Autor Zpráva
Zarkan
Profil *
Zdaravím,
rád by mě zajímal váš názor na moje stránky sokolbrno4.wz.cz. Tento web mám na starosti čtvrtým rokem, ale pořád jsem jen začátečník, tak mě prosím šetřte s kritikou.
Za vaše rady, názory a připomínky předem děkuji.
Miloš
Profil
Vyházet rámce, animace a pohyblivé texty. Pak to snad bude vypadat jako web, který má smysl hodnotit.
Linbor
Profil
Tak tady by toho bylo opravdu hodně, co se nechá zlepšovat.
Především pryč s běžícím písmem. Jednak asi málokdo bude čekat, jednak to ruší. Obdobně ruší i poblikávání "new! new!".
Novinky v texarea - proboha proč, nikdo to přece přepisovat nemůže. To samé o inputu níže.
Rámy, ty bych plně zrušil, nebo aspoň odstranil přehrádky mezi nimi (border), aby si toho nikdo nevšiml.
Kvůli svátku stahovat obsáhlý javascript s databází celého roku? Lépe by bylo poslat pouze jediné jméno na daný den.
Tagy font a center jsou už minulostí.
Tabulka úplně zbytečná, postrádá smysl tam kde je.
Nevidím pod stránkou žádnou patičku, tedy kým a kdy byl tento web stvořen.
To jenom pro začátek, opravdu je co zlepšovat :)
Petr ZZZ
Profil
Zarkan:

1. Fotky jsou příliš tmavé.
2. Čitelnost textu trpí strukturou pozadí.
3. Některé položky menu nemají hover.
4. Pán v hlavičce jakoby dával přednost spíše lenošení než sportování, na web T.J. by se hodil obrázek sportovce líp.

Linbor:
Tagy font a center jsou už minulostí.

