Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
hameluk Profil |
#1 · Zasláno: 3. 6. 2008, 16:51:37 · Upravil/a: hameluk
Ahoj, zaujalo mě tvrzení našeho Velkého rádce a učitele Yuhůa :-), který na této stránce doporučuje zobrazovat e-mailovou adresu na stránkách, neboť podle něho 70% uživatelů nepoužívá mailového klienta (Outlook atp.). Myslíte si, že je tahle informace stále aktuální jako byla v době psaní toho článku? Zobrazujete na svých stránkách e-maily tak jak je zde doporučováno?
|
||
Měsíček Profil |
#2 · Zasláno: 3. 6. 2008, 16:56:01
Zobrazujeme, ale ne kvůli této radě ..
|
||
hameluk Profil |
#3 · Zasláno: 3. 6. 2008, 16:58:04
Měsíček
:-) A proč tedy? |
||
Joker Profil |
#4 · Zasláno: 3. 6. 2008, 17:01:37
hameluk
Asi to bude stále aktuální. Já to sice teda nechápu, ale podle mých zkušeností "počítačově méně znalých" uživatelů z nějakého důvodu dáva přednost spíš tomu Seznamu a podobně, než aby používali nějaký e-mailový klient. Dokonce i když ho mají v instalaci, prostě ho nepoužívají. |
||
Joker Profil |
#5 · Zasláno: 3. 6. 2008, 17:04:16
Jinak teda zobrazit svůj e-mail na stránkách i přímo mi přijde slušné k návštěvníkovi, i kdyby e-mailového klienta měl, když bude chtít z nějakého důvodu zjistit mou adresu (třeba jestli nějaký mail co mu přišel je ode mě), bude na ten odkaz muset kliknout (pokročilejší jen najet, ale většina kliknout)
|
||
Měsíček Profil |
#6 · Zasláno: 3. 6. 2008, 17:08:13
":-) A proč tedy?"
Protože z vlastní zkušenosti vím, že ho někdy hodně potřebuji (myslím u druhých webů) a docela mě štve když to tam nemají a musím to pracně hledat, další co mi není pochuti když je to uděláno takovým typem odkazu, že je odkaz připraven jen pro klienta na PC (pouze mailto:) ..,ale jsem rád když někteří uvádějí i alternativu .., protože tak je to aktuální jak pro ty, kteří přistupují k e-mailu od klienta na PC, tak i pro ty, kteří přistupují přes webového klienta. Takže něják tak: <a href="mailto:something@something.cz">something@something.cz</a> |
||
Dranel Profil |
#7 · Zasláno: 3. 6. 2008, 17:46:08 · Upravil/a: Dranel
hameluk
Dovolím si Měsíčkův příklad trochu ochránit: <a href="mailto:neco&-#-6-4;<!---->neco.cz">neco&-#-6-4;<!---->neco.cz</a > // entitu zapiš bez pomlček Informace jsem čerpal z této http://latrine.dgx.cz/experiment-s-maskovanim-e-mailu-pred-roboty stránky. |
||
Str4wberry Profil |
#8 · Zasláno: 3. 6. 2008, 19:39:23 · Upravil/a: Str4wberry
Reakce na hameluka:
Doporučuji se tím řídit. Bohužel ne všechny prohlížeče mají funkci „Kopírovat adresu el. pošty“ při vyvolání kontextové nabídky odkazu „Napište mi“. A navíc ji (funkci) uživatelé nemusí znát. Reakce na Dranela: „Dovolím si Měsíčkův příklad trochu ochránit:“ Nebylo by, Draneli, lepší ochránit spíš adresu v <a href=''>? |
||
Dranel Profil |
#9 · Zasláno: 3. 6. 2008, 20:03:59
Str4wberry
Ano, pardon. Popletl jsem to :) hameluk Opraveno. |
||
hameluk Profil |
#10 · Zasláno: 4. 6. 2008, 08:30:55
OK, děkuji za názory, budu se jimi řídit :-)
|
||
hameluk Profil |
#11 · Zasláno: 5. 6. 2008, 11:58:10
Dranel
Tak nevím co dělám blbě? Chci ochránit e-mailovou adresu entitou a komentářovými tagy, ale v v odkazu za mailto: mi to nejde - zbrazuje mi to to v e-mailové adrese ty znaky komnetáře! Tedy konkrétně - pokud zapíšu např. (samozřejmě bez pomlček mezi znaky v entitě) <a href="mailto:adresa&-#-6-4;<!-- aaa --->domena.cz">adresa@domena.cz</a> - pak při najetí myši vidím dole na stavovém řádku prohlížeče i ten komentář, který má navíc závory, vykřičník a mezery zobrazeny hexadecimálním zápisem.... Když ovšem zapíšu komentářové tagy až do samotné adresy, která se zobrazuje na stránce (před tagem </a>), pak je vš v pořádku - komentář se vyignoruje. Dělám něco špatně? Žeby se do tagu <href> nesměly vkládat komentáře? Ty je tam ale v tomto příkladu máš... |
||
Chamurappi Profil |
#12 · Zasláno: 5. 6. 2008, 12:15:29
Reaguji na hameluka:
Ano, do atributu href se nesmí vkládat HTML komentáře. Mělo by bohatě stačit, když zapíšeš oba zavináče entitou @. |
||
Joker Profil |
#13 · Zasláno: 5. 6. 2008, 12:39:57
ad ochrana mailu, mně se prozatím nejvíce líbí můj vlastní způsob :), viz moje stránky:
<a class="kontakt">mail<span>@</span>it-joker.cz</a> ...plus skriptík, co najde odkazy třídy kontakt, vybere z nich vnitřek, vyhodí span a ze zbytku vyrobí href. |
||
hameluk Profil |
#14 · Zasláno: 5. 6. 2008, 14:05:59
Chamurappi
Ano, děkuju - zmátl mě ten příklad Dranela. Joker Skript? Tak to jde zatím zcela mimo mě :-) Ápropos - jak je to s těmi vyhledávači adres? Kterou oni vlastně sbírají? Tu ze samotnéjo kódu, tedy tu za mailto: anebo tu, která se zobrazuje (před tagem </a>)? |
||
Str4wberry Profil |
#15 · Zasláno: 5. 6. 2008, 14:20:20 · Upravil/a: Str4wberry
Reakce na hameluka:
„Ápropos - jak je to s těmi vyhledávači adres? Kterou oni vlastně sbírají?“ Podle mě obě. |
||
Dranel Profil |
#16 · Zasláno: 5. 6. 2008, 16:53:49
hameluk
Tak jsem to zamotal více, než jsem myslel :) <a href="mailto:neco&-#-6-4;neco.cz">neco&-#-6-4;neco.cz</a > // entitu zapiš bez pomlček Mimochodem já mailto nedávám vůbec. Zatím jsem nenarazil na člověka, kdo by nějakého emailového klienta používal. Chamurappi Jaktože tobě se zápis &-#-6-4; (bez pomlček) nezobrazí jako zavináč? Nechápu. Joker Hezké. Str4wberry Skusíme to někde najít, ať nemluvíme do větru... |
||
Chamurappi Profil |
#17 · Zasláno: 5. 6. 2008, 17:53:56
Reaguji na Dranela:
„Jaktože tobě se zápis &-#-6-4; (bez pomlček) nezobrazí jako zavináč?“ Protože zapisuju mřížku znakovou entitou: &#64; (Pak ale musím dávat pozor při editaci příspěvku, jelikož se entita převede i ve formuláři.) „Skusíme to někde najít, ať nemluvíme do větru...“ Co bys chtěl hledat? Sběrači adres budou brát všechno, co vypadá jako adresa, odkudkoliv. Riziko nedoručitelnosti spammery moc netrápí. |
||
Dranel Profil |
#18 · Zasláno: 5. 6. 2008, 20:16:27
Chamurappi
Co bys chtěl hledat? Sběrači adres budou brát všechno, co vypadá jako adresa, odkudkoliv. Riziko nedoručitelnosti spammery moc netrápí. Takže sběrači prohledávají kód nebo obsah stránky? |
||
Timy Profil |
#19 · Zasláno: 5. 6. 2008, 20:46:04
Dranel
Kód. A s kódem si můžou dělat co chtějí. |
||
TSD Profil |
#20 · Zasláno: 5. 6. 2008, 21:08:27
Kdysi jsem psal něco na sběr mailových adres z webů za účelem rozesílání reklamy na svůj SW. Snad mě omlouvá, že to bylo v době, kdy ještě neexistoval pojem "spam" a rozesílání reklamy jsem nechal, když po zkušební stovce mailů jsem dosáhl jedné pozitivní reakce a dvou poslání někam.
Vykuchat mail ze stránky je triviální věc. Je úplně jedno, jestli je zavináč napsaný tak nebo tak, nebo se použijí "finty" tyou <span>@</span>. Jakákoliv podobná technika obstojí do té doby, dokud ji autor toho algoritmu někde nenajde. Zapracování je otázkou desítek minut. Obstát může možná JS, který nějak manipuluje s textem až v prohlížeči a myslím, že by to nikomu za tu práci nestálo. |
||
Timy Profil |
#21 · Zasláno: 5. 6. 2008, 21:29:50
Tak jsem napsal takovou miniaplikaci na sběr emailových adres, včetně testovací stránky. Výsledek je k vidění tadyhle. Za asi deset minut jsem napsal soft, který prolomí všechnu ochranu, kterou jste tady zmínili :-). A to ještě s PHP neumím :o).
Samozřejmě to není nijak dokonalé, ale pro názornost to snad stačí. |
||
hameluk Profil |
#22 · Zasláno: 6. 6. 2008, 10:58:35
Takže když to shrnu - jediným jednoduše použitelným "zamaskováním" e-mailové adresy je použití entity na "zavináč" - použití komentářovýc tagů <!-- nejaka blbost --> v samotné zobrazované e-mailové adrese nemá smysl - robot si tu adresu stejnak zjistí z odkazu za mailto:, kde komentářové tagy použít nejdou...
|
||
Timy Profil |
#23 · Zasláno: 6. 6. 2008, 11:08:17
hameluk
No nevím, jak říkám — moje desetiminutová aplikace si s entitou poradila… |
||
hameluk Profil |
#24 · Zasláno: 6. 6. 2008, 12:01:09
Timy
Já vím, vycházím jen ze článku, na který o kus výš odkazoval Dranel... |
||
Joker Profil |
#25 · Zasláno: 6. 6. 2008, 12:24:53
Timy
Za asi deset minut jsem napsal soft, který prolomí všechnu ochranu, kterou jste tady zmínili Zajímavé, jak je to udělané? Zvládne to prolomit i "druhou úroveň" té mojí ochrany? :-) Totiž to co jsem tady napsal byla jenom zjednodušená ukázka, aby bylo vidět, jak to funguje, na mém webu je to ještě trochu "vylepšené": <a class="kontakt">mail<span>@</span>it-joker.c ;z</a> Pravda, asi by nebyl problém většinu těch ochran obejít takhle: podle nějaké tabulky převést entity na znaky, pak udělat strip_tags a pak vyhledat adresu. Nicméně pořád se dá spoléhat na to, že 1. většina robotů si s tím nedá tolik práce a 2. vytěžování dat z webových stránek už asi není hlavní zdroj e-mailů pro spammery. |
||
Joker Profil |
#26 · Zasláno: 6. 6. 2008, 12:30:42
Timy
Jo a pokud by to ten skript zvládl, tak třetí úroveň: <a class="kontakt">mail<span>-zavináč-</span>it-joker. cz</a> (pokud adresu opisujete, změňte prosím -zavináč- na @) ...sice to už trochu omezí návštěvníky, co by adresu kopírovali ("klikací" adresa by byla pořád stejná), ale pokud budeme předpokládat, že robot neví, jaký text používám místo @ (a že ten text se může kdykoliv změnit), je to doufám neprůstřelné. |
||
Timy Profil |
#27 · Zasláno: 6. 6. 2008, 12:34:00 · Upravil/a: Timy
Joker
Přidal jsem to tam. Zvládlo to přečíst i bez úpravy PHP kódu. Tady je zdroják, který ty emaily tahá: function email($string) { if(obsahuje_zavinac($string)) { $puv=array("mailto:", "@", "(at)", "(dot)"); $nahr=array("","@","@","."); $uprava=str_replace($puv, $nahr, $string); echo "<li>email: <strong>",$uprava,"</strong>\n"; } } function obsahuje_zavinac($string) { return strpos($string, "@")>0 || strpos($string, "@")>0 || strpos($string, "(at)")>0; } preg_replace("/href=\"(.*)\"/eU", "email('\\1')", $file); preg_replace("/href=\'(.*)\'/eU", "email('\\1')", $file); $file=strip_tags($file); $file=explode(" ", $file); $limit=count($file); for($i=0; $i<$limit; $i++) email($file[$i]); Kód je to vcelku triviální, není třeba žádných extra znalostí. Pomocí dalších regulárů, které neumím, by se to dalo hodně vylepšit. Občas dělá bordel, když je v kódu něco takového: <p>slovo</p><p>email@bla.cz</p>. Po strip_tags z toho vznikne „slovoemail@bla.cz“, což není žádoucí. Dalo by se to předělat tak, že by se odstranily pouze řádkové elementy a namísto blokových se se třeba šoupla mezera. |
||
Timy Profil |
#28 · Zasláno: 6. 6. 2008, 12:36:05 · Upravil/a: Timy
Joker
„Jo a pokud by to ten skript zvládl, tak třetí úroveň:“ Přímo na té ukázková stránce mám kód: „<p>tohle bude dalsi email, hle: pokus(at)pokus(dot)com</p>“ a email z toho vyzobu. Samozřejmě když budeš stále obměňovat ten náhradní text za zavináč, tak už to zjistit nepůjde. |
||
Časová prodleva: 17 let
|
0