Autor Zpráva
PHP_Nemaster
Profil
Dobrý den,
četl jsem popisy knih o C# a Visual C#, ale přesto nemůžu pochopit, jestli jsou to jazyky pro normální programování nebo na web, protože jsou ty knihy zabalené a v upoutávkách jen píšou, že jsou to "nejpoužívanější jazyky současnosti."
Jaký je rozdíl mezi C# a Visual C#? V jakém formátu se ukládají programy napsané v těch jazycích? Dá se v nich programovat i pro Linux, když to vyvinul Microsoft?

Druhá otázka, k Javě: Je to plnohodnotný programovací jazyk? Viděl jsem, že je v každém programu v tomto jazyce taková ta ikonka loga Javy, tak mě napadlo, jestli se dá odstranit? A dají se v ní naprogramovat například jednoduché textové editory jako Notepad, kde se dají soubory ukládat?

Třetí otázka: Nevíte, jak udělat takový ten dialog, jak se objeví třeba na Sourceforge.net, když stahujete soubor? To "Chcete soubor otevřít nebo uložit?"
Zveřejnil jsem totiž jeden program na svůj web, abych vyzkoušel, jestli to funguje, a zadal jsem adresu www.adresawebu.org/screenhunter.exe, ale nic se neobjevilo, řeklo mi to, že "Soubor nebyl na tomto webu nalezen."

Předem děkuji.
TomášK
Profil
Jaký je rozdíl mezi C# a Visual C# nevím - řekl bych, že Visual C# je nadstavba na C#. C# jde použít jak na normální programování (aplikace typu textový editor/přehrávač hudby atd.) ale i na programování pro web (leze z toho .asp). Zatím jsem v tom web nedělal, ale znám pár lidí, co si to pochvalovalo.

Formát, který z toho leze ani tak moc nezáleží na jazyku. Určitě z toho dostaneš .exe, pro web .asp, jdou v tom psát třeba procedury pro SQL server, knihovny a další - formát je takový, jaký si vybereš, umí jich hodně. Pro linux se v tom programovat nedá. Abych byl přesný, dá, ale dře to. Aplikace v C# jsou většinou/vždy? vystavěné nad knihovnami .NET, které jsou jen pod windows. Existují snahy rozchodit tyto knihovny i pod linuxem, ale moc se to neujalo.

2, Java je plnohodnotný programovací jazyk - rovnocenná třeba C#. Jde v ní dělat v podstatě totéž - od desktopových aplikací až po webové stránky. V javě jsou napsané např. jEdit, SQLdeveloper, Netbeans (vývojové prostředí - podobné Visual Studiu). Ikonka určitě odstranit jde :)

C# je o něco málo novější, prý se poučil z chyb Javy. Pokud bych měl programovat aplikaci pro Windows, pak bych si vybral C#. Pokud bych chtěl, aby to fungovalo všude, pak si vyberu Javu. V současnosti asi jde o dva nejrozšířenější jazyky (soudím dle počtu inzerátů, které potkávám) V Javě jdou navíc psát applety - aplikace, která je napsaná v Javě, ale může být součástí webu.

3, Okýnko pro stahování souboru se objeví, pokud opravíš cestu k tomu souboru - když ten soubor najde. Možná ho máš ve špatném adresáři (měl by být tam, kde je index.htm/php), název je case-sensitive.
Miloš
Profil
PHP_Nemaster
zadal jsem adresu www.adresawebu.org/screenhunter.exe, ale nic se neobjevilo, řeklo mi to, že "Soubor nebyl na tomto webu nalezen.
Anebo jestli náhodou poskytovatel hostingu nezakazuje linkování souborů.
Sqlitator
Profil
Jaký je rozdíl mezi C# a Visual C# - Visual C# neznám, je to použito s Visual Studiem(proto se používá Visual C#) - je Visual Basic.
C# je jazyk pro programování jak pro WINDOWS forms, tak pro WEB forms, tzn aplikace ve Windowsech a na Webu.
"nejpoužívanější jazyky současnosti." - možná ano, možná ne.
Ve formátu .cs (pokaždé, potom se to kompiluje do .exe(win), .dll, nebo .asp/.aspx(web)

