Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Jimmy Hayek Profil |
Moderátor Mistr: Vytrženo z jiného zdejšího tématu.
Nedělitelnou mezeru vlož za předložky typu ,v“, „s“„z“, mezi titul a jméno, dále pak například mezi řadovou číslovku a následující slovo (1. stupně). |
||
Miloš Profil |
Jimmy Hayek:
„za předložky typu ,v‘, ‚s‘‚z‘“ Jenom? A-i-k-o-s-u-v-z (výjimku tvoří malé „a“, které na konci řádku zůstat smí). |
||
Jimmy Hayek Profil |
Miloš
„Jenom? A-i-k-o-s-u-v-z “ Proto píši „typu“. Viděl jsem v textu opuštěné „v“, tak jsem na to chtěl upozornit. Pro lepší pochopení jsem připsal namátkou další dvě předložky... Navíc s těmi „i“, „o“, „u“ nesouhlasím. |
||
Miloš Profil |
#4 · Zasláno: 9. 9. 2009, 03:50:19
Jimmy Hayek
„Navíc s těmi „i“, „o“, „u“ nesouhlasím.“ Proč? |
||
Taurus Profil |
#5 · Zasláno: 9. 9. 2009, 12:09:46 · Upravil/a: Taurus
Možná proto, že občas se někdy uvádí, že malé písmena a a i (dalo by se to i chápat - zkuste si opticky rozdělit větu s těmato spojkama - narozdíl od předložek s, z aj., které se čtou jakoby dohromady se slovem, proto je rozdělení na řádek necitlivé) jsou někdy uváděna jako výjimka, přičemž správně je výjimka jen u malého a. Viz např. kniha p. Berana.
|
||
Miloš Profil |
#6 · Zasláno: 9. 9. 2009, 15:48:48
Taurus:
„Viz např. kniha p. Berana.“ Přesně tam bych se byl koukal, kdybych Typografický manuál nebyl půjčil (jakož jsem půjčil i Typografii od dvojice Kočička/Blažek). A právě že si matně vzpomínám, že tam jako výjimka bylo uvedeno toliko malé a. |
||
Časová prodleva: 15 let
|
0