Možná <center>, ale <font> bez atributů a nastylovaný přes CSS se může hodit. Navíc by bylo dobré definovat tu minulost. Oba tagy se vyskytují na miliónech (nejen starších) stránek a proto lze počítat s tím, že i do budoucna budou podporované.
Miloš
Profil
Linbor & Petr ZZZ:
Nejde o to, že je <font> "zastaralý", ale že 1) často existuje sémantičtější řešení, 2) je dobrým zvykem od sebe oddělit text se strukturou na jedné straně (HTML) a vzhled (CSS) na straně druhé – lépe se to spravuje.
Pokud bych například dělal vzorník barev, nikterak bych se ani dnes nerozpakoval použít <font color=…
Oproti tomu pokud chci něco zvýraznit, použiju <em> nebo <strong>, případně s příslušnou třídou.
Zarkan
Profil *
Linbor:
Děkuji za to cos napsal.
Tak k tomu běžicimu textu - určitě ho dám pryč, ten tady je už od uplnýho začátku, kdy jsem měl jen samotnej index.htm a nic jinyho a v té době jsem byl rád, že jsem tam uměl vůbec vložit obrázek nebo tak něco nebo pravě docílít aby se text hýbal ... prostě jsem se radoval z každé blbosti :D
K těm novinkám a tím pádem to že to mám v "textarea" - prostě mě to zabíra jen "maly" místo (tuším že 20 řádku), ale já jich tam mám daleko víc, kdybych tam měl jen 20 normálních řádku tak budu muset každou chvilku mazat ty starý. (Strašně rád si nechám poradit jak bych to měl vyřešit, nevim co všechno existuje ...) No a s tím jsou spojeny i ty dva gify "new" - je to podle mě prostě prvni čeho si navštěvník všimne a o tomě de - aby si přečetl co je zde nového.
Ten input, abych řekl pravdu tak jsem se musel podívat do zdrojovyho kodu co to vubec je, nezlobte se na mě, ale fakt sem jen začatečník ... jestli dobře chapu tak se jedná o to odpočítaváni - to se přiznám jako hodně věcí jsem to někde zkopčil. Až to doběhne tak to tam nebude. Ale jesli bys to řešil nějak jinak tak se o5 přiučím.
K rámum - nevim proč, ale kdybych tam měl jen jeden rám tak si myslim, že je to takovy "jednoduchy" a vůbec bych nevědel kam bych dal třeba to menu ... jinak na ten border se určitě podívam.
Ty svátky - takle jak to mám jsem to chtěl - prostě jsem tam chtěl mít aji co je za den mit to s datumem i se svátkem. Klidně bych si mohl dát do té hlavičky jiny hodiny od toho "clocklink.com" kde by bylo i datum, ale takle se mě to libí ...
Tagy font a center - bohužel jsem začátečník jak užjsem říkal a bych řekl pravdu tak ani o jinych nevím každopadně když mě poradíš čím je mám nahradit tak se rád přiučím.
Proč to řeším přes tabulku - je to jednoduchy nic jinyho neznám ... nebo spíš nevim jak bych to měl dat do třech sloupcu teda jestli mysliš ten uvod (a když tam nemám ten border tak myslim že to ani moc nevadi). Každopádně zase budu rád za radu jak to předělat.
Patička tam opravdu není zase je to jednoduché - nevím jak to funguje, a bych řekl pradvu tak o ní slyším poprvé.
Každopádně ještě jednou děkuji za to cos napsal rad si počkám ještě na odpověd, rád něco předělám, ....
Zarkan
Profil *
Petr ZZZ:
Taky děkuji za to cos napsal.
1) - jestli mysliš "uvodní fotku" - ty 4v1 tak tu plánuji novou, ale než jitam dám tak mužu předělat.
2) - myslim že pozadi je volené dobře - podle mě hodně světla a hlavní barva písma je "navy" což je tmavá barva - takže se to podle mě hodí. Jinak ten běžící text v šede barvě na uvodni stránce půjde asi pryč jak jste mě všichni tady doporučili, a ta zprava pod hl. obrázkem o té poslední aktualizaci "neni až tak duležita" tak proto je v šedé barvě, ale pokud to vadí tak rád předělám.
3) Menu se přiznám že jsem zkopíroval a tak ho nevytvářel a ještě se přiznám že nevím co to ten "hover" je - jsem začátečník, pardón.
4) V té hlavičce v rohu to má naznačiovat aktualní dění - něco jako ten pes na seznamu.cz (Teď je doba dovolejch tak proto, v zimě jsem tam měl sníh a santu, na velikonoce kuře s pomlázkou, když se hrálo MS ve fotbale tak to, ...) jestli je to blbej nápad tak řekněte, když tak to smažu.
Tak taky ještě jednou díky za tipy ...
Miloš
Profil
Zarkan:
nevím co to ten "hover" je
A co takhle se zeptat třeba strejdy gůůůgla? http://www.jakpsatweb.cz/enc/hover.html
Zarkan
Profil *
Miloš:
Díky ...

Petr ZZZ
Tak k te 3 - ten hover tam je ale je až v tom "podmenu" (nevim jak se tomu říka odborně tak sorry) a to bohužel nevim jak přidat aby byl všude ...
Petr ZZZ
Profil
Zarkan:
V té hlavičce v rohu to má naznačovat aktualní dění - něco jako ten pes na seznamu.cz

Ten pes na Seznamu pomáhá budovat značku, protože je pořád stejný, a jeho smysl je zřejmý – hledá. U pána s nohama v lavórku mě souvislost s dovolenými nenapadla. Nevím, ale když jde o souvislost s aktuálním děním, tak by se to asi muselo měnit častěji a souvislost by musela být buď zřejmější nebo nějak extra vysvětlená (jako je tomu u Google Doodle).
Linbor
Profil
Bez těch rámů (přesněji bez jejich zvýraznění) je to hned lepší. Aby to bylo ještě ucelenější, obrázkovým podkladem podložit i levý rám, a nejspíš i ten horní (ten může být i v lehce jiném odstínu třebas).
Místo texarea můžeš mít klasický kontejner, tedy <div>, kde si velikost písma můžeš nadefinovat zcela podle potřeby. A rolovací to může být taky, takže bys nic nemusel umazávat.
Dneska jsem si trpělivě počkal a pročetl běžící text nahoře. Toho si asi málokdo všimne (jen kdo si počká), ale chtělo by to češtinu bez chyb, kazí to dojem. Např. "navštivte naše fóromu", "zhlédněte", "ztáhněte", "by jste chtěli".
S tím svátkem jsem vůbec nemyslel, že by tam neměl být, proč by ne, ale že bych spíš posílal to jedno správné jméno už ze serveru, než celý kompletní seznam. Ale to je spíš nedůležitá drobnost.
S tím lenošícím pánem: Taky mě vůbec nenapadlo, že to souvisí nějak s časem dovolených. Ale protože k Tobě myslím chodí přesně cílená skupina lidí, ti už nejspíš pochopili, jaký to má smysl. (Ale raději bych se zkusmo 2-3 lidí přímo zeptal.)
Zarkane, pokud nahlédneš někdy do CSS (kaskádové styly pro definice vzhledu jednoduše řečeno), najdeš tam spoustu spoustu inspirace. To je totiž přesně to, co Tvůj web postrádá, a pak se to pokoušíš nahrazovat vším možným. Stačí alespoň trochu se začíst a sám uvidíš co vše je možné.. Přeji spoustu zdaru :)
Zarkan
Profil *
Linbor:
Napsal si to úplne přesně chodí semka jen 4 stáli lidi (z toho jsem jeden já) a ti jsou radi včetně mě, že tady vůbec nějaky web je ...
Jinak ty rámy - jsem tam zase musel dát ten border, páč to vypda prostě blbě - je to tím pozadím jak říkaš, ale do menu mě nejde dát (vůbec nevím proč, když smažu to menu tak tam to pozadí je, ale jakmile ho - to menu vrátím, tak tam zase není to pozadí) ... a nahoru do "nadpisu" ho taky nemůžu dát protože tam mám kulaty obrazky a tam by zas "svítili" 4 bílí rohy od těch obrázků.
Jinak na tu texteru se zkusim teďka podívat, ... ten běžíci tex i ten lenošíci panáček už šel do pryč. No a to CSS taky zkusim nastudovat ...
Linbor
Profil
Teda čubrním! Běžící text neruší - prima.
Novinky - již nepůsobí dojmem formuláře. I když nechápu, proč jsi je tak zkrátil, když jsi tam chtěl toho hodně víc. (Asi kvůli neaktuálnosti, tuším.)
Pozadí do menu? Stejně jako do hlavního rámce, tzn. <body background="url">, nebo ještě lépe do stylopisu
"body {background:url(url);}.
Rotující kuželky - zajímavé - klidně bych je dal k logu nahoru, jen bych je asi zpomalil, aby příliš nerušily.
A když už ses do toho doopravdy takhle vrhl - mám ještě pár připomínek. Odpočet času není špatný nápad, jen bych skryl, že se jedná o formulářový prvek, stačí jen zrušit rámeček (tedy "border:none") a prodloužit o cca 3 pixely (ve svém Firefoxu nevidím poslední číslici celou, je ukousnutá).
Hodiny bych dal bokem - třeba úplně doprava, a naopal doleva dal to veledůležité - ono červenobílé logo (a možná si s ním i graficky pohrál, jeho malé rozlišení je dost znát). A to logo opatřil linkem <a href="/">...</a>, je to taková konvence, že kliknutím na logo se vždycky dostaneš do rootu, tedy na hlavní stánku, odkudkoli z jakékoli podstánky.
Hlavní nadpis "T.J. Sokol Brno IV - oddíl kuželek" je strašně nenápadný, ztrácí se, mohl by být výraznější, nemyslím větším písmem, spíš nápadnější, zajímavější.
Reklama od Webzdarma.cz se přímá míchá do obsahu (dokonce ve stejné výšce jako logo klubu), to není dobré, oddělil bych ji. Vím, že ji tam musíš trpět, ale můžeš ji oddělit.
A jestli už nejsem otravný, méně podtrhávat to, co nejsou odkazy, zvláště pokud je to psané modrým písmem.
A poslední připomínka, vím že se každý občas překlepne, ale - přejít si to a opravit chyby v češtině, ani ne stylistické jako gramatické, je jich tam fakt dost, a nemyslím to ve zlém..
Zarkan
Profil *
Linbor:
Tak novinky jsem zkráti uplně přesně jak říkáš pro neaktuálnost (teď květen-září je v kuželkách pauza, ale v září to zase začne a budu přidavat tak 2-4 týdně) ...
To pozadí chapu - hažu tam <body background="pozadi.bmp">, ale do toho menu se nic nepřidava prostě nechápu. Když se podívaš na zdrojový kód menu tak ono tam je, tak nevim kde je problem :-(
Rotujici kuzelky - priznávám se další věc co jsem zkopčil takže bohužel nemůžu zpomalit.
U odpočtu jsem to zvětšil ale rámeček neodstranil pač nejde. Ten zdrojovej kod je takle:

<p align="center"><center>
<form name="frm"><input type="textarea" name="left" size="75“ style="background-color: #000080; text-align: center; font: 12pt Verdana, Arial; border: 1px solid black"></form></center></p>

No ať sem tam psal border:none, nebo border="0", nebo i border: 0px solid black tak nic tak nevim jestli to dělam blbe ...
Na ten celej horni rám se zkusím podívat teďka - přehažu to tam, pohraju si s tim nadpisem a oddelim tu reklamu.
A jinak otravnej určitě né, jsem strašně moc rád když mě někdo zkušenej poradí ...
Linbor
Profil
V rámu s menu máš pár nesrovnalostí, takže to pozadí nadefinuj natvrdo: <body style="background:url('menu_data/pozadi.bmp');">
A obdobně udělej i input: <input value=" Kuželna tedy bude opět otervřena za: 13 dní, 17 hodin, 37 minut a 26 sekund" name="left" size="75" style="background:transparent;border:none;">
Zarkan
Profil *
Linbor:
Tak a je to hotovo: input, i pozadi v menu - díkuji moc. Snad už jen drobnost - doplnit ten kód, aby byl zarovnanej na střed na to jsem ani za boha nemohl přijit (zkoušel jsem to přes aligen center, valigen middle, .... akorat když jsem tam napsal p style="text-align: center" tak se to dalo na střed, ale to se tam zase oběvil ten rámeček :D tak fakt nevim), takže co bych tam měl doplnit jestli se můžu zeptat?

<form name="frm"><input type="textarea" name="left" size="75" style="background:transparent;border:none;"></form></center></p>

A ještě k tomu horminu ramu jestli můžu, jak jsi myslel oddělit tu reklamu?
Linbor
Profil
Zarkan:
doplnit ten kód, aby byl zarovnanej na střed
Nevím, jaký kód máš na mysli.

oddělit tu reklamu
Aby to nevypadalo, že obsah reklamy má něco společného s obsahem webu. Alespoň lajnou <hr> bych ho oddělil. A nebo jej šoupl úplně dolů, nevím přesně jak se to u webzdarma.cz dělá..
volitel anonymity
Profil *
sice tomu nerozumim, ale ja bych zkusil reklamu od obsahu oddelit paddingem (marginem)
peta
Profil
* menu, na pozadi beha nejaky obrazek, coz rusi
* obsah new, blika, take rusi
* obsah pismo, je pokazde jine (barva, velikost, padding, zrovnani vpravo stred vlevo)
* obsah velikost pisma se stanovuje pro nadpisy od nej po nejmensi a pismo musi byt mensi nez nadpis. Pokud to udelas jinak, porusis ISO pro dokument a pak to taky opticky vypada jako od skolaka. Pokud chces neco zvyraznit, pouzit tucne nebo barevne pismo, ale hodne omezene. At neni stranka zas preplacana barvami.
* Aktuality - tabulka neni tabulkou, pokud nema ramecky, plus vsechno o obsahu bych mohl zopakovat. Obrazky nahledu nemaji jednotnou velikost.
* Historie - totez, i obrazky
* Memorial - rozmazane obrazky (Gimp ma treba priostreni a ruzne zmensovaci metody)
* Druzstva, zarovnani radku je na vysku centrovane, v css se to jmenuje vertical-align, pro tr a tbody je to valign, dej to "top". Treba, kdyz dam Drustva - Acko, tak nadpis zpravodaje je divne posunuty vuci textu vpravo, proste neni na prvnim radku.
* Hraci, nestejne pismo
* Rekordy, pismo, tabulka
* download pismo, zarovnani, tabulka
* pronajem pismo
* odkazy valign, pismo
* zapasy pismo, tabulka
* kontakty pismo
* anketa animovane obrazky

Zkus si vzit papir a nakreslit si na nej zakladni prvky. Tabulka, odrazky, nadpis, odstavec, ... Presne v tomhle duchu predelej cely vzhled obsahu.
Treba, kdyz mrknes na forum, tam je nejspis font Verdana nebo Arial. Vzkaz ma vsude stejny font a stejnou velikost pisma, pouze je decentne tucny nadpis a obarveny cas.
Kdybys do toho umel zasahovat, ve tvem podani by tam pribyl animovany obrazek, nejaka barva, jmeno by jsi dal 2x vetsi, tlacitka pro odpovedi tucne a velke, mozna italikem zelenou barvou. Napada te jeste neco? :)

FF, nevim, jak to vypada v IE, tady ctu jeste o nejakem bezicim textu, tak nastesti ve FF nic takove neni nebo uz to bylo odstraneno.
Zarkan
Profil *
Linbor:
No myslel jsem to odpočitavaní - ten text v tom ramečku kterej sem dal pryč :D
Jinak teď jsem si hrál s tim nadpisem a nevim co s tím asi to nechám tak jak to je. Zkoušel jsem tam dát jinou barvu, podtrhnout, dát to do ramečku, mít to podbarveny ... ale nic se mi nezdá. Max hodit tu reklamu do ramečku - to vypada asi tak nejlíp, ale to akorat upozornilo na tu reklamu a né na ten nadpis, takže to účel nesplnilo, ale naopak - ještě víc zhoršilo.
Zarkan
Profil *
peta:
Je díky moc je toho sice trošku víc, ale jsem rád, že vím na čem mám pracovat.
Zarkan
Profil *
Chtěl jsem se zeptat jak vypadají stránky dnes jestli se něco za těch 14 dní změnilo nebo né, stránky jsou zde. Ještě ale pracuji na sekci družstva a na uvodní stránce ...
Čmelda
Profil *
Já bych měl teda 3 takové připomínky pro začátek, nejsem bůh ví jaký profík...

1. Musí být takové otřesné pozadí? Prostě taková šedá a na to psát černě, moc se mi to nelíbí.
2. Zbavit se hodin, opravdu zbytečnost.
3. Pokud musí být toplist, tak ho lépe umístit - třeba pod menu.

PS: předchozí verzi jsem neviděl.
Zarkan
Profil *
Čmelda:
Ja taky nejsem profik , ale takovej lepší no spíš průměrnej začátečník :D
1 - mysli, že to pozadí je voleny dobře - pravě takovy obyčejny není tam žádná zářivá barva, ale je to takovy prostě jak si to napsal takový šedivy a skoro si toho nikdo ani nevšimne a k tomu je voleny tmavje modrý písmo takže se to myslim čte dobře ...
2 - hodiny jsou cise "zbytečnost ale aspon sem tam zaplnil misto a není to tam "prázdny" ...
3 - asi to tak udělam - šuopnu ho pod to menu ... (tu hlavní stránku jestě budu předělávat jak sem psal).
Zarkan
Profil *
Čmelda:
Jo ještě PéSko: buď rád, že si neviděl :D (chápu, že je to pořád hrozný a že si neumíš představit že by to mohlo být ještě horší, ale je to tak ... prostě jsem jen začatečník, takže jsem rád i za toto co jsem stviřil).
Miloš
Profil
Přestože si myslím, že je to pořád dost šílené a záplatovat něco takového považuji spíš za zbytečnost, přesto zkusím pár myšlenek.

1) Rámová konstrukce (frameset) se sice dobře spravuje, ale pro návštěvníka přináší řadu nevýhod. Proto doporučuji kompromisní řešení: menu dej do <iframe> a zbytek stránky nech v jednom souboru. Bude se ti to udržovat obdobně pohodlně a návštěvníci budou spokojenější.
2) Celé stránce dej nějakou rozumnou maximální šířku, řekněme 1300px, protože při vyšším rozlišení je to už k nekoukání.
3) NIKDY nepodtrhávej to, co není odkaz! (Nadpisy stránek)
4) Nemáš nadefinovaný výchozí font, v čehož důsledku se zobrazuje hnusný mrňavý patkový. Doporučuji bezpatkový, například takhle:
body {font-family: 'DejaVu Sans', Verdana, sans-serif;}

5) Obrázkové pozadí pod textem málokdy přinese něco dobrého.

Opravdu to znesnadňuje čtení. Osobně se přimlouvám za celobarevné bez kuželek, alespoň v oblasti textu.
Trváš-li na kuželkách, tak je aspoň nedělej tak výrazné. Obrázek jsem odvýraznil a uložil jako PNG:

Ještě k obrázkům – formát BMP je nesmyslnost. BMP nemá na webu co dělat, protože je velký jak kráva. Tvoje pozadí http://www.sokolbrno4.wz.cz/pozadi.bmp zabírá 31 KB, moje pouhých 842 B, neboli 38krát méně.

6) Počet a kombinace barev nic moc. Vyzkoušej některé z níže uvedených udělátek:
http://colorschemedesigner.com/
http://www.colorschemer.com/online.html
http://www.colourlovers.com/
http://kuler.adobe.com/

7) Vyházej toplist, kalendář, anglické animace – to vše je jen veteš, prozrazující diletantismus. Kalendář (Dnes je neděle, 15. 8. 2010, svátek má Hana.) – neřeknu na stránkách novin, na webu květinářství, ale na kuželkárně je to potomost. Stejně tak mi pije krev ten časový odpočet, ale v doufanlivosti, že za den a kousek zmizí, no budiž.
jen_tak
Profil *
Na stránkách jsem poprvé a jak vypadala původní verze nevím. Tak jen pár poznámek.

Nešlo by něco udělat s tou reklamou? Podle http://www.webzdarma.cz/podminky-reklama.html možná jo.

Ještě, když teď koukám na úvodní stránku, možná by se hodilo, když tam máš novinky na webu, aby jsi ty jednotlivý položky novinek udělal jako odkazy, přes který se rovnou dostanu k novince, ať nemusím hledat, kde ta novinka je.

poznámka pod čarou:
A až někdy budeš mít čas, udělej pár fotek a zkus si s nimi udělat nějaké efekty třeba v programu Gimp. Dá se v tom dělat spousta věcí, je zadarmo, a když se v něm člověk naučí základy, dokáže to pak na webu hodně. Ale to opravdu až budeš mít čas, ono to někdy chvíli trvá, než člověk pochopí, jak tam něco udělat, ale na netu je spousta návodů.

Ať se Ti přestavba stránek podaří a hlavně, ať plní svoji funkci!!!
Zarkan
Profil *
Miloš:
Díky za typy ... něco jsem nechal neco změnil
Zarkan
Profil *
Tak stránky jsem tak nějak předělal, tak jestli si někdo pamatujete jak vypadaly začátkem srpna tak to prosím zhodnoťte. Jinak klidně pište co tam je špatně rad tam něco vylepším, předělám, ...
xmark
Profil
Zarkan:
Jestli se neplatu, taks přebarvil pár věcí, přibyla šedá a fialová.
Ten web potřebuje PODSTATNĚ radikálnější zásah. Chybí ti tam cokoliv, co by se dalo nazvat designem.

Co třeba použít nějakou šablonu? http://8tem.com/Bowling_Arena_website_template.html

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0