Autor Zpráva
Worrys
Profil
Ahoj,
jsem grafik/polygraf, a protože trend v technologii je jasný, rozhodl jsem se rozšířit si vzdělání a začal s tvorbou webu.
Vytvořil jsem své portolio www.blackhand.cz
Rád bych Vás požádal o názor na tento web...nejde o obrázky a pod, ale o doporučení či poukázání na chyby a další možnosti jeho rozvoje - na co bych se měl zaměřit, aby byl jeho kód a zpracování na profesionálnější úrovni. Pokud to bude možné, prosím o konkrétní odkazy, které bych mohl/měl nastudovat.
Velice Vám děkuji...doufám že mě nesežerete:)
Darker
Profil
No být tebou bych to zmenšil, nadpis přesahuje rozlišení 1200 px. Navíc je to svou velikostí nepřehledné.
<a href="galerie/a1/logo_21_century_m.jpg" rel="lightbox[a1]"></a>
<!--Tady ti chybí ">"-->

Abych by upřímný, buď mám nekompatibilní prohlížeč, a nebo jsem nemochopil umělecký záměr, prostě se na to nemůžu ani koukat.
Ale možná je to o něčem jiném, co jsem nepobral...

Menu:
Rozhodně totálně zbytečný flash, tohle jde dokonce i bez JS, navíc je podle mne nežádoucí aby nebylo vidět, kam která položka menu odkazuje, než na ní najedu. A vlastně to ani nevypadá jako menu, spíš jako dekorace v podobě barevných kostiček...
LigthBoxy:
Tady bych jen vytkl, že křížek na zavření je dole, možná jsem konzerva, ale podle mne je to proti konvencím.
Nadpis:
Krom toho, že je velký jak kráva, a moc odsazený si taky myslím, že jse zbytečné aby to byl obrázek, když stačí text.
Jazyk:
Tady se možná dá polemizovat, ale řekl bych, že když je to .cz, a nápověda k lightboxům je česky, mělo by být česky vše.
habendorf
Profil
No ... co se týče kódu, je to hrozný.

<div style="position: absolute; left: 76px; top: 197px; width: 30px; height: 36px;">
<img src="images_web/hex1.jpg" align="top" border="0" height="36" width="30"></div>

<div style="position: absolute; left: 106px; top: 197px; width: 200px; height: 42px;">
<img src="images_web/hex2.jpg" align="top" border="0" height="42" width="200"></div>

<div style="position: absolute; left: 363px; top: 197px; width: 71px; height: 33px;">

<img src="images_web/hex3.jpg" align="top" border="0" height="33" width="71"></div>


atd.

To ti vygeneroval nějaký automatický nástroj? Vůbec nechápu, proč je to tak rozsekaný - jednou jedno písmeno, jednou tři, jednou pět ... (?)
Tori
Profil
Na tom kostkovém menu mi vadí, že šipka "Navigace zde" ukazuje na kostky, ale když na ně najedu myší, nic se nestane. Až když jsem se náhodou trefila vedle na prázdnou plochu - ejhle, menu. Některým klikacím prvkům (celé menu, obrázkové odkazy na Fler.cz) bych dala jako kurzor pacičku; není poznat, že jde o odkaz.

Ještě k menu - připadalo mi trochu neobvyklé, když jsem na některé podstránce, tak že se odkaz na ni v menu změnil na odkaz na hlavní stránku (aka galerie). Asi jsem víc zvyklá, aby se menu neměnilo, a na hlavní stranu vedlo logo černé ruky (ale je to jen subjektivní nezvyk).

edit: Překlep v jezdícím textu: "Stále aktualizovaná nábídka, Vám nabízí...".
Worrys
Profil
darker:
1/ "přesahuje rozlišení 1200px" - já sem to právě dělal větší, protože dnes už má spousta lidí velký monitor s vysokým rozlišením (i když chápu že ne všichni - je to v základních pravidlech o přístupu k webu - vím o tom). Jinak jsem se na to díval na všemožných monitorech a prohlížečích a myslím že to nevypadá zas tak špatně...je to spíš otázka vkusu...nebo ne?
2/ "menu" - udělal jsem to tak schválně přijde mi to zajímavé:) - ano je tu další základní pravidlo = nenutit uživatele přemýšlet, ale mě se moc nelíbí klasické menu, přijde mi to fádní:) proto je tam i Flash (jako ukazatel - zde je menu - aby uživatel nemusel moc přemýšlet). A Flash bych chtěl časem do webu zakomponovat víc proto jej zkouším používat/aplikovat.
3/"Abych byl upřímný, buď mám nekompatibilní prohlížeč, a nebo jsem nepochopil umělecký záměr, prostě se na to nemůžu ani koukat...." - můžeš popsat o co přesně jde?
4/"LigthBox" - pokoušel jsem se je předělat, vím že to jde, ale jsem spíš grafik, a tak jsem předělal jen základní obrázky (zpět/zavřít..atd). Pokud existuje nějaký návod jak upravit LigthBox a pošlete mi na něj odkaz rád se přiučím/upravím.
5/ ">" - díky za upozornění na chybu

habendorf:
Kód si píšu sám, chci mu rozumět. A pokud tomu dobře rozumím, tak myslíš tím "rozsekaný", že na řádku 4,5 je kód, na ř.6 není nic a na řádku 7,8 je zase kód a td. Mám to tak schválně, protože když něco upravuji mám v tom větší přehled (jsou to takové moje odstavce:)HAHA...no někomu to asi vtipné nepřipadá. Ale pokud je to považováno za chybu nemám problém to upravit...pokud se třeba stránka načítá pomaleji.

Děkuji za Vaše názory! Připomínky budu rád když jich bude víc a něco se přiučím. Hlavně chci slyšet co na webu chybí, co by jste přidali.
Nox
Profil
Worrys:
Web mě celkem mate.... je tam toho spoustu, ale na nic se nedá kliknout, až kromě obrázků, ale ty i na 22'' (uznávám, není už tak moc, ale stejně)
jsou až úplně dole a popisek je na hraně obrazovky

To zarovnání (z hlediska navigace návštěvníka) je taky takové zvláštní a ten popisek o kliknutí (patky na takový web ne!) není dostačující... to už radši šipku

Nebo ta navigation má fungovat? Na celém webu fungují akorát ty 4 obrázky a to ještě náhled je úplně jiný jak samotný obrázek, to vlevo nic nedělá

Pod webem je nějak moc obrovská mezera
Petr ZZZ
Profil
Bez plužin a active-X se mi stránka nezobrazí.
Tori
Profil
Worrys:
proto je tam i Flash (jako ukazatel - zde je menu - aby uživatel nemusel moc přemýšlet).

... ano, ale ukazatel ho směruje na neklikatelný objekt. Vizte i Noxův příspěvek.
habendorf
Profil
Worrys:

Formátování kódu s tím nemá co dělat. Tou rozsekaností jsem myslel, proč třeba slovo portfolio je rozsekaný na x obrázků, které ani nejdou v kódu po sobě.

PO http://www.blackhand.cz/images_web/hex6.jpg
RTFO http://www.blackhand.cz/images_web/hex3.jpg
L http://www.blackhand.cz/images_web/hex4.jpg
I http://www.blackhand.cz/images_web/hex5.jpg
O http://www.blackhand.cz/images_web/hex7.jpg

Naprosto mi uniká význam.
Taurus
Profil
Že tam nějaké menu je jsem přišel až po přečtení příspěvku tady. Takže s tím přemýšlením, nevím. :-( Jedná se o dost nepovedený, rozházený minimalistický design. Vyber si jazyk, který budeš používat. A jak se vůbec z položky menu dostanu na index? Nevím proč mi IE vykresluje text v jpg kostrbatě – mluvím o "graphic design - art objects&...". S vypnutými obrázky jsem v háji.

Noxi, o jakých patkách mluvíš? Další věc, co jsem přehlédl?
Darker
Profil
Takže znovu...
Menu:
A co takhle udělat něco, co není fádní, ale je to přehledné?
Nadpis:
Pořád přesahuje, a rozlišení 1280 na 768 je podle mě pořád ještě běžné.
Navíc je to pořád obrázek, a já jsem velký odpůrce bezohledně velkých stránek (datově myslím)
Bílá plocha pod obrázky:
Pod těmi odkazy na lightboxy je asi 20 cm volného prostoru. To má být jako co.
Info:
Jsi grafik, to znamená, že se vyadřuješ pouze pomocí obrázků? Ani náznak úvodu?
Kód
Tady se již vyjádřili ostatní, je to nesmyslné a neefektivní.

Od včerejška se na webu dé facto nic nezměnilo, takže nechápu, proč ses ptal na názor, když ke každé chybě řekneš, že to bylo naschvál, a že se ti to tak líbí. Tos tu ztratil čas.
Darker
Nox
Profil
Taurus:
Text

"Kliknutím na obrázky
zobrazíte jednotlivé galerie"


Mám patkovým písmem
peta
Profil
Stranka je v podstate prazdna, nema zadnou strukturu a nenese zadne informace. Tohle, ikdyz graficky se tam neco zajimave najde, bych na web nedaval.
Zkus zkouknout prvni 3 temata tohoto fora venovane nejcastejsim chybam.
Predstav si, ze nekdo googluje nazev obrazku, treba hvezda a nahodou narazi na tvuj hvezda.jpg . Zaujmeho a ted co ma na hlavni strance udelat, aby o tobe zistil vice a mohl te pripadne kontaktovat? A muze obrazek vygooglovat? Protoze nekdo ma i obrazky ve flash nebo v pdf. Atd...
Taurus
Profil
Nox:
Aha, já Arialem... hmm
Výchozí pro FF mám Times.
Nox
Profil
Definovaný je
"Helvetika CE","Arial CE", Helvetica Arial
což je taky sranda, protože tam není čárka, takže to Opera Dragonfly zobrazuje jako "Helvetica Arial"

výchozí mám taky Times

Helvetika je asi taky blbě, ten známý font se jmenuje Helvetica

jinak proč se neaplikuje Arial CE nevim, v Opeře se pak buď
a) i přes kiks s čárkou vezme Helvetica
nebo (asi spíš)
b) se přeskočí i to a vezme se Times
Worrys
Profil
Ok, přiznávám že web asi působí trochu zmatečně a bude potřeba upravit i menu, aby bylo opravdu přehledné + rozměry webu trochu zmenšit, s tím nemám problém, nebudu si slepě stát za svým.
Jinak je pravda, že Active-X může způsobit, že se web na některých prohlížečích nezobrazuje správně. Ale jak tomu předejít když chci používat Flash a LigthBox??

Jsem třeba řešil takovou věc s odkazem: obrázek v indexu je odkaz na na galerii(LigthBox), a odkazy jsou barevně označeny. Problém je v tom, že nechci aby byl kolem obrázku onen rámeček, který ukazuje, že byl odkaz navštíven a pod.. Tak nechám odkaz jako bílou, ale když třeba zase chci, aby spolu s menu byli na stránce ještě pomocné odkazy ve formě textu, tak to není možné protože mám odkaz nastavený jako bílou a na bílém pozadí vlastně neviditelnou. Nevím jestli to moc nekomplikuji, ale je to lepší než mít kolem obrázku rámeček, který se mi tam nelíbí.(?)

habendorf: Já sem začínal (asi jako moře jiných) tím že jsem udělal web v Corel a pak nechal exportovat pro web..postupem času jsem začal psát kód ručně a tenhle začátek jsem tam nechal. Myslel jsem, že je lepší když je to takhle rozřezaný pro rychlost načítání, než jeden vetší jpg. Asi ne:)

Dejte mi trochu, čas pokusím se to trochu předělat, abych se někam pohnul.
Díky!
habendorf
Profil
Worrys:
tím že jsem udělal web v Corel a pak nechal exportovat pro web

Proto jsem se taky ptal „To ti vygeneroval nějaký automatický nástroj?“.
Tori
Profil
Worrys:
Tak nechám odkaz jako bílou, ale když třeba zase chci, aby spolu s menu byli na stránce ještě pomocné odkazy ve formě textu, tak to není možné

Od toho jsou v CSS selektory, např.
#menu a {
 color: #fff; text-decoration: none;
}
= ovlivní jen odkazy uvnitř prvku s id="menu".
Petr ZZZ
Profil
Worrys:
Active-X může způsobit, že se web na některých prohlížečích nezobrazuje správně. Ale jak tomu předejít když chci používat Flash a LigthBox?

Jak tomu předejít, ti neporadím, ale vím, že některé weby, když u Active-X odkliknu "ne", tak (asi) nejsou plně funkční, ale něco použitelného se zobrazí, zatímco jiné se mi vůbec nezobrazí. Tvůj se mi začne zobrazovat, ale brzy se ptá, zda povolit Active-X, já řeknu "ne" a on na to "tak si trhni" (přeloženo volně z "Die Internetseite Černá Ruka kann nicht geöffnet werden, Vorgang abgebrochen"). Protože se černých ruk bojim a moje zvědavost na stránku o takové ruce má jisté meze, tak ty Active-X radši zakážu a hotovo.

Jinak, když si tak čtu, co zde píšou ostatní (překlepy ve stylech, kód z Corelu…), tak bych si dovedl představit, že nevykreslení stránky nemusí mít nutně do činění s prvky Active-X principiálně, ale možná jenom z nějakými určitými (možná s nějakými, které ti tam narval Corel, ale fakt nevím, to jen tak hádám). Ty překlepy samozřejmě taky chtějí vyřešit.
peta
Profil
Worrys:
Zmatene rikas? Zkus tento test: http://edenik.elka.cz/test.php Jestli dosahnes malo, je mozne rici, ze podobne je na tom i stranka? :)
Ja mel 7/10, mozna z rana bych mel lepsi skore.
Worrys
Profil
Udělal jsem nějaké změny, www.blackhand.cz
Co si o tom myslíte?
Díky.
xmark
Profil
První verzi jsem neviděl, tak nebudu porovnávat.

Vypadá to zajímavě, dokážeš udělat design i z minima obsahu. Co do praktičnosti už je to horší.
- Levé menu: animace jednotlivých položek funguje v opeře až po kliknutí do nich, což tomu silně ubírá na efektu.
- Nadpis "graphic design .." atd. vypadá jako menu
- To, co opravdu jako menu funguje, tzn. text kontakt / shop nahoře, je graficky zoufale odbyté.
- "Kliknutím na obrázky zobrazíte jednotlivé galerie". Ano, funguje to tak, ale došlo mi až asi napotřetí, že čtyři obrázky vedou na čtyři série obrázků - jednotlivých ukázek.
- "rychlí kontakt". Zapracuj na gramatické stránce. I někde v referencích jsem viděl jakousi do očí bijící hrubku.
- Počítadlo přístupů zruš. Návštěvníkovi je úplně jedno, kolikátý je, navíc graficky je to vyvedeno podprůměrně. Jestli tě zajímá návštěvnost, jdi do http://www.google.com/intl/cs_ALL/analytics - tobě to dá MNOHEM víc informací a návštěvník neuvidí nic.
Taurus
Profil
Mě to přijde stejné... takové nijaké, rozfrcané, nahoře odfláklé menu. Plno věcí co je obrázkama by šlo textově. "Rychlí kontakt" je bída. :-(
Worrys
Profil
xmark:
- Děkuji ti za odkaz na Google analytics - je to pro mě velice zajímavá informace.
- Levé menu: vím o tom, web jsem zkoušel v několika prohlížečích, a to co popisuješ se děje i v Mozzile...je pravda, že to ubírá na efektu, rád bych používal flash, ale tady bude asi opravdu řešení vyzkoušet jiný software pro tvorbu tlačítek. Jestli můžete nějaký schopný doporučte.
- Věřím, že jakmile se mi podaří vyřešit základní věci s webem (což se mi tady na tohle fóru asi nikdy nepovede:) rozšířím i obsah. S tím je i spojený podnadpis "graphic design ..a td." zatím vytvořený jako brutální obrázek - později jako menu.

Taurus:
- Já myslím, že je to tak trochu otázka vkusu. Na všechno můžeš říct:"Tenhle design je nijakej a pod."
- ano "Rychlí kontakt" to je bída.
Darker
Profil
Oproti začátku se to neuvěřitelně zlepšilo, až na to menu a nulový obsah už je to prima.
Menu bys měl udělat pomocí CSS nebo JS, tohle je hrůza.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: