« 1 2 3 »
Autor Zpráva
habendorf
Profil
Pokud požiješ několikrát Id, tak ti to neprojde Validátorem, ale jinak dokud nepoužíváš scripty, tak je to asi opravdu jedno.
No tak to není jedno ani omylem.

Když místo <table> budu psát <vid>, tak jim tento argument seberu :]
Ne, tady nejde o slovíčkaření, ale o to, co je k čemu určeno. Proč se prostě nesnažíte používat věci tak, jak se mají používat, a místo toho se snažíte pořád vymýšlet nějaký kraviny?
FantomX1
Profil
A co hovorite na pouzivanie tabuliek pre formatovanie formularov? Ja osobne som si pozeral na to navod na http://www.quirksmode.org/css/forms.html ale nebolo tam opisane ako zarovnat <input type="submit" value="odoslať" /> teda odosielaci button na stred, to by som bol zvedavy, mohli by ste mi poradit? Mozno este keby sme dali cely formular do jedneho divu s urcenym rozmerom, a tak dali input zarovnat na stred lebo v inom pripade by sa zarovnal na stred celej stranky a nie na velkost formularovych poli a ich popisov ako je to pomocou tabuliek.
printf
Profil
na formuláře bych nejraději používal to své "table design", přestože to jde přes css. Input bych na střed zarovnal asi umístěním do divu s margin:auto a text-align:center. Myslím že odesílací tlačítko nemusí být přesně pod políčky formuláře, hlavní je, aby ho uživatel našel.
Glacier
Profil
Podívejte se na to z druhé strany- proč používat tabulky? Mám pocit že se (ti co tabulky používají) snažíte tabulky ospravedlnit a vyvracíte argumenty proti nim, radši napište proč je používat, protože mě nic nenapadá.
Je to jednoduší? Není, je to jen věc zvyku, pokud je na tab. člověk zvyklý tak mu to může tak připadat, ale jednoduší to podle mě není.
Rychlejší to taky není. Pohodlnější to taky není. Přístupnější to taky není. Logičtější to taky není. Tak k čemu to vlastně je?? Zajímá mě proč tabulky používáte a ne proč nepoužíváte divy.
ronnie
Profil
Tabulky se mají používat na tabulková data, pouze na tabulková data...tedy např. výsledky hokeje nebo telefenní seznam ap.
Glacier
Profil
samozřejmě jsem mluvil o layoutu, tabulková data do tabulky patří
roberta
Profil
MissCroft
pre menšie weby je v podstate jedno, či použiješ tabuľkový alebo CSS layout. Pre veľké je to už diskutabilné. Skús si predstaviť, že by si robila veľký web nejakej firme. Po nejakom čase by firma rebrandovala (zmenila by názov, logo, farby, ...) proste by si musela celý web predizajnovať. Čo by bolo rýchlejšie? Upraviť jeden CSS súbor alebo prerobiť všetky tabuľky?

Myslím si opak - design musí být vždy stejný v každé formě a proto dán pevně v mříži
v tomto máš tiež nesprávny názor... pr.: zadávateľ ti po pol roku povie: "vymeňte 3 stĺpec za 2 sĺpec" a máš tiež dosť veľa roboty...

pri tvorbe webu sa treba pred tým ako ho začneš robiť zamyslieť aj nad tým, koľko času zaberie prerobenie celého dizajnu. Ak na čase nezáleží, tak kľudne používaj tabuľkový layout, ale ak na čase záleží, ja osobne by som si to veľmi dobre rozmyslel...

teda vôbec by som nerozmýšlal, snažil by som sa oddeliť formát od obsahu => CSS layout :)
ax123
Profil
to Glacier
jednoduší to podle mě není. Rychlejší to taky není. Pohodlnější to taky není
Ok. dám jeden příklad se kterým jsem se mořil jistě jde vyřešit v layoutu, mě se to rychle, jednoduše a uspokojivě nepovedlo tady je link
http://student.fsid.cvut.cz/~mayerm/panasonic/qaa/acad-211.htm
Anonymní
Profil *
Ahoj,
dobrá debata, mrknětě nekdo sem, jak by bylo složité to předělat na pozicování divama? je to jen návrh bez konkrétího obsahu
Glacier
Profil
to ax123
ten formulář na těch stránkách je samozřejmě vhodné udělat tabulkou, na to jí pooužívám taky, když je něco uspořádané do mřížky tak se tabulka hodí ale na layout to není vhodné ( nemyslím nějaké extra jednoduché stánky skládající se z jednoho obyčejného sloupce menu, hlavičky a jednoho sloupce textu. To je pak celkem fuk co použiješ).

pro demonstraci se koukněte na Zenovou zahradu myslím že je to docela přesvědčivé, prohlédněte si pár designů a možná pochpíte že s tabulkama by byly docela problémy.

