Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Chamurappi Profil |
#1 · Zasláno: 30. 4. 2012, 15:10:59
Na JPW se píše, že jednotka
em odpovídá šířce velkého písmena M . Též jsem si to dlouho myslel (nevím, zda jsem se to naučil z JPW nebo odjinud), teprve před měsícem jsem prozřel (díky odkazu od Dana99). Prapůvodní plán byl, že jednotka opravdu bude odvozena od M , ale nakonec W3C zadefinovalo a prohlížeče implementovaly, že 1em odpovídá přesně velikosti font-size . Nezáleží vůbec na proporcích písma — je jedno, jestli se používá obrovská Verdana, nebo mrňavé Calibri. Pokud je třeba font-size: 16px , platí vždy 1em = 16px .
Naproti tomu jednotka ex je opravdu oficiálně výškou písmena x , u té je vysvětlení správně. Na JPW zmiňovaný přepočet 1em = 2ex je také povolený, pokud je prohlížeč líný přeměřovat písmo. Explorer přestal být líný ve verzi 8, Opera ve verzi 11.60.
Proužky v příkladech se nyní nikde nezobrazují podobně široké (za běžného stavu). Proužek s em by musel mít šířku 12em , aby při výchozí velikosti písma odpovídal 192px . Proužek s ex je trochu složitější, ten by měl mít při výchozím písmu Times New Roman šířku cca 26.85ex , aby byl podobně široký jako 12em (v líných prohlížečích by stačilo 24ex ).
Proužky by měly vypadat nějak takto:
width: 192px
width: 12em
width: 26.85ex
width: 5.08cm
width: 50.8mm
width: 2in
width: 144pt
width: 12pc
A pro méně podporované jednotky:
width: 19.2rem
width: 24ch
(Zde na diskusi má kořenový element font-size: x-small , proto 1rem při výchozí velikosti písma v prohlížeči bude odpovídat nejspíš 10px .)
|
||
_es Profil |
Chamurappi:
„Proužky v příkladech se nyní nikde nezobrazují podobně široké (za běžného stavu)“ chybička - CSS vlastnost Filter Okrem toho stačí mať v systéme nastavené iné rozlíšenie ako 96 dpi a rozutekajú sa aj ďalšie prúžky. „W3C zadefinovalo a prohlížeče implementovaly, že 1em odpovídá přesně velikosti font-size.“ Alebo, inak formulované, 1em = 100% .
|
||
Časová prodleva: 12 měsíců
|
|||
melo Profil * |
#3 · Zasláno: 12. 4. 2013, 08:59:06
No jo... Ale co se s tím dá dělat?
|
||
Chamurappi Profil |
#4 · Zasláno: 12. 4. 2013, 13:30:42
Reaguji na mela:
S čím přesně? Tady jsem nepopisoval problém, jen nepřesnost formulace. |
||
melo Profil * |
#5 · Zasláno: 13. 4. 2013, 12:35:38
S tím, že se ty proužky nezobrazují stejně široké, jak píše _es.
|
||
margin Profil * |
#6 · Zasláno: 13. 4. 2013, 13:07:17
Není to chyba, je to vlastnost. Pokud chceš dělat stejně široké proužky, tak se k tomu em nehodí.
|
||
melo Profil * |
#7 · Zasláno: 13. 4. 2013, 13:24:03
Jaj, omlouvám se. Nějak jsem ten poslední odstaveček prvního příspěvku při prvním přečtení nepobral. Sice přečel, ale moc nevnímal obsah, neboť jsem si zřejmě myslel, že je ten příklad už opravený a přesto se zobrazuje špatně. Moje chyba.
|
||
Časová prodleva: 9 měsíců
|
|||
aleskva Profil * |
Uvažujme, že výchozí nastavení prohlížeče je, že 1rem = 100% = 16px; Je-li na proužky nastavena základní velikost tak, aby měly tuto výchozí hodnotu, tak stačí nastavit opravdu 12em na proužek, přesně, jak píše Chamurappi. A ano, s ex je to trochu složitější. Každopádně drobná úprava ve smyslu 26.85ex by měl pro názornost stačit s tím, že bych pod proužky dopsal něco vy smyslu:
* Jednotka em je relativní vzhledem k základní velikosti písma nastavené v prohlížeči a k uživatelským kaskádovým stylům (viz definice výše). ** Jednotka ex je pouze přibližná a může se, narozdíl od ostatních jednotek mírně lišit (viz definice výše). A popis u em bych trochu poupravil, přesně, jak píše Chamurapi. P.S.: Yuhů by měl dodělat i proužek pro Rem 2. P.S.: Neuvažuješ Yuhů o GitHubu? Moderátor Petr ZZZ: Plné znění tohoto P.S. a reakce na něj byly vyčleněny do samostatného vlákna: Jak trvalý by měl být obsah internetové stránky?
