Autor Zpráva
Dranel
Profil
1) Jaká z následujících možností je prosím lepší?

a)
<div id="nav">
<ul>
<li class="noscreen"><a href="#article">Přeskočit na obsah</a></li>
<li><a href="uvodni-stranka" title="Úvodní stránka">Úvodní stránka</a></li>
<li><a href="o-autorovi" title="O autorovi">O autorovi</a></li>
...
</ul>
</div>

<div id="article">
Vlastní obsah
</div>


b)
<div id="nav">
<div class="noscreen"><a href="#article">Přeskočit na obsah</a></div>
<ul>
<li><a href="uvodni-stranka" title="Úvodní stránka">Úvodní stránka</a></li>
<li><a href="o-autorovi" title="O autorovi">O autorovi</a></li>
...
</ul>
</div>

<div id="article">
Vlastní obsah
</div>



2) Jaká slovní spojení se pro ten to skok používají? Přeskočit navigaci? Nebo skočit na obsah?
3) Je dobré dát pod obsah skrytý odkaz na navigaci, nebo viditelný odkaz nahoru?
vertigo4
Profil
Dranel
1) a
2) Já používám Přeskočit na navigaci, Přeskočit na obsah, Přeskočit na patičku atd...
3) Dal bych odkaz nahoru, jen nechápu, proč by měl být skrytý...
Dranel
Profil
vertigo4
U třetí otázky jsem to myslel následovně:
a) dát skrytý odkaz, který odkazuje rovnou na menu
b) dát viditelný odkaz Nahoru, který odkazuje úplně na vršek stránky (tj. pro nevidomé nemá smysl)
c) obojí
Str4wberry
Profil
Reakce na Dranela:
ad 1) Jelikož těch odkazů používám víc, nepřidávám je do navigace webu. Také bych dal ty odkazy na samotný začátek webu. A je vhodné, když se při zaměření (focus/active) zobrazí.
ad 2) Záleží na tom, jestli je navigace před obsahem, nebo naopak.
ad 3) Používá vůbec někdo ty odkazy „nahoru“? Jen se ptám. Není pohodlnější stisknout „Home“ nebo se jinak (kolečkem/šipkami) dostat nahoru, navíc tak mám jistotu, že nebudu odrolován nahoru nějakým JavaScriptovým výtahem, který navíc pojede otravně pomalu?
Dranel
Profil
Str4wberry
A je vhodné, když se při zaměření (focus/active) zobrazí.
Důvod? Vždyť je to pro nevidomé.

Záleží na tom, jestli je navigace před obsahem, nebo naopak.
Vtipálku. Jde mi o to, zda používat "Přeskočit (aktuální)" nebo "Skočit na (další)" :-)

Používá vůbec někdo ty odkazy „nahoru“?
Já né, ale mohla by se na to založit anketa.
habendorf
Profil
Ať už tak nebo tak, každopádně tam máš spousty zbytečných divů.
quinux
Profil
Dranel
A je vhodné, když se při zaměření (focus/active) zobrazí.
Důvod? Vždyť je to pro nevidomé.

A co uživatelé, kteří nemají z jakéhokoliv důvodu myš? Třeba ti, kterým se v sobotu večer pokazila a nemají v blízkosti nonstop Tesco ;)

Str4wberry
Používá vůbec někdo ty odkazy „nahoru“?
Asi takových lidí moc nebude, ale zkazíš tím něco, když ho tam dáš ;)
Dranel
Profil
habendorf
Vím, ale o to tu nejde. Respektive už jsem jim přitáhl opasek :-)

quinux
A co uživatelé, kteří nemají z jakéhokoliv důvodu myš? Třeba ti, kterým se v sobotu večer pokazila a nemají v blízkosti nonstop Tesco ;)
Tak ti rozhodně půjdou první na mou stránku :D
Railbot
Profil
Hlavně to nedávej jako display:none.
Dranel
Profil
Railbot
Neboj, vím.
.noscreen {
position:absolute;
top:-1000px;
left:0;
}
Plaváček
Profil
Dranel

1. b)
2. Nevidomí uživatelé nikam neskáčí, vhodnější jsou varianty Přejít na obsah či Přejít k navigaci. Ovšem důležitější než tyto pomocné odkazy je správná struktura, většina čteček umí v rámci dokumentu cestovat po nadpisech. Uživatelé pak preferují, aby hlavní obsahová část stránky (nikoliv název stránky) byla uvozena v nadpisu H1.
3. Z mých zkušeností vyplývá, že tímto odkazem, byť není příliš využíván, nic nezkazíš. Je zbytečné ho skrývat, může pomoci i uživatelům, kteří funkci klávesy Home neznají.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Příspěvky nesouvisející s webem budou odstraněny.

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0