« 1 2 »
Autor Zpráva
wifon
Profil
V com je vyhodnejsie robit stanky??Resp. v com je lepsie robit stranky?V com robite a preco?Co ma ake vyhody?To y ma tak zaujimalo ;) tak sem s vasimi poznatkami a skusenostami :P
HajekJirka
Profil
100% CSS (DIV).
Nevýhody tabulek jsou popsány někde na www.jakpsatweb.cz. Musíte hledat.
roberta
Profil
wifon
skús si vyhľadať v google "div vs table"
Plaváček
Profil
wifon

Přesný odkaz: http://www.jakpsatweb.cz/clanky/skutecne-vyhody-css-layoutu.html . Toto je diskusní forum, nikoliv výukový server.
Taps
Profil
wifon
Nejlepší jsou divy, tabulky se načítají pomalu.
klokyn
Profil
Do tabuľky patria informácie, ktoré v tabuľke majú byť. Nie celá stránka...
wifon
Profil
Toto je diskusní forum, nikoliv výukový server

Sak sa pytam a snazim sa vyvolat diskusiu nie? ;) neviem ale vela stranok je robenych v TAB a pri dnesnych rychlostiach pripojeni by to nemusel byt az taky problem :P
Lexter
Profil
wifon

Ho neposlouchej :D

Plaváček

Takže na této diskusi se nemáme učit? Od čeho pak je... ;)
habendorf
Profil
pri dnesnych rychlostiach pripojeni by to nemusel byt az taky problem

Pletou se ti dvě věci. Stahování a vykreslování.
Railbot
Profil
Používání tabulek na layout stránky bych přirovnal k chůzi pozpátku. Také to jde, je to možné, ale je to proti logice a standardu.
Petr Tichý
Profil
"Pletou se ti dvě věci. Stahování a vykreslování."

Neřekl bych. Čím dřív staženo, tím dřív vykresleno. Čili přímá úměra.
roberta
Profil
Petr Tichý
Čím dřív staženo, tím dřív vykresleno
tabuľka sa najprv stiahne a potom vykreslí, div sa vykresľuje aj počas sťahovania...
habendorf
Profil
Neřekl bych. Čím dřív staženo, tím dřív vykresleno. Čili přímá úměra.

To vůbec není pravda. Záleží co se vykresluje.
Petr Tichý
Profil
"tabuľka sa najprv stiahne a potom vykreslí, div sa vykresľuje aj počas sťahovania..."
O to tady vůbec nejde.

"To vůbec není pravda. Záleží co se vykresluje."
Takže to, že čím dříve se obsah tabulky stáhne, tak tím dříve se vykreslí, není pravda?
habendorf
Profil
Petr Tichý: To už utíkáš jinam. Já se ti snažím říct, že 30kB se bude vykreslovat jinak dlouho než jiných 30kB. Protože třeba na tabulku se skutečně čeká až do konce a následně se dost složitě vypočítává.


O to tady vůbec nejde.
No já a roberta si právě myslíme, že ano.
roberta
Profil
Petr Tichý
tak o čo ide?
wifon
Profil
No a okrem toho ze sa to dlhsie vykresluje a vypocitava atd... Preco su tie tabulky tak velmi zle, ze sa daju nazvat krokom spat? :) lebo som sa to celkom ani nedozvedel! :D
habendorf
Profil
wifon: Protože tabulka je specifický formát, který slouží k interpretaci tabulkových (vzájemně závislých) dat. Když budeš mít 4 odstavce volného textu, použiješ 4 p nebo 4 tr o jedné td?
Bubák
Profil
Něco z praxe:
http://suplik.petnik.cz/edu-cz-kdo-ozivil-tabulkove-zombie-qxxq574.htm l
Plaváček
Profil
wifon
Lexter

Asi jsem se vyjádřil moc stručně. Zkusím své pochybení napravit. Téma a otázka jeho tvůrce je dávno vyčpělé a už nejméně tři roky se všeobecně ví, že tabulkový layout je mrtvý. Výhody tvorby webu pomocí CSS jsou jednoznačně prokázány. Nemám rád rozvláčné a zbytečné flamewary a proto jsem odkázal tazatele na místo, kde se dozví nejvíc a nebude zbytečně vytahovat kostlivce ze skříně, zvláště, když ani nemají společenské oblečení.

Tabulky byly zneužity k designovým účelům ne proto, že by webdesigneři neměli co na práci, ale proto, že podpora CSS ve starších prohlížečích byla hodně kostrbatá a tabulky řešily bez řečí všechny požadavky klientů. Před deseti lety, když jsem začínal s webdesignem, byla tabulka jedinou možností, jak design stránky vyrobit tak, jak si ho grafik a zákazník představuje. Prostě východisko z nouze.

To už ale dneska zdaleka neplatí a proto celé toto téma považuji za zbytečné.
MartinSS
Profil
Podle mě není zas až tak rozhodující v čem je co napsané, třeba http://www.toplist.cz používá tabulky pořád.
Kódu stránky dávám v důležitosti webu tak max. 10%. Ostatních 90% je navigace, dostupnost atd. a hlavně obsah. Bez kvalitního obsahu je sebelepší kód k ničemu. Argumenty typu pomalého připojení, v době vysokorychlostního internetu mi připadají také jako vytahování kostlivců ze skříně. Neznám ve svém okolí nikoho, kdo by ještě používal vytáčené připojení. Asi jsem to neměl psát, protože se do mě pustíte, ale jsem už prostě takový.
Takže jinak řečeno: tabulky - proč ne, uživateli je úplně šumafuk v čem je co napsané a jestli se mu to zobrazí o sekundu později, nebo dříve to ani nepozná, protože ve většině případů je obyčejný člověk rád že se mu po pětiminutovém startu windows zobrazí prohlížeč internet explorer.
Lexter
Profil
Plaváček

Děkuji za objasnění.

Samozřejmě souhlasím s tím, že by se tabulky měli používat jen pro tabulková data. Ke struktuře stránek prostě nebyly určeny. Od toho tu máme CSS.

Vemte si takový příměr:

Máme to stejné jako dokonalé a nedokonalé spalování. Webdesigner používá CSS layout. Obsah dává v kódu nad ostatní bloky aj.. Používá to co je doporučené a to co je k tomu určené (sémantika). Tomu říkám dokonalé spalování.

Pak tu máme dalšího webdesignera, který ke struktuře stránek využívá tabulky, cpe tam ohavnosti jako je font a další. To je nedokonalé spalování. Samozřejmě funguje to. Dává to teplo, ale brzo se s tím kdekdo zadusí.

Snad je to dost pochopitelné. Bohužel jsem lepší příměr nevymyslel.
Bubák
Profil
Lexter
Dobré. A někteří své Traboše a Warťasy prohlašují za kvalitní německé vozy.
Fantomas
Profil *
MartinSS
Neznám ve svém okolí nikoho, kdo by ještě používal vytáčené připojení.
Ale nezapomínej taky na ty, co se k netu připojují na notebooku na cestách přes GPRS.
Jinak souhlasím s tím, že v dnešní době je používání CSS na design stránek standard. Tabulky by se opravdu měli používat jen k účelu, ke kterému byly navrženy, a to k zobrazování tabulkových dat.
Petr Tichý
Profil
"Neznám ve svém okolí nikoho, kdo by ještě používal vytáčené připojení."
Vytáčené připojení má v ČR majoritní podíl. Ač se mi to nezdá, je to tak. Informace to není vůbec stará.
Railbot
Profil
třeba http://www.toplist.cz používá tabulky pořád.
To Google taky. Ale to ještě neznamená, že je to tak správně.

Kódu stránky dávám v důležitosti webu tak max. 10%. Ostatních 90% je navigace, dostupnost atd.
To si docela škodíš. Protože přístupnost a použitelnost jde s kódem ruku v ruce.

Takže jinak řečeno: tabulky - proč ne, uživateli je úplně šumafuk v čem je co napsané
Třeba. Ctižádostivý a ambiciózní člověk dělá věci pořádně a tak, jak mají být. Lemplovi to bude vždy jedno, hlavně, že něco nějak udělal. V tom je také ten rozdíl mezi profesionály a naprostými amatéry.
DoubleThink
Profil *
Je to víceméně na tobě jakožto kodérovi.
Jak už se zmínil Plaváček, tabulkové layouty patří minulosti. Ne snad kvůli pomalosti načítání, nebo vehementní evangelizaci fanatiků (kteří by dokonce uvítali úplné zrušení tabulkových elementů).
Je to spíš kvůli převažujícím nevýhodám, jako náročné pozdější editaci, nulové volnosti pohybu jednotlivých bloků, nulové možnosti pozicování v ose Z a poměrně značné nepřehlednosti. Nic víc bych za tím nehledal.


Máme to stejné jako dokonalé a nedokonalé spalování.
Tento příměr mi opravdu uniká, a to jsem obsolvoval dvě technické školy.
Z pohledu návštěvníka je vnitřní struktura dokumentu nerelevantní - pokud funguje.
Lexter
Profil
DoubleThink

No zkus se nad tím zamyslet Double. Školu na to nepotřebuješ. Ba možná ani selský rozum. Šlo jen o vtipné přirovnání.

Jistě že je mu to jedno, pokud to fugnuje. Všichni tady básníte o tom, jak se tabulky pomaleji načítají a jaké jsou jejich vykreslovací zákonitosti. Pak to samozřejmě pocítí i uživatel.
YoSarin
Profil
Já to vidím takhle:
Máte porshe (CSS) a dodávku (tabulky). Jeli byste dodávkou balit holky a porshetem do ikey pro novou skříň do ložnice? Já ne.
Keilew
Profil
YoSarin
Velice špatný příměr - já osobně bych vzal na baby dodávku, tam se něco může semlít, je tam na to místo, kdežto v Porscheti ne, protože když dáš nohu na zadní sedadlo, tak máš hlavu na úrovni předního nárazníku:-))

Tabulky jsou prostě na tabulková data a na layout je CSS, hotovo, šmytec, zamknout:-)
« 1 2 »
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.