|
||
_es Profil |
#9 · Zasláno: 5. 1. 2014, 15:13:44
Na stránke je:
„Doporučení: vyberte si jednu "oblíbenou" jednotku a všechno uvádějte v ní. Časem se velmi dobře naučíte, jak je velká a co v ní máte jak zadat. Doporučuji samozřejmě pixel a jako pomocnou relativní jednotku em.“ Nejaký dôvod doporučenia pixelu? Mne sa skôr zdá, je v tunajšej diskusii to nie je až tak doporučovaná jednotka. |
||
Chamurappi Profil |
#10 · Zasláno: 5. 1. 2014, 17:53:48
Doplnil jsem do úvodního příspěvku vylepšenou ukázku proužků, včetně
rem a ch (což je šířka nuly).
Reaguji na _es: „Mne sa skôr zdá, je v tunajšej diskusii to nie je až tak doporučovaná jednotka.“ Doporučil bych: • na velikost písma procenta a klíčová slova ( small , medium apod.),
• na šířky pixely, procenta nebo em ,
• na výšky řádků a jednoslovných bloků em , ostatním textovým blokům výšku vůbec nenastavovat,
• na padding y a margin y upřednostnit em ,
• na přesné formátování v tiskovém stylu používat cm nebo mm ,
• na jednotky ex , in , pt , pc , rem a ch pozapomenout (nepoužívat, ale vědět, že existují).
V budoucnu bude možná zajímavá jednotka vw (setina šířky prohlížeče), tu bych možná užíval na šířky. Na vh (setina výšky prohlížeče) se také může pozapomenout. Jednotka vmin (menší z vw a vh ) se možná bude hodit k určení rozměrů obrázku na mobilech, kde se zatím uplatňuje trik s padding em.
|
||
weroro Profil |
#11 · Zasláno: 5. 1. 2014, 18:01:41
Chamurappi:
„Doplnil jsem do úvodního příspěvku vylepšenou ukázku proužků, včetně rem a ch (což je šířka nuly).“ Nie som si istý, či som správne pochopil chovanie prúžku s nastavenou šírkou 12ch. Zobrazuje sa mi totiž na celú šírku rodičovského elementu (ako keby mal nastavený 100%) Používam Operu 12.16 |
||
Chamurappi Profil |
Reaguji na werora:
Takto se projevuje nepodpora jednotky ch . Přemýšlel jsem, jaký tam dát fallback, ale nic rozumného mě nenapadlo, takže se <div> roztáhne, jako by měl width: auto .
„nastavenou šírkou 12ch“ On má 24ch , v textu uvnitř proužku jsem zapomněl přepsat číslo (opraveno). Znak nuly u Times New Roman může mít šířku třeba 0.5em , tj. při výchozí velikosti písma 8px , což je 1/24 ze 192px .
Edit: Teď koukám na telefonu, že je v Exploreru 9 ch užší, cca 0.44em , ale ukázku nahoře už se mi měnit nechce.
|
||
aleskva Profil * |
#13 · Zasláno: 5. 1. 2014, 19:03:23 · Upravil/a: Moderátor (editace znemožněna) 5. 1. 2014, 21:47:56
Ex jednotky a Ch jednotky se u různých prohlížečů liší. Porovnal jsem jich několik a souhlasím, že zlatý střed, který podporuje většina je tady na DJPW 24ch a 26,9ex. Jakže jste přišli na to číslo 26,85ex (řečnická otázka, já to tady někde najdu)?
...aha, JPW jede na Times New Roman, zkusím to ještě otestovat přímo tam... Ano, u většiny prohlížečů souhlasí všechny jednotky i jejich délky až na rem, která by měla být stejná jako em, jelikož na JPW žádná základní velikost písma nastavena není. Tak ještě tu upravit a ať to tam Yuhů nahraje ;-) Moderátor Petr ZZZ: Část tohoto příspěvku přesunuta do zmíněného samostatného vlákna.
|
||
Časová prodleva: 11 let
|
0