To: TomášSK - neznám asi moc přípon, ale jaký se v tom ještě dají udělat?:) Jinak aplikace na C# nikdy nepoběží bez .NET frameworku.
Heindlis
Profil *
Zkouším dělat ve Visual C#, jsem samouk a vytvořil jsem již několik jednoduchých prográmků typu kalkulačky. jen nevím jak to zkompilovat do toho souboru exe, poradí někdo???
Timy
Profil
Heindlis
Do exe se to zkompiluje pokaždé, když to třeba debuguješ, jinak bys to ani nespustil. Hledej ve složce projekt/bin/debug/. Tam najdeš exáč, ale obsahuje i instrukce určené k debugování. V samotném VS najdeš nahoře v menu vedle zelené šipky rozbalovací menu, kde si můžeš vybrat typ kompilace – je tam buď debug nebo release (nejsem si jistý, jestli je to třeba i v Express verzi). Když dáš release, zkompiluje se to bez těch instrukcí pro debug – exáč pak najdeš ve složce projekt/bin/release. Další možnost je vytvořit instalátor. To se dělá v menu Build -> Publish projekt.
Heindlis
Profil *
Timy
Moc dík, hodně si mi pomohl. Dokonce jsem se ptal na tohle jednoho učitele na střední průmyslové škole a on to nevěděl, přitom učil počítače:D...to s tim debugováním jsem věděl ale kde to najdu a jestli vubec to jsem nevedel. Někde na netu jsem našel návod na kompilaci, ale to byla šílenost, bylo to přes příkazový řádek, vůbec sem nechápal. ještě jednou dík
MythicalMe
Profil *
Rozdíl mezi C# a Visual C# není - je to jedno a to samé. Že z C# leze .asp je absolutní kravina - ASP je interpretovaný serverový jazyk, kde programuješ v serverovém JScriptu nebo Visual Basic Scriptu. ASP existovalo v době, kdy .NET framework ne. C# na web používá ASP.NET - web napsaný pomocí ASP.NET se kompiluje do dll souboru => je mnohem rychlejší než ASP nebo PHP, nehledě na to, že ASP.NET je mnohem příjemnější na vývoj než PHP či ASP. ASP.NET Také obsahuje mnoho sub technologií, které zpříjemňují vývoj webových stránek. Také je absolutní blábol, že pod Linuxem se to neujalo. Mono (implementace .NET pro *nix) je na velmi slušné úrovni a získává čím dál větší popularitu. Děkuji za pochopení a než začnete příště poučovat, ujasněte si fakta.
Sqlitator
Profil
MythicalMe - web napsaný pomocí ASP.NET se kompiluje do .dll souboru? Tím mi chete říct, že celej web je složenej z .dll? Asi jste si to spletl s assembly, ne? Web napsaný v ASP.NET se kompiluje do IL a potom do strojového kódu a né do .dll. To, že ASP.NET je rychlejší je hlavně kvůli tomu, že se kompiluje(PHP ne) a dá se upravit pomocí cach apod. Žádný, že C# používá na web ASP.NET, ASP.NET používá C#! ASP.NET je vícejazyčné, nikoli C#.

Rozdíl mezi C# a Visual C# není : žádný Visual C# neexistuje:D Existuje jenom C# a Visual Basic!

Pane, Vy si ujasněte fakta a pak tu někoho opravujte, ju?:)
blizz_boz
Profil
Sqlitator

>Visual C# neexistuje

Visual C# ja názov bezplatnej verzie IDE (Visual C# Express Edition)

a assembly majú koncovku .dll
Sqlitator
Profil
blizz_boz - To je sice pěkný, ale to je verze .. samotnej jazyk je pouze C#.

Assembly mají .dll, dyť to taky pišu:P
roberta
Profil
c# je objektovo orientovaný programovací jazyk
visual c# sú nástroje na programovanie v jazyku c# (niekomu stačí poznámkový blok, niekomu Visual Studio)

k tomu kompilovaniu. web napísaný v ASP .NET sa kompiluje trocha inak.
najprv sa c# zdroják "predkompiluje" do CIL z toho vzniknú dll súbory. obsahujú interpetovateľný (nie je skompilovaný) tzv bytekód. podobne by to mala mať aj Java. v takomto stave je možné web publikovať. pri prvom prezeraní stránky sa táto z dll skompiluje pomocou CLR do zrojového kódu daného OS. ak sa na stránku pozrieš 2. krát, tak už sa nič nekompiluje, lebo už je skompilované.

takže tie dll nemusia byť len assembly ;)
Sqlitator
Profil
roberta CIl je IL mimochodem. Všechny jazyky .NET se kompilují do virtuálně identického kódu IL. A právě zkompilovanému soubouru s kódem IL se říká assembly. Druhá komiplace nastává těsně před tím, něž se stránka skutečně vykoná. V tom se kód IL zkompiluje do stro. kódu. Tomu se řiká JIT(Just-in-time). Není pravda, kompilační proces se provádí POKAŽDÉ! Jen pokud to není uloženo v cach.

BTW. Už vidim, jak píšeš aplikaci v ASP.NET v PB...

Až budu mít čas, můžu napsat všechyn komplilační kroky jinak to bude asi nekonečná diskuze:)
roberta
Profil
Sqlitator
do strojového kódu kompiluje až CLR z CIL, nie CIL (tvoje IL)
totiž ASP .NET je založený na CLR. tam, kde je nainštalované CLR - "funguje" technológia ASP .NET. trebárs aj na Linuxe...

Už vidim, jak píšeš aplikaci v ASP.NET v PB
ja v tom problém nevidím...
Sqlitator
Profil
roberta Nebudu tě přesvědčovat:) Aha, takže CLR se instaluje jo? Sakra to je mi novina. Totiž ASP.NET funguje HLAVNĚ díky .NET frameworku :)
Nevidíš problém psaní v PB, tak to budeš dobrej vývojář. Jenom mimo mísu, víš co znamená aspoň CLR?
Sqlitator
Profil
Akorát jsem si všiml, že píšu kravinu u toho znovuvytváření, pravda, že se kód MSIL(IL) vytvoří jen jednou a pak se jen generuje. Spletl jsem si to s životním cyklem stránky.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Sqlitatora:
Nevidíš problém psaní v PB, tak to budeš dobrej vývojář.
Já také píšu většinu věcí v poznámkovém bloku, včetně těch ASP.NETových (akorát na regulární výrazy pouštím Notepad++), přestože mám k dispozici i Visual Studio. Nemyslím si, že by to nějak vypovídalo o mých vývojářských schopnostech.

Aha, takže CLR se instaluje jo? Sakra to je mi novina.
Jestli se roberta v něčem podstatném skutečně plete, oprav ho, ale tohle ironické popichování si laskavě strč za klobouk.

Jenom mimo mísu, víš co znamená aspoň CLR?
Víš, že o kousek výš odkázal na Wikipedii, kde je popsáno, co CLR je? Je od tebe hloupé předpokládat, že ten článek nečetl.
roberta
Profil
Sqlitator
prečo by som mal vidieť problém písania v PB, keď sa dá písať hoci aj v Notepade?

na počudovanie sa CLR inštaluje. bez CLR ti web aplikácia v ASP .NET nepôjde. smiem sa opýtať, čo nastavuješ na IIS v políčku ASP .NET version? ak si myslíš, že verziu .NET Framework, tak si na miernom omyle. nastavuje sa tam verzia CLR, ktorá už v sebe obsahuje .NET Framework. čiže teoreticky by web aplikácie mohli bežať aj bez .NET Frameworku, ale bez CLR asi ťažko...
Sqlitator
Profil
V poznámkovým bloku se dá ještě psát PHP, ale tohle ne. Už vidim, jak umíš tolik tříd, metod atd. nazpaměť:)
.NET framework 3.5, ale ve windows to najdeš pouze pod v2, protože v2 používá engine 3.5. ASP.NET se odkazuje všema namespacama a aplikacema na framework, takže sputit ASP.NET bez frameworku je nemožné. Ano CLR je zabudované v ASP.NET, to je pravda.
Sqlitator
Profil
Chamurappi - Plete se každý, já třeba taky. Jo, odkazu jsem si nevšim pardon.
Sqlitator
Profil
Myšlenky máme asi stejné, jen to neumíme asi pořádně vypsat(mluvim za sebe, nejsem vysvětlující typ). Takže bych to dál nerozebíral, co ty na to?
Timy
Profil
C# vs. Visual C#:

„C# (pronounced "C sharp") is a programming language that is designed for building a variety of applications that run on the .NET Framework. C# is simple, powerful, type-safe, and object-oriented.“
„Visual C# is an implementation of the C# language by Microsoft.“

~ http://msdn.microsoft.com/en-ca/library/kx37x362.aspx
Sqlitator
Profil
Ano, protože je to odvozené od VS..... Ale JAZYK(samostatnej) to není.
Timy
Profil
Sqlitator
Cože? Co je na větě „Visual C# je Microsoftí implementace jazyka C#“ nejasného?
Sqlitator
Profil
Aha, pardon, takže oni jsou Visual C# a C# jiné jazyky...
MythicalMe
Profil *
Nojó omlouvám se, měl sem den blbec. C# je specifikace jazyka, Visual C# je implementace. V C# nenaprogramujete ani prd, protože je to jenom popis jazyka. Kompilátor apod. je práce M$ a jmenuje se to Visual C#.

Web napsaný v ASP.NET je možné zkompilovat do několika .dll pomocí aspnet_compiler, ale při požadavku klienta na server se celej web taky zkompiluje a předpokládám, že stejně - několik marker souborů a knihoven.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Příspěvky nesouvisející s webem budou odstraněny.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: