Autor Zpráva
HRANATÝ Atom
Profil *
Chtěl bych vám představit nové www stránky a zárověň poprosit o jejich hodnocení. Především vzhledu, přehlednosti a zajímavosti.
Adresa: http://hranaty-atom.com
Děkuji
Miloš
Profil
1) Hlídej si velikost obrázků – úvodní strana ti nakynula na zbytečných 436 KB vinou obrázku chripka.jpg, který zobrazuješ jako width="100px" height="100px", ale ve skutečnosti má 640×480px a čtvrt mega. Další datový bumbrdlíček je ful.gif, ale rozměrama jsou to všechny tyto miniatury.
„Zmenšovat“ obrázky na miniatury tímto způsobem je trestuhodné; vytvoř si skutečné miniatury.

2) FUJ! Co je tohle za ohavnost:
<h2>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Novinky</h2>
To neznáš padding-left nebo text-indent?

3) Když se položky menu přelévají do více řádků, očekával bych list-style-position:outside, protože tohle je nepřehledné.

4) Nevím, jestli to není moje úchylka, ale text-decoration:none nepovažuji za dobrý hover-efekt. Vždycky, když na takový odkaz najedu, cuknu sebou a znejistím – proč to není podtržené? To není odkaz? Udělal jsem něco špatně?
Hover odkazu sice nemusí být nutně podtržený, ale pak bych očekával ještě nějakou další změnu. V běžném textu jinou barvu textu nebo pozadí, v menu (kde by naopak odkazy nemusely být podtržené vůbec) změnu barvy té kytičky (já vím, že je to atom, ale takhle maličké to jako kytička trochu vypadá).
mckay
Profil
(1) Nesedí to na rozlišení 1024*768
(2) Co vím tak meta - <META name="robots" content="all"> už není potřebný
(3) Nepoužívej přebytek entit &nbsp; je to hnus.
(4) Web na mě působí zbytečně maximalisticky a chladně.
(5) Hodnocení body: 4/10
Miloš
Profil
HRANATÝ Atom:
Některé ikonky vkládáš zbytečně opakovaně. Co je nastavit jako background-image? Mimochodem v cestách k nim máš před položkou images dvě lomítka. Proč?
panhuhu
Profil
Barevné pojetí je nešťastné, žene mě pryč.
Miloš
Profil
mckay:
(2) Ničemu to neublíží, ale je fakt, že je zbytečné dovolovat robotům něco, co dělají samy od sebe bez jakéhokoli dovolení.
HRANATÝ Atom
Profil *
Miloš
Ty dvě lomítka je chyba.
Obrázky skutečně zmenším.

mckay
Proč na tebe působí maximalisticky?
mckay
Profil
HRANATÝ Atom:
Proč na tebe působí maximalisticky?
Podívej se na něj. Velké písmo v hlavičce, velké písmo u nadpisu článku, velké menu ...
HRANATÝ Atom
Profil *
Miloš
2) nevím jestli by nějaká z možností fungovala, protože H2 má nastavené pozadí
Miloš
Profil
V nejhorším by se to dalo udělat tak, že text strčíš do <span>u a relativním pozicováním posuneš doprava, ale pokud by fungovala některá předchozí varianta, bylo by to lepší. Osobně bych vsadil na text-indexnt.
Petr ZZZ
Profil
1. Na stránce o mrakodrapu jsem přidal komentář. Vyplnil jsem políčko web, adresa k mé stránce se ale nezobrazí. Ptám se, proč jsem to vyplňoval? Zato se zobrazilo, jaký používám systém a prohlížeč. Tady se neptám, ale sděluji: Zveřejnění těchto údajů bez mého souhlasu považuji za porušení principu ochrany osobních údajů. Odstraň to.

2. Máš tam dost překlepů a chyb. Příklad (chyby tučně):

V dubaji byla dne 4.1.2010 otevřen nejvyšší mrakodrap na světě. S výškou 818m se tak stal i nejvyšší stavbou na světě. Stavěl se 6 let a rozpočet byl asi 1,5 miliard dolarů.

3. Dál jsem web nezkoumal, naštval mě bod 1.
mckay
Profil
Petr ZZZ:
Bod jedna mi přijde jako naprosto zbytečné odstraňovat - kdyžtak si můžeš vypnout v nastavení, co chceš v prohlížeči odesílat v hlavičce. Navíc je to na mnoha webech, takže to je úplně normální a zas tak osobní údaj to není, daleko více by mě štvalo zobrazování IP adresy.
Petr ZZZ
Profil
mckay:
Nemám rád, když o mně někdo zveřejňuje něco, co jsem nevyžvanil dobrovolně. Neptal se mě na svolení. Je mi jedno, zda je to běžné, nechci to tam.

"...můžeš vypnout v nastavení"
Dík za tip. Zkoušel jsem hledat v nastavení a nenašel nic, co by tak vypadalo. Kde to mám hledat?

HRANATÝ Atom:
Adresu mého webu smíš zveřejnit, proto jsem ji ve formuláři vyplnil. Jaký mám ale prohlížeč, po tom ti nic není. Odstraň z tvého webu údaje o mém vybavení, které jsi vypátral bez mého vědomí a zveřejnil bez mého svolení.
HRANATÝ Atom
Profil *
Petr ZZZ
Tvoje údaje jsem smazal a na stránku O nás jsem přidal větu: při vložení komentáře souhlasíte se zobrazením vašeho prohlížeče a operačního systému!!!
mckay
Profil
Petr ZZZ:
Hledej něco na způsob: "hlavičky v prohlížeči"

HRANATÝ Atom:
při vložení komentáře souhlasíte se zobrazením vašeho prohlížeče a operačního systému!!!
Odstranil bych tolik vykřičníků.
Petr ZZZ
Profil
mckay:
Dík, pohledám.

HRANATÝ Atom:
Tvoje údaje jsem smazal.
Děkuji.

na stránku O nás jsem přidal větu: při vložení komentáře souhlasíte se zobrazením vašeho prohlížeče a operačního systému!!!

Místo těch vykřičníků to radši dej přímo k formuláři na vložení komentáře. Jestli je technicky obtížné řešit ty včerejší zápisy (koukám, že v tom je nějaký automatismus a opravy musíš dělat jednotlivě), tak to tam pro mě za mě můžeš nechat, ale jak říkam, radost z toho nemám. Na takové věci se hodí viditelně a zavčas upozornit. Zda bych komentář odeslal, kdyby tam to upozornění bylo, nebo zda bych se na to vybodl, to teď už sám zpětně neposoudím.

Upozorňuji na rozdíl mezi zkoumáním zvyklostí uživatele pro ukojení vlastní zvědavosti, zveřejněním anonymizované statistiky a zveřejněním osobních údajů s vazbou ke každému konkrétnímu uživateli. Když už jsme u té stránky "O nás" – moc jsem se tam toho o vás nedočetl. Kromě dvou jmen tam o vás není nic.

Rád bych ještě zopakoval svou předchozí otázku: Proč se formulář ptá na web, když potom adresu nezobrazí? Jen pro ukojení vlastní zvědavosti? Co myslíš, jakou tím svým návštěvníkům uděláš radost?

Shrnu-li to, nemám z webu dobrý dojem: Dělá, co uživatel nečeká, a nedělá, co uživatel očekává.
Taurus
Profil
HRANATÝ Atom:
Pohraj si s odsazením, většinou je takové nehezké a zkus se inspirovat dnešními weby. Uvidíš, že je třeba dost si ještě hrát. V podstatě jsou tam jen obdélníky, chybí jakýkoliv detail a je to všechno takové ostré. Modrobílý přechod v takovémto provedení je krok několik let zpět. Na druhou stranu bych se zobrazením prohlížeče a systému v příspěvku ani trochu nevzrušoval. Maximálně bych pod formulář odeslání napsal krátkou větičku (ne do "O nás", to skoro nikdo nečte).

A kde máte to nové logo?
PetrM
Profil *
HRANATÝ Atom:

Některé komponenty RS VisionCMS pracují s frameworkem MooTools který je potřeba zalinkovat v hlavičce šablony
<script src="{url}plugins/content/mootools.js" type="text/javascript"></script>
<script src="{url}plugins/content/mootools-more.js" type="text/javascript"></script>
ivzez
Profil
Zaujalo mne sdělení, že: "... severní pól vykazuje nejvyšší rychlost posunu od doby jeho objevení, od roku 1831! V současné době se posouvá rychlostí 64 km za hodinu za rok."

Chtěla jsem na nesrovnalost upozornit v komentáři, ale nepovedlo se mi to. Mimochodem - čekala bych, že za týden byste už mohl mít upozornění na zveřejnění systému a prohlížeče u formuláře.

Tak nevím: Hraje si HRANATÝ Atom na něco, čím není, nebo záměrně zveřejňuje/přebírá informace, za něž by se nemusel stydět snad jen Hrom (vychází ještě)?

No, podívala jsem se na další dva články a je jasno. :-(
Chamurappi
Profil
Reaguji na mckaye:
kdyžtak si můžeš vypnout v nastavení, co chceš v prohlížeči odesílat v hlavičce
Nevím o tom, že by některý z prohlížečů umožňoval vypnout jednotlivé hlavičky. Některé dovolují změnit User-Agent.

je to na mnoha webech, takže to je úplně normální
Není. Je to většinou na amatérských webech. A na Živě. Doslova z toho kouká „A hele, co taky umim!“.

a zas tak osobní údaj to není
Pro mě je to dostatečný důvod, abych tam nic nekomentoval.


Reaguji na HRANATÉHO Atoma:
V Exploreru 7 (a zřejmě i 6) se ti rozpadá layout, protože:
#odeslat input {
  margin: 0 85px;
  width: 61px;
}
… 85px + 61px + 85px je méně než 175px (což je šířka sloupce).
Ten <ul>, který nesmyslně obaluje formulářové prvky, má též šířku 175px, takže se s desetipixelovým marginem zleva také těžko vejde do 175px.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0