« 1 2 3 4 5 »
Autor Zpráva
Chamurappi
Profil
       JavaScript pro diskusi: 200820092010–20112012–2013
       — související: Úpravy diskuse

Chamurappi
Profil
Letos zatím žádný velkolepý rozjezd… pro začátek jen pár drobných oprav/úprav, které nestojí ani za očíslování:
• Má-li stránka netradiční strukturu (jako mají v sandboxu FAQ), JS se z toho nezblázní. Sice nefunguje ideálně, ale aspoň nějak funguje.
• Moderátoři můžou pohodlně přesouvat i do letos vzniklých kategorií.
• Místa, kde se vycucává titulek, počítají s přepínačem podoby titulku.
• Chtěl jsem překopat zobrazování [pre] kódů, aby místo dvou vrstev byla jedna. Číslování řádků jsem chtěl udělat přes :before a content (s tím, že později domyslím fallback pomocí obrázků), ale zjistil jsem, že některé prohlížeče takovýto obsah umožňují označit a kopírovat, což je nežádoucí, takže to asi vyřeším obrázky všude. Později. Nebo má někdo lepší návrh, jak se obejít bez druhé vrstvy?


# (K4.J1)

Vynalezl jsem Nabodeníčkovač.
Výrobci dotykových mobilů mě neskutečně štvou tím, jak komplikují psaní s diakritikou. Zmáčknout, držet a čekat… a pak teprve vybírat variantu písmenka. Fuj. Postfixová metoda v iPhonech mě také nenadchla, protože všude jinde se diakritika prefixuje. Uvědomil jsem si, že na všech telefonech i normálních klávesnicích je vždy perfektně dostupný znak obyčejné interpunkční čárky. Tak proč ji neznenužít? Nabodeníčkovač se zapíná/vypíná tím, že do prázdného pole pro příspěvek napíšete tři čárky, tedy „,,,“. Pak kdykoliv napíšete čárku a hned za ní písmenko, je tato kombinace nahrazena za znak s diakritikou (pokud je možnost). Pár názorných příkladů:
  1) „,a“ se nahradí za „á
  2) „,z“ se nahradí za „ž
  3) „,e“ se nahradí za „é
  4) „,,e“ se nahradí za „ě
  5) „,u“ se nahradí za „ů
  6) „,,u“ se nahradí za „ú
  7) „,,,u“ se nahradí za „ü
Zatím je to jen narychlo spíchnutý experiment, takže jsem možná na něco zapomněl. Vyráběl jsem to především kvůli mobilům, ale v desktopových prohlížečích to poběží také. Funguje to jen na hlavní <textarea> (jen v sandboxu). Stav zapnutí se pamatuje v localStorage. Je to dobrý nápad, nebo naprostá šílenost?
panther
Profil
,,,
Chamurappi:
vyp,ad,a to jako dobr,y n,apad, ale nev,i, nev,im...

nejprve mi to přišlo jako dobrý nápad, ale:
1. je to nepřirozené a dost pomalé na psaní (testuju na počítači, aktuálně mám českou klávesnici, ale běžně tomu tak nebývá poslední dobou).
2. kdo zapomene mezeru za čárkou, třeba omylem, nastane z textu paskvil

Aha, přehlédl jsem tu trojčárku pro zapnutí. Omlouvám se, bod 2 neplatí (resp. platí, ale opravdu jen pro případ omylu/překlepu). Bod 1 platí i nadále.

Nějak se mi to ndaří zapnout, ať trojčárku dávám kamkoliv :-)
Jan Tvrdík
Profil
panther:
Nějak se mi to ndaří zapnout, ať trojčárku dávám kamkoliv :-)
Ctrl + F5, taky mi to nefungovalo. Funkční stav poznáš tak, že se ty čárky změní za smajlík.
panther
Profil
;-)

Jan Tvrdík:
už to funguje. Stejně je to nezvyklé, trochu nepraktické, i když jako hračka hezké.
Joker
Profil
Chamurappi:
Výrobci dotykových mobilů mě neskutečně štvou tím, jak komplikují psaní s diakritikou.
Píšu sice hlavně na klasickém nedotykovém mobilu (právě protože se na tom píše lépe), ale zvykl jsem si používat prediktivní vkládání textu (T9), které píše s diakritikou, takže ideální.

kdykoliv napíšete čárku a hned za ní písmenko, je tato kombinace nahrazena za znak s diakritikou
Trochu to připomíná compose sekvence z Linuxu, možná by se šlo trochu inspirovat. Možná s čárkou bude trochu problém zapomenutá mezera za čárkou ve větě (což pak převede následující písmenko). Bohužel koukám, že jiné operační systémy mají na základní klávesnici daleko méně symbolů než Symbian (základní klávesnice v Belle má 4 tlačítka pro symboly, „bez shiftu“: ,.?- a „se shiftem“ '/!+) a na Symbianu to psaní stejně neurychlí, protože ten má v základní klávesnici diakritický háček, čárku a ů (čili třeba pro „ě“ je rychlejší „ˇe“ než „,,e“).
Takže asi fakt leda si vystačit s čárkou a tečkou.
abc
Profil
OT:
Chamurappi:
Zmáčknout, držet a čekat…
Pokud máš android, doporučuju klávesnici Swift key - můžeš si nastavit, jak dlouho chceš čekat
Petr ZZZ
Profil
Na nabodeníčkovač si budu muset zvyknout, ale mám pocit, že si budu zvykat rád. Možná bych prohodil ú a ů – podle logiky
jedna čárka + písmeno → písmeno s čárkou
dvě čárky + písmeno → písmeno s nečím jiným.
I když... u písmen, nad kterými se čárka nikdy nedělá, se jedna čárka taky mění na něco jiného než na čárku, takže asi bude lepší nechat to tak jak to je, protože ú je potřeba o hodně řidčeji než ů. Nebo dělat zásadně něco jiného dvěma čárkami. Což by nemuselo být tak hrozné, protože zmáčknout tu samou klávesu dvakrát po sobě není těžké. Usnadnilo by to učení, zatím se furt koukám, zda jsem napsal ě nebo é.

Hm, najednou to přestalo fungovat (myslím poté, co jsem se podíval na náhled) a umím to zapnout jen úplným vymazáním textarei, obnovením stránky a opětovnými třemi čárkami. Jakmile sem ale zkopiruji p,r redchoz,i text, uz to zase nefunguje. Aha, koukam, ze se to da zapnout taky vymazanim trojice carek - asi si to zapamatovalo, ze uz jsem to jednou zapnul. Neslo by to upravit tak, aby se to zapinalo lichym a vypinalo sudym poctem carkovych trojic?

Tak jsem op,et bezradn,y, funguje to nevyzpytatelně.

Aha, tak tady, na konci textu to fachčí, ale v p,r edchozim textu ne. To se vypíná a zapíná nějak pouze na části textu, kde zrovna jsem? é ě č Tady to funguje, ale když chci opravit překlep, kter,y jsem napsal před vteřinou, už to nejde. Aha, tak s náhledem to nemá nic do činění. Je to ale závislé na tom, zda píšu na konec nebo dovnitř už napsaného textu.

Dodatek: Jestli to bude dobře fungovat a umožňovat i psaní dovnitř už napsaného textu, budu to myslím používat raději než Ohákování, které jsem používal dosud, které ale musím kontrolovat.
Str4wberry
Profil
Mně se to líbí.

Zvažoval jsi, Chamurappi, i nějaké jiné způsoby nabodeníčkování? Například použití dvojího a trojího (rychlého) stisku téže klávesy pro přidání čárky, respektive háčku. (České uvozovky (mimo [pre]) nahrazovat automaticky a opakovaným stisknutím spojovníku udělat pomlčku.) Přišlo by mi to intuitivnější a i přes možný falešný poplach při cíleném zdvojování pohodlnější.

Jinak v případě, že to budeš považovat za dobrý nápad, by to mohlo mít nějaké necheaterské zapínání/vypínání.
Jan Tvrdík
Profil
V aktuální verzi Opery (12.10) přestala dobře fungovat práce se selection všude, kromě prvního řádku.

