Autor Zpráva
ivank_net
Ahoj,

na svém webu nabízím programování flash věcí, avšak to dělám pouze v létě. Jelikož mám dobrou návštěvnost, nechci web na přes rok vypínat, a tak mě napadlo doporučit klientům kolegu Zdeňka.

Vytvořil jsem pruh přes stránku, kde to je napsané a který se dá zavřít. Ukáže se návštěvníkům jen při první návštěvě webu. Ukázka www.ivank.net/index2.php

Co na to říkáte? Není to moc velké? Můžu to mít jen vpravo v aktualitách, ale nechci, aby si návštěvník zbytečně procházel web a až pak zjistil, že to nemůžu udělat. A co text? Navrhněte nějaký vhodný nadpis.

Jinak přesměrovávat celý web na Zdeňkův nebo mu přesměrovávat e-maily se mi zdá nefér vůči návštěvníkům, rád bych působil důvěryhodně.
_es
ivank_net:
Mne sa to nepáči. Hlavne ten šikmý smer písma. Prečo to zakrýva časť tvojho webu? Každý nemusí pochopiť, že na zrušenie pruhu treba kliknúť na to x, ktoré sa nachádza pred textom, keď je skôr obvyklé zavretie okna podobným tlačítkom vpravo, a navyše to kvôli zošikmeniu môže vyzerať ako +. Skôr by mal byť nejaký vhodný oznam na stránke, nie "cez" stránku a kolega by mal mať web na ktorý by bol odkaz. Alebo, nestačila by táto informácia v kontaktoch?
Petr ZZZ
Myslím si, že nějaký výrazný způsob prezentace dosti podstatné informace o tom, že nemáš čas, na škodu není, protože tak předcházíš tomu, aby se uživatel naštval, kdyby až po dlouhém studiu referencí zjistil, že na něj dlouhodobě nemáš čas. Zda je k tomu nutný takový pruh, toť otázka.

Ale když už tedy šikmý pruh, tak bych ho udělal zleva dole doprava nahoru (stoupající); řekl bych, že se bude pohodlněji číst.

Nedaří se mi ten pruh odkliknout a nezmizí ani po aktualizaci stránky.

Stránka se mi otevřela v angličtině a nedaří se mi dostat na českou verzi, znovu se načte anglická (možná protože jsem ve Vídni?). Ten pruh s nápisem Je tu školní rok je ovšem český. Kromě toho je tak veliký, že se mi nevejde na šířku obrazovky, ačkoli zbytek webu by se v pohodě vešel.
peta
To neni web, to je nepratelska invaze :)
* logo - asi je flash, no nastesti mi pise cosi o padu a nic nezobrazi.
* velky text trcici z loga - zkusi jsi okno 500x500, firefox? byl bys velmi prekvapen, jak moc je to neprijemne a nepouzitelne. Vpravo je i menu? kde? Ten pruh ho kompletne prekryje
* obsah - margin, padding pomery 1, 1.5, 2 ti nic nerikaji, vsechno je tak nalepene na sobe a hlavne na okraj vpravo.
* preplacanost - vsechny snimky filmu na jednom zaberu. divak z toho nic nema, ale videl cely film :) zkus to rozdelit do vice stranek. Treba flash portfolio a pod.
* nejlepsi je, ze v EN verzi mas cesky text. michat 2 ruzne jazyky je dost neprijemny zlozvyk. Ta ceska verze je stejne anglicky, takze nic.
* Really addicting flash game :) - neni v desingu stranky
* nevim jak, nekde jsem klikl na kontakt a pri zpet se to ztratilo. Konktakt pise stranka nenalezena.

Zkus si navrhnout stranku od zakladu. Jak ma vypadat nadpis, logo, tabulka, seznam flash obrazku, text, odstavec, odrazka. A pak to aplikuj.
Udelej si nejdrive obsah stranky a az pak vymyslej vzhled.
Treba takovy priklad stranky ala miranda-im
http://axpsu.fpf.slu.cz/~web/web-docu/navrh2/navrh2.htm
A priklad stranky bez vzhledu
http://peter-mlich.wz.cz/wow/
Ze vypadaji 100% lip nez ty tve? :)
pavuk
peta:
ivank_net se ptal na ten pruh. Já za sebe můžu říct že mně nevadí, dokonce mi to přijde jako dobrá myšlenka. Je sice obrovskej, ale vypovídací hodnota je dobrá. Zavírací křížek viz. _es
ivank_net
peta:
Hele ty budeš nějaký pedant :) Vždyť ten tvůj web ani není validní prosímte :D
Normální stránky mám na www.ivank.net . Ten soubor "index2.php" mám jen jako ukázku pruhu, není to stránka z mého webu.

Ten web bude během roku nefunkční (nebude plnit svou hlavní funkci, kterou je nabízení mých služeb na internetu), proto ten velký pruh. Klient přijde a buď má zájem o zakázku, nebo se chce jen podívat. Pokud má zájem o zakázku, napíše Zdeňkovi nebo odejde, pokud se chce jen podívat, zavře pruh a dívá se.

Je to podle vás logický postup? Jak byste to řešili vy?
pavuk
Je to logickej postup jak už jsem psal, na mně to působí jako solidní a férovej přístup k uživateli. Napadá mě ale, že by se tam mohl vyskytovat nějakej datum, jako běžnej návštěvník nevím jestli tam ten pruh nevisí třeba už od roku 2004...
_es
ivank_net:
pokud se chce jen podívat, zavře pruh a dívá se.
Ak bude JS vypnutý alebo nefunkčný, ako ho zavrie, ak aj pochopí, že by sa malo kliknúť na to x či +?

Pokud má zájem o zakázku, napíše Zdeňkovi nebo odejde
On sa predsa pre zákazku nerozhodne len kvôli tomu pruhu s nejakým mailom.
Prečo tam nedáš normálny odkaz na kolegov web?
Ten pruh ešte aj rozťahuje stránku do šírky, že sa mi zobrazí horizontálny posuvník.
joe
Podle mě to je až moc velké, zbytečně. Jak napsal _es, zobrazuje se horizontální posuvník.
Pod pruch bych přidal ještě overlay na celou stránky a ztmavil to, takhle to vypadá, že to patří ke stránce. První čeho si všimnu, že je školní rok a dál ty podstatnější informace nejsou na první pohled viditelné. Klidně bych to i více natočil ve směru hodinových ručiček aby to bylo v úhlu 45 stupňů a dal nahoru do pravého rohu, zamezíš tím tak, že na velkých rozlišeních nebude pruh přes celý roh.
Na ten overlay bych dal dvě tlačítka, zelené "vstup" a červené "odejít", které by mohlo vést na kolegův web.

(To flashové menu je nevhodně vkládané do stránky - musí se aktivovat kliknutím a navíc v Opeře mi to padá, zřejmě nějaká chybička v AS(?))
ivank_net
Nakonec jsem ten pruh udělal užší a otočil na druhou stranu (děkuji za dobrý nápad, fakt to vypadá lépe). Už to běží naostro www.ivank.net. Zobrazí se pouze při první návštěvě v daný den, dá se vyvolat zmáčknutím "Zobrazit pruh".

Flashové menu má být ozvláštněním stránky. Je tam i alternativa pro ty, co nemají flash player. Nevím, proč má Opera aktivaci po kliknutí (používám Google Chrome), zkrátka návštěvník asi musí kliknout dvakrát.

Vím, že u návštěvníků bez JavaScriptu a správné podpory CSS budou problémy (v mobilech atd.), ale naštěstí je jich minimum. Pro zajímavost dávám údaje o prohlížečích z Analytics.

Firefox / Windows. . . . . . . . . 39,05 %
Chrome / Windows . . . . . . . . 22,70 %
Internet Explorer / Windows . 21,08 %
Opera / Windows . . . . . . . . . 10,41 %
Safari / Macintosh . . . . . . . . . . 2,16 %
Firefox / Linux . . . . . . . . . . . . . 1,89 %
Chrome / Linux . . . . . . . . . . . . 1,08 %
Chrome / Macintosh . . . . . . . . 0,54 %
panther
ivank_net:
Pro zajímavost dávám údaje o prohlížečích z Analytics.
jen tak pro zajímavost (toto můžeš ignorovat), nemáš tam někde číslo, kolik z těch 21 Exploreřích procent je IE6? Tam je problém ne s JS, ani s flashem, ale s CSS globálně.

Jinak ale chválím (v non IE6), pruh je milejší než předtím - lépe čtitelný, užší.
peta
Ve FF zadny pruh nemam.
Ted mi to menu nahore napsalo: Zasuvny modul Adobe Flash spadl. Hlaseni o padu. Asi je stranka zavirovana? :)
V okne 500x500 je to porad zleva natlacene na okraji, ale zprava je mista spousta. Asi porucha v jonosfere.
Je tam logo na validaci, proc? Ja vim, je to na more strankach, protoze to kdosi prosazoval jako moderni.
Pravidlo zni, dej na stranku to, co tam potrebuje bezny uzivatel.

Uz nevim, jak vypadala prvni stranka, ale zda se mi to lepsi, zjednodusene.
Petr ZZZ
ivank_net:
Pro zajímavost dávám údaje o prohlížečích z Analytics.

Prohlížečové statistiky mají svá úskalí; může to být zatíženo vypuzovací chybou měření, která odrazí jen výsledky selekce prohlížečů, jejichž zastoupení by bylo jiné, kdyby byl web řádně vyladěn. Asi se dá říct, že od určité návštěvnosti by se poměr prohlížečů, ze kterých přichází brouzdalové na konkrétní stránku, neměl příliš lišit od relace globální. Pokud se hojnost prohlížečů liší, je pravděpodobné, že pro málo zastoupený prohlížeč není web vyladěn a proto tam z takového prohlížeče málokdo chodí (viz pantherova poznámka ohledně IE6).
Více také např. zde: Zamietnut pristup cez IE?

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0