Autor Zpráva
Quagmire
Profil *
Dobrý den,
rád bych znal Váš názor na stránku www.quagmire.borec.cz . Je to můj první použitelný web, tak prosím o schovívavost. Přesto přivítám rady, tipy, návrhy..
Díky
Quagmire
mckay
Profil
Quagmire:
(1) Příliš jednoduché
(2) Moc borderovaté
(3) Ty barvy k sobě fakt moc nejdou.

Hodnocení body: 3/10.
Miloš
Profil
4) :hover v menu není dobře vyřešen, protože ztučnění mění i výšku písmen, což má v tomto případě za následek vlnění textu – posouvá se, mění polohu. Zvol jiný hover-efekt.
5) Počítadlo zcela určitě vyhoď. Zajímá-li návštěvnost tebe, nemusí zajímat návštěvníky, ostatně s obsahem webu počítadlo nijak nesouvisí. Ty můžeš jistě sledovat návštěvnost v administraci webu.
6) Postrádám :hover běžných odkazů v textu.
7) Postrádám klikací logo nebo klikací hlavičku (jako odkaz na úvodní stránku)
8)Nedávno jsem oběvil jednu hroznou a strašně nelidskou věc.“ Já taky – tak dlouho se ěvila, až se oběvila. Krom toho věc, která přinutí udělat věc… Jak pravopis, tak sloh – než něco vyvěsíš, nech si to radši někým překontrolovat a sám si to radši párkrát přečti.
9) Všechny stránky mají stejný <title>, což je chyba.
10) V IE 6 se stránka poněkud rozpadá – nadpis Nový rok 2010 je až pod počítadlem.
11) V IE 6 se při zvětšování písmen zvětší jen menu a slogan v hlavičce.

Přestože jsem vyjmenoval tolik věcí, stránky zas nejsou tak moc ošklivé a nepoužitelné; každopádně je co vylepšovat.
Bubák
Profil
Používáš nadívaný styl:
<div class="menunadpis">NAVIGACE</div>
Vhodnější by bylo použít opravdové nadpisy, třebas H3 a v CSS jim vynulovat margin.
Nový řádek je <br> a používá se výjimečně, na odsazení používej margin, případně padding.
Quagmire
Profil *
Rád bych se vyjádřil k připomínkám a zárověň Vám představuji aktualizaci webu:
mckay:
1. Příliš jednoduché
Tuto připomínku nechápu. Vždycky mi bylo vtloukáno, že web má být jednoduchý.

2. Moc borderovaté
Ano, také se mi zdá. Vyřešil by to třeba nějaký okrajový obrázek místo border, ale sám si obrázek vyrobit neumím a kopírovat cizí se mi taky nechce.

3. Ty barvy k sobě fakt moc nejdou
Této chyby jsem si také vědom, ale já zkrátka nemám pro barvy cit, ale plánuji to změnit.

Miloš:
4. Vyřešeno
5. Vyřešeno
6. Vyřešeno, i když to dále budu řešit. Úzce spojeno s chybou 3.
7. Této chyby jsem si vědom, ale nevím, jak to udělat, jelikož záklaví je pouze prázdný ostylovaný div, napadají mě pouze dvě možnosti jak to vyřešit :
a) místo css vlastnosti bacgroung-image dát do HTML <img..> a to pak uzavřít do odkazu
b) dát celý div do odkazu
- obojí se mi zdá jako blbost. Do té doby než najdu nějaké elegantnější řešení to nechám takhle.
8. Vyřešeno, omlouvám se.
9. Vyřešeno
10 a 11. Opravdu nevím, čím to je - v Opeře, Mozile i v IE 7 a 8 je všechno při zvětšování vpořádku i s odsazením.

Bubák:
<div class="menunadpis"> nahrazeno <h3> , díky. Problém s <br> vyřešen.

Všem moc děkuji za návrhy a připomínky, hodně mi to pomohlo, i když ne všechny Vámi připomenuté problémy dokáži vyřešit.
Díky
Quagmire
Miloš
Profil
3) K tomu ti budiž pomocí některý z následujících odkazů:
http://colorschemedesigner.com/
http://www.colorschemer.com/online.html
http://www.colourlovers.com/
http://kuler.adobe.com/

6) Tohle řešení (alespoň já) nepovažuji za dobré. Odkazy by měly být podtržené (nemluvím teď o menu, tam to naopak většinou není nutné; i když v menu, jak ho řešíš ty, bych možná taky podtrhával), aby bylo na první pohled patrné, že jde o odkaz (s tím samozřejmě souvisí pravidlo nepodtrhávat nic, co není odkaz). Takhle musím (jako běžný návštěvník) vynakládat myšlenkovou energii (byť zdánlivě zanedbatelnou, ale ono se to nasčítá) na to, abych odlišil odkaz od okolního textu; pak se může stát, že ztratím trpělivost a odejdu.
Nemáš-li tedy závažný důvod (a to, že se ti podtržené odkazy moc nelíbí, není závažný důvod) pro nepodtrhávání odkazů, nech je podtržené.
S tím ještě souvisí otázka vhodného hover-efektu. Na některých webech potkávám sice podtržené odkazy, ale s jediným hover-efektem, totiž text-decoration:none. Mě takový hover spíš než co jiného znepokojí – najedu na odkaz a najednou to není podtržené – tak to není odkaz? Udělal jsem něco špatně?
Vhodný hover je změna barvy textu, případně změna jeho pozadí (pak je vhodné dát všem takovým odkazům 1px padding, aby to pozadí nebylo na text příliš nalepené), eventuálně obojí dohromady.
Taky se dělává hover „falešným podtržením“ – tak, že namísto text-decoration:underline mají odkazy border-bottom-style: dashed (případně dotted) a při najetí myškou se dashed změní na solid.
A tak dál, chce to zkoušet, co na daném webu vypadá nejlíp a zároveň je to pro uživatele jedenoznačné.

7) Já bych se <a href><img> nebál, jde o logo, nejde o dekoraci. Tady na fóru je to uděláno zrovna tak:
<a href="http://diskuse.jakpsatweb.cz" id="logo"><img src="./img/logo.png" width="493" height="109" border="0" alt="diskuse.Jak psát web.cz - Diskusní fórum o webdesignu"></a>

8) Nemusíš se omlouvat ;-)

10) Sice taky nevím, protože jsem to detailně nezkoumal, ale zkus v podmíněných komentářích přilinkovat styl čistě pro IE 6 a trochu si pohrát s rozměry kritických míst (width, padding, margin).

11) Je to proto, že IE neumí zvětšovat písmenka zadaná v pt, px a podobných jednotkách. Umí zvětšovat písmena zadaná v procentech, v em, nebo zadaná klíčovými slovy.
Quagmire
Profil *
Zvláštní styly pro IE 6 nahrávat nebudu, zas tak profesionální web mít nemusím. Jinak jsem trochu sladil barvy, díky za ty odkazy.
Miloš
Profil
Quagmire:
Ono to ale nijak nebolí. Styl v podmíněném komentáři přilinkuješ takto:
<!--[if lte IE 6]>
   <link rel="stylesheet" type="text/css"  href="ie6.css">
<![endif]-->
a pohrát si s rozměry je experiment nanejvýš na ¼ hodiny.
Quagmire
Profil *
Možná to napíši PHP skriptem, jestli už se do toho budu použťet.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0