S tou jednoduchostí to je přesně jak jsem psal, když to člověk ovádá, tak to vyjde nastejno (záleží na konkrétním příkladu, jednou může být o málo jednodušší jedno jindy jiné) a rychlost a pohodlnost je v podstatě to stejný.

Ale opět jste mi nikdo neodpověděl, v čem je výhoda tabulek, stále se jen snažíte vyvrátit výhody divů!


Anonymní
Udělat to divama by bylo velmi velmi jednoduché
mila
Profil
Pokud požiješ několikrát Id, tak ti to neprojde Validátorem, ale jinak dokud nepoužíváš scripty, tak je to asi opravdu jedno.
No tak to není jedno ani omylem.

Teď jsem zrovna psal stylesheet na stránky, které lezou z nějakého redakčního systému, a nejedno id se tam mnohokrát opakuje - a nikomu se nechce to opravovat. Místo . tedy píšu # a kromě toho, že to neprojde validatorem, tak se to zobrazuje jak má (nebo vlastně ještě ne, ale z jiných důvodů).

Když místo <table> budu psát <vid>, tak jim tento argument seberu :]
Ne, tady nejde o slovíčkaření, ale o to, co je k čemu určeno. Proč se prostě nesnažíte používat věci tak, jak se mají používat, a místo toho se snažíte pořád vymýšlet nějaký kraviny?

Pokud se to nebude jmenovat table, tak nemůžeš tvrdit, že to používám špatně. <vid> jsem vymyslel já, takže jen já vím, co do něj patří :)
Ale vážně. Vem si, že v css je něco jako display:table. Bohužel podpora není nic moc, takže místo <div style="display:table"> prostě píšu <table>. A pokud mi pak někdo řekne, že do tabulky patří jen tabulková data, tak je to je právě slovíčkaření.

Podívejte se na to z druhé strany- proč používat tabulky? Mám pocit že se (ti co tabulky používají) snažíte tabulky ospravedlnit a vyvracíte argumenty proti nim, radši napište proč je používat, protože mě nic nenapadá.
Přesně tak, nesnažím se tabulky propagovat, jen ospravedlnit.
Ty formuláře jsou asi nejlepší příklad. Kdo je pozicuje stylama je podle mě jen fanatik.

Jinak se také snažím tabulky zbytečně nepoužívat. Vím, že stylama toho udělám mnohem více. Ale občas je lepší jet trabantem než vytahovat ferari...
habendorf
Profil
mila: Beru to jako tvůj názor, já mám prostě zcela odlišný, nemá cenu dál to pitvat. S tím používat x-krát jedno ID je to stejný jako říkat, že vlevo se dá taky jezdit a dokud mě nesmázne protijedoucí kamion, tak je to v pohodě. Proč zkoušet všechno pře..cat, proč to prostě neudělat tak, jak se má? Možná se to v css zkousne, ale JS ti bordel v idéčkách tolerovat nebude ani omylem.
mila
Profil
Ty Id se mi taky nelíbí, ale nestojí mi za to, kvůli tomu přepisovat redakční systém.
printf
Profil
rozlišovat TABLE a DIV přece není slovíčkaření, od toho tam ty tagy jsou aby rozlišily obsah. Když někomu řeknu "ahoj" nebo "táhni" tak to je taky rozdíl a žádné slovíčkaření.

habendorf: souhlas
Anonymní
Profil *
Pokud požiješ několikrát Id, tak ti to neprojde Validátorem, ale jinak dokud nepoužíváš scripty, tak je to asi opravdu jedno.

Díky... jak říkám, je to jedno, můžeš používat jak chceš a většina ani neví, co to validátor je... a stránky ti pojedou tak i tak...

Rozdil mezi id a class je! ID je jedinecny identifikator - smi byt pouzit na strance jen jednou, narozdil od class, ktery se da pouzit znovu a znovu.


Stejně ho můžeš používat kolikrát chceš.... takže v tom rozdíl není
MissCroft
Profil
Pokud požiješ několikrát Id, tak ti to neprojde Validátorem, ale jinak dokud nepoužíváš scripty, tak je to asi opravdu jedno.

Díky... jak říkám, je to jedno, můžeš používat jak chceš a většina ani neví, co to validátor je... a stránky ti pojedou tak i tak...

Rozdil mezi id a class je! ID je jedinecny identifikator - smi byt pouzit na strance jen jednou, narozdil od class, ktery se da pouzit znovu a znovu.


Stejně ho můžeš používat kolikrát chceš.... takže v tom rozdíl není... ty žvásty o jedinečnosti si může kecat kdo chce... kdyby to tak bylo, nefungovalo by to
MissCroft
Profil
Dodatek k tabulkám: Tabulky mají jednu úžasnou vlastnost a to,že velikost jejich buněk je nadřazená ostatním prvkům. Když chci aby nahoře byl nějaký pruh o výšce 200 pixel a pod ním byl třeba iframe až do konce stránky, tak to divamam nezrobíš...
MissCroft
Profil
Odpověď pro roberta:

Já bych s tou předělávkou designu neměla o nic větší práci než s divama a to z jednoho prostého důvodu - mám totiž jen jeden soubor s tabulkou, která mi rozvrhuje stránku a do buňky, ve které má být obsah přiřazuji vždy jiný soubor - je to tak na našich stránkách www.screamteam.cz/tombraider .

Když chci změnit levý sloupec za pravý, nebo přidat tlačítko, změním jeden jediný soubor a mám celé stránky v tabulkách, protože tento design by divama NEŠEL udělat!
Pachollini
Profil
Tomu moc nerozumím, proč by nešel?

Co tu ještě nepadlo: výhoda beztabulkového designu není jen při předělávce jednoho webu, ale alespoň pro mne i v tom, že prakticky všechny weby, které dělám, mají stejnou strukturu HTML kódu, na kterou stačí jenom přilepit CSS a hotovo.
pyty
Profil
osobne proti tabulkam nemam nic, ale mali by byt len tam, kde je tu tabulku skutocne dobre pouzit. inac sa cely layout da urobit divmi a css. tabulky predsa nebudem pouzivat na nejake formatovanie. ale zase na cennik, alebo vysledky CH. L. (som z prehry AC dost smutny :-[ ) nebudem pisat do divov nie ?? ked nevies preco, zober stopky, daj si jeden layout s tabulkami a jeden z s divmi na WZ a pozoruj, kedy to budes moct citat. osobne som kedisi tiez na to nekladol velky doraz, ale casom to pochopis...
Freya
Profil
(...) protože tento design by divama NEŠEL udělat!

Pokud máš na mysli www.screamteam.cz/tombraider, tak ten by naopak šel udělat docela snadno, je to normální třísloupcový layout. Na sloupce použiješ float a na patičku clear. Když budeš nějakou dobu dělat výhradně CSS layouty, zjistíš, že typů rozvržení, které by s ním nešly nějak uplichtit, je proklatě málo. Je to jenom otázka zkušeností a zvyku.
MissCroft
Profil
Pro Freyu: Nešlo by to, protože levý a pravý sloupec má pokaždé jinou výšku. Myslím, že o tomto problému psal i Yuhů... ten přesně mám

Pyty: Mám úplně stejný názor, takže nic časem pochopit nemusím... spíš vy byste konečně měli pochopit, že divy neůžou 100% nahradit tabulkové rozvržení... já také rozvrhávám s divy, ale stále mám designérské nápady, které se do divů nedají rozvrhnout... a to mi vadí, takže doufám, že to musím psát naposled... TAKÉ ROZVRHÁVÁM DIVAMA A NEDĚLÁ MI TO PROBLÉMY, POUZE V NĚKTERÝCH PŘÍPADECH MUSÍM POUŽÍT TABULKU, PROTOŽE TO JINAK NEJDE! PROTO NEZAVRHÁVÁM ROZVRŽENÍ TABULKAMI!

Kdyby někdo vymslel něco, co tabluku nahradí při rozvržení, bude to moc fajn a já ráda uznám, že je to nejlepší, zatím mají divy své mouchy....
MissCroft
Profil
Pachollini
Není to nuda? Z tvého příspěvku vyplývá, že ty vyrábíš stránky, ale já se zabývám webdesignem, takže nemůžu mít každý kód stejný. Nedělám dvě stránky stejným stylem, vymýšlím nové... To by pak bylo jak ty stránky pod gamecentrem - všechny jsou stéjné, jen někdo změní barvy a obrázky ve stylech - to není nic pro mě - stránky musí být dílo, jedny od druhých originál... můj názor
Acci
Profil
MissCroft
Ale změnou stylů nemusíš měnit jen barvy, podiv se na http://csszengarden.com/ a v pravém menu si přepínej styly. Stále zůstává jeden a ten samý HTML sobor, pouze se přepínají styly. To by s tabulkami tak dobře nešlo
Pachollini
Profil
Hmm, já opravdu na vzhled radši vezmu někoho, kdo to umí lépe než já, přece jenom nejsem grafik. A pak prostě vezmu ve fotošopu vytvořený design a udělám k tomu šablonu na tu html kostru, kterou používám vždycky skoro stejnou.
Takže kdybych měl dělat zmíněný Tomb Raider web, vzal bych prostě Tvůj grafický návrh a napasoval ho na tu samou kostru. Že to jde, je pro mne naprosto bez diskuse.
Nuda to není, proč?
MissCroft
Profil
Acci
Ano, to znám, ale já když chci měnit strukturu webu třeba ten můj TR web, který mám v tabulce, tak taky změním jen jeden soubor. Tudíž je pro mě jedno, jestli změním jednu tabulku, nebo jeden css soubor. Vyjde mi to na stejno.

Pachollini
Já bych klidně používala divy, jenže na tom TR webu je jedna věc, která nejde udělat divama a to je proměnná výška bočních sloupců podle obsahu prostřední buňky.... takže nejde. A jestli jo, tak to zkus, ráda se něco nového naučím...

No pro mě by to nuda byla, jelikož já žiju webdesignem, je to můj koníček a v poslední době i práce... Kdybych měla nějakou šablonu, tak by to byla pro mě hrůza.... pro mě totiž stránky jsou jako dílo.... si představ, že by nějaký malíř maloval pořád jeden a ten samý obraz jen s jinými barvami, nebo jinak rozmístěnými věcmi na tom obraze.... tak něco takového pro mě jsou šablony.... Ale samozřejmě pro někoho je to výhodné, zvlášť když se chtějí soustředit víc na obsah, což není můj případ....

Jo a odpoví mi někdo na příspěvek?

Tabulky mají jednu úžasnou vlastnost a to,že velikost jejich buněk je nadřazená ostatním prvkům. Když chci aby nahoře byl nějaký pruh o výšce 200 pixel a pod ním byl třeba iframe až do konce stránky, tak to divamam nezrobíš...
FantomX1
Profil
MissCroft

"Já bych klidně používala divy, jenže na tom TR webu je jedna věc, která nejde udělat divama a to je proměnná výška bočních sloupců podle obsahu prostřední buňky.... takže nejde. A jestli jo, tak to zkus, ráda se něco nového naučím..."

To sa mylis ze sa to neda urobit. Proste urobis to tak ze das tri divy do jedneho vacsieho divu, ktoremu nastavis vlastnost height: auto, to znamena to ze vyska hlavneho divu, nazvime ho napriklad hlavny kontajner, bude rovna obsahu tohoto divu (alebo najvacsiemu divu, ktory v sebe obsahu, len v tomto pripade budu vsetky divy rovnako velke), prvy div v tomto hlavnom dive das floatovat vlavo, druhy vpravo, ten bude teda uplne napravo a treti nedas floatovat a ten sa vsunie medzi tieto dva divy, samozrejme mu musis nastavit prislusnu sirku aby sa medzi ne zmestil. Taktiez nastavis sirku lavemu a pravemu divu, potom vlastne strednemu divu ani sirku urcovat nemusis, sam si ju nastavi podla sirky nadradeneho divu a odcita od nej sirku praveho a laveho divu a medzi ne sa vsunie.

Kazdemu jednemu tomuto divu nastavis este aj vlastnost height: 100% a budu vsetky rovnako velke ako nadradeny div prvok a pri zvacseni stredneho divu, cize obsahu sa zvacsia aj bocne dva divy, kedze sa zvacsi samotny hlavny kontajner a mas to to iste ako pri tabulkach.

Takze odpoved je da sa, len treba vediet ako. Je to ovela jednoduchsie ako som napisal, napisal som to dost podrobne aby si vedela ako presne to spravit.
roberta
Profil
v tejto diskusii podľa mňa ani neide o TABLE versus DIV, ale o webdesigner versus programátor (nikdy nekončiaca diskusia...) MissCroft má jednu krásnu vlastnosť, ktorá sa často u webdesignérov vyskytuje: "to, čo neviem naprogramovať, to sa nedá"... to, čo si uvádzala, že sa nedá bez tabuliek, tak to snáď nemyslíš vážne?!

a ešte k tomu layoutu... skús si pozrieť toho tomba raidera na nejakom inom zariadení ako na počítači a potom si skús pozrieť na tom zariadení napr.: pixy.cz
FantomX1
Profil
MissCroft

Ospravedlnujem sa, to co si pisala, ze sa pomocou divov neda, teda toto:

"Já bych klidně používala divy, jenže na tom TR webu je jedna věc, která nejde udělat divama a to je proměnná výška bočních sloupců podle obsahu prostřední buňky.... takže nejde. A jestli jo, tak to zkus, ráda se něco nového naučím..."

To fakt nejde, moja teoria ako by to malo ist v praxi nejde. Aj ked nastavim vsetkym divom vlastnosti height: 100%; tak len jeden div bude rovnako velky ako samotny div ktory ho obsahuje, ostatne divy budu mat vysku podla toho kolko obsahu obsahuju. Z toho vyplyva ze ostatne divy neprisposobuju svoju velkost ostatnym divom v tom istom stlpci ako je to u tabuliek. Mozno sa to da nejak vyriesit. Ale mna nenapada ako.
Petra
Profil
Ale jistěže to jde, vždyť to je obyčejný třísloupcový layout. (viz některé z mnoha zdejších témat)
« 1 2 3 »
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.