Příklad: napíši slovo a zmáčknu Ctrl+B (kurzor stojí těsně za tím slovem) -> slslovo.
Chamurappi
Profil
   Ctrl+F5

Reaguji na Jana Tvrdíka:
Zkusil jsem v sandboxu závadu opravit. Můžeš mi potvrdit, že to už funguje? (Jsem za zlou proxy, která Operu nepustí ven.)
Zároveň bych potřeboval potvrdit, že práce s výběrem nepřestala fungovat ve starších verzích Opery. Pak úpravu překopíruji do ostré verze…


Reaguji na Jokera:
zvykl jsem si používat prediktivní vkládání textu (T9), které píše s diakritikou, takže ideální
Nedávno jsem viděl mail od nějakého pana Anděla, který se díky T9 podepsal jako „J. Android“ :-)

Možná s čárkou bude trochu problém zapomenutá mezera za čárkou ve větě
Vycházím z předpokladu, že si lidi, kteří chtějí psát s diakritikou, dávají záležet i na ostatních pravidlech pravopisu. Riziko je přijatelné.

Takže asi fakt leda si vystačit s čárkou a tečkou.
Tečka je nebezpečnější, pokus.css by se mohl proměnit pokusčss.


Reaguji na abce:
Pokud máš android
Někdy mám, ale většinou ne.
Mně ten postup psaní gesty obecně přijde naprosto uhozený, nehledě na to, jak dlouhá je pauza. Tradiční metoda mrtvých kláves se mi zamlouvá mnohem víc, už jen proto, že ji mám natrénovanou z obyčejné klávesnice. Nevím, proč se tvůrci telefonů snaží vymýšlet něco revolučně jiného. Asi je to tím, že Američani podceňují význam diakritiky v našich jazycích. U angličtiny je pochopitelné, že si nějaké vzácně používané písmeno schovají do kontextového menu, zbytek světa je netrápí.


Reaguji na Petra ZZZ:
takže asi bude lepší nechat to tak jak to je
Uvažoval jsem podobně, proto to tak je.

Je to ale závislé na tom, zda píšu na konec nebo dovnitř už napsaného textu.
Opraveno.


Reaguji na Str4wberryho:
Například použití dvojího a trojího (rychlého) stisku téže klávesy pro přidání čárky, respektive háčku.
Přemýšlel jsem o tom, ale neskončil bys pak jako Str4wbeřy? A co Petr ŽZ? V CŠ stylech bychom nastavovali paďing na claš…

České uvozovky (mimo [pre]) nahrazovat automaticky
To by možná šlo. Zatím je jde napsat jako čárka+Q a čárka+čárka+Q.

by to mohlo mít nějaké necheaterské zapínání/vypínání
Chtěl jsem vymyslet něco obecného, co by šlo snadno přenést kamkoliv jinam. Ale snaha o zavedení tradice „vidím formulář => zkusím napsat tři čárky, jestli se to zapne“ napříč českým internetem je asi až příliš ambiciózní :-)
Plánuji strčit do upozornění na používání diakritiky nějaký tip, že tu máme tohle udělátko.
Jan Tvrdík
Profil
Chamurappi:
Zkusil jsem v sandboxu závadu opravit. Můžeš mi potvrdit, že to už funguje?
Zdá se, že to funguje dobře. Starší Operu nemám po ruce.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Jana Tvrdíka:
Ve starší Opeře ta oprava způsobovala chybu, tak jsem přidal do podmínky na Operu i kontrolu verze … a je hotovo.
Chamurappi
Profil
   Ctrl+F5 (a pouze v sandboxu)

# (K4.J2)

Citace respektuje formátování zdroje.
Tučný text zůstane tučným, kód kódem. Blokové kódy se pečlivě zachovávají. Byl to docela oříšek, ale zdá se, že to šlape bezchybně.

Drobnosti:
• Klik na kotvu nyní vkládá jméno a za ním kotvu (nikoliv naopak) a jinak se dál chová stejně jako vkládání jména.
• Vkládání jména si hlídá, jestli už dotyčné jméno není jednou vložené.
• Pokus o odcitování jména již uživateli nevynadává :-)
• Funkci rozcitování jsem zrušil, protože si myslím, že se zatím víckrát vysvětlovala než používala.
• Do zkrácené adresy (klávesová zkratka L) se přidává i kotva.
• Pro moderátory: obsahuje-li textové pole moderátorskou poznámku, vloží se při započetí editace automaticky na začátek nebo na konec editovaného příspěvku.

Co by se mi líbilo:
1) Kdybych nemusel při transplantaci editačního formuláře kuchat HTML. Tedy kdyby action=editmsg vracel při &js nějaký JSON.
2) Kdyby se moderátorům načítal za djpw.js ještě oddělený djpw-mod.js (zatím je prázdný).
3) Kdybych mohl zahodit funkci, která ošetřuje sandboxovost starých absolutních odkazů do diskuse.
4) Kdyby v profilu bylo zaškrtávátko „přerušit odesílání příspěvku, pokud mě někdo předběhl“ a kdyby mi server byl schopen v JSONu s odpovědí sdělit, že mám odeslání opravdu přerušit (třeba rovnou i s informacemi o změně).
5) Kdyby se i při zakládání vláken ukládalo pole special do databáze a kdyby se u všech příspěvků obsah tohoto pole dával moderátorům (prozatím) do atributu title na IP adrese.
6) Kdyby existoval PHP skript, který mi vrátí informace o vláknech v JSONu, dám-li mu jejich ídéčka. Název, autor/poslední přispívající, datum založení, počet příspěvků…
7) Kdyby existoval podobný skript, který mi vrátí ve stejném formátu informace o mnou naposledy navštívených vláknech.
8) Kdyby i hledání mělo JSON výstup (a tam by mohlo být stránkování po osmi, jako u Googlu).
Str4wberry
Profil
Ad K4.J2) Že se Ctrl + Q chová při vybraném textu jinak než bez onoho označení, je schválně? Zvykl jsem si na tuto zkratku pro vložení uvozovek a teď vkládá nechtěné [i][/i].

Pro moderátory: obsahuje-li textové pole moderátorskou poznámku, vloží se při započetí editace automaticky na začátek nebo na konec editovaného příspěvku.
Jak se docílí vložení na začátek?

Ad 1) Přesně tak by to od 5. 11. 2011 fungovat.
Ad 2) Budiž.
Ad 3) Bude stačit nahradit „<a href="http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php“ a „<a href="http://diskuse.jakpsatweb.cz/“ za „<a href="./“?
Ad 6) Od dubna existuje (?action=preview&topics=133203;;144665;;140429), zatím vrací jen titulek a ID kategorie. Autor / poslední přispívající se má rozhodnout na základě nastavení, nebo nějakého parametru?
Chamurappi
Profil
Reaguji na Str4wberryho:
Zvykl jsem si na tuto zkratku pro vložení uvozovek a teď vkládá nechtěné [i][/i].
Opraveno.

Jak se docílí vložení na začátek?
Tím, že se za moderátorskou poznámkou odřádkuje. Snažil jsem se to vymyslet tak, aby to pasovalo ke způsobu použití poznámek v klávesové mapě.

Ad 1) Přesně tak by to od 5. 11. 2011 fungovat.
Už asi i vidím, proč jsem to nepoužil. Já si z toho HTML formuláře vykuchával i celý <input> určený na nadpis, abych ho nemusel sám vytvářet skriptem se stejnými atributy. Tak si ho asi vytvořím, no… vlastně bych si mohl vytvořit přímo celý formulář. Promyslím možnosti.

Ad 2) Díky.
Ad 3) Bude.
Ad 6) Takhle to asi stačí.
Jan Tvrdík
Profil
Míra Chamurappiho otravnosti při psaní do starých vláken překračuje dobré mravy. Žádám zmírnění otravnosti nebo výjimku pro aktivní členy diskuse.
Petr ZZZ
Profil
Jan Tvrdík:
Chvíli mi trvalo, než mi došlo, že si asi nestěžuješ na Chamurappiho psaní do starých vláken, nýbrž na jím vytvořenou protivytahovací zábranu. :-)
jenikkozak
Profil
Jan Tvrdík:
Nestačilo by, kdyby se ta ochrana vypnula v kategorii Učebnice PHP, v níž zatím všechna vlákna zůstávají aktuální?
Petr ZZZ
Profil
Musím pochválit nabodeníčkovač. Asi jeden nebo dva týdny jsem si zvykal, občas jsem začal psát příspěvek bez diakritiky a šel ho potom ohákovat, ale už několik týdnů používám téměř výhradně Chamurappiho vynález a nemůžu si ho vynachválit.

Jen jedno přání bych možná ještě měl: Občas až během psaní zjistím, že mám (asi po vymazání keše, nebo historie, to je jedno) nabodeníčkovač vypnutý. Na jeho zapnutí musím vymazat všechno, co jsem dosud napsal, a až poté ho můžu třemi čárkami zapnout. Nešlo by udělat, aby se dal zapnout i při načnutém textu? Klidně při zachování nutnosti kliknout na začátek.

On to tedy zas takový problém není, protože si můžu dát Ctrl+A, Ctrl+X, ,,, a Ctrl+V. Asi je to dokonce jednodušší než se přesouvat s kurzorem na začátek, ale možná by nebylo na škodu, kdyby měl člověk možnost volby, protože v současného stavu je třeba mazat, a i když je možné mazaný text schovat do schránky, přece jen člověk maže nerad – něco se pokazí, nebo ve zmatku uloží do schránky něco jiného a to první je fuč, prostě mazání je spojeno s určitými zábranami.

A ještě jedna věc: Když píšu hodně rychle, stane se někdy, že se skript zřejmě nestihne vykonat (mám pocit, že se mi to stává jen u písmene ž – vypíše to ,z). Řeším to tak, že to napíšu ještě jednou trošku pomaleji a pak už to funguje.

Každopádně, podtrženo, sečteno – úžasná věc! Nasadit do ostré verze, lidi už se nemůžou dočkat! :-)
Amunak
Profil
Myslím, že nabodeníčkovač je dobrý nápad. Akorát já na Androidu (Samsung Galaxy Nexus, Android 4.1.1) čárku ve výchozí klávesnici nemám vidět, je tam jenom tečka.
Petr ZZZ
Profil
Amunak:
Použít na to tečku asi nepůjde, nešlo by psát .class a .jpg atp. Za čárkou je normálně vždy mezera, proto zřejmě Chamurappi zvolil čárku, aby nebyly kolize.
Str4wberry
Profil
Nešlo by udělat, aby se dal zapnout i při načnutém textu? Klidně při zachování nutnosti kliknout na začátek.

Možná by se mohl zapínat normálně v nastavení (ne do lokálního úložiště prohlížeče jako nyní). Od doby spuštění (cca 2,5 měsíce) se mi nestalo, že by zafungoval nechtěně.
Petr ZZZ
Profil
Str4wberry:
„zapínat normálně v nastavení“
Vidíš, to mě nenapadlo, to by bylo ještě lepší. Zatím se mi stávalo jen, že nabodeníčkovač byl nechtěně vypnutý. Že by kdy v zapnutém stavu vyvedl něco nechtěného, to jsem taky dosud nezaregistroval.

Ještě co s nepřihlášeným uživatelem – tomu bych asi ponechal aktivaci íčkovače v textarei (postaru nebo lépe s možností zapnout/vypnout i při rozepsaném textu).

Nebudeme mu říkat íčkovač? Ušetříme tři slabiky. :)
_es
Profil
Chamurappi:
Klik na kotvu nyní vkládá jméno a za ním kotvu (nikoliv naopak) a jinak se dál chová stejně jako vkládání jména.
Dôvod? Mne sa zdá najvhodnejšie [#číslo](meno) - aj s s tými zátvorkami.
Jan Tvrdík
Profil
Kliknutí na logo na úvodní stránce způsobí bizardní rozpadnutí webu. Testováno v aktuální Opeře a Chrome.
Str4wberry
Profil
Mně to funguje v obou zmíněných prohlížečích hezky. Kliknutí na logo by mělo obnovit poslední diskusi a animací znázornit změnu jednotlivých vláken v seznamu. Tady jsem si z toho dovolil udělat ukázku.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Jana Tvrdíka:
Kliknutí na logo na úvodní stránce způsobí bizardní rozpadnutí webu.
Zapomněl jsem na možnost, že můžou mít lidi kategorie nahoře. Opraveno.
Tuhle blbinku jsem vyrobil už před Vánoci a přilinkoval jsem si ji přes HTML dodatek v profilu. Zpočátku mi přišla až příliš praštěná, ale postupně jsem si na ni dost zvykl :-)

Ke starším věcem:
Žádám zmírnění otravnosti nebo výjimku pro aktivní členy diskuse.
Rozumím, že se ti nelíbilo odcvakávat zábranu jedenáctkrát během jednoho dne, ale myslím, že to byla výjimečná situace, kterou není nutné nějak obecně řešit.


Reaguji na Petra ZZZ:
Občas až během psaní zjistím, že mám (asi po vymazání keše, nebo historie, to je jedno) nabodeníčkovač vypnutý.
Nepočítal jsem s tím, že by si někdo localStorage často mazal. Cookie se ti maže také? Jinými slovy: ostatní nastavení uživatelského rozhraní se pamatují?

Na problém s rychlým psaním se mrknu…
Íčkovač tomu říkat nebudeme, protože s to nemá nic společného s Íčkem :-)


Reaguji na Amunaka:
čárku ve výchozí klávesnici nemám vidět, je tam jenom tečka
To je smutné, ale já mám opravdu obavy, že by tečka působila problémy. Nemůžeš si tu klávesnici nějak přenastavit? Chybějící čárka je špatná i z jiných důvodů, ne?


Reaguji na Str4wberryho:
Možná by se mohl zapínat normálně v nastavení
Některá zdejší nastavení jsou závislá na prostředí, v němž se člověk pohybuje (třeba šířka stránky, déle se načítající JUSH), počítal jsem s tím, že stav zapnutí nabodeníčkovače patří spíš mezi ně, protože se bude používat jen na mobilech. Nicméně je pravda, že lidem, kteří umí normálně psát, nevadí zapnutý ani na desktopu.


Reaguji na _es:
Mne sa zdá najvhodnejšie [#číslo](meno) - aj s s tými zátvorkami.
Vycházím z toho, jak to běžní lidé používají, spíš než z toho, co by se hodilo vytrénovaným diskutérům. Na mnoha jiných fórech a v komentářích pod články bývá zvykem, že se reaguje kliknutím na číslo příspěvku. Stejný zvyk si někteří lidé přinesli i k nám (příklad) a dosavadní formát textu při kliknutí na #číslo mi nepřipadal tak pěkný, jako formát při standardním odpovídání. Se závorkami by to při tomto druhu používání vypadalo ještě divněji.

Tobě asi vadí, že nejde pohodlně vložit samotný odkaz na příspěvek dovnitř rozepsaného textu, že? Mohl bych zřejmě udělat, že se zohlední pozice kurzoru (jestli je na začátku řádku), podobně jako při klikání na jméno.
Petr ZZZ
Profil
Reaguji na Chamurappiho:
Když se odhlásím, zavřu prohlížeč, zase ho otevřu, vymažu historii (mám to německy, mažu tedy "Verlauf" – nevím, jestli se tomu česky říká "historie", doslova by to byl spíš "průběh") a poté navštívím sandbox, tak vidím (nepřihlášen jako Petr ZZZ) kategorie nahoře a třídění podle posledních odpovědí. Když se přihlásím jako Petr ZZZ, mám už kategorie dole (třídění také podle posledních odpovědí), tak jak to mám nastavené v profilu.

Hrome, "Íčko" mi nějak unikl, tak nic.
Amunak
Profil
Chamurappi:
Pravda, že v názvech souborů by to mohlo dělat problém. Moc jiných problematických míst mě nenapadá. Možná by se pak mohl vymyslet nějaký escape znak - třeba vykřičník před/za tečkou by napsal jen tečku. Jinak já používám na Androidu obvykle Hacker's Keyboard kde mám přímo klávesnici jako na počítači a i když obvykle píšu bez diakritiky, není problém jí tam používat. A tato klávesnice má jak tečku tak čárku. Myslel jsem spíš na lidi co používají výchozí Android klávesnici - těch bude asi většina.
« 1 2 3 4 5 »

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: