Autor Zpráva
frances
Profil *
Adresa webu: http://www.shopia.cz
Zdravim chtel bych vam tady predstavit nas drobny a skromny projekt s velkymi
ambicemi http://www.shopia.cz - social e-shop.
Prosim o konstruktivni kritiku grafiky a systemu.
Tak puste se do me
Diky za vase reakci at uz budou kladne nebo zaporne, hlavne at jsou k veci!
Spectator
Profil
Je tobarevně chladný web, ale celkem se mi to líbí a je to i na tu zimu docela tématické.

1) Jakmile je na stránce zobrazeno více položek, tak animace vkládání zboží do košíku, nahoře velmi plynulá a příjemná, změní se na podivné probliknutí čehosi.
2) Vyprazdňování košíku. Škoda, že to nejde tak snadno, jako se do něj přidává a když už je vidět, mohlo by to být dobré.
3) Občas názvy přelézají okraje košíku

Mě se líbí
joe
Profil
Celkem dost povedené, ale mám pár postřehů a věcí, které by se mi jako zákazníkovi nemuseli líbit:

1. Nutná registrace, před dokončením objednávky
2. Na této stránce mám na tlačítku napsáno "Vložit do košíku 1", co ta jednička tam? Při změně počtu zůstává pořád stejná, nechápu její smysl.
3. Nezvýrazňování povinných políček ve formulářích.
4. Příjemný facebookový design kazí hlavička - ten obyčejný přechod s logem a vyhledávacím polem. Dál se mi to už líbí.
5. Chybí vyprázdnění celého košíku, jak už je zmíněno.
6. Text "Nemáte žádný košík" bych lépe formuloval. Protože v eshopu mám košík přece vždycky, jen je buď plný nebo prázdný.
7. Pomalé načítání stránky díky hromadě JavaScriptu a možná i FaceBooku (?)
8. Patička se nějak podivně v Opeře pohybuje tak cca. o 5 pixelů nahoru a dolu, jakmile na něco najedu.
frances
Profil *
Zdravim mnohokrat dekuji za vase nazory a urcite na nich zapracujem a vyladime eshop v prubehu
2Spectator:
1. hm preposlu programatorum at se na to podivaji
2. o tom vim a urcite doplnime
3. prelezaji okraje kosiku to je mysleno jak? budu rad klidne i za printscr

2joe
1. registrace urcite neni nutna staci v prvnim kroku zaskrtnou checbox objednavka bez registrace
2. jsem nakupni portal ktery zdruzuje vice distributoru - eshopu takze pokud vyberes zbozi od jineho distributora vytvori se zvlastni kosik
3. myslim ze vsechna pole jsou povinna a pokud ne javascript te na to ihned upozorni co a jak chybi
4. JJ o hlavicce vime nechali jsme si tam jeste prostor na zlepsovani a je tam misto pro dalsi funkcnionality ktere budeme zakaznikum nebize, treba darkovy mod a ruzne informace, logo je zatim opravdovy zaklad ale do startu myslim staci
5. vim diky za upozorneni
6. jak jsem vyse uvedl zakaznik muze mit vice kosiku od ruznych distributoru, nenapada me jak to lepe formulovat… vas kosik je prazdny?
7. s tou rychlosti opravdu nevim, mame docela vykony vlastni server a stranka by mela byt optimalizovana vykonostne takze oproti jinym webu se ti to pomalu nacita?
8. predam koderovi

Dekuji mnohokrat za vasi konstruktivni kritiku jsem za nim opravdu rad. Pokud mate jeste nekdo nejake postrehy budu se tesit. Dekuji

Moderátor Chamurappi: Tvůj projev je špatně srozumitelný, piš prosím s diakritikou.
Spectator
Profil
frances:
prelezaji okraje kosiku to je mysleno jak? budu rad klidne i za printscr
Šlo o dlouhý název produktu, přelézal okraje u postranního košíku. Snažím se ty produkty opět najít, ale zatim se mi nedaří

1. hm preposlu programatorum at se na to podivaji
jde o to, že letící čtvereček od produktu ke košíku s přibývající vzdáleností zrychluje a tak od 5tého řádku už to nevypadá zrovna moc pěkně
joe
Profil
frances:
ad 1 Už vidím, předtím jsem to jen rychle prolítnul a nevšiml si toho. Ale jak to je se mi to nezdá příliš výrazné.

ad 2 Už tomu rozumím... ale jako vývojář. Jako obyčejný uživatel bych to moc nechápal. Ty záložky (distributory) 1, 2, 3, .. (N) by se mi spíš jevily jako jednotlivé produkty. Osobně bych toto asi nedával uživateli nijak znát, protože pro něj je jen jeden košík, nevím proč by jich měl vidět více...

ad 7 Je tam dost JavaScriptových souborý, asi vše jQuery.Základ jQuery bych načítal ze sdílených serverů z důvodů umístění souboru v cache. Ale to je takový detail.

Stránky se mi načítají pomalu sami o sobě, ale možná je problém u mě. Kliknu na odkaz, vidím bílou stránku, čekám asi tak 3-5s a teprve potom se načte nová stránka.


EDIT: jinak chválím použití Nette :-)
Spectator
Profil
joe:
Ty záložky (distributory) 1, 2, 3
Já sám jsem to vnímal jako rozdělení košíku z důvodu přehlednosti 8-)
Chamurappi
Profil
Reaguji na joa:
Základ jQuery bych načítal ze sdílených serverů
Načítat skripty z cizích domén, které autor nemá pod kontrolou, je bezpečnostní riziko. Zejména u e-shopů bych to důrazně nedoporučoval.


Reaguji na francese:
Stránka mi na chvíli zakousla prohlížeč, vyskočilo pár JS chyb (gaq is undefined apod.) a pak už se nestihla načíst, než jsem ji zavřel.
__construct
Profil
Chamurappi:
Yahoo odporúča na načítavanie statický častí stránky (ako sú napr. CSS a JS súbory) tzv. CDN.

joe:
Lepšie je používať takúto „poistku“:
<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.2/jquery.min.js"></script>
<script>
  if(!window.jQuery)(function(d, t) {
    var g = d.createElement(t),
        s = d.getElementsByTagName(t)[0];
    g.src = 'js/jquery-1.4.2.min.js';
    s.parentNode.insertBefore(g, s);
   })(document, 'script');
</script>
Chamurappi
Profil
Reaguji na __constructa:
Hm. Je mi celkem jedno, kdo to bezpečnostní riziko doporučuje.
joe
Profil
Chamurappi:
Nemyslím, že by to bylo bezpečnostní riziko. Kolikrát jsi zaznamenal nefunkční Google?
A protože na těch stránkách se načítá JS souborů celkem dost, je to i ulehčení pro server. Navíc bych radši dal všechno do jednoho souboru.
frances
Profil *
Diky za vasi podrobnou diskuzi, jsou to ale spise programatorske zalezitosti, vim ze toto je server technickeho charakteru ale nebudu se zlobit i za user feeling zazitky, zda je tam neco co vam brani pri nakupu i kdyz se vam predmet libi. Je tam neco co vas v objednavce odrazuje? Jinak vsechny vase postrehy samozrejme predam programatorum, hlavne tu rychlost nacitani potrebujeme zrychlyt na maximalni moznou.
Kacko
Profil
frances:
1) Co je na tom eshopu socialniho?
2) Design je mdly, produkty malo zvyraznene, kategorie spatne odlisene od produktu. Cimz celkove pusobi neprehledne. Reseni hlavnich kategorii pomoci horizontalniho menu je do budoucna velmi rizikove.
frances
Profil *
1. snazi se budovat komunitu kolem eshopu na zaklade kreditniho programu, je dost spojen s facebookem apod..
2. diky za nazor, o horizontalnim panelu vime ale snazime se eshop nest v co nejprehlednejsim duchu a venovat co nejvetsi prostor produktum a ne 3 sloupcovy sileny layout ve kterem jde videt vse jen ne produkty. Design je zimni:)
peta
Profil
* je to preplacane
* odkazy pres 3 radky
* u Doporučujeme neni pouzit jednotny margin od okraje, modra tlacitka, oranzovy vyprodej, text. Ani velikost celeho policka neni stejna jako je policko vedlejsi
* u Kategorie je situace podobna, obrazek a text maji rozdilny margin od okraje
* u zalozky Prispevky uzivatelu neni ikona centrovana s textem na vysku
* velikost policek v hornim menu tez neni stejna
* micuda v hornim menu neobsahuje modre stinovani. Jako i ty ostatni ikony nejsou barevne sladene, ale rekneme, ze micuda je extra videt.
* velikosti tlacitek jsou rozdilne, Detaily, Prihlaseni, Facebook
* lupa u vyhledavani neni barevne sladena s nicim podobnym
* v pravem menu je nadpis Prihlaseni modry a neklikatelny, v hornim menu je odkaz modry a klikatelny; vsude jinde mas modre klikatelne

Jinymi slovy mas v barvach trosku binec.

Bezpecnost scriptu z cizi stranky - Souhlas s Chamurappi, na cizi script nespolehej. U eshopu nutis uzivatele zadavat citlive udaje a podle zakona rucis za udaje, ktere ti poskytuje. Kdyby ti tam dal soucasne udaje odesilat na vlastni domenu, tak asi nebude rad uzivatel. A myslim, ze ani majitel shopu nebude rad, ze mu nekdo kontroluje veskere nakupy.
joe
Profil
peta:
Bezpecnost scriptu z cizi stranky - Souhlas s Chamurappi, na cizi script nespolehej.

Používat CDN je i spolehlivější. Stačí si o tom něco přečíst. Mimo jiné to používá například i "populární" Twitter.
Chamurappi
Profil
Reaguji na francese:
Zkusil jsem jít na ten web znovu.

nebudu se zlobit i za user feeling zazitky, zda je tam neco co vam brani pri nakupu
• Je to fakt strááášně pomalé. Občas na nějaké stránce vyskočí JS chyba a něco chybí…
• Některá tlačítka pro přidání do košíku jen přidávají do košíku, jiná mě dovedou na novou stránku (bez varování), kde pár sekund koukám na varianty… po nějaké době vyskočí okénko, že si musím vybrat variantu. Někdy je tam jen jedna varianta, takže si moc vybírat nemůžu.
• Nevidím žádný snadný způsob, jak věci vyhodit z košíku. Nebo jak ho celý vyprázdnit.
• Moc nerozumím těm očíslovaným košíkům.


Reaguji na joa:
Nemyslím, že by to bylo bezpečnostní riziko.
Viru (či útočníkovi) stačí poupravit hosts (či přepsat záznam na DNS serveru), namířit ajax.googleapis.com na svůj zlý server a získá neomezený přístup k dění na všech webech, které ten skript používají, aniž by musel nadále obcházet firewally, antiviry a zabezpečení jednotlivých prohlížečů. Docela luxus.

Používat CDN je i spolehlivější.
Než co? Než používat server, na kterém běží zbytek webu? Nerozumím. Pokud udělám stránku závislou na externích skriptech, sčítám nedostupnost svého serveru s nedostupností těch externích.

Stačí si o tom něco přečíst.
Všude vídám jen nekritickou masáž, jak je tu úžasné a skvělé… to u mě vyvolává lehkou paranoiu. Argumenty typu „hele, kdo všechno tomu fandí“ ji ještě povzbuzují :-)
Marek Prokop
Profil
Jen na okraj, když má ten projekt taková ambice, asi by měl mít originálnější jméno a neměl by parazitovat na starší a již poměrně zavedené značce Shopio. Pro mne osobně, a asi nebudu sám, má tím tento projekt nulovou hodnotu, i kdyby byl jinak sebeúžasnější.
frances
Profil *
2Chamurappi diky za vyjadreni na te rychlosti musime opravdu zapracovat. Pridani do kosiku u produktu s 1 variantou zni logicky ale uzivatel by mel vedet jakou variantu si vybira... Vyprazdneni kosiku dodelame.

2Marek Prokop - Asi Vas prekvapim ale o shopio jsem do startu Shopia.cz vubec nevedel, ani moc nechapu jak muzem parazitovat na jejich jmenu kdyz je to uplne jina sluzba. Pokud ma pro Vas nulovou hodnotu pouze z tohoto je to Vas nazor. Ale dekuji za vyjadreni i kdyz moc k tematu nebylo.
Jan Prachař
Profil *
joe: Prosím tě, v jakém prohlížeči se ti to tak pomalu načítá?
panther
Profil
frances:
cituji web: „Z důvodu zastaralosti Vašeho prohlížeče není možné používat aplikaci Shopia.
z jakého konkrétního důvodu není možné používat aplikaci Shopia? Můj prohlížeč je moje volba a tobě by mělo být jedno, co používám - měl bys mi nabídnout kvalitní obsah, i kdybych přišel se šlapacím strojem.

Co moje šestka neumí oproti těm, co jsou na stránce vyjmenované?
joe
Profil
Ještě jsem eschop otevřel, abych se na pár věcí podíval a všiml jsem si několik chyb, které by tam být neměly:

1. Při vypnutém JavaScriptu se počítá špatně cena - neprojevuje se vždy - vložil jsem něco do košíku, pak vypl JavaScript, zboží naskakovalo, ale cena se nepřepisovala - asi problém ve snippetu cartWidget.
2. Na stránce s produktem není možné si vybrat z více variant - při vypnutém JavaScriptu. Navíc se mi nelíbí, že když si napíšu, že chci třeba 12 položek a pak se rozhodnu vybrat jinou variantu a znova mi tam skočí 1, proč tam nezůstane 12?
3. Všiml jsem si použitých prvků z Facebooku - například ikonka pro uživatele - je legální používat jejich grafiku?
frances
Profil *
Diky joe na vsech vecech zapracujeme. Nanestesti jsme prilis nestihli sezonu takze mame dostatek casu a prostoru vse vyladit a vy nam k tomu velkou merou pomahate. Dekujem

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0