« 1 2 »
Autor Zpráva
joe
Profil
Znám podle mě dva nejvhodnější způsoby, jak umístit logo na stránku v kódu.
Jakým způsobem ho umisťujete?

Proč se používá
<h1><img src="logo.jpg" alt=".." title=".."></h1>
namísto textu v h1 překryté obrázkem, může mi to někdo vysvětlit?:-)
Joker
Profil
joe
Já bych dal logo normálně do <a><img> ...nepřijde mi dost důležité na to, abych to celé dával ještě do <h1> :-) (pokud jde o logo, které je na každé stránce webu).
Zdeněk Košťál
Profil
joe
Na tohle bude mít asi každý jiný názor - někdo tvrdí, že logo stránky by mělo vypadat jako logo i když jsou vypnuté styly, někdo zase ne. Dekorativní grafika patří do CSS a je otázka, jestli je logo dekorativní. Já si myslím, že není, ale přesto to do CSS cpu - mnohdy je to logo uzpůsobeno pro design (jeho velikost apod.), takže se mi to zdá univerzálnější a více flexibilní.

Do h1 se to strká proto, že někdo chce, aby logo sloužilo jako nadpis stránky - má na to holt jiný názor a tak logo dává do stránky jako img - alt text toho img bude sloužit jako nadpis.
joe
Profil
Zdeněk Košťál
Nějak tak si to vysvětluju taky. Jen nevím, proč například Seznam má logo vnořené ještě do <span>u.
Joker
Profil
joe
Jen nevím, proč například Seznam má logo vnořené ještě do <span>u.
To může být třeba kvůli nějakému CSSku, nebo Javascriptu...
joe
Profil
Joker
Může, ale taky tam může být skoro zbytečně :)
Afrod
Profil
já to většinou dělám přes CSS. Ale jak kdy.
krůťa
Profil *
Logo img mám v hlavičce a tu vkládám pomocí iframe do divu. Kód mám hned za body.

<div id="header">
<iframe id="framehead" src="head.html" name="inhead" scrolling="no">
textová alternativa
</iframe>
Zdeněk Košťál
Profil
krůťa
V čem je použití iframe lepší? Jaký má zde účel?
Railbot
Profil
Zdeněk Košťál
Asi aby robot logo nenašel.
krůťa
Profil *
Iframe používám protože mám malý web cca 50 stránek na freehostingu bez PHP, taky menu mám v iframe. Ušetřím si spoustu práce.
souki
Profil
krůťa
to už je možná lepší vkládat o přes JS nebo prostě změnit hosting
Railbot
Profil
krůťa
Dnes snad už každý freehosting PHP podporuje, MySQL také. Rozumné by bylo web přesunout. Iframe není šťastné řešení.
Akira
Profil *
joe
Jen nevím, proč například Seznam má logo vnořené ještě do <span>u.

To se používá v případě, pokud chceš mít obrázkové logo jistěné textem. Normálně se zobrazí obrázek, který překryje text, ale pokud má uživatel obrázky vypnuté, uvidí aspoň ten text.
Metoda je popsaná tady.
Měsíček
Profil
"Normálně se zobrazí obrázek, který překryje text, ale pokud má uživatel obrázky vypnuté, uvidí aspoň ten text. "

No to není až tak úplně pravda neboť při vypnutých obrázcích se ukáže alternativní text (z atributu "alt").

Myslím, že Pixy to dělá tak, že do <span>u dá text, který, ale skryje .. nechá úplně zmizet (display:none;) no a normálně místo něj dá obrázek a jestliže se vypne CSS zůstane pořád jen obrázek protože text bude za ním no a teprve až vypneš obrázky i CSS tak se zobrazí text.
Akira
Profil *
Měsíček
Ale pokud obrázek loga zobrazuješ přes CSS vlastnost background, tak alt text nastavit nemůžeš. Takže pokud má uživatel vypnuté obrázky a zaplé CSS, tak neuvidí nic.
souki
Profil
Měsíček
prdlajs display:none.... text se zkrátka překryje obrázkem a je to
Měsíček
Profil
"prdlajs display:none.... text se zkrátka překryje obrázkem a je to"

Ten je lepší :)

"Ale pokud obrázek loga zobrazuješ přes CSS vlastnost background, tak alt text nastavit nemůžeš. Takže pokud má uživatel vypnuté obrázky a zaplé CSS, tak neuvidí nic."

A ták .. já myslel jako tag <img>. V tom případě máš pravdu.
joe
Profil
Akira
Tak to není pravda, samozřejmě vím a věděl jsem, když jsem téma zakládal, co je image replacement. Použitím loga v klasickém obrázku má výhodu tu, jak už tu někdo psal, že je logo vidět i bez stylů. Samozřejmě dalším důvodem může být i title u obrázku a alt, kam se dají nacpat různá klíčová slova...

Měsíček
display: none;

To určitě nepoužívat... ;-)
Měsíček
Profil
"To určitě nepoužívat... ;-)"

Proč nepoužívat jako alternativu pro vypnuté obrázky text, který má nastaveno display:none;, pane kodére?
Manq
Profil
Měsíček
Ne.
http://wellstyled.com/files/css-replace-text-by-image/example02.html
joe
Profil
Měsíček
Proč nepoužívat jako alternativu pro vypnuté obrázky text, který má nastaveno display:none;, pane kodére?

Protože logicky, když má někdo vypnuté obrázky, neznamená to ještě, že má vypnuté i styly, pak by se ten text pod obrázkem nezobrazil...

Navíc když je display: none; podle mě se to může brát tak, jako kdyby ten text na té stránce vůbec nebyl... resp. by mohl mít menší váhu, ale to si myslím jenom já, podložené to ničím nemám :-)
Akira
Profil *
joe
já myslím, že vyhledávačům je úplně jedno, co máš napsané v CSS.
Měsíček
Profil
Manq
.. a také Ano.
http://wellstyled.com/files/css-replace-text-by-image/example01.html
Manq
Profil
Měsíček
Hm, ale mnou uvedený link obsahuje lepší řešení. Není důvod vytahovat nedokonalé řešení, když existuje dokonalejší.
joe
Profil
Akira
To si nemyslím... ale nevím jak to skutečně je.

Měsíček
Není důvod schovávat text pod obrázkem... pokud není nějak průhledný a mohl by text být pod ním být vidět, ale i pro to se nepoužívá display: none ale raději text-indent na nějakou velikou hodnotu, třeba zápornou...
Railbot
Profil
joe, roboti kaskádové styly neprochází a jsou jim naprosto šumák. Jejich úkolem je indexovat obsah, ne formu jakou je podaný, to totiž není podstatné.
joe
Profil
Railbot
Každej na to má svůj názor, každopádně nikdo to nemůže vědět.

Někde jsem četl, že třeba když je malý kontrast mezi písmem a jeho pozadím, může to mít menší váhu... ;-) Taky to může být nějaký nesmysl, ale ať si o tom každý myslí svoje...
Railbot
Profil
joe
To jsou fakta, ne názory. Je to obecně známá věc. Ve všem hledáš tajemno a logika ti nic neříká.
vydrus
Profil
joe
Jakým způsobem ho umisťujete?
Jako pozadí přes CSS.
« 1 2 »

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Příspěvky nesouvisející s webem budou odstraněny.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: