Autor Zpráva
MartinM_93
Profil
Minulym rokem jsem si zalozil osobni web. Uz 2x ma za sebou rekonstrukci, ale vzdy v rychlosti bez planovani. Nakonec jsem se rozhodl se podrbat s grafikou. Nejsem grafik, takze to nejak extra neni, ale i tak chci slyset kritiku.

Takhle vypada puvodni web: m93.webz.cz

A nova verze: Layout - m93.webz.cz

Jak lze videt zajimam se o kameramanstvi a taky tak vypada muj web. Pratelum se tento web libi, ale urcite mi to rikaji jen z lasky ke me.

Diky za kritiku a pripadne upominky, ci tipy na zmenu.
sarojan
Profil
Jo, taky se mi to líbí. Jenomže to postrádá patičku. Také bych rád viděl obsah, ale má to předpoklady vypadat velmi dobře.
Miloš
Profil
1) Nelíbí se mi ty dva svislé přechody vedle sebe (tenký vedle tlustého).
2) Chybí text; tekhle prázdné se to blbě hodnotí. Aspoň lorem ipsum, když nic jiného. A ukázat, jak bude vypadat link, hover a visited.
3) I já postrádám patičku. Ona patička nutně být na webu asi nemusí, když se to dobře provede, ale tenhle ji opravdu postrádá.
MartinM_93
Profil
Patička je ještě ve vývinu. Co se těch přechodů týče, tak co by jsi navrhoval ty? A text a vše ostatní dodám po zdokonalení a přepracování ;-)
Miloš
Profil
MartinM_93:
Co se těch přechodů týče, tak co by jsi navrhoval ty?
Já „by nejsem navrhoval“ nic, protože nejsem grafik. Asi bych zkusil vyhodit ty vnitřní proužky a koukal, co to udělá, nevím. Mně se na tom nelíbí hlavně to místo, když jsou ty tenké proužky tmavší než ty vnější, tzn. nahoře.
alda
Profil
Souhlasím s Milošem a sarojanem ale jen chci dodat co znamená toto ? http://m93.webz.cz/web/error.htm nepokoušej se o žádné errory jednoduše udělej htaccess ne ? Odkaz na htaccess
MartinM_93
Profil
Dal jsem na vaše rady a vytvoril jsem pouze v rychlosti toto:

Layout - m93.webz.cz

Myslim ze verze predtim byla lepsi, coz i vy sami muzete videt. Ted bych rad vytvoril paticku, jenze nemam inspiraci. Snad neco vykutim a pote vam to zde hodim :)
Plaváček
Profil
MartinM_93:

Trochu patičkové inspirace: http://www.smashingmagazine.com/2008/04/08/footers-in-modern-web-design-creative-examples-and-ideas/
MartinM_93
Profil
Jak jsem slíbil tady je ten web již nakodovaný a ve stavu v jakém bude, i když na něm je ještě hodně co dělat. Chci Váš názor na tento web. Upozorňuji, však že na webu neni vše funkční. Články se musí dopsat, par menších grafických změn se musí provést a hlavně ještě nakódovat stránku 404.

Tak co jak se Vám líbí? :)

m93.webz.cz
WertriK
Profil
MartinM_93:
Tak co jak se Vám líbí? :)
Promiň, ale ne.

http://m93.webz.cz/radio.htm
Poté určitě někdy uslišíte svou nahrávku éteru společně z dalšími lidmi, kteří mohou vyjádřit svůj názor na tomto webu.
Miloš
Profil
1) Obrázek leze leze po železe… pročpak se nám ta miniatura nenačte? Že ono je to tím, že je z 720×604px (146 KB) „zmenšena“ prostřednictvím width=200px? Proč tam nemáš opravdovou miniaturu, řekněme 10 KB velkou? (A klidně i 5 KB.)

2) Nacpat do jednoho iframu menu a do druhého obsah stránky je nebetyčná čuňárna. Menu si pro mě za mě v iframu klidně načítej, ale obsah dej do hlavního okna.
3)O mě“ = „O tebe“ (koho/čeho) nebo „O tě“ (koho/co).
Aby to bylo „O tobě“ (o kom/o čem), musíš to napsat „O mně“.
4) V menu není zvýrazněna stránka, na které jsem – s touhle iframovou konstrukcí si to ani nedovedu představit.
5) Ten vykouslý díl dole je hodně divný. Proč to nezalepíš patičkou?
6) Postrádám klikací logo nebo klikací hlavičku.
sarojan
Profil
1. Nepoužívej iframe! Nikdy(možná jenom pokud chceš vložit do stránky nástroj z blueboard a pod)! Jednoduché PHP include pomocí $_GET zvládneš rychleji než naučit se pracovat s tagem iframe.
2. Dost mne irituje, že fotogalerie odkazuje na nějaké rajčata, které jsou nepřehledné, neznám je a neumím s tím dělat. Chtělo by to upozornění nebo lightbox nebo něco podobného.
3. Kde je patička?
4. levý přechod nahraď oranžovou barvou jak máš v menu.
5. Říkáš o sobě, že jsi kameraman či co. A přesto máš ve fotogalerii takové hnusné, tmavé, šumivé a rozmazané obrázky, že kdyby byly o 1% rozmazanější, nebylo by na nich nic, mám z toho smíšené pocity.
"Mým životem jsou mí přátele"
V nouzi poznáš přítele. Pamatuj na to.
Mimochodem, nemyslím, že je vhodné zveřejňovat soukromé fotky, za druhé, to, že se cvakneš jak kouříš nebo jsi opilej a nahádžeš to na web z tebe machra neudělá, většina normálních lidí se na tom pohoršuje a né obdivuje.
Miloš
Profil
sarojan:
Nepoužívej iframe!
Proč? Iframe sám o sobě není nic zavrženíhodného – na jednoduché skládání stránek, pokud je v iframu jen menu, je to docela slušný nástroj. Pokud člověk neumí ani základy PHP a nechce se je učit, mohu takové využití iframu doporučit.
Něco jiného je, když se strká do iframu obsah stránky – to je hovadnost – je to stejně nepřístupné jako „velké rámy“ (frameset).
A vůbec není pravda, že je include a $_GET jednodušší na pochopení ve srovnání s vhodně použitým iframem – jak bys začátečníkovi například vysvětlil, jak v PHP udělá pro každou stránku unikátní <title>? S iframem je to stejně jednoduché, jako v prostém HTML, prostě tam ten <title> napíšu.

nemyslím, že je vhodné zveřejňovat soukromé fotky, za druhé, to, že se cvakneš jak kouříš nebo jsi opilej a nahádžeš to na web z tebe machra neudělá, většina normálních lidí se na tom pohoršuje a né obdivuje.
Tady naopak bezezbytku souhlasím a rád bych dodal, že jakmile něco pověsíš na web, může se stát, že kvůli tomu v budoucnosti budeš hůř shánět zaměstnání, nebo se za to zkrátka budeš jen stydět, ale jak to jednou bylo na webu, může si to žít dál samo svým vlastním životem, i kdyby se ti to sebevíc nelíbilo.
sarojan
Profil
Ještě jedna výtka:
"V této době se snažím dostat do pozice uznávaného programátora."
Netuším, co je "uznávaný programátor", ale pomocí HTML a CSS se k ničemu takovému nedostaneš, protože HTML je značkovací(markup) a né programovací(programming) jazyk.(značkovací jazyky jsou data a formátují data, přičemž programovací jsou příkazy, které data tvoří a zpracovávají)
Na programátora se budeš muset naučit PHP nebo JS nebo C, C++, C#, Pascal, Pearl, Visual Basic, nebo prostě jeden z těchto:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_programming_languages
Miloš
Profil
sarojan:
spacovávají
???
Zpracovávají?
sarojan
Profil
Miloš:
Omlouvám se, překlep. Je už dost pozdní doba, abych si mohl dovolit překlepy z nepozornosti(vzhledem k tomu, že vstávám přes týden o páté ráno).
Miloš
Profil
S/Z bych vůbec neřešil, ale tobě tam nevíc chybělo (a stále chybí R – zpracovávají) – proto vypadalo slovo spacovávají hodně divně.
Miloš
Profil
MartinM_93:
Ještě bych dodal – všimnul jsem si pozadí – zkus se na něj podívat ve vyšším rozlišení než při šířce do 1024px – stránka zůstává vycentrovaná, ale pozadí (šedý přechod, mimochodem hodně škaredý a datově velký jak kráva – udělej ho jako 24bitové PNG o šířce několika px a nech ho vodorovně repetovat – bude plynulý a datově menší) zůstává vlevo.
MartinM_93
Profil
sarojan:
To že se nevyznáš ve fotogalerii není moje mínus, ale tvoje. Serever rajce.net je dost rozšířený a navržený tak že ho pochpí každé dítě co umí základy na počítači. Mimochodem se mi taky nelibi že někam má stránka odkazuje, ale nová fotogalerie je ve vývinu, mám v plánu udělat svou vlastní.

Patička se nestratila neboj. Ta se časem objeví až ji vytvořím, taky je v plánu ji tam dát, nejdřív ale chci vymyslet jak bude vypadat. Mimochodem klidně bych použil $_GET v PHP, ale PHP opravdu neumím a to ani jeho základy.

Kvalita fotek ve fotogalerii není nic moc, ale já jsem kameraman, takže mám kvalitní kameru a ne fotoaparát. Ty rozmazané fotky byly foceny na starý telefon a kvalitu fotek na telefonu známe všichni.

Miloš:
Opravdu by mě zajímalo proč iframe označuješ jako čuňárnu a zavrženíhodné. Spousta stránek používá rámy na obsah. Je to lepší nemusí se zbytečně zase načítat zbytek stránky, prostě se načte jenom část. Rámy jsou pro takové věci užitečné.

Mimochodem díky za to že se mnou souhlasíš co se týče PHP.

Co se týče toho pozadí měl jsi pravdu je zbytečně velké a můj původní záměr byl ho takhle udělat a taky ho tak udělám.

Všem:
Co se týče obsahu stránky, není to jedno? Stránka je určena pro to aby si čtenář početl a něco se dozvěděl, takže chápu, že ho odradí taková hrubka jako je "i" ve slově uslyšíte, ale když si bude číst že chci být programátor nebude bádat po tom jestli to co umím je programování nebo bůhví co.
MartinM_93
Profil
Mimochodem vím že v menu se nezobrazuje na jaká stráce právě jsem, ale každá stránka je podlemě dostatečně označena velkým nadpisem.
MartinM_93
Profil
a ještě k iframe proč je to čuňárna? nejde poznat že je to dělané v iframe a host stránek to taky nepozná. Jediný kdo to pozná je ten kdo se podívá do kódu a zná html.
sarojan
Profil
MartinM_93:
To že se nevyznáš ve fotogalerii není moje mínus, ale tvoje.
Návštěvník=zákazník; náš zákazník, náš pán. Stránku děláme pro návštěvníky, ne pro sebe.

Ty rozmazané fotky byly foceny na starý telefon a kvalitu fotek na telefonu známe všichni.
To jo, ale když jsou rozmazané, tak se necpou na web.(neměli by se) Pokud má na webu člověk rozmazané fotky, hned si o něm dokážou lidé udělat úsudek.

Spousta stránek používá rámy na obsah.
Tohle není pravda už cca 5 let.

Mimochodem díky za to že se mnou souhlasíš co se týče PHP.
On stebou nesouhlasí, on nesouhlasí se mnou. To je rozdíl. A já taky musím uznat, že má pravdu. Neznám všechna využití iframe tak, jako on, protože nejsem v této brandži tak dlouho, abych poznal všechna využití iframe, protože už v době, kdy jsem se začal zajímat o HTML a tvorbu webů, už se nepoužívali(sám jsem použil iframe jediný krát, když jsem chtěl v administraci uživateli ukázat aktuální stránku bez toho, aby musel opouštět rozhraní).
sarojan
Profil
MartinM_93:
nejde poznat že je to dělané v iframe a host stránek to taky nepozná
Pozná. Třeba když chce zkopírovat odkaz na tvůj web na konkrétní stránku. Google to pozná a bude odkazovat jenom na obsah, když tě bude hledat. Taky se to dá poznat, když to máš špatně vyřešený a budeš mít delší obsah, budou ti blbnout scrollbary. Pokud chceš mít na webu budoucnost, nedávej obsah stránek do iframe. A taky nedávej na web věci, které by tě mohli v budoucnu kompromitovat, protože nikdy nevíš, kdo se na tvůj web dívá a kam se dostane ve vyhledávačích(při jakých slovech se kde zobrazí, protože vyhledávače jsou stroje a nedokáží posoudit relevantnost obsahu a stránek tak, jak lidé, je dost vysoká šance, že při jednom z milionu vyhledávání se zobrazí tvá stránka na jednom z prvních míst. Sice si můžeš říct, že jedna k milionu je dost málo, ale na Slovensku a v Česku žije dohromady 15 milionů lidí(i když všichni nemají počítač), je možné, že google denně provede i dvacet-třicet milionů vyhledávání, to znamená, že minimálně jednou za rok tě google najde, či už uživatel klikne na odkaz nebo ne, je věc jiná, ale, jak všichni víme, náhoda je blbec).
MartinM_93
Profil
nj máš pravdu používat rám jsem viděl opravdu před asi 4 lety naposled. A díky za vysvětlení proč nepoužívat iframe :). Vzhledem k tomu že už je vše hotové web nastartuji s iframe a časem budu vylepšovat.
Miloš
Profil
MartinM_93:
To že se nevyznáš ve fotogalerii není moje mínus, ale tvoje.
Nikoli – pokud návštěvník nechápe web, je to vždy minus jeho tvůrce. Pro koho děláš stránky – pro sebe, nebo pro lidi?
Iframe může být čisté řešení, pokud je použito na menu. Pokud do iframu nacpeš stránku, je to prasárna, na tom trvám. Pokud se ti někdo dostane na web tzv. „okýnkem od záchoda“, nemá navigaci. Všechny stránky s obsahem v iframu mají totožný <title>. Už jen tyto dva důvody jsou neoddiskutovatelné. Právě tohle jsou věci, které host pozná, a protože o HTML povětšinou nic neví, nepochopí, proč se takhle stránka chová.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0