohou být v javě.

ASP.NET se nikdy nerozšíří jako PHP, protože je mnohem, mnohem obtížnější než PHP, a to je hlavní důvod, proč je PHP tak oblíbené (a právem)
IMHO srovnávat .NET s PHP je jako srovnávat jabka s hruškami.

Tohle dělá z PHP výborný jazyk pro masy uživatelů, kteří s programováním chtějí začínat
Ano s tím souhlasím, ale z vlastní zkušenosti podotýkám, že to samé je ASP.

Nekritizuji ASP.NET - píšu jenom o překážkách jeho použití. Pokud MS nezmění svou obchodní politiku (eufemisticky "Client Access License", v zasvěcených kruzích zvanou též výpalné), nemá ASP.NET šanci na majoritní zastoupení - bohužel, bohudík - nevím, nejsem osoba zasvěcená.
To si nemyslím, existují i jiné jazyky jako např. ColdFusion od Adobe a ten nerozjedeš zadarmo (krom developer edition) a přesto je v zámoří celkem slušně rozšířený, stejně jako .NET ;o)
ronnie
Profil
quinux:
ad statistiky) ne, to je fakt. Od r. 2002 až do dnes je to nejpoužívanější programovací jazyk. Konkrétně je to uvedeno v knize Myslíme objektově v jazyce Java 5.0, což napsal R. Pecinovský, člověk který vydal více než 40 knih, vyučuje profesionální programátory a je to uznávaná autorita ve svém oboru.

ad srovnání) souhlasím, vzatahuji to tedy k C#
Anonymní
Profil *
IMHO je statické typování přežitek z let, kdy 1MB RAM byla stejně drahá jako auto.

Moderné jazyky ako Java, C# a VB.NET majú silnú typovú kontrolu, takže to rozhodne neni prežitok. Práve naopak doby QBasicu už dávno skončili. Budúcnosť ukáže či podobne dopadne aj PHP. Osobne mám radšej ukecanejšie jazyky a prísnu statickú typovú kontrolu vďaka, ktorej ma na väčšinu chýb upozorní compiler a ušetrí mi tak zbytočnú nadprácu.

Dnes je statické typování spíše buzerace (nejen) začínajících programátorů a hlavním důvodem, proč jsou aplikace nestabilní a mají bezpečnostní díry.

Na vývoj mission critical aplikácií(software rakiet, družíc, jadrových elektrární) sa používa jazyk ADA. Hádaj aká je v ňom typová kontrola? ADA má prísne statické typovanie vďaka ktorému sa považuje za najbezpečnejší jazyk.
llook
Profil
Ať žije flamewar!
Anonymní Tak teda zareaguji podrobněji.
php dokonca neni plnohodnotný programovací jazyk ale len hepertextový preprocesor
PHP je plnohodnotný programovací jazyk (nebo co mu k tomu schází?) a nemusí se používat jen jako hypertextový preprocesor.

nemá statické typovanie
Jo, osobně to považuju za výhodu, dává mi to velkou svobodu. A na většinu chyb (nejen nedbalostních, ale i logických) mě upozorní unit testy a ušetří mi tak zbytečnou práci.

podpora objektov v php5 je na úrovni Turbo Pascalu z roku 1992
Tak slovo do pranice: Co tak zásadního v podpoře OOP Turbo Pascal 6.0 neumožňoval a například moderní OO jazyk Java to poskytuje?

Iba získa zlé programátorské náviky.
Programátorské návyky tolik s jazykem nesouvisí. Nevěřil bys, jaké prasárny jsem viděl třeba v Javascriptu, což je nádherný jazyk s velmi silnou podporou OOP.

odporúčam ASP.NET alebo Java servlety prípadne Ruby on Rails
Řekl bych, že se tazatel ptal, s kterou platformou se mu bude v budoucnu lépe hledat práce. Po programátorech v RoR není zrovna velká sháňka a nic nenasvědčuje výrazné změně.

quinux
Ano s tím souhlasím, ale z vlastní zkušenosti podotýkám, že to samé je ASP.
Není, chybí mu nejméně dva ronnieho body:
* Obrovské množství kvalitního kódu
* Obrovská podpora na hostinzích, zejména pak těch, co jsou free
quinux
Profil
llook
Obrovské množství kvalitního kódu
Jestli máš namysli nějaké ty opensource/free scripty tak těch je na netu IMHO víc než dost.

Obrovská podpora na hostinzích, zejména pak těch, co jsou free
Ano v tom máte oba pravdu, ale IMHO o to myslím ani nešlo ;o)
Aesir
Profil
kubec:
Prosim a radu mozem si vybrat z dvoch kruzkov a neviem co sa mi viac oplati ucit

Možná by nebylo od věci se spíš poohlédnout po výuce programování než programovacího jazyka.

PHP programatorov je vela a maju mensi plat poradte

Nevím jak kde, ale například v Praze je PHP programátorů zběsile málo.

Myslím, že je vhodnější se nejdříve naučit to správné myšlení. Naučit se novou syntax je pak již otázka krátkého studia a není problem mnohem flexibilněji reagovat na poptávku.
D1ce
Profil
Všechno už tu padlo, ale IMHO jazyk budoucnosti je Python.
Aesir

Myslím, že je vhodnější se nejdříve naučit to správné myšlení. Naučit se novou syntax je pak již otázka krátkého studia a není problem mnohem flexibilněji reagovat na poptávku.

Tak, tak bez toho se žádný programátor neobejde, syntax se mění, ale principy zůstávají.
Anonymní
Profil *
Všechno už tu padlo, ale IMHO jazyk budoucnosti je Python.

Ja si to nemyslím. Napriek tomu že Python má veľmi prehľadnú syntax, interpretovaný jazyk bez statického typovania bez zapúzdrenia, platforma bez kvalitného IDE na úrovni Visual Studia, alebo Net Beans s podporou Intelli Sense, Refactoringu atd. jednoducho nemá šancu masovo sa rozšíriť. V neprospech Pythonu hovorí aj nedostatok kvalitnej litertúry(o .NET a Jave je toho 10 x viac) a vývoj jazyka nezastrešuje žiadna veľká firma.

keď sme už pri pythone: http://boo.codehaus.org/
Anonymní
Profil *
Jo, osobně to považuju za výhodu, dává mi to velkou svobodu.

mne dáva veľkú slobodu statické typovanie.

Tak slovo do pranice: Co tak zásadního v podpoře OOP Turbo Pascal 6.0 neumožňoval a například moderní OO jazyk Java to poskytuje?

generické triedy, vnorené triedy, namespaces(packages), interfaces, partial classes. Globálne premenné, procedúry, funkcie sú v Jave a C# zakázané čo je imho veľmi dobre, praktický príklad:

Length('Test');  {Jazyk Turbo Pascal}

"Test".Length(); (*Jazyk C#*)


ktorý zápis je objektovo čistejší?
Anonymní
Profil *
PHP programatorov je vela a maju mensi plat poradte

Protože php je kvalitnější, než nějaký mrkwosofťácký asp, tak ho zná víc lidí, ale je samozřejmě vyšší konkurence a to znamená nižší platy. Takže si můžeš vybrat kvalitní jazyk za míň, nebo hnus za víc.
quinux
Profil
Anonymní
Protože php je kvalitnější, než nějaký mrkwosofťácký asp, tak ho zná víc lidí
Já bych řekl, že PHP je levnější než ASP a proto je o tolik rozšířenější. V kvalitách těchto dvou jazyků to IMHO nebude.
« 1 2 »
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0